Fórum témák
» Több friss téma |
Másfél amper az a fél, szerintem az már elég határeset, bár a kapcsolást még nem is néztem (maximus project?)
Szia!
Mindjárt felteszem. Bocsi! Most látom, hogy benéztem reggel a 0.5A
Helló! Elöször is bocs hogy így bemászok. Szeretnék én is építeni egy CNC-t amivel a nyákokat tudom készíteni. Van nekem 4 léptető motorom régi elektromos írogépből... . Azt nem tudom hogy egy ijen CNC-hez mijen motor kellene. Az enyémek 24-et ugranak egy teljes kör alatt. Nem tudom ezzel pontos lenne a CNC, vagy az inkább a megmenetelt rúdtol függ, hogy mijen apró a menetszám? Válaszotokat előre is megKÖSZÖNÖM!
Válasz: IS!
Függ a motortól és a "mechanikától". Ez lehet: menetesszár vagy golyósorsó, bordásszíj, stb. Menetesszár M6: 1mm-es menetemelkedés. Ezt osztva 24-gyel = ~4-század mm egy lépés. Féllépéses módban a fele. Ez általában elegendő lehet. De a motor nem mindegy, hogy milyen. Vegyél normális motort, aminek van adatlapja, esetleg rá is van írva, hogy mekkora áram, stb. Ezek általában 200lépés/fordulat-osak. Ez jócskán megnöveli a pontosságot! És így már ereje is lesz a gépnek!
Robotron, 24V-os? Az elég gyenge cucc, de forog épp...
Az én gépem Y és Z tengelyét is is olyan robotron motor mozgatja 12V-ról. Hát, éppen működik de nem egy szélvész. Talán -ha lesz időm- összedobok neki egy 30V körüli tápegységet, aztán meglátom hogy úgy it tud...
Itt egy kis videó róla.
Milyen vezérlés, milyen bekötés?
Kéne hozzá egy jó kis motortuning És szárnyalna mint a szélvész!
SLA7062M ICkkel hajtom az IC adatlapján lévő kapcsolás alapján. Kezdetnek majd megpróbálok nagyobb tápfeszejt, gondolkozok még bipoláris meghajtáson, de a végén úgyis DC szervók lesznek belőe.
Köszönöm a gyors választ! Az én kicsi motorjaim így néznek ki: (kisérletezgetni jók ,szerintem)
Hogyne, kis géphez jó a kis motor. De ugy készitsd, hogy később tudjál motort cserélni. Igen gyakori rögzítési módszer egy 47x47mm-es négyzet sarkain elhelyezkedő 5-ös furat. Ha nem szervó, akkor ez legyen a végcél.
Köszönöm a jótanacsot és a rajzot! Én is úgy gondoltam, hogy csak úgy csinálom, hogy ha motorcserére veszem rá magam akkor legyen rá módom.
Helósztok, előző héten volt időm csinálni a cnc-met. Egész jól haladtam és tényleg házi alkatrészekből épül. Van még rajta mit csinálni de X-Y irányban már mozgott.
Hehe, ezek szerint Te egy fémöntőben laksz
Miből vannak a sinek, és mivel viszed át a motor mozgását az y tengelyre? Látok ott egy motort, de az csak rá van rakva, meg valami hosszút az y tengelyen. Csak mondom, hogy a ami a marómotort tartalmazza az szokott a z lenni. Azt látom hogy z-n rajta van a motor.
sajnos nem lakom fémöntőben. Ebből semi nem lett öntve, legalábbis nem házilag. Minden gyári. Úgy termeltem ki az alaktrészeket nyomtatókból meg amit találtam. X-Y irányban bordásszíj mozgatja a szerkezetet, bal oldalon lehet is látni a szíjat a sín alatt. Igen tudom melyik szokott lenni a Z. Ez már a harmadik konstrukciós cnc-m, de még egy sem készült el teljesen, és eddig ez ígérkezik a legjobbnak közüllük.
Én is vettem a napokban egy 120 centis bordásszíjat, nagyon sokat remélek a kottyanás megszűnése érdekében.
Egyébként egy ismerős csinál szorítható bronz anyákat ha valakinek kell, akkor megadom a címét.
Hát igen, én is most használtam elősször bordásszíjat de sokkal jobbnak tartom a menetesszárnál. Egy gond lehet csak hogy majd rugózni fog a mechanika, ha nem elég vastag a szíj. Menetesszárhoz vagy mihez illeszkedik az anya? Képed nincs róla, lehet még kelleni fog.
Menetesszárhoz illeszkedik nekem 10-es volt ahhoz csinálta, de mivel profi cnc gépekkel dolgozik akkora menetet vág bele amekkora kell. Fényképezek majd egyet.
A bordásszíj egy centi széles (vagy több most nincs előttem), egy gondom van, hogy a későbbiekben valahogy majd feszíteni kell (rugóra gondoltam) a megfordító tengelyen lévő bordáskereket. valami pici sín arra a csapágyak, abba a tengely és a rugó az egész tengelyt húzná hátrafelé a sínen.
Rugóval nem biztos hogy jó, mert az egyik irányba (amikor a fordító kerék felé húz a szíj) rugalmas lesz a mozgás. Bár ha elég erős a rugó...
Valami brutálisra gondoltam ami nagyon erős, igazából csak a nyúlást küszöbölné ki. Persze első körben nem lesz ilyen csak simán berakom a tengelyt, utána kimérem a motor pontos helyét, hozzáadok fél centit, esetleg csinálok egy ferde vágatot hogy könnyebb legyen felrakni a szíjat, és mégis meg lehessen feszíteni. szánra meg valahogy felaplikálom. Egyébiránt egészen könnyen mozog, nem is tudom nem rontottam el el valamit
A bordás szíjak nem nyúlnak!
Legalábbis nem hónapokban mérhető ez, így a folyamatos feszítés nem szükséges. Egyszer kell megfeszítve lefogatni, és kész.
Remélem. És remélem kottyani sem fog.
Bővebben: Link
Láthatóak a képen az acélhuzalok benne! Ha fény felé fordítod talán látod. Egyébként fogasszíj a neve Mivel iparban használnak ilyeneket, emiatt én még nem láttam huzal nélkülit, de arról elhinném, hogy nyúlna, mivel gumi, de a huzal miatt a fogai sem tudnak elcsuklani, így nem kell félni tőle. Nálam a kottyanás kézzel nem érezhető.
Üdv!
Én bicaj láncot használtam az X és Y tengelyhez. Nincs semmi holtjáték, nem nyúlik.
Azt hiszem a youtube-on láttam rá példát, és maga a motor is mozgott a mozgatni kivánt gép-résszel, és magát a motort használták láncfeszítésre, azaz a motort rugóval húzták
hay!
Pontos pozicionálásra vanak ere a célra gyártot profilu bordásszijak és bordás kerekek! AT5 ugyan ez a profil szijban is! A szijaknak általába aramid és acél szálas erösitésel gyártják ezek nem nyulnak szinte semit és nagyon sok igénybevételt kibirnak még kis átméröjü kerekeknél is hisz a bordászijak 2..3mm vastag csak igy kis átmérön is használhatok széles környezetben! Ha egy meg hajtés követel hosszu szijhajtést akor mindenféleképen kel vezetö görgös feszités nagyobb fordulatoknál felépö szij berezgések elkerülésére! Sokan felteték a kérdést hogy mach3 ra létezik e usbs interface kártya! Igen létezik SmoothStepper néven! Fermerült sok kérdés a mach3 ban az usbs kezésre a mach3 ban a maximum a kiválasztot koumikácios portot lehet be konfigurálni ilyen célra usbs eszközhöz ami cnc vezérlésre let kialakitva! Az usbs interface kártyának van külön szoftveres kezelö felülete ahol egyébb paraméterezés be lehet álitani még a külön beálitásokra a mach3 felé!
A 25-csatis LPT-ét a 4 csatis Usb-vel.
Szia!
A SmoothStepper utánépíthetőségéről tudsz valamit? vagy csak vásárolható?
Sziasztok!
elkészítettem az Adrien által belinkelt projektből (Maximus) vezérlő kártyát de van egy kis gondom. feltöltöttem a Pic-et és után feldugtam a kártyát kompira de semmi. minden üzemel picit lagyi a tranyó de a kompi simán ne látja. Milyen programmal ellenőrizhetem?? vagy lehet, hogy kell neki egy dll a win könyvtárba?? tanácstalan vagyok.. HELP ME!!
Sziasztok!
Szeretném a motorokat tesztelni, milyen programokkal tudom őket mozgásra bírni? Van esetleg valami free program ami jó? üdv szabi
Mach3 én azzal probálgatok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |