Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotika kezdőknek
Szia z2s!
Engem erdekelne ez a 300 oldalas C programozasi segedlet (nem a programozas az erossegem). El tudnad nekem kuldeni? Udv.: Gabor
Szervusz Gábor
Elküldtem, nézd meg a postád!
Sziasztok!
Kinek címezzem ? Nekem is továbbküldi valamelyikőtök ? Üdv Kiborg
Nekem ez a középiskolásoknak irt jegyzetem van.
Ezt pedig z2s küldte (megpróbáltam magán emailben elküldeni, de a freemail sehogy sem tudta csatolni a PDF fájlt).
Szerintem arra ennél sokkal olcsóbb szervó is megfelel, 1000 ft alatti kategória...
Én Towerpro SG-90-et használok. Pl ITT beszerezhető. És még kicsi is. Bőven jó ilyesmire.
Csatlakozom az előttem szólóhoz, Én is TowerPro SG 90-es szervót hasznátam a távolségérzékelőhöz.
Ráadásul hatosával olcsóbb... Én is vettem annó 24 db ot, ugyan azon a soron készül mint a bluebird.
Szia!
Nagyon szépen köszönöm. Üdv Kiborg
Azért nem csak esetlen próbálkozások vannak a világban.
Snake robot
Köszönöm a választ, szimpatikusak a towerpro szervók, csak nekem olyan kellene amelynek(-90;+90) az elfordulástartománya. Keresgéltem a neten, de eddig csak (-60;+60)-as szervókat találtam.
Ti nem tudjátok véletlenül, hogy hol lehet ilyen szervókat kapni?
Elég élethűen utánozza a valódi kígyó mozgását. Érdekes lehet a szerkezeti megvalósítása is. Nem hiszem, hogy minden egyes izületnél van egy effektor. Valami trükk lehet benne.
Venni lehet sok helyen, de aránytalanul drágák. A plusz mínusz 60 nincs kőbe vésve. Towerpro sg90 pld plusz mínusz 80 at fordul de a lapján nem az van....
Szerintem 3-4 esével vannak csoportokban a szelvények és valami rugalmas toló húzó megoldással vannak egybekapcsolva. 8 -12 szervónál több nincs benne.
Üdv mindenkinek!
Csak egy kis jelentés a robotom állapotáról. Ami már megvan: Az elektronikával már megvagyok, a vezérlőn sikeresen lefutott a Fizikus által közzétett tesztprogram. Ami még megvalósításra vár az a mechanika és a programozás. Ha valakit érdekel teszek fel képet a kész panelekről, de nem lettek a legszebbek, és anyagtakarékosság miatt nem kezdtem újra a szépséghibák miatt. Most egy ideig nem lesz időm vele foglalkozni mert készülnöm kell az érettségire. Bye.: mester06
Ez nem szépségverseny, a legleső panelnél az a lényeg hogy működjön. Az alapok megtanulására éppen elég lesz, később ahogy egyre ügyesebb leszel, már a külső is számitani fog. És a végleges kapcsoláshoz már később lehet nyákot maratni. (hol vannak a képek?)
Üdv.: Gábor
Hopsz, pont a lényeget felejtettem el
Itt vannak a képek. Ahol csak a furatok vannak és nincs beforrasztva semmi, ott hagytam helyet a kvarcnak, de egyelőre arra még nincs szükségem ezért nem forrasztottam be.
Gratulálok!
Nem gondoltam volna, hogy a cikkben közölt, paint-ben készitett rajzaimon rajtam kivül más is ki tud majd igazodni, de ezek szerint neked sikerült. Ha csak kisérletezésre akarod használni a panelt, akkor nem érdemes véglegesen beleforrasztani a kvarcot. Forrassz be 2 db 22pF-os kondit meg egy ilyen csatlakozót, és ekkor tudod majd cserélni a kristályt, attól függően hogy milyan sebességű kell.
Köszi. Szerintem elég érthetőek a rajzaid a cikkben! Bár ha már így felhoztad a cikket, annyi észrevételem azért lenne, hogy az alkatrészlistában a vezérlőpanelhez is 100 µF kondikat írtál, de a cikk többi részében 330 uFeset használsz. Tudom nincs nagy jelentősége, de egy kezdő számára megtévesztő lehet.
A kvarcot pedig foglalattal fogom berakni, mert ez csak a tanuló panelem. Ha már jobban átlátom a dolgokat építek egy szebbet-jobbat.
Lehet hogy ez tényleg zavaró lehet, de a cikkek irása közben folyamatosan változtattam kicsit a konstrukción.
A legújabb verzióban a robotvezérlés és a motorvezérlés is ugyanarra a panelra került, ezzel sikerült egy csomó helyet nyernem és kevesebb lett a vezetékek száma is. Balra az első verzió robotvezérlő és motorvezérlő panele összekötve, jobbra pedig a 3. verzió.
Hát valóban spóroltál egy kis helyet a kombinált panellel. Én is gondoltam rá, hogy egybeépítem a kettőt, de egyrészt nem biztos, hogy meg tudtam volna csinálni. Másrészt pedig nekem előnyösebb egy nagyobb, moduláris robot a kísérletezéshez, mint egy kicsi de kötöttebb.
Szerintem is jobb ha 2 külön panelre van szerelve a motorvezérlés és a robotvezérlés, mert ha egybeépited és nem használod az L293-as IC-t akkor az csak lefoglal 6 lábat, amit akkor nem tudsz használni.
Én is csak kényszerűságből csináltam egy panelra, mert kellett a hely.
Sziasztok!
Fizikus Willi robot kapcsolását nézegetve merült fel bennem az alábbi kérdés: Az L293D IC 1,2 EN lábára teszi a PWM jelet és az 1A-ra a bekapcsolást. Amit megnéztem adatlapot (Texas Instruments) ez éppen fordítva van. Vagy ez teljesen mindegy szerintetek?
Ha enable lábra teszed a PWM jelet, csak 2 pwm modul kell a mikrokontrollerbe. Ha minden "iránymeghatározó" lábra tennél egy külön pwm csatornát, az pazarlás lenne, és felesleges is.
Szóval az EN lábra ésszerű rákötni. Praktikus egy invertert tenni a bemenet lábpárok elé, hogy a kontroller 1 lába eldönthesse a motor forgásirányát. Megspórolsz 2 lábat, de nem fogod tudni rövidre zárni a motortekercseket (ilyen méreteknél úgysem sokat fékez). Csatoltam rajzban.
Sziasztok!
Szeretném végre elvágni a robotom köldökzsinórját a labortáptól és megépíteni az elemes/akksis áramforrást. Ilyen téren tapasztalatom sajnos nincs, ezért kérnélek titeket, hogy segítsetek a tervezésben. Az áramot egy vagy több darab 9v-os elem szolgáltatná. Robotom összetevői: bluetooth-modul(3.3V, 70mA), Sharp infra távolságmérő(5v, 50mA), TowerPro SG90(5V), 2db modelmotor(egyenként: 5V 600mA), ATMega644@20MHz + minden periféria bekapcsolva(tipp?) A motor elég keményen igénybevette a tápot, indításkor és leálláskor bekapcsolt a tápom !!2,5A-os áramkorlátja, nem tudom, hogy majd mit produkál pwm üzemben. Én a motornak raknék egy kapcsolóüzemű dc-dc konvertert, a többi 5v-osnak egy stabkockát, a bluetoothnak szintén egy stabkockát. Kérem, hogy a zavarszűrésre(motor, szervó, Sharp szenzor; adc converter) is figyeljetek oda. Miden segítséget előre is nagyon köszönök! :worship:
Üdv mindenkinek!
Újabb helyzetjelentés a robotomról: - A teljes elektronika működőképes. - A Fizikus féle vezérlőprogram hibamentesen fut. (Még nem mélyedtem bele a programozásba, csak copy&paste módszerrel programoztam fel.) - A robot alváz is majdnem kész. A motorok és a bolgyókerék rögzítve rá. Még hátra van az elektronika rögzítése, de ez nem lesz nehéz. A neheze ami még hátravan alváz téren: a két hajtott kerék csatlakoztatása a tengelyre. Csatolok képeket az alvázról. Bye. mester06 |
Bejelentkezés
Hirdetés |