Fórum témák
» Több friss téma |
Nem feltétlenül jelent rosszat, ha csak egy pillanatra tartottad oda, semmi baja nem lehet. Egyébként a germánium kegyetlenül kényes a hőre. A legelső tranyós erősítők sorban döglöttek meg emiatt. A szilícium más téma..Mérj dióda átmenetet!
C-B 0.159v,E-B 0.170v szerintem a másikat már főlős is megnéznem ennek minimum 500 kőröli értéket kellet volna mutatnia nem?
Szerintem megpróbálom esztergálni melóba. Bár a precíz gépmunka nem az erősségem...
Üdv!
Most mértem, írom az adatokat: UT=+/-35V 1KHz sin Ube=103,6mV AC Uki=12V AC/ 8 Ohm Uki=7V AC/ 4 Ohm Uki=36mV DC Iki=1,5A Terhelés nélkül 25V AC a kimeneten, ez csak kb, mert 20V ot tud mérni a szkóp, feszmérővel nem mértem... Au=115,8 Rki=8,66 Ohm Ha valamit rosszul számoltam, szólj.
Mit ertettem en abbol amit leirtal.
Szoval, kemenyek a rugok a VIBRATOR-nal (.Mert a TREMOLO az azert mas dolog). Hogy jarodtak be a hurok elektromos hangra ,gondolom egyszeruen " bepiszkolodtak" ,Torzitassal nem szol jol ,tisztaba teve annal inkabb .De a kapcsolo "kontakthibas" valamint nem sipol mint ahogy vartad ......De godolod hurcsere es hurlab beallitassal meg lehet oldani ezeket a problemakat . Mihez kepest kemenyek a vibrator rugoi ?.Ahoz kepest hogy ilyenen meg nem jatszottal?. Hurcsesre es hurlabb beallitassal sipolni fog a hangszedo ahogy vartad es megoldodik a kapcsolo problema is ?. Szoval fura egy leiras vagy mi volt ez .
Csao, szerintem érthető a post.
(természetesen csak ha a használt írásjeleket figyelembe vesszük)
Hali!
Működik ahogy kell, valóban 8Ohm körül lesz a kimeneti ellenállás, hisz 8Ohmmal terhelve kb a fele feszültséget adja, mint terheletlenül = teljesítmény illesztés. Jó nagy körerősítésed van, ez annyiból jó, hogy nagyon kis jelszinttel beéri a cucc, a jfetes le tud annyit adni vastagon, hogy ezt kivezérlje kokszig. Sőt, vissza is kell majd fogni szerintem. Egy hangszórónál pont ez a helyzet, mintha minden frekvencián más terhelést tennél rá, az alsó rezonanciánál nagyobb ellenállást, 400Hz környékén a nominálisat majd megint növekedik. Így a 400Hz- hez viszonyítva megnő a teljesítmény a rezonancián lenn, ezt amolyan "hangszórótól függő" mély kiemelésként érzékeli az ember. Persze a magas is nagyobb teljesítményen jár, de ki lehet kompenzálni, ha nem tetszik. Hangszórót teszel rá és nagyon kis bemenő jelt adsz, hogy azért ne idegesítsen, meg ne süketülj meg és leszkópolod, azt látod, ha elindítod a generátort mondjuk 50Hz ről,tekered a frekit fel, hogy egyre emelkedik a jeled, egyre meredekebben, majd visszaesik, kicsit ott marad és 5-600Hz környékén megint emelkedni kezd. Érdekes dolog ez, ezt is érdemes megmérni. Úgy néz ki a végfokod teljesen rendben van! Zsolti
Akkor inkább vegyél a lomexben, vannak sima fekete fémkupakok. Annyiból még akkor sem hozod ki, ha ingyen van minden anyag meg a gépmunka, mert amennyi időt, festést ,eloxálást vagy galvanizálást ráfordítasz...
Fekete béna kupakot nem veszek, ha már ilyen lassan haladok a dizájnnal (gyerekeim vannak) akkor az a pár hónap már nem számít. Esztergálni szeretek, csak nincs rá időm, szépen dolgozni meg csak nagyon lassan tudok.
Oki, csak ajánlottam! Mondjuk nem nehéz levenni pár tizedet egy hengerről, belefúrni, aztán adni neki recézővel meg leszúrni. Annyira nem értek az esztergáláshoz, de kb ezek a megfelelő sorrendben
Mutatsz valamit a jelenlegi állapotról? Zsolti
Üdv!
Szerintem érthető voltam, de akkor leírom úgy. A "vibrator" keménynek éreztem a rugókat, még nagyon régen, amikor nem is gondolkoztam gitározáson fogtam a kezemben egy ilyen alkatú gitárt, és ahhoz viszonyítottam. A húrok eleinte nagyon feszesek voltak, és nehéz volt rajtuk játszani, erősítő nélkül olyan volt a hangja, mintha akusztikus gitár húrjai lennének.Aztán egy másfél óra játék után bejáródtak, és szépen belazultak, puhább lett. Torzított csatornán nagyon nem tetszett a hangja, nekem egyik állásban nagyon magasnak, másikban túl tompának hangzott.ezzel szemben tiszta csatornán szép hangja volt, "élettel telibb" Húrcsere és húrláb beállítással meg lehet oldani a problémáit. Eldöntöd hogy mik a problémái, a sípolás az JÓ dolog, a kapcsoló problémájának semmi köze nincs a húrokhoz, és a húrlábhoz. Szóval nem vagyok hülye, hogy ilyesmit mondjak.
Akkor nyugodt vagyok.
A suliba hoztak új jelgenerátorokat, az jobban tetszett, így kipróbáltam. Minden rendben volt addig, amíg be nem kapcsoltam. Levettem a végéről a terhelést akkor megszűnt a probléma. Kicseréltem a tápot, mert 1,5A nél kiakadt. A másiknál ugyan ezt produkálta. Mindent ezerszer átnéztem, de rendben találtam, így kicseréltem a jelgenerátort a régire, mert Hétfőn olyannal jól működött. Na most úgy is lett, kicsit méregettem az új generátoron, és kiderült, hogy min amplitúdóval túlvezérelte a végfokot. A régebbinél szerencsére kisebb feszültséget is be lehet állítani. Nem sokkal vihettem följebb 4-500mV nál, mert akkor már levágta a jelet, és zárlatot mutatott a labortáp. Ez csak a labortápnál volt így, mert az kissebb teljesítményű, és rendes trafóval talán följebb mehet a maximális befogadó jelszint?
Ja még!
Az hogy nem sípol, az a jó dolog.(Elírtam) A húrcserével, és húrláb beállítással a következő javul szerintem: A hangja. És talán egy gitárban az a lényeg?!
Igazából a 35V os táp miatt ez az erősítő szerintem csúcsban sem tud 28-30v nál többet kirajzolni. Azt osztva a 110Xes erősítéssel, akkor megkapod, hogy a maximális kivezérléshez 270mV tartozik. Tehát ekkor már clippelni kezd.
A labortápon meg lehet volt áramkorlát vagy ilyesmi. A maximális jelszint a fentebb kiszámolt körül van! De azt is vedd figyelembe, hogy a rezonancián ez az áramkör "rákapcsol" tehát nagy feszültség kell ahhoz, hogy egészen nagy teljesítményekig működjön ez a 8Ohm kimeneti ellenállás. Én 10-15Wosnak mondom az IC-s végemet, az 30V ról táplálkozik, hasonló visszacsatolások mellett, csak kicsit kisebb körerősítéssel. Zsolti
Hát, a villany része jelenleg zacskóban van, kipróbáltam, működik. A doboz részén szerettem volna egyet villantani, ezért elvetettem a bolti dobozokat. Steampunkos külsőt szerettem volna eredetileg, ehhez találtam 50 éves acél ! műszerdobozt, csak az alakján faragni kellett. Sajnos a hammerite kalapácslakk megszűnt, ezért nem tudtam hasonlóra fújni, így sima fekete lett. A dizájnt megrajzoltam, csak kéne 2-3 óra, míg etikettre nyomtatott feliratokat pontosan fel tudom ragasztani, utána újra festés,lakkozás. Alja nem volt a doboznak, ezért régifajta vastag textilbakelit lemezt faragtamrá. Na egy ilyen dobozra nem ill semmi kurrens poti gomb, ezért pár régi cuccról bontottam,de nem homogén, 2 nagy lesz a vol meg a gain, 4 kicsi a pres meg tone. Ha ezzelmegvagyok, akkor újra kell huzaloznom, mert most csak utp kábelből bontott kemény rézdróttal heftöltem össze,csak az élesztéshez. Van még egy olyan tervem, hogy a dobozt fogom testnek használni, árnyékolás szempontból a mágneses zajokat szépen leveszi. Ha sisteregni fog akkor még alu bélelést is kap. Jelenleg szerencsés esetben heti 1 szabad órám van amikor kicsit le tudok ülni, de eddig ezek az idők zsákutcákra mentek el. Csatolok 2 képet ajelenlegi állapotról.
nem mondtam semmit csak azt hogy mit lehetett erteni abbol amit irtal ..
Uj hurok szep csilingelo/brilians hangot adnak ..ezt veled te akusztikusehoz hasonlitani "clean" hangzasnal. Hurlab magassag allitas az "action /fretbuzz" kikuszobolesere valo beallitas ugy hogy semilyen jatek pozicioban se zizegjen egyik hur se.Ehez jar meg a "truss rod" allitasa is ami a nyak hajlitasat allitja be .Ezt foigyelemmel es turelemmel kel vegezni hogy ne rontsad el a gitarnyakat."guitar setup , action setup,intonation,etc... kulcsszavakkal ratalalsz a netten akar ismeretterjeszto videokra is vagy kepel rajzal ilusztralt cikkekre. Hurlab elore hatra allitasa az oktav beallitasahoz szukseges ,egy hur csak az "vonal-egyenes" reszen rezeg .Az uj hur valos merete hoszabb mint a rezgo resze esert a hurlabat hatra fele csusztatjak hogy kompanzaljak kesobb az acel kifarad es rovidul a realis hossza a hurnak ezt kompenzaljak aztan megent a hurlab "elore" -tolasaval . Mindezt az oktav 12-es bund -hoz igazitjak .Igy az osszes tobbi lefogott hang egy jol bealitott oktavu hurral majdnem OK. Van gitar melynel fejnel is allithato a magassag es a "felfuggesztesi pont(pld a szimpla Ervana compensated nut) , hogy it is kompenzaljak az elso harom pozitioban fellepo hangmagassagemelkedest a hur lenyomasa altal okozott nyujtas hatasat kompenzalja.Valamint egy masik megoldas a "Buzz Feiten" stb.. ..Nekem van egy gitarmon olyan hogy a magassagot allithatom a "nut" -nal . Itt talalsz sok cikket a problemarol ,beallitas stb.. Bővebben: Link Es egy direktebb link Guitar Setup stb... A hurok nem jarodnak be hanem a kezed lassan hozzaszokik .Normalissan 5 rugo van egy vibratornal, de legtobben a vekonyabb hurvastagsagok melett kiszednek ket rugot es csak haromat hasznalnak.Felfele ha huzod a hurok feszulnek a hangmagassag emelkedik itt a hurok a "kemenyek" , ha lefele nyomod ( kilazitani a hurokat ) a rugok feszulnek igy azokat erzed "kemenynek:".. A rugok szama es a hurvastagsag kozott egyensuly kell legyen hogy a vibratort "kozepallasba" lehessen tenni ,igy felfele es lefele lehet vibralni.
Ezek hasznosak.
Én inkább hangszerészre bízom a húrláb beállítást. Mivel nem az enyém a gitár, így nem is nagyon foglalkozok vele, csak kíváncsi voltam mit tud ennyi pénzért, aztán megosztottam veled/veletek. Ezt a "vibratort" csak lefele lehet nyomni, hogy lazábbak legyenek a húrok. Nem értek a gitárokhoz, a"forrasztgatásal" egyidőben kezdtem...kb 9 hónapja...Ezért is bocsi, a rossz szóhasználatokért.
Sziasztok nekem van egy QSC GX%-ös végfokom.csak arra lennék kiváncsi hogy rá-e leket-e kötni 2db omnitronic dx 2222-t és 2db omnitronic bx-1550-t tartóssan
Hello!
Itt megtalálod a QSC GX3/5 gépkönyvét: Bővebben: Link A google-ba pedig beírod a hangdobozod típusát és ezt találod: Bővebben: Link Ezeket megnézve láthatod, hogy az erősítő mekkora teljesítményt tud leadni 4 illetve 8Ohmra, összehasonlítod a hangdobozod teljesítményével az adott impedancián, (figyelembe véve, ha többet szeretnél hajtani soros vagy párhuzamos kapcsolásban, akkor az impedancia, hogy alakul) és máris megkapod a választ. Sajnos PA rendszerekben nem vagyok nagyon jártas, a QSC termékei nagyon megbízhatóak és nagy színvonalúak, de az adott dobozokról, ládákról semmi értesülésem/tapasztalatom nincs. Szerintem itt is érvényben van az ősi szabály, ésszel hajtva minden bírja..Az embernek ott a két jó füle, hallja mikor ér el a hangszóró oda, ahonnan már nincs értelme feljebb tekerni és akkor meg kell állni a volume poti feltolásával. De lehet akad itt valaki, aki ismeri az adott dobozokat, hogy az adattáblához képest mennyire terhelhető. Zsolti
Szia!
Jól néz ki a doboz, biztos szépen fog mutatni. Az alufóliával ne bajlódj, teljesen felesleges, amit kell ,azt elintézi a doboz. Be-kimenethez árnyékolt kábelt tegyél, kimenet annyira nem is fontos, inkább a be. Igazából ha minden madzagnak árnyékoltat teszel, az sem tesz rosszat. Jó lesz nagyon, szerintem ízléses munka lesz. Szerintem meg amiért az ember nem küzd meg, az nem is az övé igazán, szóval kitartást és sok sikert a befejezéshez! Zsolti
Üdv!
Megérkeztek a J201-ek, sokkal olcsóbban tudtam rendelni, pontosabban 160Ft-ért, de így is jobban megéri. Az áramkör panelon meg van, már csak a dobozba be kell építsem a potikkal, az pedig a holnap műve, mert még kell 2db poti. A kimenetre a csatornák után az illesztőáramkörnél "Master volnak" mekkora értéket rakjak? 50K szerinted elég lenne? Már alig várom, hogy kész legyen ez is, aztán jövőhét hétfőn megmérem a tiszta csatit is a Leaddal együtt.
EZEN a rajzon a bemeneten van az előfok kimenete, a végfok bemenete.
A végfok kimenetein meg hangszórókimenetek és Line out is. Az lenne a kérdésem, hogy ha bedugom a fülesemet akkor a végfok még ugyan úgy szólni fog nem? sima Mono Jack van ott...? Ha így van, akkor mivel lehetne kompenzálni? A 10K Ohm és az 560 Ohm az gondolom több wattos ugye? Az én végfokomhoz lemásolom szerintem...
Fülessel vigyázz! Igazából az egy line out, fülesnek már nagyon levenné a soros 10k a hangját.
A 10k/560 nak nem kell több wattosnak lennie, miért kellene? ha a kimeneteden még a tápfeszültség is van, akkor pl 35V^2/10560Ohm = 116mW, természetesen tápfesznyi soha nincs ott, pláne nem folyamatosan DC-ben..Sima negyed vagy fél wattos, 0,6os, nem tudom milyet használsz általában. Fülest bele ne dugj a hangszóró kimenetbe! Egy rossz mozdulat egy potin, vagy valami zárlat és volt-nincs hallásod!!Ha füles kimenet is kell ,akkor azt a vég bemenetéről vedd és erősítsd meg egy lm386al pl. De olyan fontos a fejhallg. kimenet? Zsolti
Én a bemeneten lévő Out Jackre gondoltam.
A füles kimenet nem lényeges annyira, csak kíváncsi volnék, hogy ha rárakom a fülest, akkor a végfok szól-e, mert szerintem igen. A Line out nekem nem is kellene, csak a hangszórókimenetek
Ja értem, mivel a hsz kimenet volt a mondat előtt, gyanítottam arra gondolsz.
Ha lepárhuzamolsz 2 jacket, akkor működni fog, csak a fejhallgatót az elő fokozat kimenete nem tudja meghajtani! A rajzon az a lényeg, hogy ha az IN feliratú jackbe bedugsz valamit, akkor ki lehet kerülni az elő fokozatot, tehát mint végfokot tudod használni.
ZSozsóó!
Elkészültem az előfokodall! Nagyon jó hangja van! Nekem az összes fet j201 és még van gain-je is! Ha letekerem a gain potit akkor meg clean marad! Perfekt! Igaz hogy nem cleantól atom metálig torzít hanem csak szépen. Majd lehet belenyulkálok még. De van itt valami ami kicsit zavar, az pedig a zaj, nemtudom, ehet hogy amiatt, mert nincs dobozban, de 9V-os elemről kicsit fura ez a sercegés amit kiad, na mindegy hátha megszűnik ha bekerül a házába. Nagy köszönet neked!
Ahha, és akkor hogy csináljam meg úgy, hogy az előfoknak legyen kimenete, és a végfoknak is bemenete.
Ha az előfokba dugom a fülest, akkor a végfok ne szóljon, és ha a végfokba dugok mondjuk egy lejátszót, akkor meg az előfokról ne kapjon jelet. A végfok bemenete rendben van, a füles kimenetet nem értem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |