Fórum témák
» Több friss téma |
Örülnék, ha csak ennyi lenne a baja, de a kimenetét szabadon hagytam.
Már szólt ezzel a végfokkal az eminence,, akkor sem volt jelentős melegedés, ja meg ebből indultunk ki, hogy nekem halknak tűnt...na mind1. Holnap beviszek mindent, kimérem a belüket is, megvizsgálom a tranyókat, megnézem az eminencével labortáppal, aztán majdcsak lesz belőle valami. Ha a tranyók haltak meg, akkor meg veszek újakat...
Figyi, mindent nem tudok fejben tartani, akkor nem feltétlenül gerjedés, de az tény, hogy irdatlan nagy áram akar folyni. Azt most még megmérhetnéd nekem, ha megkérlek, hogy mondjuk a negatív oldalon (meg a pozitívon is), fogod a voltmérőt, megnézed az egyik végtranyót, rárakod a voltmérőt a 100mOmjára(emitter) (az ellenállás 2 lábára) aztán a tranyó C-E ére a voltmérőt aztán a 200mOhmra ami a kollektorokban van.
Akkor jó, ha a C-E között nem nulla volt van illetve a B-E között tudsz mérni még 5-600mV ot. Ezt még mérd meg nekem kérlek! Bocsi az előbbi agymneésért
Megmérem persze!
Semmi baj, legalább így is tanulok, és fel tudom ismerni a hibát, és ki is tudom küszöbölni.
Na szóval:
BD249(Alsó) 100m ómoson 1V C-E között 12V 220m ómoson 1,5V Mindkét tagnál ezek az értékek. BD250(Felső) 100m ómoson 1,2V/ a bal oldali 0,5V C-E között 2,1V mindkét tagnál. 220m ómoson 1V A 249-es melegszik csak. Most ahogy mértem a (-) ágban lévő 4A-es bizti kicsikét izzott, mint az elektroncső fűtése. Elhelyeztem a mérőzsinórokat, bedugtam, leolvastam, és már húztam is kifele...
Ezek furcsa értékek. Ha összeadom, akkor egyik ágon van neked 1+12+1,5 =14,5V tápfeszültséged míg a másik oldalon 1,2+2,1+1=4,3V
A ce között van 12V, ha azon át akar menni az nagy áram, az meg is fűti. Annyit még, B-E ek között feszültség. 5-600mV akkor rendben lesz.
A jobb oldali 250-es nem mutat semmit, a többi rendben van.
Ahogy a pufferekre rámérek, ott 9-9V van.
Ha van kedved, azt kapd ki,amelyik nem jó. Ha a puffereken annyi van, akkor a kimenet nem 0Vdc-ben van. valószínű az az egy tranyó nem jó, valami miatt kikönyökölhetett. Mivel az mindenképpen jó, vedd ki. terhelés nélkül működni fog, igazából csak a kimeneti áram növelése miatt vannak "párhuzamosítva" a végtranyók.
Az, hogy nem mutat semmit, nem jó kifejezés. Egy multiméter mindig mutat valamit. Vagy 0Vot, akkor zárlat van, vagy ingadozó értékek mondjuk 100mV körül, akkor valószínű csak valami összeszedett hülyeség, ha leveszed ,akkor is annyit mutat, vagy mondjuk egy fix feszültséget. Nincs olyan, hogy semmit nem mutat Kapd ki azt a tranyót és úgy egy próba! zsolti
Ja, meg a 249-eknél amikor kihúztam a hálózatból a trafót, akkor a C-E között 14V-ra fölment a feszültség, és onnan sültek ki a pufferek.Amíg be volt dugva, akkor meg 12V-ot mutatott.
Akkor a multim azt mutatta, hogy nem esett rajta feszültség.
Kivettem, az értékek ugyan azok, a melegedés is megmaradt.
Lassan elfogy minden ötletem Valami kibillentette ezt a végfokot, mert az biztos, hogy a kimenet nem 0Von van. Az lenne a legjobb, ha ki tudnád mérni a végtranyók BE átmenetét diódavizsgálóval, akkor kiderülne, hogy azok jók és elől billent ki valami. Látod, ezért nem szeretem a tranyós végfokokat..Biztos van atom jó, meg atom biztos, de gitárhoz szerintem bőven jó az IC-s is. Suliban mérj, szkópolj, stb, ha van tanár, akkor esetleg segíthetne is. Minden tranyót kimérhetsz, ha a BE között 5-600mV van az már jó.
Írd majd le mindenképpen mire jutottatok. Amíg nem stabil a cucc, max műterhelést tegyetek rá! Ha a tápon van áramkorlát, ne féljetek használni! Zsolti
Hát mostmár rájöttem miért mondtad azt, hogy aki tranyós végfokot csinál annál valami probléma van agyilag.
Eddig azt mondtam, hogy hú, nem is volt nehéz, és minden rendben van. Akkor holnap kimérek mindent ebből a végfokból. A tanárom az nem igazán foglalkozik senkivel, műszereket is könyörgésre kapok. Amúgy amikor vettem a tranyókat hozzá, akkor az eladó mondta, hogy ezt meg lehet csinálni IC-sben is, ugyan ez szinte, meg is mutatta, hogy a zenegépekben van ilyen áramkör.
Nem mondom, lehet nagyon jó tranyósat csinálni. Suliban anno egy kollégával fejlesztgettünk, főleg A osztályú témában és sikerek is voltak. De akkor egy életre elment a kedvem tőlük. Nem a rossz tapasztalat miatt, csak egy valamit szúrjon el az ember és az egész félvezető készlet jó eséllyel megy az örök mágneses mezőkre.
Ugyanez a kapcsolás van nekem is, dettóra, csak más visszacsatolási viszonyokkal. Feltetem egy .pdf-et ,ha emlékszel, abban benn is van. Nálam teszi a dolgát, elsőre működött. Az igaz, hogy hasonló teljesítményhez már elég nagy IC kell, mondjuk a 7294es, a 3886ból és testvéréből a szerényebb max tápfesz miatt csak 10-15Wnyit lehet kihozni, ha kell az a 8Ohm kimeneti ellenállás De bőven elég, nekem az egyik nagy csöves arc azt mondta, szól akkorát, mint egy 10-15W os csöves. Ott csaltam annyit, hogy nem árultam el, hogy nagy a kimeneti ellenállásom, csak azt tudta, hogy milyen Ic van benne és az mekkora teljesítményre képes sima feszültség kimenettel Szóval ennyit az ilyen ennyit tranyós watt az annyi csöves..Mindegy az, hogy mi adja ki azt a wattot, az ugyanakkora hangnyomást csinál. Persze korrekt összehasonlításhoz ugyanaz a láda, ugyanolyan munkapont, linearitás ,torzítás stb.. Szóval IC-ből is meg lehet csinálni. De ennek járj a végére mindenképpen, gondolom nem akarod azért kidobni A tanár nem segít téma meg jellemző a mai oktatásra, a mi időnkben is ez volt ,pedig 4-5 éve voltam ilyen helyzetben én is...
Dehogy dobom, dolgoztam én vele, ez az első "nagy" áramköröm, és nem fogom ennyiben hagyni.
Nehogy már itt rosszalkodjon nekem. Gondolkoztam én is kisebb teljesítményen, elég érzékeny ez a hangszóró...Ezt rendbe teszem, aztán egy IC-s végfokot fog kapni szerintem az erősítőm. Köszi!
Jóestét, egy kérdésem lenne Line6 Pocket Pod Express-t hallot valaki ? Használható hangok jönnek ki belőle ?
Hi ZSozsóó és Többiek!
20-50watt közötti erősítőre gondolok, hogy pontosan mekkora lesz azt majd eldönti, hogy mihez van jó kapcsolás és alkatrész. (Szívesen fogadok jó csöves kapcsolást amihez könnyen beszerezhető alkatrész, és szépen is szól.) Az ár is fontos tényező. Jó lenne ha az egész kijönne 50.000-ből. Nem szeretnék tehát gyári cuccot venni, én szeretném építeni az egészet, mert szeretek bütykölni. (Csináltam már egy-két kisebb kütyüt. pl.: propeller órát) Az az elképzelésem, hogy lenne maga az erősítő (csöves pl.50wattos) , és lennének mellette gombokkal bekapcsolható (esetleg potikkal állítható) csöves torzítók. Az egyik torzító rock hangzás lenne, a másikkal pedig kórus hatást lehetne elérni. Sőt! A kóruson kívül az volna a jó, ha a rock olyan volna, hogy Santana-Europa hangzás is és AC DC Thunderstruck hangzás is lenne benne. (Akár több torzító árán külön gombokkal is, ha egyben nem megoldható) Sokat akarok? Egészet beleraknám egy műszeres dobozba. A kapcsolást átvariálnám (PCAD), hogy a csövek elől legyenek. Ott kivágnám a dobozt és plexit raknék, hagy látszódjanak. (Esetleg pár LED megvilágítaná, a kellő hatás kedvéért.) Köré doboz, bőr borítással, lábakkal, füllel, ahogy kell. Aztán bele a hangszóró(k) (előttük szövet borítás), és ámen. Az elektronikai részekhez kérek segítséget, mert nincs kapcsolásom hozzá. Ha meg neten találnék is nem tudom hogy jó-e, mert annyira nem értek hozzá. (+Nincs ötletem, hogy hozzam össze az erősítőt és a torzítókat.)
Üdv!
Kivettem az összes tranyót mérésre, és mindegyik jó. Még a BD250-es is amelyiket tegnap vettem ki. Visszaforrasztottam őket, bekapcsoltam a tápot, és még mindig ugyan olyan sz@r.
Hali!
50 ezerből ez irreális elvárás sajnos. Ha vissza olvasol, felraktam egy képet a most elkészült fejemről, de felteszem megint: Bővebben: Link Bővebben: Link Ezt hoztam ki 50körül, de úgy, hogy volt bartel üzlet is benne, meg dolgozgattam mesteremnek, egyszóval baráti áron ez 50kiló. És félvezetős a végfokozata egy csatornás az elő fokozata. A duplájából azonban ki lehet hozni egy 50Wost az általad kért előfokkal: Bővebben: Link Ez a fejem kb cakli pakli annyiban volt, 50W os, és nem egyszerű hangzásokra képes, elég sok variácó van benne a boost csatornának köszönhetően. Mire szeretnéd használni? Koncert nagy területen? Mert egy érzékeny ládával 30W is nagyon nagyon sok. Az már azért 4 XEL84el kihozható kínkeservesen és az azért olcsóbb megoldás, mint egy 50es fej. Szóval ha csak a cuccal akarsz szólni, akkor az 50 lehet kevés is, ha meg mikrofonozni akarod, akkor meg minek akkora...Ezeket kell átgondolni, hogy milyen szinten ragaszkodsz a teljesítményhez. A kórus csővel meg nem egyszerű dolog, de persze biztos megcsinálható, de erre azt ajánlom, hogy inkább egy Loop-ot lenne célszerű betervezni, aztán abba azt az effektet dugod, kapcsolaod, amelyik tetszik.. Az alapján, hogy mit szeretnél, nagyon ajánlom a Marshall korai erősítőit ,bár én marshall buziként elfogult vagyok azokban van tiszta is, pláne ha letekered a gitárt meg nagyon nagyon eszméletlen kráncs. A thunderstruck meg egyenesen benne van, mert az Angus is azt használja Gondold át pontosan mi kell, mekkora teljesítmény, kezelőszerv szinten mi kell de szerintem az 50 az irreálisan alacsony ár. Zsolti
Hali!
Ez jó hír, mert azt jelenti a végtranyók jók, valahol elöl borult ki a bili. Elöl méregettél? A munkapontot tudod a trimmerrel változtatni? A főerősítő tranyó nem akar sülni? A bemeneti difierősítő munkapontja oké? Mivel nem adsz rá semmit és ilyen anomália jön ki belőle, tuti, hogy mérhető egyenben az, hogy hol van baj. Esetleg, ha van kedved és affinitásod, rajzold be a rajzba, hogy az egyes tranyók lábain mekkora feszültséget mérsz...nagy meló tudom, de áttekintést ad az egészről! Zsolti
Csao, huhu, ma sikerült felvenni nagyon szépen szóló akusztikus soundot, mosi szivaccsal kibélelt hama elektéttel. (15-20 cm a gitártól, a nyak találkozás és a lyuk között középen kb, winfos, hangbeállítások +20 db mic, kicsit lehallkítva, semmi utómunka) Szerintem az alapzajt leszámítva igen meggyőző hang. Ha valaki esetleg valamiben hiányt érez a hangban kérem közölje. (játékot nem kritizálni, nagyon kezdők vagyunk)
Üdv!
Az összes tranyót kivettem és megmértem, mindegyik jó volt. A munka nem lényeg, csak jöjjek rá, mi a baja. Hogyan is csináljam, potenciálokat mérjek a tranyók lábain munka közben?
Szia!
Igen, földhöz képest. Meg a kimenet DC feszültsége is érdekelne! Zsolti
Hoj!
Teljesen jó a hang, erre a célra való igazából az elektrét miki! Szuper, gratula! Jó a játék is, nagyon meggyőző
Szia,
köszönöm a válaszod. Jól néz ki a fejed. Válaszolva: egyáltalán nem ragaszkodom a teljesítményhez. A 30 watt nekem ideális. Sőt, 20 is elég még. És ha az ára nem 50k lesz hanem 60k, az se tragédia szerencsére. A loop az olyan kimenet/bemenet ami közé bedughatom a külön dobozokba megépített effektjeimet? A marshall korai erősítésének az ötlete tetszik, ha van olyan elektroncsöves, ami kb. 20 watt és még alkatrészeket is tudok venni elektroshoppba. Örülnék, ha küldenél nekem egy kapcsolási rajzot olyan 20 watt környékéről. Nem akarok túl sokat kérni, de jó lenne hozzá a torzítók rajzai is. Nem sürgős, ráérek. Tomi
Hali!
Nem kell hozzá torzító, az erősítő egésze tudja ezt. Épp ez a szép benne. 20W az érdekes, 2db EL84ből 15 kijön, de persze már torz végfokozattal. Kérdés, hogy pl elektroncsöves egyenirányító mennyire fontos nálad, mennyire akarsz klasszikus szandot. Itt sajnos a kérdés nem az, hogy 50 vagy 60..Tegyük fel, hogy megépítesz egy marshall plexit 1959 előfokkal, 2Xel84 végfokozattal. Kell 3db 12ax7. Valamire való az a tung-sol 3.500.- darabja. A 2 EL84-et 5-6.000.- ért megkapod párban. Egy jó hálózati + kimenő is belekerül egy jó 15-20.000.- ba, jó csatlakozók 4-500.- darabja, abból is kell jópár, normális potik 2-500.- kell vagy 6db, ugyanennyi tekerőgomb 2-600.- ban van az is,elektroncsövekhez a foglalat, az sem kispálya 4-500.-al lehet arra is számolni per darab. Az ellenállások, kondik a legkisebb tétel, de azok sem olcsók, nagyfeszültségű- továbbmenve jó minőségű nagyfeszültségű kondik kellenek, a pufferelkók sem olcsók, ha elektroncsöves egyenirányítás kell, kell fojtótekercs is. Dobozolás, bőrözés, sarokvédők, foganytú, előlap, kutyafüle, egy 10est számolhatsz rá nyugodtan, ha plexizel, ledezel, akkor vastagon, ebben még a sasszé(nálad műszerdoboz nincs benn..). Add össze...ez ennyi. Ha meg azon kezdesz agyalni, hogy nem tung-sol cső ,hanem mondjuk JJ meg EH, nem jó kondik, nem jó ellenállások, ócska csatlakozók, akkor meg inkább neki sem érdemes állni. Ez az én véleményem, persze biztos lehet másképp is, de ez sajnos nem arról szól, hogy olcsóbban, mint egy gyárit. A DIY világ sajnos ilyen. A rajz pedig: Bővebben: Link kb ez követendő, persze kisebb végfokozattal. A loop igen az olyan, hogy oda bedughatod a már kész effekteket, kikerülheted az előfokot vagy a végfokot, vagy beiktathatsz effektet. Egyébként itt érdemes szétnézni Bővebben: Link jó pár erősítő rajzot találsz! Zsolti
Egy jó tisztával valóban jó kezdés. Megfejelve valami IC-s végfokozattal nagyon hálás kezdő erősítő és jól is tud szólni..
Holnap feltöltöm az alkatrész készletemet, aztán nekiálok az 5 sávosnak, nagyon sokat várok tőle, majd dobok hangot, hogy mi lett belőle, hátha kedvet kaptok hozzá Már tervezem a következő csövest is, nagyon elmebeteg cucc lesz, mondjuk ezen már szeretnék túladni!
Én egy line6 pocket pod expressen gondolkodok, de nagyon :S
Mert ez az összeállítás ami itt van ( orange cr10- jól meg moddolt bugi (zsozsóó mod) ez így mindet tud. Lehet nagy képűen hangzik de tényleg mindent ki lehet tekergetni a két mogyóból
Üdv urak egy kis segítséget szeretnék kérni, nem találom ami itt fenn volt 3 utas hangszín szabályzót, ami tl072 vel vagy hasonló opampal volt megoldva valaki közzé tudná tenni újra? Köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |