Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   102 / 316
(#) kopaszs válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

nem igen értem
(#) ZSozsóó válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

A belinkelt képed nálam egy nagy feketeségként jelenik meg.

bocsi

A 100k csúszkáját a kimeneti jack melegpontjára.

és ha egyátalán nem tennék be akkor nem kell valamit átkötni? amúgy bocsi de nem igazán értem hogy melegpont

A potméter csúszkáját, rajzon az a kis nyilas, ami középen van, fizikailag annak a fém hengernek az alján levő 3 függőleges lábnak is a középsője, szépen rákötendő a kimeneti jack, általában bakelit házas, 2 fő megjelenési formája az ócska narancssárgás nyákszerű tárcsákkal szigetelt, hátrafelé nyúló nyelves
Bővebben: Link
és a jó minőségű- pl a neutrik féle fekete.
http://www.rhsound.hu/obrazky/kabkon/thumbs/MS1003.jpg
Az elsőnél az a nyelv, ami hosszan túlnyúl, a leghosszabb, az éri el a jack dugód végét. Magyarán azon megy a jel, a másik, a rövidebb, a jack tövét éri el, oda a földet szokták. Meleg pont az amin megy a jel, a hideg meg a föld, legegyszerűbben így lehet megfogalmazni, szokták még olyan aspektusban, hogy amelyiken nagyobb a jelszint vagy a dc feszültség stb stb.
A neutriknál értelem szerint a hátsó a meleg pont. Igen ám, de kis nézelődéssel rájövünk, hogy 2 sor van, egyik maga a nyelv a másik meg ha bedugjuk a jacket szabadon van. Kapcsolóként is lehet használni. Mindig arra kösd a jelet, amelyik a nyelv maga. A legelsőre meg kösd a földet. A képen pont azt az oldalt látni, amire kell kötni.
Átkötnöd meg semmit nem kell, mert ha megnézed a rajzod, láthatod, hogy a kapcsoló csak annyit csinál, hogy "kikerüli" vagy beiktatja az effekted. Ha mindig elvárod, hogy mások gondolkodjanak helyetted, akkor soha nem jutsz egyről a kettőre ebben a szakmában egyébként. Nem sértésnek szántam...

Zsolti

Köszi a segítséget megmondom neked őszintén megszoktam dolgokat gondolni csak amibe nem vagyok egészen biztos azt inkább megkérdezem jobb szerintem ha az ember biztos valamiben mondjuk ha ilyenről van szó akkor p nem teszek kárt egy alkatrészben sem ja és isten mencs hogy megsértődők te segítesz nekem utána meg nekem áljon följebb nm vagyok ilyen

Az az igazság ilyen áramkörben nehéz kárt tenni. Amit én mindig betartok:
- bekapcs után rámérek, tápfesz oké -e
- áramkör kimenete bemenete DC-ben hol van( ha ez nullán van, akkor sem előtte, sem utána nem nagyon tud kárt tenni semmiben)
- áramkör fontos részei, IC-s esetben a nem invertáló(+) ,invertló (-) bemenetek és a kimenet. Ezek egytelepes táplálás esetén a földhöz képest a referencia tápon kell legyen (ez általában a tápfeszültség fele)
- ezután ráteszem gitárra, erősítőre és megnézem működik-e,ha nem, akkor elkötés, zárlat stb akkor megjavítom és újra az egészet.

Ebben az esetben semmi kárt nem tudsz tenni semmiben. Ha az IC-t fordított táppal teszed be, akkor ráteszed az ujjad és érzed, hogy melegszik. Kb20-30secet kibír, aztán adja fel a harcot, szóval elég masszív jószág. A kimenete a rövidzárat eltolerálja, az nem teszi tönkre.

Először tehát egy statikus teszt(multiméter), aztán dinamikus(itt lenne jó a jelgenerátor, szkóp stb). Ehhez mindig tartom magam, még alkatrészt nem nagyon tettem tönkre, ha jól emlékszem 2-3 tranzisztort.

Zsolti

köszi most már legalább ezt is tudom
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Rájuk forrasztottam még a kontakt elkerülése miatt, a pattogás megszűnt, a susogás megmaradt, de holnap kimérem őket, és berakok fix ellenállatokat.

A hídi hangszedőnél torzult be az erős pengetéseknél, ezért lejjebb süllyesztettem, így tiszta lett.

Az a helyzet, hogy eltúloztam a magasat,most meg túl sok lett, hangszínnel be lehet állítani, de inkább belenyúlok az osztóknál.

A végfokot a trafó 10V os kimeneteiről fogom kipróbálni.
Onnan ha megmérem úgy tudsz mondani valamit, vagy hagyjam holnapra a suli labortápjával hajtsam meg?

Egy fájdalmas egyenáramú lökést ad amikor lemerülnek a kondik:S
(#) Sikem hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Üdv!

Azt mondták írjam ide a kérdésem, tehát idemásolom, hátha akad aki tud megoldást!

"
Es kisseb 60Wos 1x15" kombóról lenne szó. (Eredetileg egy 30Wos 12"ossal próbálkoztam de alig találtam hozzá alaktrészt ezért váltottam 60asra, az kicsit elérhetőbbnek tűnik, főleg hogy a kapcsolási rajzban nem sok eltérés van.)

A kérdésem a következő, Táppal itthon nem merek babrálni inkább megvenném de sok felől hallottam sok félét. Ezért nem is mondanék semmit(hülyeséget).
http://www.drtube.com/schematics/marshall/5506.gif

Adott ez a kapcsolási rajz, megtudná e nekem mondani valaki, hogy KONKRÉTAN milyen trafóra lenne szükségem (Hány W-os hány V-os), és lehetőleg, hol tudok ilyet beszerezni(linket ha kaphatok).

Ha esetleg a hangszóróra is van alternatíva, hol lehet basszuskombóhoz megfelelő sugárzót beszerezni szívesen fogadom.

Elnézést a láma kérdésekért, de a képletekkel inkább nem jövök mert ezek nem ideális eszjözök.
Előre is köszönöm!
"
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Próbáld ki a suliban
(#) ZSozsóó válasza Sikem hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Hello!

Szerintem egy 100-120VA-es transzformátor vastagon elég, már-már túlzás is. Bár a pufferkondik méretét lehet megnövelném, az a 4700µF kicsit karcsúnak tűnik 60Whoz, pláne basszushoz.
Szerintem 30-35V DC +/- ban elégnek kell lennie, ahhoz olyan 24-25Vos szekunderű trafó dukál. Természetesen közép megcsapolásos, vagy 2 külön szekunder, ahogy a rajzon is van.
Bővebben: Link pl itt van, transzformátorok menü alatt, keresőben megtalálod könnyen a 72-01-26 számmal. Ennek már elégnek kell lennie. Nem a legolcsóbb, de én ezeket szoktam használni, persze lehet tekercseltetni is neten számtalan helyen. Fleta nicknevű fórum társunk is tekercsel trafót, szerintem Ő is tud neked segíteni.
Hangszóró ügyben pedig Bassmester lesz az embered, kicsit visszaolvasva megtalálod épp az elkészült basszus kombóját, szerintem Ő is segít neked , bármilyen kérdésben!

Zsolti

Eltérő teljesítményű trafók primer tekercseit hogyan lehet kapcsolni, ha lehet egyáltalán?

Hát egy a lényeg, párhuzamban semmiképp. Sorba kötheted őket, nem túl szerencsés az sem, a maximálisan kivehető áramod akkor a legkisebbével lesz egyenlő. Csak arra is figyelni kell, hogy fázishelyesen legyenek sorba kötve! Ha sorba kötsz egy 20Vosat egy 10Vossal, akkor könnyel lehet az eredmény 10V is Akkor meg kell fordítani az egyiket. De nagyon nem szerencsés az ötlet, de tényleg...
(#) Bassmester válasza Sikem hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Hali!
Megnéztem a kapcsrajzodat. A végfokon tudsz egyszerűsíteni (spórolni). Én a TDA 7294-et ajánlom, nekem nagyon bevált. Ehez egy 2x28V AC (100-150VA) trafó kell. Az előfok az szerintem rendben van. Biztos hogy 15"-os hsz-t akarsz? Tisztában vagy a hátulütőivel?
Mennyi pénzt szánnál a hangszóróra?

És a csöves erősítődnél hogy csináltad?
Gondolom a fűtésnek, meg az anódnak egy trafón volt rajta a tekercs. de a végfok?
Mindig ezeken a csöveseken egy csomó trafó van, kicsi nagy...vegyesen.

Az is rajta volt a trafón mesterem tekerte nekem, 2X24V, 1X250V meg a fűtés 1X12,6V.
A csöveseken 2 vagy 3 "trafó" van, egy hálózati, egy kimenő meg néha egy fojtó, de az csak tekercs.
Enyémben csak 1 trafó van, mert az hibrid. De az első fejemnél is csak 2, az csöves végfokozatú, annak van kimenője is, fojtót ott nem alkalmaztam.

Na tényleg, látszik, hogy nincs valami nagy tapasztalatom a csöves világban...
A kimenőre nem is gondoltam most hirtelen.

A fojtóval mit fojtanak?

A találkozó, ahol voltál, úgy elmentem volna, csak úgy nézelődőként. Amiket írtál, tiszta álom az egész.
Na majd ha valaha eljutok oda...
Az indított meg, nézegettem képeket ilyen nyitott csöves fejekről, nagyon tetszenek.
Először legyen tapasztalatom, majd utána.

Köszi!
(#) Sikem válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Nem ismerem a hátulütőit, de érdekelne.
Nemtudom mennyi pénz lehet erre szánni, szeretném ha rendesen szólna, (Nem kínai módra), tehát jó minőségű. Ez kb miylen árkategoria?

A fojtó a tápfeszültség ágba bekötve egy kondival nagyon hatásos tápfeszültség szűrést hajt végre. Olyan, mint mikor te ellenállást teszel a tápágba, csak jóval hatásosabb és nem esik rajta számottevő egyenfeszültség. tehát az egyenfeszültségű komponenst békén hagyja, az egyenirányítási mellékterméket, brummot meg csökkenti.
Találkozón volt egy ilyen nyitott fej, majd nézz fel a hangmester csöves gitárerősítő építő topikba, szerintem a héten lesznek képek a találkozóról, sok szép dolgot láthatsz!
(#) Bassmester válasza Sikem hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Ha zenekarban, próbateremben használnád legtöbbször, akkor bőven ló lenne egy 12"-os. Szebbek a közepei, pntosabb, feszesebb, artikuláltabb hangja van, nagyobb a jelenléte, jobban "kiszól" az összhangból míg a 15"-ös tompábban és puhábban huppog, kevésbé részletező a hangja. Ezeket főleg szabadtéren és nagy termekben lehet jól használni, ahol rendesen ki vannak hajtva, merthogy egy 15"-ös csak kihajtva szól normálisan.
Egy 50-100W-os végfokhoz (pl TDA 7294), egy Eminence Beta 12A-t tudnék leginkább elképzelni, egy normálisabb piezóval kiegészítve, ami lehet ki-be kapcsolható is.
Itt nézd meg a hangszórót.
Ezt egy kb 35 literes zárt dobozba kéne rakni. Reflexbe is jól működik, de akkor már jóval nagyobb a térfogat igénye, ami egy kombónál előnytelen.
Én egy ilyen basszuskombót csináltam, ebben Beta 10A hangszóró van, Marshall JCM-800 koppintás az előfoka, 2 db ruszki 6N2P-EB cső van benne és kapcsolóüzemű tápja van. Kisebb, könnyebb és jobban használható, szebb hangja van, mint az alatta lévő Fender rumble 100-amnak. 100 Hz felett, jóval hangosabban is szól. TDA 7294 hídalt végfokot raktam bele.
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 18, 2010 /

Nézegettem a tonedpadon torzítókat találtam egyet ami kicsit kiváncsivá tett a két panel között polaritás váltózás van csak ahogy látom e-miatt esetleg lehet a hangjában is különbség? ja meg milyen fajta lehet az a tranzi
még egy dolog lin,log,k-a,k-B az ugye az állót és a fekföt jelenti?

Hali!

A kérdés első felét nem igazán értem, a potikra vonatkozó kérdés: log =logaritmikus poti, lin = lineáris. Itt az a lényeg, hogy a szögelmozdulás a poti tengelyén milyen változást hoz ellenállásban. A lineárisban ,ha felesre tekerjük, akkor a csúszka és a hideg láb között fél ellenállást mérhetünk(tehát a csúszkától mindkét "irányba" ugyanannyit), a logaritmikusnál feles állásban a hideg ponthoz 10%nyi a meleg ponthoz a maradékot mérhetjük. Általában a hangerő szabályozókban van logaritmikus, jobban illeszkedik a hangerő növekedés érzethez.

Zsolti

mutatom ez az előbb elmaradt

Fuzz face.pdf

Tranzisztor pnp germánium, ha tudsz szerezni, akkor nagyon szerencsés ember vagy. Mindenféle AC128 és társai tranyók jók ide, írd be pl googléba és találsz egy rakat típusjelzést, de tranzisztort ne nagyon keress neten, elég kicsi a sansz, régi- nagyon régi készülékekben érdemes szétnézni vagy olyan elektronikai boltokban ahol van elfekvő készlet, sok régi cucc.
A polaritás váltó meg amiatt kellhet, ha több effektet használsz egy tápról, ne legyen zárlat.

még egy kérésem lenne tudom sokadik ígérem úcsó tudnál nekem egy egyszerűbb csöves erősítő nem is kell hogy annyira egyszerű legyen de tudod mégse az a nagyon komoly meg esetleg tudsz valami jó helyet oldalt ahol trafó tekercset lehetne rendelni.
(#) Sikem válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Nem vagyok zenekarban. Elektronikai szempontból tanulás, zenei szempontból rögzítés céljából készülne ez el, olyanra amilyen. Tehát a "kizengetéssel" nem lenne úgymond gond.
De ha szerinted a 12"es jobb, nyílván hallgatok rád.
Köszönöm a segítséget!

Fleta nicknevű fórumtársunk tekercsel neked hálózatit/kimenőt, vedd fel vele a kapcsolatot. A csöves erősítő építése topikban fellelhető, ha jól tudom Bassmester is rendelt tőle.
Erősítőnek jtm45 a marshalltól az nagyon sokoldalúan moddolható, alap kapcsolás a maga nemében, csak érdemes 6L6GC-t tenni végfoknak.
Remélem van tapasztalatod az erősítő építésben, érintésvédelemben, nagyfeszültségű munkában! Bár az eddigi kérdéseiet illetően ebben nem vagyok biztos, amennyiben még erősítőt nem építettél, akkor nem ezzel kéne kezdeni. Ez nem vicc, a csöves egy rossz mozdulat miatt MEGÖL. 400V egyenáram nem kismiska, és itt fokozott figyelem kell. Keress egy tanult szakit és mellette figyelj, tanulj és belejössz. Ha nem így van, akkor sztornó, ajánlom a fentebb említett kapcsolást!

Zsolti

Akkor lemérem suliban, mik is kellenek?
A differenciálerősítő bázisain
A kimeneten
Valamit még mérjek?
Következő: »»   102 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem