Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   34 / 155
(#) zoltan_30 válasza sz_ferko hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Itt van egy pelda.
Az oldalt nezegesd at.
Bővebben: Link
(#) sz_ferko válasza zoltan_30 hozzászólására (») Szept 6, 2009 /

Köszönöm a fenti válaszokat. Üdv. sz
(#) Abukodonozo hozzászólása Okt 31, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Engem is nagyon érdekel a téma, és úgy döntöttem, hogy én is detektoros rádió készítésére adom a fejem! Nem is tétováztam sokat, szétbontottam egy régi trafót és egy 7 cm átmérőjű papírrúdra fel is tekertem 130 menetet. Sorbakötöttem vele egy ősrégi WF GAZ 17-es diódát, párhuzamosan egy nagy régi forgókondit, leföldeltem, egy 10 méteres antennát is kapott... na de itt jött a baj: nem volt csak 300 illetve 100 ohmos hallgatóm. Egy kevés hangolás után a radió szólt is (valami német adót hallottam), de nagyon halkan. Szerintem egy kicsi audió trafó segítene a dolgon, csak azt nem tudom: mekkora, milyen prímer, milyen szekunder?
Ha tudtok segíteni, akkor válaszaitokat előre is köszönöm, üdv. Abu.
(#) Abukodonozo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 31, 2009 /

Köszönöm a gyors választ köbzoli! A kérdésem az, hogy az általad említett trafó szekunderére hány ohmos hallgatót köthetek, minél nagyobb impedenciájut, nem? Kösz mégegyszer, üdv. Abu
(#) (Felhasználó 2338) válasza Abukodonozo hozzászólására (») Okt 31, 2009 / 1

Szia!
Az említett trafó szekunderére azt ahallgatót kötheted ami éppen neked van. Próbáld ki és értékeld, hogy jobb lett-e a hangerő. De ha van méricskélési lehetőséged és evvel esetleg tudsz élni, vagy ha van több klf. hallgatód, számodra nem is lehet kérdés ez a kérdés.
üdv., jk
(#) Abukodonozo hozzászólása Okt 31, 2009 /

Köszönöm szépen a tanácsaitokat, ha kész a rádióm majd töltök fel képeket!
(#) DJ_Tacee hozzászólása Dec 29, 2009 /

Üdv! A napokban indítottam el Régi rádiókkal, detektorosokkal is foglalkozó blogomat, akit érdekel várom!
(#) Abukodonozo válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Engem érdekel! Üdv. Abu
(#) (Felhasználó 2338) hozzászólása Jan 11, 2010 /

Kedves lista tagok! Elkésztettem egy menetszám és huzalátmérő kalkulátort. A program még tartalmaz
hibákat, de már használható. Elkészítését a hobbielektronika.hu Crystal radio - detektoros rádió fórumának gyakori böngészése ösztönözte. A mellékelt linkről letölthető. üdv. jkuti
Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 2338) hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Érdemes a program futtatási igényét is közreadni. Például milyen operációs rendszeren fut. Valamint milyen a licence.
(#) Vales válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Ránézésre All Windows, Linuxosok pedig Wine-ban is futtathatják (kipróbálom).
(#) Gőzgépész hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Tisztelt detektor kedvelők...
Két hónapja találtam rá erre a rovatra.Eszembe juttatta a 13 éves koromba készített első detektoros rádiómat.
Ennek immár 62 éve.A rovaton talált tervrajz segítségével készítettem el a képeken látható RÁDIÓmat.Elnézést kérek a terv közreadójától, hogy a neve hirtelen nem jut eszembe.
A készülék dobozát és a forgató gombokat valamint a kristály detektort is magam készítettem.Mivel csak kettős forgókondenzátor állt rendelkezésemre (ami az elkészített dobozba nem fért el) így abból is én készítettem két egyes forgót.Kristályt (galenit és pirit) az ásvány boltba vettem.
Jó volt ennyi idő után hallani ismét a detektoros jellegzetes hangját, ami meglepően tiszta és erős.
Üdvözlettel:Gőzgépész.

U.i: jómagam lakatos vagyok, nem rádiószerelő.
(#) llaci56 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Örülünk, hogy rátaláltál! Milyen kristály van benne, és mit tudsz fogni?
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Nekm inkább gyerekkorom rádióját...
(#) Gőzgépész hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Tisztelt llaci 56.
A képen a detektorba egy nem túl tiszta pirit kristály van.Teljesítménye az oa1160 as kb85-90%.A galenit kristály nagyon laza szerkezetű, nehéz befogni,ezért egy csészébe forrasztottam.Teljesítménye rosszabb a piriténél.
Nyíregyházán lakom és a helyi adó mindent elnyom.Az adó kikapcsolása után 4 adót észlelek, de olyan halk, hogy beazonosítani nem tudom.
Örömmel tapasztalom,hogy:MÉGIS ÉL A ROVAT.
(#) llaci56 válasza Gőzgépész hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Él ez, persze, csak nem mindig pont detektorost építünk.
Én is megterveztem az új detektorosomat, de annyi járulékos dolgot találtam ki hozzá, hogy ki tudja, mire érek oda...
Mindenek előtt egy antennát kéne építenem.
(#) Vales válasza Gőzgépész hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Kedves Gőzgépész!

Ez a Rádió Csodaszép!
Nekem is a gyermekkori első detektorosom jutott eszembe, amiről még fogalmazást is írtam negyedik(!) osztályban.
(#) Gőzgépész válasza Vales hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Köszönöm az elismerést! örömmel tölt el ,hogy másnak is tetszik nem csak nekem.
Az egészben az a legjobb, hogy feleleveníti a régi szép emlékeket, a kamaszkori alkotás varázsát. Akinek ilyen emléke van-amire jó visszagondolni évtizedek múlva is- az alkotó ember marad élete végéig.
(#) Abukodonozo válasza Gőzgépész hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Ez nekem is nagyon tetszik, tényleg a régi idők emlékét idézi. S bár nem rég építettem az első detektoros rádiómat, sejtem, hogy mekkora dolog lehet egy ilyen gyermekkori ''kincs''.
(#) (Felhasználó 2338) válasza Gőzgépész hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Kedves Gözgépész (Tibi bácsi)!
Ami különösen tetszik és mindig csodálattal nézem: a sajátkészítésű alkatrészek, mint pld. a forgatógomb, kristálydetektor. A készülék doboza, anyaga. Nekem még eszembe se jutott, hogy kétrészes forgókondenzátorból készítsek "egyrészest". Stilusában ill. formájában tényleg idézi a régi időket. Üdv. jkuti
(#) hatvanasjocó hozzászólása Ápr 13, 2010 /

Szevasztok! Egy home made (s.k.) detektoros fotóit töltöttem fel. Idén január közepén készült el. Egy 1924-es detektoros adta az ötletet. A doboza egy fotóelőhívó tank bakelit tartályából készült némi csiszolás és fürészelés müveletekkel, az alkatrészei korabeliek.Kivétel a detektor, az is házigyártmány. Galenit kristály van benne Vood fémbe öntve. Szerintem elég korhű replika.
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Ejha! Ez gyönyörű lett, szerintem! A detektor és a fejhallgató honnan vannak?
(#) Vales válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Csodaszép és valóban korhű!
(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

A detektort én csináltam, a benne lévő kristály egy galenit kristály darabka és,hogy ne károsodjon a kristály Vood fémbe van ágyazva(olvasztva)Bővebben: Link
A fejhallgató nem egészen korhű: 1958-ban készült a Szovjetúnióban, ellenállása 2x1600 ohm és nagyon jó hangerejű hallgató.(katonai)Kényelmes mert gumiszivacs a külső része.
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Most látom, hogy az előző hozzászólásodban is írtad, hogy a detektor házi gyártmány. Minden esetre nagyon szép munka, büszke lehetsz rá, köszönjük, hogy megmutattad! A fejhallgatódért meg külön irigyellek!
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Ápr 14, 2010 /

Úgy ahogy van nagyon ügyes munka, nekem külön még a detektor kedvemre való. Ha rákeresel a neten változatos és szép konstrukciókat lelsz..........
(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 15, 2010 / 1

A privi üzenetedre reagálva a nagyon erős helyi adót úgy tudod kiszűrni, hogy a mostani rezgőköri tekerccsel csatolásba hozol egy másik ugyan akkora tekercset és azt egy forgókondival párhuzamosan kapcsolva a helyi adóra hangolod. Így ez az új rezgőkör kiszívja a detektorosodból a helyi adó energiáját. A mellékelt rajzon egy soros rezgőkör is van. A három kombinatív hangolása szelektívvé teszi a detektorosod.
(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Érdekes megoldás! Valami olyasmi mint a hullámcsapda, nem? Minden esetre egyszerűbb, kösz a kapcsolásért! Ja, és micsoda ez a feszültségemelő detektálás?
(#) hatvanasjocó válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 15, 2010 / 1

Lényegében kétszerezés: a nagyfrekvencia egyik félperiódusában feltöltődik a 22 pF-os kondenzátor a D2 dióda által meghatározott polaritással. A nagyfrekvencia másik félperiódusában a 22 pF-on levő feszültség hozzáadódik a D1 dióda polaritása által meghatározott feszültséghez. A trafó primer(nagyellenállású) tekercsével párhuzamosan még be kell tenni egy 500-1500 pF-os kondenzátort.Ez lemaradt a rajzról. Célszerüen a három tekercsnek egyformának kell lennie és egymáshoz közel kell egytengelyesen elhelyezni. Ez egy hullámcsapdával kiegészített detektoros. Kristály helyett diódával kicsit nagyobb hangerőt lehet elérni. A dióda lehetőleg germánium dióda legyen.

PICT1042.JPG

(#) Abukodonozo válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 15, 2010 /

Ezt muszáj kipróbálnom, okos kis ötlet! Ez lesz a következő lépés, azt hiszem...
Következő: »»   34 / 155
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem