Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Woow, ez nekem is nagyon tetszik!
A következő konstrukció, ha végre eljutok odáig, ezen fog alapulni. Szolnokon a MKR mindent elnyom, Budapoesten is Lakihegy elég erős. A hangfrekis trafó az saját, vagy valami öreg rádióból való is jó lenne?!
Hangfrekis trafó csak a kis ellenállású fejhallgatókhoz kell. Jó bármely öreg rádió kimenőtrafója de alkalmas a kisteljesítményű 220 V-os dugasztápok(1-2 W) hálózati trafója is, azok impedancia aránya még talán jobb is a 2x50 vagy 2x150 ohmos kisellenállású fejhallgatókhoz.
Megépíthető piezzo fejhallgatóval is. A rezgőkörökön lévő kapcsolók a variációs lehetőségeket növelik.
Üdv! Frissült a blogom, érdemes benézni, tettem fel fotókat: www.retroradio.eu
Tényleg érdemes, de ha javasolhatom, az Obama képet cseréld a sajátodra!
Hát igen a 115-ös megérdemel egy eredeti hangszórót!
Kap is, Vaterán nézelődöm! Ha lesz időm még fotózgatok a napokban, sok minden érkezik még a napokban. Salgópolc lesz rendszeresítve a kicsiknek
A vatera alodalán látok egy hangszórót a néprádiódhoz.
A bebiholmi.hu oldal avaterához tartozik! Annak a regisztrációja kell hozzá. Bővebben: Link
Tisztelt hatvanasjocó...
Mindig vágytam egy szelektív detektorosra, ezért a rajzod közlése után kaptam a felkínált lehetőségen és megépítettem a készüléket.A beüzemelés után azonnal megszólalt és a hangoló kondenzátor jóval keskenyebb sávjában halható a helyi adó, de bárhogy is próbáltam variálni a hangolást, más adó nem jött be. Üdvözlettel:Gőzgépész
Ott Nyíregyházán nem tudom, milyen adót találhatsz még... A solti azért talán bejöhet a nagy teljesítménye miatt.
Mekkora az antennád?
Tisztelt llaci 56.
Az antenna családi ház padlásterében a tetőgerinc alatt közvetlenül U alakban(alatt-fölött 1 méter hézaggal) kifeszített 2 mm horganyzott drót 2 szer 15 méter.Csatlakozások forrasztva. Föld vezeték a ház víz vezeték rendszerére kötve, ami még régi szerelés tiszta fémcsővel készült, kötéspont közvetlenül a földből kijövő szakaszon. Üdvözlettel:Gőzgépész
Miután meggyőződtem arról, hogy a kép is felkerült, folytatnám a bemutatást. A 3 egyforma tekercs csévetest átmérője 50 mm, menetszám 70,a huzal 7X0,17 mm. átmérőjű egymástól nem szigetelt úgynevezett riasztó kábelből nyert vezeték. Az előlapon látható két dugvillába van beépítve két OA 1160 germánium dióda. A fül hallgató 4000 ohmos.A rádió olyan hangerőt produkál, hogy el kell hangolni mert túl hangos.
Üdvözlettel:Gőzgépész Az előbbiekkel párhuzamosan készült egy retró detektor replika is.
A több rezgőkör alkalmazásával nem lesz érzékenyebb a rádiód, sőt, némileg csökkenhet az érzékenység, még pontos kihangolás esetén is.
Ez a kapcsolás arra jó, hogy mint nálad is, a szelektivitás növelésével csökkentse a helyi adó hatását, és az esetleg vehető, gyengébb adókat is hallhasd. Szerintem, az antenna amit leírtál túl rövid, a hosszának növelésével van esélyed a gyengébb álomások vételére. A középhullámú sávban kb 300 m lenne az ideális, de tudom hogy ennyit nem könnyű megépíteni, de az általad említett kb 2×15 m, ami nem is harminc, mert azt egyirányban kellene kifeszíteni, igen karcsú, de a helyi (sóstói) adóra elegendő.
Az előttem megszólalók elmondták amit én is mondhatnék. Az biztos,hogy igazán csak akkor mondhatunk véleményt a szelektivitásól és az érzékenységről ha beszámolsz arról is, a helyi adó szünetelésekor mit tudsz fogni a készülékkel. A solti Kossuth adót azért fognia kell a két párhuzamos rezgőkör forgójának beforgatott helyzete körül. Más, távoli adókra inkább az esti órákban számíthatsz. Az antenna mindenképpen egy vonalban kihúzva a legjobb és valamelyik végén kell levezetni. Nem mindegy az iránya sem. Legkisebb felületével mutasson a helyi adó felé.
Az antenna vörösréz huzalból legyen! Lehetőleg zománcozottból. Szabad térben célszerő elhelyezni távol más vezetőktől, gondolok itt esőcsatornára vagy párhuzamos villanyvezetékre. Magassága pedig legyen a környező vezető anyagok szintje felett 1-2 m-re. Az U alk nagyon nem megfelelő. Remélem segítség volt az én és topiktársaim hozzászólása. Gyönyörű a replika. A galenit kristálynak jobbnak kéne lennie a piritnél. Ónba önteni nem tanácsos mert megváltozik a kristály. A detektor darukarján pedig foszforbronz rugót kéne alkalmazni, minden korabeli leírás ezt tanácsolja.
Hatvanas és Pucuka is elmondta, és csak összefoglalnám, hogy egyértelmű legyen.
Az U alak sokat ront, jobb, ha csak egy szál van. (- alak.) A padlástér / cserepek és egyéb tetőtárgyak sokat ronthatnak az antenna nyereségén. (A detektorosnak pedig ez minden ereje.) Az antenna hiába hosszú, az irányának is jónak kellene lennie. Vagyis az a legjobb, ha végigszaladva a drót mellett pont az adónak futnál neki.
Bocs, hogy beleszólok, de nem inkább az adóra merőlegesen kell a huzalantennát felszerelni?
A hullámok fizikai iránya milyen? Az adó antennától sugárirányban haladnak.
Valaha én is "keresztben" képzeltem az antennát, de aztán felvilágosítottak, hogy nem úgy van az, és a dipol antenna az másképp működik. Egy kis TV -n aztán többször is megfigyeltem, hogy a botantennát vizszintesre hajtva, az adó irányába fordítva biztosította a legjobb vételt.
Köszönöm a hasznos infót, mindig tanul az ember.
Közben utánanéztem, és valóban a rajz szerint is rá kell célozni az adóra.LONG WIRE ANTENNA
Tisztelt Hozzászólók...
Nem dolgoztam hiába-egy kicsit megpezsdült a honlap.Köszönöm az észrevételeket és tanácsokat amit tudok megpróbálok megvalósítani és majd beszámolok. Lehet, hogy a galenit kristályom a maga nemében nem a legjobb, de ez van.Foszforbronz rugót még nem is láttam, igaz én acéllal dolgoztam mindig.Foszforbronzból csak a perselyek voltak.Vörösréz zománcozott huzalt milyen átmérővel javasolsz antennának, és hol kapok ilyet, mert még tekercsnek valót sem találtam a környezetemben.Igaz ajánlottak 20 kilót egyben, de az kicsi drága volt. Éppen most olvastam a legújabb hozzászólásokat.Én aztán jól melléfogtam, mert az antennám pont a helyi adóra mutat és örültem, hogy a solti adót-amire keresztben áll- jobban fogja venni.Úgy látszik nem így van.Csatlakozom, mindig tanul az ember. Mindentől függetlenül:jó kis detektoros ez a készülék! Üdvözlettel:Gőzgépész. Az U alak úgy készült,hogy volt még drótom,de házam nem volt tovább így visszakanyarodtam.
Szomszéd kéménye?
Az a baj, hogy az ilyen méretű antennákkal nehz forgolódni
Kedves Gőzgépész!
Ha a sárgaréz perselyeket ismered akkor neked esztergapaddal nem lehet akadály a rugó sem, hiszen egy megfelelő fogással tudsz valami hasonlót produkálni mint a mellékelt kép. Antennának meg leégett trafóból tudsz esetleg kitermelni, esetleg vill.szerelő ismerőst is igénybe véve. A vastagság meg teherbírás kérdés, a lényeg, hogy elbírja saját magát. De megfelel a villanyszerelésre használt műanyag szigetelésű egy eres 1,5-2 mm-es réz vezeték. Mostanában inkább réz belső erű vezetéket használnak mert nagyobb áramot bírnak átvezetni ugyanakkora átmérőn. Aztán erre való a topik, jól kibeszélni a témát!
Gyermekkoromban még lehetett kapni "antenna sodronyt" meg "anód telepet" is, ma már ez csak emlék.
Antennának és tápvonalnak a profik a KH- RH sávban bimetált (staku) használtak. (Ez egy 3-6 mm acél drót amin 1-2 mm réz bevonat van. Természetesen nem kereskedelmi árú.) Amatőr-házi körülmények közt egy a szigetelésétől megfosztott 2,5-6mm^2 Cu huzal használható. A sodrott jobban bírja a szelet, mozgatást de hajlamos a korrózióra. Szigetelt drót is jó, de a szigetelés feleslegesen növeli a tömeget. Fontos hogy a kikötési pontoknál jó, és kis kapacitású szigetelőlánc legyen. (3-3 db dió szigetelő) Az irány a HH és KH sávban nem annyira érdekes de a hossz és a frekvencia növekedésével egyre fontosabbá válik.
Még azt is megpróbálnám, hogy a galenitet ideiglenesen kicserélném valamilyen arany tűs Ge diódára, mert a teljesítménye csak jobb. Ha így találsz másik adót, akkor már tudod, hogy merre kell tovább menni. (Még csak nem is egy, hanem több diódával is próbálkoznék.)
"Staku" ma már csak emlék. 220v-os hálózati vezetékként ment oszloptól oszlopig aztán jött az aluminium korszak és a rézmüvesek bevitték a MÉH-be. Pedig strapabíró derót vót........
Ez saját gyártmány? :wow2:
Tisztelt llaci56...
Egyetértek veled,hogy a germánium dióda megbízhatóbb és üzembiztosabb a kristály detektornál,ezért ha megnézed a legutóbbi rádiómról közölt képet, az előlap jobb kétharmadában alul látsz két fekete dugvillát vezeték nélkül.Ezekbe van beépítve egy OA 1160és egyOA1182 aranytűs Ge. dióda.Evvel a megoldással vagy a dióda vagy a helyére dugott detektor üzemel.Az elvégzett próba Téged igazol: a Ge. dióda jobb. Van egy pirit kristályom ami erősen megközelíti a Ge. diódát.A galenitem kb. 50-60 % os. Köszönöm Neked és Mindenkinek az észrevételeket és a segíteni akarást. Üdvözlettel:Gőzgépész.
Tisztelt hatvanasjocó...
A szelektív detektorosomnak az elmult éjszaka volt az első, amikor működött illetve lehetősége volt működni,de nem tette. A helyi adó kikapcsolása után teljesen néma volt.Hajnali 4 órakor felébredt egy orosz adó, azt halkan lehetett fogni.Igaza van "pucukának" a szelektív kevésbé érzékeny, mert a másik detektoroson , halkan de észlelhető volt3-4-5 be azonosíthatatlan adó. Üdvözlettel:Gőzgépész
A "staku", ahogyan én találkoztam/dolgoztam vele telefonvezeték volt, a belső vas (acél? ) biztosította a kiváló szilárdságot, a külső réz bevonat pedig (skín hatás) a kiváló nagyfrekvenciás tulajdonságokat. Sajnos miután megsérült a réz bevonat úgy rohadt szét mint vezérdrót festés nélkül... Ha csak tehettük cseréltük le 7x1.35-ös Alu sodrálra, vagy 3-as bronzra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |