Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Sajnos nem tudom lefotózni, mert a végfokot a kollégiumban kezdtem el építeni, és ott van bent a panel.
Hétfőn délelőtt megyek vissza a koliba, akkor csinálok róla pár képet.
Ha minden alkatrész jó akkor a nyákod rossz, vagy valamelyik aktív elemet rosszul ültetted be.
Hasonlítsd össze újra alaposan a nyákot a rajzzal.
Szerintem csinálok neki egy új panelt. Most már mindenből van kettő, így csinálok egy sztereót.
Az eredeti panel nagyon kicsi, szinte alig lehet forrasztani rajta. Nem tudsz egy nagyobb, szellősebb működő nyákot?
Tudsz ebből a rajzból jól működő példányról? (valaki már panaszkodott itt, hogy nem volt nála se minden "gömbölyű")
Ez azért érdekes, mert ha van belőle jól működő, akkor azon könnyű megmérni néhány jellegzetes pontot (megkéred a tulajdonosát, hogy mérje meg), amit le tudsz ellenőrizni a sajátodon. Ezzel egy csomó munkát megspórolhatsz. Ha egyébként jól szól, akkor ellenőrizd le valójában mekkora is a bemenő jel, illetve az alkatrészértékeket, mert egy "kis" eltérés könnyen megviccelhet.
Ha nem ragaszkodsz ehhez a rajzhoz, akkor van ennek egy "KD-mester"-es változata. Az nálam hibátlanul működik. (más rajz, de csináltam hozzá korrekt nyákot)
Itt, és az ezt követő 2 hozzászólásban összefoglaltam ami kellhet.
Miért ne lenne belőle működő?
Nekem csak az tetszik az egészben hogy már jópárszor kiveséztem itt ezt a végfokot mindenre kiterjedően. Attól a néhány privátban érdeklődőtől eltekintve le se sz..ják. Továbbra is jönnek a kétségbeesett hsz-ek hogy "segítsetek már".
Egy ilyen vf2 panelt akartam elsőre is csinálni de, nem találtam sehol sem így maradt a Király Tibor féle.
Nem is próbálkozom már a régivel. Ez szinte tökéletesen néz ki és amint látom Irfp 240-es párossal csináltad meg és a fetekhez sem kell ragaszgatni diódát. Nagyon szépen köszönöm a segítséget, ha elkészültem jelentkezem!
Én nem mondtam, hogy nem működik, csupán jeleztem, hogy itt már más is gondokba ütközött ezzel a rajzal kapcsolatban. Ha neked van működő példányod, akkor pl. te is segíthetsz néhány mérőpont feszültségének megadásával.
A "KD-mester" féle módosítás viszont -számomra- nagyon ésszerű, sokkal "korrektebb" lett általa a kapcsolás.
Csatlakozom: a VF2 sima verziójával bajom volt, feladtam, most meg a Conduktor egyből összejött.
Nekem is volt bajom vele, de a saját tapasztalatlanságom és bénaságom miatt.. Egyszer két negatív tápot adtam neki, egyszer pedig nem érintkezett rendesen a bordával - túlhúztam a csavart, és elhajlott a nyáklemez. Most a fetek direkt vannak felcsavarozva, és kb 1-2 hónapja hiba nélkül üzemel, szépen zenél, pedig azért nyúzom rendesen. Mostanában tervezem az áttérést dual mono tápra. Ehhez kéne a lomexből rendelnem 2 diódahidat, és mellé 16 darab 3300uf-es yageo kondit. De nincs 2000ft a rendelésem, az üzletben pedig biztos nincs leértékelve a 3300uf. 38ft darabja, bruttó. Máshol 80 körül szokott lenni.
A 3300µF-os kondi nem valószínű, hogy 38Ft lenne. Inkább a 10-15 szöröse a reális, ha mondjuk egy 63V körüli feszültséget célzol meg. (HTA-hoz vettem 100V-osakat, ami még legalább a duplája ennek is)
Minek kéne abból 16db egy VF2-höz?
Persze, hogy a saját tapasztalatlanságom miatt volt, ha mondjuk egy vérprofi rakja össze, aki minden nap ezt csinája, annak jó, DE azt akartam ezzel mondani, hogy sokkal jobb megoldás a diódák helyett egy tranyót rárakni a bordára. Egyszerűbb, gyorsabb.
Hali mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy KD mester erősítóje működne-e irfps40n50l fettel? A teljesítmény bőven jó, csak a fet többi tényezői jók-e erre? Előre is köszönöm!
Működni működni fog, de biztos vagyok benne, hogy nem odavaló tranyók ezek. Esetleg cserélhetnénk?
Sejtettem.
Szerintem ez velemi inverter/kapcsolóüzemű dolgokba való lehet. Ezért is kérdeztem meg.
Miért ne? A több puffer nem árt.. Nálam csak 30V a tápfesz, ahhoz elég a 35-ös kondi is. Sőt, a 30-at se éri el, 28 körül tetőzik.
Ha kisebb a tápfesz, akkor azonos terhelés mellett még kisebb áram folyik a tápágban, tehát még kevésbé indokolt a kapacitás értékének ésszerűtlen növelése (de valóban nem árt, ha csak a műszaki szépérzéket nem tekintjük, ami erősen tiltakozik ellene).
De én ebbe nem akarok beleszólni. Ha te sokat akarsz, ám legyen, áldásom rá. Idézet: „...biztos nincs leértékelve a 3300uf. 38ft darabja, bruttó.” Nekem ez az állítás nem tetszik egyáltalán, ugyanis valótlan. Mellékeltem az egyik legolcsóbb forrás vonatkozó részét (ezek is bruttó árak). Nézd meg, és beláthatod a tévedésed.
Szerintem kár vitázni, leértékelt árú termékek között van, azért kerül ennyibe.
A Lomexet én is megnéztem most, de a melléklet szerintieket találtam (+ ÁFA, illetve ott van valamilyen csomagbontási felár is).
Amit Te mellékeltél, az ha valóban létezik, nagyon gyanús alkatrész. Legalábbis Én mindig gyanakszom ha valami túlzottan olcsó vagy drága. Részemről az OFF-ot lezártam, elnézést az eddigiekért is.
A csomagbontási felár 50ft körül van, de amiket Te mutattál az snap-in és low esr, persze hogy drágább. Na mindegy, úgyse jutok hozzá mostanában..
Helló!
Megépítettem a KDmod féle Alkotós átrajzolatos 130W-os Vf2-őt. Egyszerűen fantasztikusan szól. Bivajerős és egyben gyönyörű szép hangja van. Pöccre indult mind a két oldal, nyugalmi áramuk 50mA. Egy 320VA-es toroidról megy +-57V-ról. Bár én úgy csináltam hogy kihagytam az L idomot mert úgy túlmelegedtek a fetek és leégtek. Így egyből a bordára szereltem. Így hajtottam közel teljes kivezérléssel 1 oldalt közel 10 percig, mikor is a zenében egy mély nélküli magas hangal teli rész jött és ismét csatt. Lángolt, füstölt a fet. Valamiért mintha túl melegednének a fetek. Pedig kellően nagy hűtőborda van rajtuk. Kikentem hőpasztával és alattuk szigetelés is van. Nem lehet hogy a 50V helyett 57V-ot kapnak? Ennyi fesz. külömbséget el kellene viselnie. Esetleg nem lehetne hidalni a feteket? Mármint csatornánként 2db IRFP9240/2db IRFP240?? Talán így megoszlana rajtuk a melegedés. Egyébként köszönöm Alkotónak a segítséget. Nagyon jó lett a panel tervezése!
Nem forrasztottad be a Gate ellenállásokat.
Ezek a fET-ek nem túl nagy disszipációs teljesítménnyel rendelkeznek és nem is túl jó a hőátmeneti ellenállásuk a rétegtől a tokozás aljáig. Szinte biztos, hogy belül a réteg túlmelegszik. Tegyél bele kettő-kettőt párhuzamosan, a külön-külön gate ellenállásokról ne feledkezz meg.
Ezekre gondolsz?
Ugyan ezen gondolkoztam. Tudná ebben segíteni?
Itt a kapcsolási rajz. Esetleg meg tudnád mutatni hogyan hidaljam a feteket?
Egyáltalán nem kéne neki ésszerűtlenül melegednie. Én is gyötörtem a tesztek miatt az enyémet, igaz műterheléssel (mert azzal lehet igazán kínozni), labortápról és pontosan +-50V-ról, de szó se volt túlzott melegedésről (4mm-es L-profillal+ideiglenes hűtőbordával).
Próbáld többször ellenőrizni a nyugalmi áramot, ahogy kezd kicsit bemelegedni. Arra tippelek, hogy amit az elején beállítasz 50-60mA-re, az később jelentősen megnő, és e miatt melegszik túl a szerkezet. Elvileg ezt a hatást igyekszik kompenzálni a hűtőbordán lévő "figyelő-tranyó", de talán nem sikerül neki valamiért.
Nem hidalni kell őket ( az mi? ), hanem egyszerűen párhuzamosan kötni. Tehát a régi mellé beteszel még egy ugyanolyat, értelemszerűen az újnak a source-ét hozzákötöd a régi source-hoz, a drain-t a drain-hez, az újnak a gate-jébe pedig ugyanúgy beteszed azt a két ellenállást, mint a régiben van. Tehát az újnak a 220 ohmos ellenállásait ugyan úgy rákötöd a meghajtófokozatok kollektoraira, mint ahogy a régiek vannak.
Nyugalomban teljesen hideg szinte. Én is 4mm-es bár nem alu profilt hanem hajlított alu darabbal próbáltam. Ezért is hanyagoltam inkább.
Még arra gondolok, hogy nem e az a gond, hogy a BD alá is tedtem kis szürke szilikon kockát? És lehet így rossz a kontaktus? Pedig azt is jól bekentem pasztával.
Szia
Az alkatrészek lábai nem érnek hozzá az alúhoz ? mert a csatolt képen úgy tűnik hogy igen,és esetleg zárlatot okoz.
Az a fotó kimondottan félreérthetően úgy tűnhet, mintha az Gleccser16 erősítője lenne, de erről szó sincs.
Azt csak átemelte -nem tudom miért- az én régi hozzászólásomból. Tehát a a fotó az Én erősítőmről készült, és jól működik! (A borda és a lábak között 2mm távolság van) |
Bejelentkezés
Hirdetés |