Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem válaszoltak, én 2db mintát akartam volna rendelni, de a postaköltség nem ingyenes és valószínű többe kerülne, mint a boltban.
Tegnapelőtt írtam nekik, hátha kapok még választ.
Egyébként van még más cég, ami hasonló transceiver modult gyárt, árban vetekszik a HopeRF-el és még beszerezhető is?
Nem tudok róla.
De olvass vissza a téma elejére, van szó arról, hogy milyen chip-ek vannak az RFM12-ben.
kérdezd meg itt a laptetején a HESTORE-t, Soselectronic-ot,
esetleg a tme.eu/hu -t, hátha ők rendelnek (Vásároltam már mást náluk)
A HEStore-ban csak RFM12B, van, ami csak 3.3V-os, NickE-nek 5V-os kell.
Nekem is az kellett volna, de én megoldottam úgy, hogy a projekt többi részét is átterveztem 3.3V-osra.
Végül RFM12B lett a vége. Válaszoltak a HopeRF-esek, azt írták, hogy az 5V verzió kifutó termék, nem javasolják a használatát. Tegnap összedrótoztam 7407-es szintillesztéssel ma pedig az adatlapban található szoftvert próbáltam ki, csak át kellett kicsit írni, mert nem ugyanazt a C környezetet használtam, meg egyelőre kihagytam a checksum részt. Sikerült néhány bakit elkövetnem, ugyhogy ültem felette pár órát, de most sikerült beindítani.
![]() Nem is olyan rossz teljesítmény 1 nap alatt, pedig már most estére kezdtem kétségbe esni, hogy fog összejönni. Méteres kőfalat átviszi hiba nélkül, nem rossz kis cucc. Idézet: Nekem mondod. „Sikerült néhány bakit elkövetnem, ugyhogy ültem felette pár órát, de most sikerült beindítani.” ![]() Én is sokat szívtam vele, de végül Boldivi segítségével sikerült. Nekem is működött 114 nagy lépésig, tovább nem mentem el, mert vége volt a kertnek.
Udv mindenkinek,
Nemreg kezdtem el hasznalni ezeket a modulokat es mivel kezdo vagyok nem mennek annyira siman a dolgok ![]() PIC24FJGA002 mikrokontrollerekhez csatlakoztattam a modulokat es a softot mar megirtam, de nem igazan mukodik. Arra gyanakszom, hogy az SPI kommunikacioval van valami gond es a nem jutnak el a beallitasaim a regiszterekhez. Hardware SPI-t hasznalok es oszcilloszkoppal megvizsgalva jonak tunnek a jelek amiket kuldok. Ennek ellenere eleg gyanusan viselkedik az RFM12B modul. Peldaul az oszcillatort ki tudom kapcsolni (elkuldve a 0x8238 parancsot, ami be is kapcsolja az adot) de az oszcillator frekvenciajan nem tudok valtoztatni (elkuldve a 0xC0E0 parancsot ami 10 MHz re kellene allitsa az oszcillatort, de a frekvencia 1 MHz-n marad). Vajon mi lehet a gond ? Es egy masik erdekesseg, ha inicializalas utan vegtelen ciklusban olvasom ki a statusz regisztert akkor nem mindig kuldi ugyanazt a valaszt. Altalaban ket tipusu valaszt kuld, amik kozott egy bit a kulonbseg. Emellett meg azt vettem eszre, hogy szamit a frekvencia is, par 100 KHz-nel mar nem megy a SPI kommunikacio (nem tudom kikapcsolni az oszcillator, ezert gondolom, hogy nem megy, pedig az adatlap szerint ennel sokkal nagyobb frekvenciat is kellene tudjon az SPI), illetve mas frekvenciaju SPI, mas ertekeket olvasok ki a statusz regiszterbol is. Ja es az utolso problemam az nIRQ val kapcsolatos, neha beragad "1"re es olyankor nem tudok kuldeni, mert ugye a kuldesben van egy olyan hogy while(nIRQ);. Szoval a kerdesem az lenne, hogy mikent tudnam letesztelni az SPI kommunikacio helyesseget, esetleg ha meg tudnatok mondani, hogy mi kellene legyen a statusz regiszter erteke a kovetkezo inicializalas utan:
ez a klasszikus inicializalas, szinte minden peldaprogramban ez szerepel ![]() Elore is koszonom a segitseget. Gabor.
szia szmgabor !
Már azt hittem csak én vagyok új a témában. A helyzet az hogy én a 01 és 02 modulokat használom, ami nagymértékben hasonlít a 12b-re. Az hardveres SPI-t felejtsd el mert nem kompatibilis a chippel! Nézd át az adatlapot (SI4421) és főleg az idő diagramokat. minden kérdésedre megtalálod a választ! ![]() Ha további segítség kellene, privátban keress meg!
Vegulis sikerult megoldjam a SPI kommunikaciot hardwaresen
![]() Par ora oszcilloszkopozas utan eszrevettem, hogy a SlaveSelect tul hamar visszament "1"re es emiatt nem vette figyelembe az uzenet veget ![]() Ha meglesz a vegleges kodom feltoltom, hogy legyen egy PIC-es mukodo implementacio is, ha esetleg szuksege lesz majd ra valakinek. Meg 1x koszi a valaszokat ![]() Udv, Gabor.
Szoval a kuldesem azt hiszem meg lenne.
Esetleg ha volna ideje megnezni valakinek, hogy rendben van-e? ![]() A koddal kapcsolatban csak annyit, hogy az SPI-m ugy gondolom, hogy mukodik, mint mar emlitettem, ha modositom a modul frekvenciajat akkor a clock output-on levo frekvencia is modosul. A vegtelen ciklus elejen a 0x8100 erteket olvasom ki a status regiszterbol. Ami azt jelentene, hogy: - TX register is ready to receive the next byte - Antenna tuning circuit detected strong enough RF signal Kozben a nIRQ is mozog, gondolom azert mert: - The TX register is ready to receive the next byte (RGIT) Tehat nekem ugy tunik, hogy jo, kivancsi vagyok a ti velemenyetekre is. A vevo kodjat is megirtam, de valamilyen okbol nem kapok semmit ![]() - The strength of the incoming signal is above the pre-programmed limit - Data quality detector output - Toggling in each AFC cycle (?) A vevohoz a kovetkezo kodot irtam:
Elore is koszi a valaszokat. Udv, Gabor.
Most nem nagyon van időm boncolgatni, de ha pesti vagy akkor a referencia vevőt adok ami tuti működik!
Nem vagyok pesti
![]() Akkor meg szenvedek vele egy kicsit, hatha osszejon valami ![]() Udv, Gabor
tudtad hogy más néven a chip neve TRC102 vagy MRF49xx ?
![]()
Igen, megtalatalm a microchip-es adatlapot is, az valamivel erthetobb mint a kinai verzio
![]()
Sziasztok!
Van két RFM12B-m. A kommunikáció tökéletesen működik, de sajnos csak egy irányba. Valami rejtélyes oknál fogva az egyik modult nem tudom vételbe kapcsolni, míg a a másikat adásba és vételbe is tudom kapcsolni. A forráskódom a következő:
Vajon miért nem kapcsolja ugyan az a forráskód vételbe az egyik modult, ami a másikat vételbe kapcsolja?
Helló!
Van valaki Debrecen közelében aki esetleg használ RFM12B adó-vevőt? Mert ami nekem van nem tudom életre kelteni. Esetleg tudnánk tartani egy konzultációt, valamint ki is próbálnánk az enyém, hogy egyáltalán jó-e. Üdv.: Komlósi
Én anno használtam AVR-el. Breadboardon hánytam össze, a raszteres tüskecsatik azóta is rajta vannak a modulon, szóval ha nagyon kell reprodukálhatom.
Sziasztok!
Újra nem világos valami. Eddig 3.3V-ról működtettem a modulomat. http://www.hoperf.com/upfile/RFM12B.pdf 2. oldal legalja: Positive power supply max. 6V. 1. oldal: 2.2V – 3.8V power supply Akkor ez most hogy is van? Az egyik adót még mindig nem sikerült vételbe kapcsolni.
Szia!
Ajánlott 2.2V - 3.8V között. De akár 6V-ot is kibír, ott már nem működik a modul, de nem füstöl el. Ha újból visszaveszed a tápot az előbbi tartományra, akkor újból működni fog. Ha 6V fölé mész, akkor jó esélyed van, hogy leadja az utolsó füstjelét. Imi.
Köszönöm!
Örültem volna, ha mégis megy 5V-ról, de akkor marad 3.3V-on minden.
Szia!
Egy lehetséges ok lehet a portok beállítása, hogy ugye adás vagy vételi üzemmódban nem ugyanazok a lábak... Illetve érdemes az init -nél a nRES lábat állítani, hogy a modul regiszterei biztosan törlődjenek. Nekem is lenne egy kérdésem: Nagyon szépen megy a küldés fogadás, DE Valimért egyszerre csak 8 bytot tudok átküldeni! Esetleg tudja valaki ennek az okát?
Szia!
Idézet: „Egy lehetséges ok lehet a portok beállítása, hogy ugye adás vagy vételi üzemmódban nem ugyanazok a lábak...” Azt hogy érted, hogy adás-vételnél nem ugyan azok a lábak?
Az adatlapban amikor odaírják a láb nevét mutatják, hogy DI/DO vagy esetleg még több funkciót is végezhet. pl ilyen az nINT/ VDI láb amit ugye pfogramból tudsz állítani hogy mi legyen.
Nem hiszem hogy ez lenne a probléma, mert ha azt mondod egyikkel megy de fordítva nem....hát...de hátha ![]()
Szerintem se ez a probléma, hiszen mindkét panel teljesen egyforma és ugyan az a szoftver az egyiket vételbe tudja kapcsolni, a másikat pedig nem.
Sziasztok!
Ez a RFM12BS képes saját magának küldeni adatokat? Vagyis teszteléshez elég egy darab is?
Szia!
Sajnos a modul csak half-duplex üzemre képes. Azaz az üzemmódok között (adás-vétel) kapcsolgatni kell. A kapcsolás ideje kb120us. Szóval két modul kell a teszteléshez. A modulhoz sok sikert!
Köszönöm
![]() Még egy kérdésem lenne ha csak küldeni akarok akkor nem kell nekem mind a 2 láb SDI meg SDO vagy tévedek? Vagyis elég az SDI küldésre? Fogadásnál meg elég az SDO? A kérdés az hogy hol lehet spórolni mind az 5 láb kell a kütyühöz? Csak mert 8 lábú PIC-re akarnám ott meg kéne egy láb másra is ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |