Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   54 / 227
(#) ekkold válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Ezzel nagyon mellényúltál... Ilyen kis feszültségen gyakorlatilag semmi szerepe nincs a primer tekercsek kapacitásának.
Az összecsavarás csak azért kell, hogy a két primer között minél szorosabb legyen a csatolás. A két primer közötti, szórási induktivitásban tárolodó energia hővé alakul a meghajtó áramkörben - ezért kell minél kisebbnek lennie. Ugyanilyen megfontolásból a primerek felé menő 3 vezetéket is célszerű összecsavarni (mert ezeknek is van induktivitása).
Viszont a primer-szekunder csatolást az összecsavarás nem befojásolja.
Tehát az összecsavarás nem a szikrák méretét befojásolja látványosan (bár erre is hat ey kicsit), hanem az áramkör melegedését csökkenti (és ezzel az üzembiztosságát is javítja)
(#) ekkold válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

BULL1988: az utolsó fotód alapján neked is figyelmedbe ajánlom az előzőből, hogy a primer(ek)hez menő 3szál vezetéket is érdemes lenne összecsavarni.
Skori tekercsén ez így néz ki.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

A táp házat szerintem felejtsd ki a teslázásból, beleszól az egész működésébe, mikor régebben beraktam egy ilyen táp házába az enyémet, akkor kb. harmadára csökkent a szikrahossz, a vezetékeket pedig rövidebbre kell fogni, és jobb, ha az egész egyből van megtekerve, nem pedig forrasztgatva.
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Szép a szekundered!Én azt a facsavart eltávolítanám onnan,kihegyezett fém csavar,szekunder végét ráforrasztani alátétre,rá a csavarra,arra meg anyákkal a kupakot..Fogadd meg Collector tanácsát, a primer vezeték lehetne rövidebb, és mindenképp csavard össze jól, ki lehet abból a szerkezetből nagyobb szikrákat is csikarni..Ezek már csak kis műveletek, a nagyján már túl vagy.
(#) pimi9 válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Idézet:
„gyakorlatilag semmi újjat nem mondtál kedves barátom”

Idézet:
„szót nem ejtettem”

Idézet:
„"tekercs kapacitás"”

A parazita kapacitásról van szó, ami n*10pF környékén bele se szól az áramkör működésébe, pl. mert eltörpül a fetek kapacitásához képest.

Ekkold: Dehogynem befolyásolja a primérek csatolása a primér-szekunder csatolást.
Nekem a szalagkábel és a két összecsavart érpár között kb. kétszeres a szorzó szikrahoszt tekintve (teljesítmény javulás történt, nem hatásfok javulás, vagyis a csatolásnak javulnia kelett a primér és szekunder között.)

Collector: Ugyanígy jártam, két baj volt:
A primér és a szekunder túl közel volt a doboz falához, és az úgymond rövidrezárt menetként viselkedett, valamint hosszúak voltak a vezetékek.
(#) Collector válasza pimi9 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Idézet:
„Collector: Ugyanígy jártam, két baj volt: A primér és a szekunder túl közel volt a doboz falához, és az úgymond rövidrezárt menetként viselkedett, valamint hosszúak voltak a vezetékek.”

Előbb utóbb mindenki rájön, hogy felesleges ferromágneses tárgyat nem érdemes a tekercs közelébe rakni, mert hazavágja a hatásfokát.
(#) BULL1988 válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Sziasztok!

Köszi! A héten megcsinálom akkor az új primert és nézek valami új házat, csak még azt nem tudom, hogy milyet....
A 24 voltosnak megtekertem a szekunderét, nagy baj, ha 20,5 centi lett? Kicsit elbóbiskoltam és csak tekertem.... Ha baj, akkor még le tudok tekerni, még nem kezdtem a lakkozáshoz. (bár nem szívesen teszem, mert olyan szép lett ez is )

A tetőkapacitással a 12 voltosnál már nem fogok szórakozni, majd a 24 voltosnál jobban figyelek rá.

Üdv, Pisti
(#) Hodinka válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Dejó,hogy ilyen észlények csak akkor jönnek elő amikor okoskodni kell,bezzeg amikor valami probléma megoldására kéne válasz,hát Collector és belganarancs kollegákon kIvül,többnyire halgattok mint aki becsinált,bocs hogy picit kemény vagyok,de ami a szIvemen az a számon.
Üdv!
(#) Hodinka válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Milyen huzalal tekerted végülis?
(#) BULL1988 válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hodinka: 0,1 milissel.

Hát megfogadtam amit mondtál Collector és különvettem a háztól a tekercset. Tényleg jobb lett. Elkezdtem próbálkozni azzal, hogy hová rakjam a primert és végül sikerül elérnem 7 centis szikrákat..... (ilyenkor kb a szekunder közepénél van) Hát majd eldobtam az agyam... Holnapra kigondolok valami műanyag házat, meg csinálok új primert is mert így nagyon ütős a szerkezet. (18 voltról megy)

A 24 voltosat majd egyből műanyagba építem.

És köszönöm hármótoknak a jó tanácsokat, mert tényleg Ti segítetek a legtöbbet!

Üdv: Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Addig kell játsszál, míg legalább 10 centi nem lesz. Nekem 12centit sikerült régen kihozni, bár folyamatosan meghalt benne valami, aztán meguntam.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Idézet:
„folyamatosan meghalt benne valami”

Ezért jobb csővel csinálni, az strapabíróbb és egyszerűbb
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Ezért jobb a szikraközös, az örök életű, és minden elkészíthető hozzá házilag
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Ma vettem hozzá műanyag dobozt, csinálok új primert és majd csinálok képeket!

A 24 voltoshoz jó lesz a szekunder, amit megtekertem? (20,5 centi, 63 mm átmérő, 0,1 mm huzalvastagság)
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Bontsd le 19 centiig(kb1800menet).
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Letekerés előtt azért próbáld ki,mert működhet 20,5cm is.
(#) ekkold válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Fog az menni, nem kell visszabontani.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Azt megkérdezhetem, hogy 10-12 centit hogyan sikerült elérned?

Illetve még mindig van egy problémám, méghozzá az, hogyha rárakok valamilyen tetőkapacitást, akkor leáll a szikrázás, csak 1-2 miliset vagyok képes belőle előhozni olyankor.... Amúgy meg megvan a 6-7 centi.
(#) ekkold válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Na nekem meg pont azért megy el a kedvem, hogy tanácsot adjak bárkinek is, mert amikor valaki butaságot állít, és kijavítják akkor az mindjárt "okoskodás" lesz.
Collectornak jobbak az idegei, vagy türelmesebb, ez van... bár ő kb. 16évvel fiatalabb nálam.
(#) ekkold válasza pimi9 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

A szalagkábel szélesebb szakaszt fed le a szekunder feletti felületből, elsősorban ezért okoz szorosabb csatolást p-sz között. (ill. így skin hatás is kevébé okoz gondot)
Az összecsavarás a 2 primer közötti csatolás miatt kell, a szalagkábel esetében ezt a páros-páratlan számú erek felváltott bekötése váltja ki - de a p-sz csatolás nem ezen múlik.
(#) ekkold hozzászólása Ápr 21, 2010 /

A tetőkpacitás lefelé viszi a frekit. Ha ettől csökken a szikrahossz, akkor az elektronika nem tudja jól követni a freki csökkenését. Ilyenkor jól jöhet pl. L4 C4 kikísérletezése - az adott tetőkapacitáshoz. A másik lehetséges probléma, a visszacsatoló trafó, sokan a PC-s sárga gyürüvasmagot használják, pedig az eléggé veszteséges, és kicsi az AL száma is. Normális ferritgyűrűvel sokkal jobban is működhet az áramkör. Pl. 2db kompaktcsőből bontott gyürüvel szuperul megy. Persze ez csak egy tipp, nem muszály így csinálni...
(#) BULL1988 válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Véletlenül én is olyan sárga vasmagot használok.... De egy hónapja bontottam szét egy monitort és tele volt gyűrűs vasmagokkal, majd azokkal megpróbálkozok.... Bár mindegyik más méretű. Na este megnézek egy párat, hátha javít valamit. Kösz a tippet!

Pisti
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Számolni kell, és kísérletezni.
(#) pimi9 válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

PC tápos porvasmaggal lehet nagyot durrantani.
Kb. 1:3-es primér-szekunder áttétel kell, és a szekunder induktivitásának értékét úgy kell beállítani, hogy egy olyan soros rezgőkört alkosson a FET-ek bemeneti kapacitásával, ami a tesla tekercs frekvenciáján rezonál.
Valamint a G-re két-két szembefordított 12-15V-os zénert kell tenni (el kell engedni negatívba is a G feszültséget)

Mondjuk ezt szkóp és fizikai ismeretek nélkül nem lehet kivitelezni.
(De azért valakinek biztos jól jön)

ekkold:
Idézet:
„az elektronika nem tudja jól követni a freki csökkenését”
Követi az ígyis-úgyis.
L4-C4 beépítése meg azért van, hogy ténylegesen a rezonancia frekvencián működjön, ne valamelyik felharmónikusán.
A baj azzal van, hogy a nagyobb tetőkapacitás, nagyobb terhelést jelent a számára, és ezt már a kivitelezésből adódóan nem tudja rendesen kiszolgálni.
(Romlik a hatásfoka)

BULL1988: Csináld meg a primért szallagkábelből, sokat fog segíteni.
Meg az egészet próbáld sokkal kisebbe megépíteni.
És tegyél fel egy képet a meghajtóáramkörről, hátha van ott is gubasz.
(#) Hodinka válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Idézet:
„...bár ő kb. 16évvel fiatalabb nálam.”

Ok elhiszem,de azért azt még elmondanám,hogy már néhány éve én is a szakmába vagyok,és hát a”butaságomból”úgymond egész tűrhetően megélek,tulajdonképpen minden foglalkoztat amiben áram folyik,aTV-től kezdve a mikrosütőkig,és hát a munkám miatt eddig még hállisten nem észleltem negatIv visszajelzést a környezetemben,pedig nap mint nap ezt csinálom,amúgy ezt ne vedd aféle dicsekvésnek mert egyáltalán nem annak szántam.
Üdv!
(#) TheBartucz hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Hali!

Noshát kész lett a szerkezetem, tegnapra, elsőre be is indult, mindössze a L1-L2 csere a "pozitív visszacsatolás kedvéért " szóval megy, bár az az igazság, hogy sztem még nem a legjobb, egyrészt még készül a szalagkábeles primer megoldás, ráadásul a hűtéssel gondok adódtak, hiába raktam rá egy derék nagy rézlemezt, szerintem nem volt elég szorosan összehúzva, leégett a 3205-s, legalábbis remélem, hogy ez a baja mert most meg se nyikkan :S de ha már itt tartunk ráadom a feszt, és kivágja a biztit, ez lehet a tranyo halálának a jele? mert másfelé nem tapasztaltam égést, büdös műanyag szagot semmit... csak erre tudok gyanakodni, hát remélem. Még a dobozolás hátra van, majd a végleges verziorol teszek fel képet, ha van rá érdeklődés

Üdv!

((#688558)belganarancs: Jójó persze, csak konkrétan a számítása érdekelt volna, de mindegy, már megtaláltam, azért köszönöm, és bocsi, nem luxus )
(#) Hodinka válasza TheBartucz hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Idézet:
„ráadom a feszt, és kivágja a biztit, ez lehet a tranyo halálának a jele?”

Hát igen ez arra utaló jel,szóval a leg egyszerűbben úgy győződhetsz meg róla,hogy lekötöd a primer középkivezetését („L1+L2”) a nyákról,és ha abbahagyja a biztosIték leverését akkor igen a tranyók szálltak el(egyébként meg műszerrel is leellenőrizheted őket).
Üdv!
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Ja és a "tranyók" alatt én (T1,T2-vel),a T3-at is beleértettem,mindenesetre nézd meg azt is.
Üdv!
(#) BULL1988 válasza TheBartucz hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Szia!

Nekem is volt hasonló problémám, hogy beindult, de aztán meg se mukkant. Az én esetemben nem volt elszigetelve egymástól a tranyók hátsó fele (azaz nem volt csillámlemez ott) és zárlatot jelzett nekem is. Gondoltam leírom, hátha segítek vele...

Ma haladtam megint egy kicsit, csináltam egy új trafót, most már valami spécibb gyűrűből, és 20 eres szalagkábelből megcsináltam az új primert, valamint kapott új burkolatot is (nem fémet). Még csak egyszer próbáltam ki, hogy működik-e és ment is, de nagyon még nem méregettem a szikrákat, de talán egy hajszálnyival jobban mutattak. Képek majd holnap, de nagyobb valószínűséggel vasárnap lesznek.

Jó hétvégét mindenkinek!

Üdv, Pisti
(#) hatvanasjocó hozzászólása Ápr 23, 2010 /

A Tesla tekercsek építéséhez az apróhirdetéseknél ajánlok dobozt.Bővebben: Link

PICT1067.JPG

Következő: »»   54 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem