Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   210 / 507
(#) durkonorbi válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Egy elméleti kérdés: a pmg manualban ír 8 mágnesről és 6 db tekercsről. MI történik, ha megnövelve a tárcsa átmérőt, és ezzel akerületi sebességet, lecsökkentve a mágnes/tekercs méreteket, és arányosan felszorozva többszörözöm. Pl. hatszorozom, így lesz ugye 48 mágnes és 36 kis tekercs ... és mivel jó nagy kerületen van, így gyorsan forog - mintha áttételezve lene.... sőt, ahogy beszéltük ugye a tekercsszámot is duplázom... valószínűleg az egyenirányítást is ott "helyben oldanám meg" diódákkal...
(#) sziriusz válasza solah hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Erbe foglalkozik a villanymotor átalakítással (a kedvenc témája), Ő ezekben jártasabb, mint én.
Örülök hogy írtál. Gondolom, még nem öntötted ki műanyaggal a tekercseidet, így még lesz módod leellenőrízni, hogy mit fog teljesíteni a generátorod. Igyekszem a választ úgy írni, hogy a kevésbé hozzáértők is eligazodjanak a bemérésen.
Jól látod a dolgot, minnél nagyobb a légrés, annál kisebb a mágnes húzóereje. Ez persze azért érdekes, mert a húzóerőt adó erővonalak száma a generátorban a tekercseken áthaladva azokban feszültséget indukál, és minnél több ez az erővonal, annál nagyobb a feszültség. Tehát a húzóerő összefügg az erővonalak számával, amitől meg a feszültség függ a tekercsekben.
---A bemérés: le kell modellezned a generátorod mágneses erejét. Légmagos generátornál ez négy mágnessel történik. A földre leraksz egy nagyobb vasat, hogy a mágnesek mellett még súly is férjen rá. A vas 4-10 mm vastag legyen. A mágneseket É és D felülettel a vaslapra teszed, olyan távra, ahogy a generátorban lesz. Aztán teszel a generátor légrésének megfelelő nagyságú távtartókat a mágnesre. ( ferrit mágnesnél lehet ide, mert nem könnyen törik, meg kicsi a húzóerő ). Egy másik vaslapra, amivel meg akarod emelni a földön lévőt, meg ráteszed a másik két mágnes szintén É és D polaritással. Ez a vaslap is 4-10 mm vastag legyen. Addig rakod a súlyokat, amíg nem tudod felemelni az alsó lapot. Ekkor megméred a teljes emelt súlyt, az alsó vaslapot a mágnesekkel, a távtartókkal, a súlyokkal. Csinálj vagy három légréssel mérésést, abból már lehet a többire is következtetni.
Remélem lesz kedved ezt a bemérést elvégezni a generátorodra. Ha nem tudod már mágneseket leszedni a tárcsáról, a teljes generátorral elkövetheted ezt az emelés figurát. Nyolc pár mágnes nem nagy erőt ad...
---A tekercsek menetszámához még meg kell adni a legkisebb fordulatot, amin már le akarsz venni teljesítményt a gépedről, és a kívánt váltó vagy egyen feszültséget. Ez úgy jön össze, hogy mondjuk azt mondod, hogy a 3 négyzetméter felületű szélkereked kb 5 wattját is hasznosítani akarod. Ez 2 m/sec-os szélnek felel meg, amin a kereked 80- at fordúl percenként. Akkor itt kell a 12,5 volt egyen feszültség.
---A tekercs drótjának vastagságát meg a generátor maximális teljesítményéhez kell igazítani. A fenti szélkerék 7 m/sec szélben 200 wattot ad le 270 fordulat/percnél. Ezekkel az adatokkal már lehet méretezni a generátort.
--Kell tehát a méretezéshez: A mágnesek húzóereje a tervezett légrésnél. Plussz két mérés más légréssel, hogy a számolás közben lehessen a légrést változtatni. A min fordulat és az hozzá tartozó feszültség, a max fordulat és a hozzá tartozó teljesítmény.
Ha van kedved a beméréshez, csináld meg, és írd meg az adatokat. Itt a fórumon majd számoljuk tovább, hogy ha butaságot mondanék, tudjanak szólni a többiek.
(#) fonix2 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Az U effektív kérdésedből arra következtetek, hogy azt feltételezed, hogy a tekercsek, a 2 * 5 fázis, csillagba lenne kapcsolva, de ez nem így van. Se csillag, se delta kapcsolat nincs a tíz fázis között, a tekercsek teljesítményét graetz hidak összegzik.
A szinuszvonalak átmenetét a mágnesek ferdesége, és a szélesebb mágneses tér, keskenyebb "tekercsek" biztosítják. A dióda párok pedig gondoskodnak a mögöttük levő tekercsek "pihenéséről". Ezért is lehet majd nagyobb árammal terhelni őket, mint a mm2-kénti 5 amper.

Első ránézésre persze a "pihenő" tekercsek feleslegesen vannak a rendszerben, de kellenek a "logikai fordulat" és az árkalkuláció (inkább fölös réz legyen bent 5 ezerért mint dolgozó mágnes 100 ezerért), valamint az áramerősség miatt csücsülnek ott... -ez volt az ára az átalakításnak
Ha a mágnes kilója lenne 2000 Ft és a réz kilója 250 ezer Ft akkor máshogy nézne ki a konstrukció.

(#) fonix2 válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Igen ezen kísérletezem...

Még annyit, számold ki a 48 mágnesnek az árát.
Én is innen indultam....

Jaja, de ahogy írtam, én első körben ferrittel akarom kipróbálni... igaz az sokkal gyengébb, de mivel sok van és olcsó, ezért ebbe az irányba tudok elmenni... illetve ezért is kérdeztem a mágnes plusz vas kombinációt, mert: ha a ferritnél erősebb a neo pl. 10X, akkor ha veszek egész pici neo mágneshasábot/korongot, akkor annak is elég ereje lesz... hiszen sok van belőle nagyon ... hátrány, hogy méretre pici, mert a tekercsnek kell azért hely, de ezért kérdeztem a vas dolgot: mi van ha a felület miatt(!) a pl. körömnyi neo-t feltapasztom egy 4-szer akkor de hasonló geometriájú vashasábra? Akkor is "tovább ér az erővonala", vagyis használható a légrésen túl is, szemben a ferrittel, vagy ez az előny akkor elvész? Ezekkel nem vagyok tisztában ...
(#) GyuszMo hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!

1-1,5KW-os tartományban, melyik generátornak van a legjobb hatásfoka?

Melyiknek a legjobb a teljesítmény/súly aránya?
(#) sziriusz válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Én erre gondoltam: A szinusz hullám alatti munkaterületét egy olyan négyszög területe adja meg, aminek a hossza a szinuszhullám hossza, a magassága pedig a szinusz hullám magassága osztva 1,41- gyel.
Elektromos szövegre fordítva: a hálózati feszültség 230 volt, precízebben Ueff=230 volt. Ez szinusz alakú, a csúcs értéke Umax=Ueff * 1,41.
Lassan csak "beleéltem" magam az elgondolásodba. Kíváncsian várom, mit hozol ki belőle.
Megjegyzéseim:
--minden konstrukciót lehet méretezni legkisebb méretre, legjobb hatásfokra, legkevesebb vas, réz stb felhasználásra.
--ha lesz egy konkrét adatsor, fordulat, feszültség, teljesítmény, rézhuzal felhasználás, én is méretezek egy hasonló hagyományos légmagost meg vasmagost. Megnézzük a különbséget.
(#) solah válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

már énis akartam irni ,hogy nagyon költséges ez a kisérletezés téma.ezért kérdezösködök hogy minnélolcsobban kijöjek.
(#) solah válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

majd jobb idölessz holnap kiisprobálom amit irtál egésznap semmit nemlehet csinálni szakad az esö.5,5cm átméröjü lyukas ferritem van mikrobol én ehez készitettem a tekercseket kör alakura,12mmer vastagok duplán akarom majd felragasztani,hogy minél erösebb legyen.szerinted mivel érdemes kiönteni a tekercseket,polietilén granulátumbol nem lehet ne kiönteni ha jo csepfolyossá olvasztom meg nemkéne venni mügyantát,mert azt dögivel tudok hozni.
(#) sziriusz hozzászólása Ápr 19, 2010 /

Ha már nem mentem a kertbe, megcsináltam a sokat emlegetett pmg generátor adatlapját a programmal. Persze a mágnesek húzóereje csak saccolva lett. Biztos hogy jó a generátor, megfelel a leírásnak.
A mágnesei viszont 50x50x20 mm-es ferritek. Na most ha ezek helyett más kerül be, és nincs változtatva a menetszámon, akkor már gond van. Aztán biztos hogy jó a 170 ford/perchez tartozó 12 volt egyen mindenkinek?
(#) rossman válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia Főnix.
Szerintem nem eszik olyan forrón a kását!
Microcar vagy ahogy ti ismeritek Sziriusz Nagyon sokat segitett jelenleg müködő generátorom tervezésében.
Ezuton HÁLÁS KÖSZÖNET érte.
De visszatérve a dolgokhoz: nem kerül az annyiba, hacsak nem réz helyett arannyal tekercselsz!
Mondom a konkrétumokat.
40x20x10 N35 1200/db* 48=57600ft.
A réz árát tudjuk kb 2100-2700ft
Szerintem 10 kiló biztos nem megy bele de legyen.
57600+27000=84600ft, amiből már nem 1 kw-os generátort lehet csinálni.
Véleményem szerint nem szabad sem időt, sem anyagot, és főleg pénzt szánni kisérletezésre.
Amit Sziriusz a progival kiszámolt, nagyon is valós adatokat ad.
Nálam 2 alkalommal is bejött a számitása.
Mint irja akinek tud segit.
Éljetek a lehetőséggel és jól jártok.
Üdv:rossman.
(#) sziriusz válasza solah hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hogy a megolvasztott polietilén tekercs kiöntésre mennyire jó, nem tudom. Én nagy óvatossággal csak azt próbálom mondani, hogy a mikrohullámú mágnesekhez nem biztos, hogy megfelelőek a 120 menetes tekercsek. Nem tudom, a többi fórumozó mit szól egy ilyen kijelentéshez.

Szia!

Persze, mindent lehet, és abból célszerű építkezni ami van, mert az a legolcsóbb, ez nem vitás.

A ferritmágnes kb. 10* gyengébb a Neónál. A vas meg, ha jól tudom kb. 1000 szer jobban vezeti a mágneses erőt, mint a levegő.
De, ha például kétszer szélesebb vasat teszel egy mágnesre, akor a mágnes ereje kétszer akkora területen oszlik el, azaz olyan lesz mintha fele erős lenne. Ez fordítva is igaz, ha olyan vasat raksz a mágnesre, ami keskenyedik, akkor a mágneses erővonalak, amik egyébként nincsenek is, de ezt tanultuk és megszoktuk, és így beszélünk róla mint a kólásüvegről ami már régen műanyag nem lépnek ki a vas oldalán, hanem besűrűsödnek. Kvázi úgy érzed erősebb lesz.

A vas hossza kb. 1 méterig alig van hatással a mágneses térerőre, ha az állandó.
Ha változik, akkor már nem mindegy milyen az a vas és hányszor változik a térerő iránya.
(#) sziriusz válasza rossman hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia Rosmann!
Örömmel hallom, hogy sikerült segítenem.
Persze itt nem tudják, hogy hány variációt kaptál a generátorodhoz, és hogy ki tudtad választani a Neked legjobbat. Mert a generátor méretezés tényleg öt perc, az adatok mentése és küldése megint öt. Sokkal több idő a kiinduló adatok meghatározása, meg a lehetséges variációkból az elkészítőnek a számára legjobban megfelelő kiválasztása. Én csak javaslatot teszek a generátorra, ha kell, megindoklom hogy miért, de a döntés nem az enyém.

Még egy kérdés: ha egy neo mágnes 1 cm3 térfogatú, akkor egy formájában arányosan nagyobb 10cm3-es ferrit kb. azt fogja csinálni a generátorban?
(#) erbe válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hogy néhány tévhitet eloszlassak:
A ferrit mágnesek nem 10*, csupán 3* gyengébbek a Neo... mágneseknél. Ferrit ~0,45 Tesla, Neo... változatok 1,2-1,4 Tesla. !!!
Mikrosütő mágneseket mértem be, sajnos messze a ferritmágnesek alatt van, ~0,23 Tesla. Legalábbis, amikkel próbálkoztam.
Miért nem lineárisan arányos a légmagos generátorok feszültségemelkedése a fordulattal?
A nagy légrés és a gerjesztett áram visszahatása miatt a mágneses tér nem megy keresztül a tekercseken, hanem rövid úton átmegy a legközelebbi mágneshez, vagy egyszerűen elkerüli a tekercset.
Amit ugye vasmagos tekercsnél nem tud megtenni, mert a vasmag irányítja.
A mágnesek erő-gerjesztés számításánál nem illik figyelmen kívül hagyni a felületet sem! Nem mindegy, hogy az az 1 köbcenti, a 10*10*10 mm, vagy 20*20*2,5 mm.
Elekromossághoz icipicit értők számára a Hugh Piggott féle pmg manual az elrettentő példa. Mit hogyan nem szabad csinálni. !!!
A vasmagos állandó mágneses generátor ragadása pedig a másik, hozzá nem értés keltette tévhit.
durkonorbi!
Mi lenne, ha "48 mágnes és 36 kis tekercs" helyett "12 mágnes 36 kis tekercs"-ben gondolkodnál?
(#) durkonorbi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Nyitott vagyok mindenre.. Igazából tényleg az a baj, hogy nem látom át még teljesen a dolgokat, így csak tapogatózóm, és tanulok...
Segíts nekem: milyen konstrukcióban lehetne ezt a 12 mágnes/36 tekercses kialakítást megépíteni (geometria, méretek kb.) ?

Nálam ugye a vawt jellegéből adódóan szinte tetszőlegesen nagy lehet a tárcsaátmérő (na jó, azért d=1méter felett már nehéz lenne dolgozni vele... ).
A cél tényleg az lenne, hogy valahogy nagyobb legyen a kerületi sebesség - kompenzálva valamelyest az alacsony RPM-et... sőt ha a tárcsa élén vannak a dolgok, akkor a teljes mágnes/tekercssorra igaz a magas ker. seb ... ha jól gondolom... és erre lehetne rádolgozni még a megfelelő paraméterekkel (magas tekercsszám, stb... ).
Jól gondolom?
(#) erbe válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Vasmagos tárcsagenerátor példa
Vasmagos tárcsagenerátor más elrendezéssel
Feszültség, teljesítmény, min-max fordulatszám közlése esetén bármilyen elrendezés szerint kiszámítjuk.
A vasmag legjobb szalagra vágott trafólemezből, de ha nincs, lágyvas szalag is megteszi, lakkozva vagy foszfátozással szigetelve. Hornyokat marógéppel, vagy korlátozott lehetőség esetén darabolókoronggal is bele lehet vágni. Türelem és biztos kéz kell hozzá.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Ebből például 3 db 200 fordulaton 2 KW-ot termelő generátort lehetne készíteni. Belső átmérő ~21 cm, hossz 28 cm, horonyszám 48.
(#) durkonorbi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Köszi a példákat.

Amit még nem tudok: a hornyolásokat hogyan kell kialakítani? Illetve hova mennek a mágnesek? Ennek a megértéséhez esetleg van valami képed, leírásod?

A napokban ha fúj majd kicsit a szél, akkor megnézem majd a max. fordulatot...a legjobb az lenne, ha már 20 rpm körül is dolgozna ... de valami gyorsító áttételt is betehetek, nem nagyot, és akkor a terhelés amennyit visszafog, abból még marad tartalék is... szóval pár nap, és hozok adatokat...
(#) erbe válasza durkonorbi hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

"a hornyolásokat hogyan kell kialakítani?"
Rajta van a képen. A méreteket a pontos kiszámításkor megadjuk.
A mágnesek ugyanúgy fölötte, mint a légmagosnál.
Meg lehet csinálni 20 rpm-re is. De még akkor sem kell 1 m átmérő. Talán 40-50 cm külső átm. Persze több mágnes, több tekercs, több...
(#) dobo válasza erbe hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szia gondolom állandó mágneses forgórésze lenne .
Hány pólusra tekernéd meg? 12-re ?
A forgórészen hány mágnescsík lenne?
És miből lenne a forgórész vas vagy valami más?
Én sima motorba akarok mágneses forgórészt csak nincs időm megcsinálni .
Most még adatokat gyüjtök.
A tekercs eltendezés ugyan az mintha motornak tekernéd?
Hirtelen nincs több kérdésem.
(#) durkonorbi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Persze több mágnes, több tekercs, több...

Értem. Pont ezért kérdezném, hogy egy ilyen vasmagos kialakítást meg lehet-e úgy csinálni, hogy csak a felületen legyenek a cuccok, vagyis a vasmagos rész ne legyen ennyire nagy, csak a pl. d=50cm -es tárcsa külső 5 cm-es "gyűrűjén" ... mert akkor ugye kevesebb cucc kellene... vagy ez nem jó irány?
(#) balogh válasza erbe hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

„Hogy néhány tévhitet eloszlassak:”

Ez az, ami nem fog menni!

„Elekromossághoz icipicit értők számára a Hugh Piggott féle pmg manual az elrettentő példa.”

Pontosan így van. Hasonlóan az általánosan elfogadott hobbi-cnc „maróhoz”.
Minden valamire való forgácsolással kapcsolatos tankönyv szerint a kör profilú ágyvezeték az, amit SOHA nem szabad alkalmazni.
Biztosan, éppen ezért akar mindenki olyat kókányolni.
(#) fonix2 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Kedves Erbe!
Kösz a hozzászólásod de a Tesla az nem a mágnes térerő, hanem a mágneses indukció SI mértékegysége, azaz a mágneses erőre merőleges felületen az egységnyi felületre jutó mágneses FLUXUS. Jele B mértékegség Vs/m2 azaz röviden Tesla.
A mágneses térerősség ( azaz a mágnes ereje - Jele H) a fenti érték osztva a mágnes permeabilitásával szintén SI mértékegység, mértékegysége pedig az A/m azaz Amper per méter, vagy nem SI-ben MGOe.
A ferrit mágnesek H értéke általában 35 a neodímiumé általában 382 a kettő között az eltérés 10,9, azaz a Neó mágnes tényleg 10* erősebb a ferritnél. Neóból többféle erősségű mágnes van, általában N35, N48, N52 típusokkal találkozunk, nekem N48-asom van 30 db.
Itt egy összehasonlító táblázat mágnesekről (a max energia szorzatot tessék nézni, itt ugyan nem SI-ben adták meg, de az arányok jól látszanak ):
Mágnesek összehasonlítása
Egy még szemléletesebb összehasonlítás is belinkelnék: itt mégnesenként Newtonban meg van adva az az erő, ami ahhoz kell, hogy egy 10 cm lágyacélból készült felületről leszedjük a mágnest.
Bővebben: Link
A webáruházból ki is választottam két hasonló méretűt:
- egy átmérő 15mm*6mm magas Ferrit mágnes 4.85 N erővel kapaszkodik a vasra,
- ezzel szemben egy kisebb átm.15*5-magas N50-es Neodímium 56,67 N-al kapaszkodik ugyanoda.
Azaz a neó elbír 5 kiló kenyeret, ha ráakasztod, míg a vas fél kilót sem. Ez szerintem kb. 10 szeres eltérés, a mágnes erejét tekintve, és ez volt a kérdés.
Valószínűleg az vezetett tévútra, hogy nehéz megkülönböztetni a ferritet a szamáriumtól, lehet hogy Te azt hasonlítottad össze a neóval
A vasmag valóban irányítja a mágneses teret, ebben igazad van, és a mágnes formája sem mindegy.
A Hugh Pigott valóban egy katasztrófa, ezért próbálkozom én is egy teljesen más konstrukcióval. Hasonló kialakítással, mint am it a másik fórumon már Te is ajánlottál (11804 hozzászólás m, csak én vasmag nélkülire csinálom ... http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?go=95054440&t=9106929LINK[/URL])
A ragadásról vagy angolul coggingról /lassan írom, hogy mindenki megértse / sajnos létezik.
Olvasom pár hete én is a honlapot, látom sokszor előjött már ez a kérdés, és két tábor létezik. Az egyik szerint nincs, és még ki is méri, hogy 50%-ban rontja a hatásfokot, majd kijelenti, hogy lám nem is létezik.
A másik állítja, hogy van ilyen.
Én utóbbi társasághoz tartozom.
Sőt azt álltom, hogy nem elhanyagolható ez az tényező, egy szélkerék építésénél.
Itt egyébként egy elég jó leírást találsz a nem létező ragadásról:
http://www.itee.uq.edu.au/~aupec/aupec99/guo93.pdfLINK[/URL]
Itt arra találsz megoldást, hogy lehet csökkenteni a nem létező ragadást:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cogging_torqueLINK[/URL]
...
Hogy a kezemben érezhessem ezt az erőt én is átalakítottam egy autógenerátort (lásd csatolt kép), két erős Neodímium mágnest gyűrűt raktam a gerjesztő tekercs helyére, és bizony elég jelentős ellenállást tapasztaltam. Induláskor meg pláne ragad.
A ragadásnál mindig elfelejtitek megemlíteni, hogy egy fordulat alatt ez a ragadás 24 szer jelentkezik (15 fokonként). Átlagos generátornál ez az érték jellemzően 0,4 Nm - 0,8 Nm között változik. Ezért kézzel nehéz érezni, ezért azt hiszitek nincs is.
De ha felszorozuuk 24-el (egy teljes fordulatot véve alapul) már 9.6 Nm/s. Ez 1 perc alatt az 500-as fordulaton 500-szor jelentkezik, azaz már : 4800 Nm/perc - azaz 480 kilót (majd fél tonnát) emeltél fel 1 perc alatt 1 méter magasra, és ezt a széllel akartad megcsinálni...
Nos, ezt a nem létező ragadás a vasmagos generátoroknál.
Nem véletlen, hogy e miatt sokan a légmagosat részesítik előnyben, és még nem beszéltem a csapágy surlódásról és a hiszterézis veszteségről, amit a légmagosnál megint nem jelentkezik...
A 48 mágnes 36 tekercs helyetti 12 mágnes 36 tekercs jó gondlat... én is így építkezem... csak én 30 kisebb mágnes 2 oldala és sokkal több tekercsben gondolkodom...
A LINK gomb nem dísznek van. Javítottam egy csomót a hozzászólásodban. --vicsys
(#) fonix2 válasza rossman hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia!

Nálam mások az arányok, mert én VAWT-építettem, 50 fordulat/perccel.
És ahhoz az eddig mód szerint nem 48 mágnes kéne, hanem 480 db, ami testvérek között is legalább félmilla.

Helyette kísérletezem inkább és megépítem 40 ezerből az 50 fordulatost.
Utána viszont Te is építhetsz az enyém alapján a 85 ezer Ft helyett 10 ezerből egy ugyanolyan teljesítményűt 500 -as fordulatost.
(#) fonix2 válasza sziriusz hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Az epoxy gyantás kiöntés egy fontos része a generátor építésnek. Az itt épített generátorok 500W-1000W körüli teljesítménnel készülnek. Ebből következik, hogy ugyanennyi (vagy kicsit több) mozgási energia hat a tekercsekre is. A tekercsekben a rézvezetékek a nem megfelelő kiöntés (szigetelés) hiányában mozognának, rezegnének, surlódnának egymáshoz. Ettől előbb-utóbb a vékony szigetlésük tönkremegy. A generátor zárlatos lesz. Ekkor valószínűleg kigyullad az egész generátor, tönkretéve a drága mágneseket amik max 80 fokot bírnak. Majd ezután darabokra esve szerte szét repülne az egész. Előfordulhat, hogy a leégett tekercs belegabalyodik a mágnesbe, még komolyabb mechanikai sérüléseket okozva.

Nekem ez a meglátásom, ebben még én sem térnék el a hagyományostól
(#) fonix2 válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

*a szerkesztőnek kösz a link javítást

javítok én is:

A 9.6 Nm/s helyesen 9,6 Nm azaz 9.6 Watt munkavégzés akart lenni, így durván 10 Wattot vesztesz fordulatonként a ragadás miatt!!! Az 500/perces fordulat másodpercenként 8.3, így az elvesztett teljesítmény másodpercenként durván 83 Watt, ha jól számolok.
(#) Dzsos válasza fonix2 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

ha ezt a 10W-ot amit kiszámoltál hozzáadom a kicsi ámbár vasmagos szélkerekemhez elég szép hatásfokt érnék el.Ragadás létezik de csak akkor ha rosszul van méretezve.Van egy-két gyári eredeti szervó motorom(1-4KW között)semmilyen helyzetben sem ragad a tengely,légmagosom csapágyának nagyobb az ellenállása és fékező ereje,mint az egész vasmagosnak.Autógenerátor átalakítását én is megprobáltam az tényleg ragad,de csak is a rossz méretezés és nem az elmélet miatt.
80 foknál azért a neok is többet birnak,és egy zárlatos tekercs miatt azért nem fog kigyulladni a generátor.Mivel a zárlat annyira visszafogja a lapátokat hogy nagyon nehezen fog elindulni és még nehezebben éri el a kivánt fordulatszámot,amig pedig nincs fordulat nincs teljesítmény sem.
Következő: »»   210 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem