Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   730 / 1320
(#) borvendeg válasza watt hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Köszi a javítást. De még mindig várom a megoldást a problémámra. Köszi
(#) icserny válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Hiába vársz segítséget, ha a legelemibb információkat sem adod meg ahhoz, hogy segíteni lehessen! Ez nem a a parafenomének konferenciája...
(#) trudnai válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Csatlakozom Icserny-hez. Egyreszt meg csak azt sem arultad el, hogy mivel forditasz. A hibauzenet-bol is csak kovetkeztetni lehet, hogy Basic-et hasznalsz (tudtommal itt nem sokan hasznaljak, de akkor is erdemes lett volna ezt leirni). A masik, hogy fogalmunk sincs mi a forras, vagy, hogy most maga a fordito szallt-e el vagy a PIC programod nem fer bele a PIC-edbe (mert mondjuk ugyanaz a program az odaig rendben, de masik PIC-re akarod leforditani?).

Biztosan megvan ennek a Basic forditonak a foruma, vagy lehet itt is vannak paran akik ezt muvelik, csak azok meg nem ebbe a topicba irogatnak, szoval korul kellene nezned alaposabban + tobb infot megosztani a problemarol.
(#) icserny válasza borvendeg hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Idézet:
„fatal:out of memory (pbpw.exe) Ez mi?”

Ezt a topikot olvastad már?
Vagy ezt a FAQ-ot?

Ez nem PIC probléma, hanem a gagyi fordító és a Windows párharca.
(#) vicsys válasza icserny hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Ezek szerint a pbpw.exe-t át kell állítani win95 kompatibilitás módra?
(#) icserny válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 19, 2010 /

Az egyik helyen ezt írják:
Idézet:
„For Windows executables like PBPW.EXE, there isn't much control over the specifics of the environment they're launched in. You can right-click the .EXE file, select Properties, then Compatibility. Start by setting it for Win98 compatibility mode.”

Egy török blogban meg azt, hogy a .PBP állományok elérési útvonalát kell lerövidítani/egyszerűsíteni.
(#) icserny hozzászólása Ápr 20, 2010 /

A PICCOLO projektnél akadt egy kis problémám, ezen tudna valaki segíteni?

Az USB Device - CDC - Basic Demo programot alakítottam át, s a hozzá való PC Software Example VC++ 2005 változatát használom hozzá számítógép oldalon (.NET 2.0 keretrendszerrel fut, mint a PICkit2 programja is). (A mellékelt ábrán látható, hogy hogyan és mire használnám - most kényszerűségből ékezetek nélkül írva az üzeneteket.)

Nos, ez a PC program nem viszi át az ékezetes karaktereket (kockát vagy kérdőjelet ír ki), s fogalmam sincs, hogy hol lehetne erre ránevelni a Visual C++ 2005 Express alatt fordítható programot. (Bénaságomra jellemző, hogy október óta folyamatosan azt hittem, hogy ősszel a C# változatot fordítottam le... )

Megjegyzés: más programmal (pl. putty.exe)kommunikálva átjönnek az ékezetes karakterek a PIC-ből rendben.

WDT.png

(#) gyengus válasza icserny hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Ha putty-al működik, akkor a PC programban lesz a hiba.
Nem lehet állítani valahol a forrásban, komponenseknél a karakterkódolást? Tipikosan olyan problémának tűnik, mikor nem egyezik a karakterkódolás.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia,

Azt hiszem ezekkel kellene jatszadoznod kicsit:

Encoding Class
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

A soros port megnyitása után betoldottam két sort, amivel be tudom állítani az ASCIIEncoding-ot (egyébként ez a default, ami csak 7-bites, ez csinálja a problémát!), vagy helyette beállíthatom az UTF8Encoding-ot, de sajnos, nekem a 8 bites CP1250 kellene, arra nem találtam kádenciát.
  1. serialPort1->Open();
  2.                                 ASCIIEncoding^ ascii = gcnew ASCIIEncoding;
  3.                                 serialPort1->Encoding=ascii;
  4. //                              UTF8Encoding^ uff = gcnew UTF8Encoding;
  5. //                              serialPort1->Encoding=uff;
(#) gyengus válasza icserny hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Nincs olyan függvény/osztály amivel át lehetne kódolni adott karakterkódolású stringet, másfajta karakterkódolásra?
(#) icserny válasza gyengus hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Biztosan van, csak annyit sem értek a VC++-hoz, mint hajdú a harangöntéshez. A fő gond egyébként csak annyi, hogy a SerialPort1-nek nem szabad engedni, hogy levágja a 8. bitet, mert utána nincs mit kódolni.

Lehet, hogy megvan a megoldás, csak estig nem tudom kipróbálni...
Ez így most lefordult, és talán jó lesz:
  1. serialPort1->Encoding=Encoding..Default;

(a .. helyett két kettőspontot kell tenni, csak a fórummotor hülyéskedik vele)
(#) icserny válasza icserny hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Teljes a siker! A Form1.h elejére kell egy
  1. using namespace System::Text;

sor, a soros port megnyitása után pedig egy
  1. serialPort1->Encoding=Encoding:: Default;

Így már átmennek az ékezetes betűk is. (Default előtt nemkell a szóköz, csak már megint smiley-vé akarta konvertálni a fórmmotor...)

Köszönök minden tanácsot és biztatást!

hutohaz.png

(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Most akkor amugy C++ -ban vagy C# -ban csinalod azt a PC oldali klienst?
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Én VC++ 2005-ben (Express Edition) csináltam.
De a Microchip USB Framework tartalmaz forrást VB.net-hez és VC# 2005-höz is.
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Ja, ok, csak mert meglepodtem a pointereken -- azt hittem .NET-ben csinalod. Amugy nem tudod veletlenul, hogy a Microchip libusb-t hasznal, vagy Microsoft DLL-eket hivogat? (magyaran lehet-e azt a kodot hordozni Linux/Mono ala?)
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Idézet:
„azt hittem .NET-ben csinalod”

Jól hitted, mert amennyire én tudom a VC++, VB.NET és a VC# 2005 egyaránt a .NET 2.0 keretrendszert használja.

Idézet:
„a Microchip libusb-t hasznal, vagy Microsoft DLL-eket hivogat?”
Én USB CDC-t használok, ez a Windows usbser.sys eszközkezelőjét nevezi meg az .inf fájlban. Ez rendszer szinten kezeli az USB-t, az alkalmazói programok már csak (virtuális) soros portra hivatkoznak. Jelesül most a .NET System.IO.Ports SerialPort osztályát használom, ennek az Encoding-ját kellett lebeszélni a fölösleges okoskodásáról.

Van a Microchip USB keretrendszerében libusb-t használó demó is, amelyik user space-ben kezeli az USB eszközt (control, interrupt és bulk tranzakciók közvetlen kezelése). A SimpleLibUSBDemo.exe demóprogram VC++ 2008 Express-ben készült (.NET).

A Linux alatt futó demója pedig Qt3 Designer alatt készült (tehát nem mono...). A demó, így ahogy van, HID osztályú eszközt keres, s ránézésre csak egy nyomógomb figyelést, s a LED-ek kapcsolgatását végzi (a célbavett hardver kártyákon ez a közös részhalmaz).
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Idézet:
„Jól hitted, mert amennyire én tudom a VC++, VB.NET és a VC# 2005 egyaránt a .NET 2.0 keretrendszert használja.”

Ah, na nekem ez uj volt. Mint szamomra kiderult van nekik ez a C++/CLR nevezetu nyelv ami nagyon hasonlo a C++ -ra es amivel a .NET-es (CLR-es) kod keszul. Meg picit regebben az un "Managed C++"-t hasznaltak hasonlo feladatokra.

Managed Extensions for C++
C++/CLI

Hat mindig tanul az ember. En nagyon nem a Microsoft vilagaban elek, igy nem is annyira erdekelt eddig. Csak miutan a Mono-val lehet linux-on is bizonyos hatarok kozt fejleszteni, ezert merult fel bennem, hogy az ilyen USB-s meg egyeb PIC-ekkel kommunikalo modulokat .NET-ben kellene fejleszteni (tehat akkor egyetlen forditas es fut Linux-on es Windows-on es talan Mac-en egyarant).

Na mindegy, mar nagyon szet offoljuk a temat. Koszi az infot!
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Idézet:
„az ilyen USB-s meg egyeb PIC-ekkel kommunikalo modulokat .NET-ben kellene fejleszteni”
Nagy kár volna ezzel megbonyolítani!
(#) icserny hozzászólása Ápr 22, 2010 /

PIC18F14K50 nem úgy viselkedik, ahogy az adatlap alapján várná az ember!

CONFIG4L 3. bitje (BBSIZ) 1 értéke állítólag azt jeleneti, hogy a Boot Blokk 2 kszó méretű (0x0000- 0x0FFF). Azonban BBSIZ=1 mellett CONFIG5H CPB bitjét 0-ba állítva (Boot Blokk kódvédelem engedélyezve), csak 0x07FF-ig működik a kódvédelem (PICkit2 0000-t olvas).

Valami tehát nem igaz a leírtakból!
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

A HID típusú eszközökkel csak valami USB-s lib-en keresztül lehet kommunikálni. Most épp azon törpölök, hogy a libusb-n keresztül megtaláljam a gyári PICkit2-met, egyelőre sikertelenül. Az viszont már lehet, hogy nem olyan ördögtől való gondolat, hogy ha a libusb-t használja az ember, akkor már ne a csupaszt, hanem inkább a dotnet-esített verzióját vegye elő, ugyanis ez megvan Linuxra és Winre is (és elvileg Mac-re és BSD-re is). Ha ezt használom, akkor van esély arra, hogy oprendszerek között könnyen hordozható program születik.

Egyébként lehet, hogy ennek a témának érdemes lenne akár egy topicot is nyitni, hátha érdekel több embert is a dolog.
(#) icserny válasza szilva hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

A Mérés, automatizálás Linux környezetben topikba szerintem beleillik a téma.
Van egyébként libhid is (még nem használtam), azzal is lehet próbálkozni...
(#) gyengus válasza szilva hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Nekem ezért tetszik a CDC.
Az megy Linux alatt is virtuális soros portként. Igaz, hogy Win alá driver kell, de szerintem nem olyan nagy probléma első csatlakozáskor telepíteni.
(#) Hp41C válasza szilva hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Szia!

Delphi-Jedi csomagban található hid programokkal sikeresen kezeltem a PicKit2-t és az abból átalakított két hid eszközömet (DDS generátor és Frekvenciamérő). Ez a csomag a Window$ belső függvényeit csomagolja be Delphi komponensé.... A hid eszközök is működnek más operációs rendszer alatt...
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Gondolkodom rajta egy ideje, hogy hogyan lehet egy audio jelet egy PIC-kel feldolgozni és frekvenciánként az amplitúdót mérni, mondjuk egy ilyen spektrum analizátornál:
Bővebben: Youtube
Hogyan lehet ilyet megvalósítani?
(#) potyo válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Erre való a Fourier transzformáció.
(#) lidi válasza potyo hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Valamelyik Nuts And Volts ban volt is egy jó cikk erről. Mikrokontrolleres megvalósítással. Én a matekkal nagyon hadilábon állok, de még én is felfogtam, annyira jól, egyszerűen vezette le példákon keresztül. Meg kéne keresni melyik számban volt.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 23, 2010 /

Ez az FFT érdekes dolog, de annál bonyolultabb. Nincs erre valami letölthető instant assembly rutin mint például az osztásra, BCD -> decimális átalakításra stb.? AVR-re van mert Huba is talált: Bővebben: Link. Akkor PIC-re is biztosan kell lennie mert eddig úgy vettem észre amióta PIC-ezek hogy a PIC-eknek sokkal komolyabb irodalma, támogatása van a neten.
(#) lidi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Nem találom, majd este még megnézem otthon melyik újságban volt, lehet nem is Nuts, hanem EPE volt. Nem tudom találsz-e asm forrást, ilyen bonyolultságú dolgokat talán már C ben szoktak inkább csinálni.
(#) Hp41C válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /

Szia!

Itt a Microchip megoldása.
Következő: »»   730 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem