Fórum témák
» Több friss téma |
Ha hozzátapad,akkor tökéletes megoldás.
Az üvegszál mennyire időjárásálló? Ha az,akkor nemkell festeni sem ![]()
Hello sziasztok.
Szerintem nem kell plussz dolgokkal terhelni a lapátokat, nekem már 5 hónapja pörög, és nem látszik a pvc lapátokon semmi elváltozás. Az enyém is "küllős". Viszont kötelező az uv védelem.
gondolom nem ráz nem üt .mert nekem az volt a baj,hogy ütött mint atom és a szél meg szétrázta.
Sziasztok!
Ez szerintetek alkalmas lehetne szélgenerátorhoz alacsonyabb fordulatra is: Gamma serleges szervo
Talán még játékszélgenerátornak se nagyon.Esetleg valamilyen iskolai ,,,demo,,,-ra.
Ok, köszi ... csak megcsillant a fény a gen. üzemmód feliraton a tábláján, és bár nem teljesen az igazi a ford. szám tartomány, gondoltam, hátha...
![]()
Mégis?.kb mekkora teljesitményre gondoltál,magadnak?.Esetleg egy kissebb szgépet hobbibol összehozhatsz magadnak,akár harddisk-böl kibuherált mágnesekkel.12párral,és 9 tekercsel, akár 30-50 wattot is ,,,lehozhatsz,,, , jó szélben.
Tegnap építettem egy savonius jellegű szélkereket prototipus gyanánt a technikára, illetve a szerkezeti anyagok viselkedésének a tanulmányozására (2 lapát, egyenként kb. 2 nm felülettel, össz.méret kb. 2 m magas, kb. 190 cm átm.). Kiscsi szélben is jól megy, mikor nem érezhető a szél, akkor is forog, a tengelyt ilyenkor sem nagyon lehet lefogni, csak ha már kezdi nyúzni a bőrt az ujjamról - mert van egy nem sima (csavaranya külső profilos) rész. Rendes szél még azóta nem fújt, így nem tudom igazán komolyabbnál hogy viselkedik, de nyomaték van.. első körben egy membránszivattyút akarok majd rádobni, de érdekelne az áramtermelés természetesen hosszabb távon... teljesítményét nem tudom saccolni sem, azt majd eztán... mivel nagy felületű, savonius jellegű, ugye kis szélben, szellőben is szépen megy, lassan, ebben a kvázi szélcsendben is forog olyan 20 RPM alatt valamivel, de jó nyomatékkal dogozik ... erre generátort tenni még nem feltétlen fogok tudni (áttételezni nagyot nem akarok, mert akkor gyanítom nem igen akar majd elindulni, és elveszik az előnye itt az Alföldön... ). Majd a következő sok lapátos, hasonló konstrukció lesz (szerkezeti anyagok építés során jól vizsgáztak, a többit majd nagy szélben... ): ). Oda lehet már épkézláb generátort tenni....
Van itthon vagy 100 db ferritmágnes korongom, lehet abból összedobok egy légmagosat, hogy legalább látszata legyen a dolognak... ![]() DE azért hosszabb távon jó lenne valami jó kis generátor, de nem feltétlen neos drága kellene, hanem valami alacsony fordulaton dolgozó, gerjesztést kívánó... ---- ...ezek az én elgondolásaim, tegyétek helyre benne a dolgokat, nem titkolt céllal tanulni járok a fórumba... ![]()
Persze hogy nem üt. Mikor kész lett a lapátozás kimostam a vadi új csapágyból a gyári zsirt hogy ne legyen ellenállása és megforgattam a lapátokat. Szerencsém volt 2db 6-os anyával ás két fakötésű alátéttel megúsztam az egyensúlyozást.
Hmmm ... ezek szerint érdemes teljesen kimosni a gyári zsírt? Mivel mostad ki? Mert én egyenlőre csak öntöttem rá olajat, hogy híguljon, és picit folyjon ki menet közben ... de lehet ez nem lesz elég? Nem egy "megforgatom, és pörög" csapágy ...
![]()
...ezek az én elgondolásaim, tegyétek helyre benne a dolgokat, nem titkolt céllal tanulni járok a fórumba...
Vagyunk így néhányan és ha valami megtetszik, meg is építjük.
Ha kedved van,ezt megépitheted,hasonló a neodimushoz,de ferritre lett tervezve.
Használhatsz gázolajat, benzint, vagy hígitót. Az a lényeg ne maradjon benne zsir, ami visszafogná. Addig mosd míg jól nem pörög.
rossman:
Köszi! Már fel van szerelve, így akkor majd menet közben kipörgeti magát, olajat apott első körben, aztán megy majd neki benzin, ha nem lesz elég... ![]() Köszi a tippet! lehar: Köszönöm, ezt már korábban begyűjtöttem tőled! Ez alapján is gondolkodom... ![]() Egy kérdés ezzel a ferrites generátorral kapcsolatban: hogyan lehetne még nagyobb feszt kivenni belőle alacsony RPM mellett? Esetleg mágnes+tekercsszám növelés (arányosan nagyobb átmérőn persze)? Így ugye nagyobb lesz a kerületi sebesség, csak ebből gondoltam, persze lehet más miatt meg nem érdemes... ?!
A csapágyból a zsírt kivenni szerintem nem tűnik jó ötletnek. Az nem szélgép, amit megfog a porvédő meg a zsír.
Szélgépnek szélgép, de csak rövid ideig.
![]()
A feszt menetszám növeléssel,a teljesitményt a mágnesek+tekercsek számának növelésével,az alacsonyabb fordulati termelést nagyobb rotor átmérövel.De mivel ezek a szgépek nagyon alaposan le lettek tesztelve,lehetöleg ne nagyon térj el a megadott adatoktol,esetleg amit lehet,és érdemes,a tekercsek menet számát ugy max 10 százalékkal növelheted,viszont a mágnesek,és a tekercsek számát már növelheted nagyobb bátorsággal,amennyi a rendelkezésedre állo tárcsára elfér,de ezt se vidd tulzásba. Vigyázz,a tekercsek menetszámát nem érdemes 10 százaléknál többel növelni,mivel a kis szélnek amugy sincs sok ,,,energia tartalma,,, nagyobb szélben viszont a tul sok menetszám,a levehetö amper rovására megy.
Szerintem is badarság megfosztani a csapágyat a kenőanyagától. Az meg külön jó egy ilyen helyen, hogy zárt a csapágy, mert nem jut be a kosz/por.
Egyetértek.... én éppen ezért csináltam az alábbit: a csapágy rögzítése olyan, hogy zárt térben van... így kimosva a zsír egy részét (amibe megtapadhat a kosz!) a kis befoglaló egységet színültig lehet önteni olajjal, vagyis a csapágy nem marad kenőanyag nélkül. A felső, elkerülhetetlenül valamennyire nyitott részt (forgó felület) pedig már lehet zsírral "zárni" ... én így csináltam, persze az idő m ajd igazolja, jó-e...
![]()
Na igen, pont az a kérdéses nálam... akkor olyan generátort tervezni, fejleszteni nem sanszos, ami pl. 15-20 RPM körül már megtermelne 12v körül? Vagyis itt olyan irányú tervezés/kivitelezésre gondolok, hogy pl. duplaannyi lenne a mágnes/tekercs, és mintegy sorbakötve adna nagyobb feszt... vagy ez badarság?
Rotorátmérőn a szélkerékét értetted? Mert ha igen akkor az nálam adott ( 2 m körüli átmérőjű vawt ) ... ezért gondoltam a generátor tárcsájának átmérőjét növelni... Vagy: a másik gondolat: legyen kisebb a fesz. ami lejön. Vannak ugye a step-down és a step-up, illetve az öszvér változataik. Ezek vajon nem tudják nekem kellő szintre emelni a feszt? Ahogy nézegettem őket, simán 90% feletti hatásfokkal mennek - van ami bőven! - , ami már jónak mondható ...
Elnézést Uraim, de félreértés történt. Amikor azt irtam hogy ki kell mosni a zsirt a csapágyból, azt arra értettem hogy mikor kiegyensulyoza az illető lapátokat. Nem pedig
használat közben menjen kenés nélkül. Elnézést ha félre érthetően fogalmaztam. Üdv. ![]()
Szélkerék kiegyensúlyozás.
A hagyományos forgó tömeg kiegyensúlyozás esztergált tüskével és vízszintesbe állított prizmával történik. Prizma hiányában a következő módszer is jó: A kereket le kell tenni a földre, majd picivel a súlypontja fölött rögzített damillal vagy vékony spárgával megemelni. A vízszintestől elbillenő kerék megmutatja, hová kell súlyt tenni, vagy honnan kell lemunkálni anyagot. Csináltam egy rajzot, azon érthetőbb a magyarázat. A zsinór rögzítő elemet esztergapadon érdemes megcsinálni.
Szia Rossman!
Legalább beszéltünk a csapágy kenésének fontosságáról. meg én is feltehettem egy okosságot és rajzot az egyensúlyozásról. Remélem elfogadhatónak találod a módszert.
Nagyon profi megoldás! Csak ajánlani tudom mindenkinek.
![]()
Igaz hogy ez a téma már egyszer ki lett tárgyalva itt a forumom,de még egyszer visszatérek rá.A gond a kis szeleknél hogy NINCS bennük energia,ezért nem érdemes feszültség,meg menetszámnövelésben gondolkodni.A szélgenerátorok esetében egy nagyon komoly szemléletváltásra lenne szükség.Nagyon sokan ugy gondolják hogy kis széllel is ugyan olyan nagy nyomatéka van a szélgenerátornak,mintha valamilyen motor forgatná öket,és innen aztán elszabadul a fantázia.Pedig amit a szél nem nyom be a generátorba,azt nem is vehetitek ki.
Ez teljesen tiszta dolog előttem, ezzel nincs is baj. Ami viszont szerintem megint csak más meglátást igényel, az az állandó, de csekély energia kivételének lehetősége. Nálam ez a vawt gyakorlatilag a semmi szélben is forogja a kb. 20 rpm-et. Namost direkt próbáltam lefogni a tengelyét, nem sikerült. Ergo azért vajmi energia csak van benne, ha nem is sok - de pl. akkus csavarbehajtót is kb. ennyi erőmbe kerül lefogni/lelassítani... tehát van ott azért valami, még ha nem is több 100W-okban kell számolni, mint amikor cibálja a sok 10km/h-s szél ...
Nekem az lenne a célom, hogy ezt a kis rpm-et ki tudjam használni - okosan... amit mondasz megértem, és egyet is értek vele alapvetően... de most picit gondoljuk másképpen a dolgot, és nézzük azt, hogy nekem elég a folyamatos 30W levétel is, mivel felém nagyon a szél szinte csak ünnepekkor fúj... vagy ha kirándulni akarok a kis családdal... ![]() video Egyébként ha ez a prototipus beválik nálam, akkor egy ilyesmit akarok építeni, mint itt a videon is. Csak nagyobbat ... ehhez szeretnék egy olyan generátort ami ha 30W-ot ad is le a kis rpm-en, azt 12V feletti fesszel teszi .... vagy nem kell a 12+ fesz., de akkor valami elektronikával rá kell emelnem... lehetőleg ezt hagynám utoljára... Ha van bármi tanácsod, ötleted, nagyon hálás lennék érte, mert ahogy olvasgattam a milliónyi hozzászólást, feltűnt, hogy nagyon jól átlátod ezt a légmagos generátoros témát (is) ... ![]()
Ebben az esetben csináld 24 voltosra,akkor biztosan kijön a 12-nél valamivel több volt,ami akku töltés elindulásához már elég lessz.DE ebben az esetben nagyon jó minöségü töltés vezérlöre lessz szükséged,az akku-id érdekében.
Értem, köszönöm! A 24V-osra készítés a ferrites csatolt anyagra nézve (pmg manual) milyen módosítást tartalmaz, vagy ha átnézem benne lesz - nem most olvasgattam utoljára...
![]()
Üdv Durkonorbi!
Minden féle generátort lehet méretezni, minden igénynek megfelelően. (a membrán szivattyú nyűgösebb) |
Bejelentkezés
Hirdetés |