Fórum témák
» Több friss téma |
(3) Tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni, valamint az ellenőrzés eredményét
befolyásolni, ide nem értve az ellenőrzést előre jelző eszközök használatát. (1/1975. (II. 5.) KPM-BM)
Jelentem, vettem lézerdiódát. Még csak a teszterben cseréltem le az infraledet, de eddig tökéletesen működik.
Üdv mindenkinek...nem semmi topik...
Van egy alap kérdésem : Amikor a police lő a bazi nagy teljesítményű lézerével, az nem okozhat károsodást a szemben ? Mondjuk ez nem gumilövedék...de mégis... ![]() Én DVD-ből kibányaszott infra lézert betettem egy modulba és az kb. 200 mW-al meggyújtja a gyufát 30 cm-es fókuszban. Rengeteg hozzászólás között sajnos elveszik a lényeg. Valaki összefoglalhatná a tapasztalatokat! Végül is mi válik be leginkább? Látom alapvetően két típusú vevő van: Hagyományos fotodiódás és IRDA vevős. Létezik itt a topikon belül valami etalon teszter...amihez mindenki méri a sáját vevő érzékenységét. Adóból is alapvetően lézerdiódás és infra LED-es van. Mondjuk a 10 rugós lézer dióda kicsit durva...pláne kisérletezgetni. Én csinálok power LED-es vadászpuska lámpákat. 27 mm-es foncsorba teszem a LED-et....kb. 300 m-re világít. Az egy visszavert fényhez képest óriási ! Van IR power LED is...azt próbálta valaki foncsorba vagy optikába tenni. Percept Kft. Olcsó ! ( legalábbis a lézerhez képest ) Ezzel biztosan nem lehet rövid impulzusokat lőni, de távolról olyan zajt produkál, hogy van idő fékezni.
a mellekelt ledhez tudsz foncsort? kozepen a sarga resze vilagit, aminek a merete 12x12 mm. a kerekparomra kellene.
Bővebben: Link
elolvastam amit irtál.egyértelmű.én is zuglóban laktam 1 éve lakom rákoshegyen.küld el a számod hogy tudjalak hívni.csak nem a szugló utcai bolt intéz valamit?
25 mW-al lőnek több száz méterre ?
Akkor meg minek annyi LED a gyári blokkolókban ? Mennyi verődik ebből vissza ? Biztosan van még valami a háttérben ! Ez sima impulzus nem modulált? Én gyártottam infraszenzor automata csap és vizelde elektronikákat. Kb. 1 évig tartott kifejleszteni. Abban TSOP volt ami 38Khz modulált csomagokat fogad. Ennél nagyon jól ki van szűrve a napfény. Kb. 1 milliószoros erősítés, AGC sávfilter, stb. Akkor is működik, ha 100 W-os lámpával direktbe rávilágítok. Vajon jól gondolom a traffipax működését ? Kilőnek egy négyszög impulzust és amikor vége mérik azt a picosec időt, hogy mikor jött vissza. Ez távolság mérés, de két időpont között a különbség már ugye sebesség. Ha ez igy van akkor ez szerintem, csak "erőből" zavarható hatékonyan. Azt a picosec mérést kell lehetetlenné tenni. Ha modulált csomagokat lőnek akkor persze nagyon más a helyzet. Pont olyan frekivel kell zavarni mint a moduláció. Reggie: Amit én használok : Seoul P4 Z-LED, kb. 600 Ft+FA a 27-28 mm-es foncsor. 100 m-en kb. 10-12 m az átmérő zöld LED-el. A főkuszált fénynek, természetesen a direkt az szóródik 120 fokban. A Linked nem OK !
Megnéztem! Space nem kell bele!
Ezek azért elég durva LED-ek. Be lehet szerezni, van magyar forgalmazó ? A foncsor alja kör alaku és pontosan a STAR P4 LED-hez való. A Seoul P7-ben is négy chip van. Rendesen látszik mert a fókuszált sugár is 4 felé válik.
Impulzuslezert hasznalnak. Tehat a 25mW az atlagteljesitmeny. Valojaban 25W-ot ad le 20ns-ig aztan sokaig szunet van. igy jon ki a 25 mW.
Az impulzus nem modulalt. Jol gondolod a mukodest. A Seoul ledek egesz jok, de az amit a kepen lattal 16W-os 1150lm. Az egyetlen bajom vele, hogy 180fokos. A link ujra: Bővebben: Link
Itthon vetted, vagy rendelted ?
Sokba fájnak ? Biciklihez egyébként bőven elég a P4 ! Én kapcsolóüzemű LED driverrel hajtom 2 db CR123 Li elemről kb. 3.5W-al. Hideg fehérből az kb. 350 lumen. Nem kell tobb a bringára ! Gondolom nem akarsz a dinamóra pedálozni vagy aksit cipelni. Ha jól emlékszem az egyik videón négyzet alakú volt a fény sugár és több, szegmensből is állt. Valamint keményen fókuszálják. 300 m-en is csak 30 cm körül volt a teherautón a négyzet. Nekik könnyű célozni, de az autó pattog az úton. Ha a zavaró fény sugár nem a trafiba meg akkor mindenképpen bukta. A brute force miért nem jó elv ? Ha a vevő vesz egy imlulzust akkor elkezd brutálisan addni és csipog...padlófék....5 sec után már ne is adjon zavarást, nem kell a kybereket ingerelni, mert akkor gond lesz az EÜ csomaggal. Inkább legyen vakriasztás...engem nemrég egy gyorsítósávban a végét jelző 90-es tábla után 10 m-el lőttek meg a egy ligteből megbújva... A Power IR LED OK lehet ? Igaz csak 850 nm-es ! Ez legalább nem vakítja meg az óvodásokat az útszélen. Szerintem a cél a minél korábbi detektálás. Ergó a vevő elé mndenképpen optika kell ! Azért kérdeztem, hogy a vevő mérésekhez mindenki ugyanazt a tesztert használja-e ? Van 1 LED-es rajz 3 LED-es NYÁK terv van 12 volt-os van 9 Voltos ! Igy nem mond semmit ha valaki leírja, hogy az ő vevője hány méterről detektál ! A HMJ tranyós vevője vagy az IRDA az érzékenyebb ? ( zárójelben én talán inkább jfet-el csinálnám az ilyen szelektív RC csatolt erősítőláncot ) A szembe sütő nam nem viszi telítésbe a fotodiódát ? Akkor is veszi a tesztert, ha rá süt a nyári nap ?
De, nekem van egy 12V 7.2Ah akksi a kerekparon. Jo lehet hogy megvan 2 kilo is de mit sem szamit. Lefogyok 2 kilot es az ossztomeg ugyan ott van. (Amugy mar kineztm egy 100W-os 9000 lumenes ledet is)
Az egy video a sok kozul. Vannak ugynevezet multi-junction vagy laser-array -ok, amiknek az a lenyeguk, hogy tobb lezert raknak egy tokba. Ezeknek fordul elo, hogy szogletes a kep. Altalaban kor alaku vagy ovalis. A bruteforce is jo elv, ha visszaolvasol a ket modszer parhuzamosan fut itt. Ki ezt ki azt csinalja, ki mindkettot. PowerIR ledet meg nem probaltam, esetleg a tobbiek tudnak ra mondani valamit. Altalaban itt mindenki a TFDU610x-et hasznal vevokent. As_szem(csak a nyelvtannaci rendszer miatt javitottam igy) HMJ-nek a sajat diodas vevojevel volt gondja ha sutott a nap.
Nem a diódással, a tfdu-sal volt gondom, de egy jó szoftver mindent megold.
Egyébként a tfdu-s vevő valamivel érzékenyebb, de a napra is. Ha belesüt a nap hajlamos telítésbe menni. Az SFH309FA-val épített tranzisztoros vevő teljesen immunis a napfényre, még az érzékenysége is csak jelentéktelen mértékben csökken.
Bocsanat, rosszul emlekeztem. Mondjuk a tranzisztorosnak az az elonye, hogy a bazisaval a sotetaramot/kornyezeti zajt lehet kompenzalni. Cserebe joval lassabb.
Üdv:
A brute force-os jó módszer, de a kisugárzott teljesítmény korlátozódik a nagy impulzussűrűség miatt. Ugyan azokkal a ledekkel szinkron módban 10x nagyobb áramot, és ezzel jóval nagyobb teljesítményt lehet elérni. A power ir ledről nem találtam adatlapot, illetve amit eddig láttam az nem volt jó. Az alap teszter szerintem (az általam közreadott) 1db tshf5210 és 12volton 470 ohm-os soros ellenállással készült.
Minél lassabb? Nagyszerűen detektálja a 20nsec-os impulzusokat is. Nekem ez elég.
Hat adatlap szerint Rise/Fall time 5-8us.
Ba**, már megint rosszat írtam SFH203FA, a 309 a két évvel ezelőtti kísérleteimbe volt. Bocs.
Nem para, igy mar stimmel
![]()
Egyebkent en most neztem lavina fotodiodakat. 30e Ft-nal kezdodnek.
Ezt most nem értem. A vevőről tettem már fel rajzot, de ide teszem megint.
Efolott a verzio folott atsiklottam valoszinuleg. Nalam az NE5xx-esrol volt emlekem.
Az sem rossz de ez egyszerűbb + jobb az érzékenysége.
Mivel kb mindenkinel van mar tfdu. Ezert azt kerdem, hogy a TFDU-hoz kepest hanyszor nagyobb tavolsagrol indul ez a vevod?
Ma belefutottam két mérésbe.
Cecére érve egy lelkes barna "polgárőr" a falutáblánhoz kiállva jelezte hogy trafipaxszal mérnek. Hamarosan találatot kapott a saját kütyüm és a BLS is. kb 300m-ről kezdtek mérni. A blokkolót kb 10 másodperc után lekapcsoltam. Ezalatt és még utána is folyamatosan lött FÁMA III-mal OPEL ASTRA H-ból Amikor mellé értem a nejem mondta, hogy jól megnézett minket.))) Mentem tovább kb 2-3 km-re lévő Vajta faluba futottam kb 60-70-nel. Épp telefonálni akartam, megnyomtam a hívás gombot, kicsengett és abban a pillanatban megszólalt a blokkoló (BLS hallgatott). kb 1 másodperc alatt az futott át az agyamon , hogy a telefonra vakriasztott a kütyü. A nejemnek mérglődve odaszóltam, hogy basszus, vakriasztás, mire Ő, NEM, a buszmegálló mellől mérnek! SCS103 volt háromlábúról rendőrbácsival manuális mérés.
De jo neked. Nekem bp-en belul vadasznom kell a meresre. Altalanos utvonalaimon mar legalabb fel eve nem volt meres.
Kicsit kisebb távolságról indul mint a tfdu, viszont kint napfénynél ez a távolság a tfdu-nál drasztikusan csökken az én vevőmnél viszont nem.
Állítólag valami nemzetközi összetartás van sünéknél, aki él és mozog kint van az utakon és mér.
PEdig most kirajzottak.
3 napig megy ez a TISPOL akció http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/orf100426_02.html
Egy régi kérdésre új válasz :minek is a központi egység. Ugyan nem homemade jammer téma ,de beszélgettem a horvátokkal (laser interceptor fejlesztők) ,ott úgy van,hogy a vevő és az előerösítő ill. a teljesitményvégfok és a lézerdióda van a fejben,minen mást a cpu egységben lévö 32 bites arm proci csinál . Frissithetőség szempontjából ez a legjobb megoldás .
Erősen halkan súgnám meg a fejlesztőknek,hogy jelenleg egy bizonyos helyen 28.000 Ft-ért megvehető a ceptor feje,ami igényesen be van dobozolva,tartalmazza a vevőt és a 75w-os lézerdiódát meghajtással együtt (szoval ha valaki kisérletezni akar,megadom az eladó elérhetőségét)
Mentem utána mégegy kört, de csak detektor üzemmódban.
Majd megálltam és odamentem a rendőrbácsihoz, hogy nem-e mérne meg. Nem nagyon tetszett neki, és udvariasan közölte, hogy nem ér rá
Ma meg nem voltam. De majd este kimegyek szekalni oket. Talan az arcukrol kiderul, hogy jol mukodik-e a zavarom
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |