Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   116 / 316
(#) kocos válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Aha, így már értem . Persze a színes lézernyomatot lehet vasalni, gondolom

Azért az az egyedi jelleg, ha a kapcsolási rajzot megnázed, eléggé Dual Rectifier / SLO
(#) Bassmester válasza kocos hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Igen, ez nyilvánvaló. Egyebek között is nagy a hasonlóság a különböző gyártók cuccainál. Pl: a Splawn nitro is hasonló (tone stack ugyanez), de lehetne sorolni, biztosan van még jónéhány
Mégis mindegyik egy kissé másképpen szól, mert mások az alkatrészek, más a panel, stb. Nem kell feltétlenül az egész áramkört átgyúrni, hogy úgymond "egyedi" legyen, néha egy csekélyke változtatás is megteszi.
Ha valaki jó csőves tortyogót akar csinálni, akkor szerintem bármelyik jó kiindulási alapot jelenthet és sokféleképpen variálhatóak.

Idézet:
„Nem kell feltétlenül az egész áramkört átgyúrni, hogy úgymond "egyedi" legyen, néha egy csekélyke változtatás is megteszi.”

Ez így van, ki is használják a gyártók, és kemény pénzeket kérnek el egy ellenállás, és két kondi megváltoztatásával, elhagyásával, beiktatásával, mert az a "saját fejlesztésük" ...
(#) Bassmester válasza kocos hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Bizony... :yes:
Ezért van az, hogy akkor sem vettem volna eredeti, gyári Soldano GTO-t (az egyszem árva tone potijával együtt), ha lett volna rá felesleges 500$-om
(#) biric hozzászólása Máj 8, 2010 /

sziasztok arra lennék kíváncsi hogy mivel lehet öszzekötni több végfokot mi kell hozzá (Átjátszókábberöl beszélek)
(#) Bassmester válasza biric hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Igen, összekötőkábel kell hozzá, a megfelelő csatlakozókkal. Csak kb-ra megegyező érzékenységű végfokokat célszerű fűzni.
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Hali!

Persze, a topológia ugyanaz(SLO/RECTO), csak el van hintve itt ott egy kis csokireszelék meg mandula Jól szólnak ezek a cuccok az biztos és bizony hallható különbség van alkatrész és alkatrész között. A jFetesre is igaz ez, csak ott egész más a gain jellege, hajlamosabb a nüanszokat elmaszkolni szerintem. Aztán lehet hülyeséget beszélek.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Igen, egy jFet áramgenerátor, nem sima ellenállás, így kaszkód kapcsolás jön létre (a felső az áramgenerátor az alsó meg a mikiben levő fet), valami kis erősítés többletet hoz ,szerintem ez már egy zaj "erősítési" lehetőség ,ami a kapszulának eleve van. A jfet erősítő fokozat az azért kell nekem, mert kicsit érzéketlenebb a kapszulám, mint egy panasonic mérő WM61 es pl. Az emitter követő DC ben meg egyszerűen csak kis kimeneti ellenállást biztosít, olyan 10-20mA körüli áramot szeretnék rajta átfolyatni. A végén persze egy nagy kapacitás, vagy wima vagy valami más. Persze lehetőleg nem elektrolit. Ilyesmire gondoltam, ez benn a miki házában, azon még vacillálok, hogy fém legyen, vagy elsőre a prototípus műanyagban is elfér, azt valahogy könnyebben tudom itthon kezelni, sajnos nincs műhelyem itthon
Az akkusztikai tulajdonságaira leszek majd kíváncsi, a kapszula mögötti teret elég jól ki akarom szivacsozni, sajnos omnidirekcionális a miki, így mindenhonnan vesz.Csak amolyan saját felvételi célra lesz...
Nyilván, ha hangos a forrás, akkor a saját zaja nem téma.
Az áramkörrel van szerinted valami probléma? Vagy elmegy szódával?

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Hali!

Én már csináltam WM61-ből mérőmikit, egy ESP-féle tranyós előfok van hozzá, ami fantomról és 9V elemről is megy. Ez aránylag jól bírja a hangerőt, pl kombót egész jól lehet mikizni vele ésszerű határok között, de nagyon érzékeny az elhelyezésre.
Olyan a jelenség mint amikor egy hanforrás felé nézel, majd egy kissé elfordítod a fejed és egyből máshogyan hallod. Na ez a miki, fokozottan ilyen, de mérni nagyon jó.

Persze, a közepe felé több a magas a hsz széle felé meg a mély, de ez természetes. Már építettem 2-t, vettem is fel vele, igazából nincs vele semmi bajom, mert be lehet lőni megfelelő pozícióba.
Engem az U47 ihletett meg, egy hasonlót szerettem volna jFettel meg trafóval, de elsőre szerintem marad egy jFet+bipoláris, lehetőleg kevés- de az jó alkatrész. A jfet szerintem azért jó ide, mert elég kicsi kimeneti jele van a mikinek, így nem okoz számottevő torzítást, de biztosan színez, mert a jFet karakterisztikája nem egészen lineáris tulajdonképpen semmilyen állapotban visszacsatolás nélkül. Azt meg itt nem nagyon szeretnék

Igen, ide a jFet a legjobb. A Behringer C-1 ben is J202 van :yes:
Jómultkor belekukkantottam. Nem bonyolult, viszont van benne valami kis trafónak látszó tárgy.

Igen, ha ez bejön, akkor jön a trafós kicsatolású példány. Kísérletnek, hogy egyáltalán, hogy szól, nem szeretném elbonyolítani.
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 8, 2010 /

Javitottam , (igaz hogy csak a kabelt csereltem) egy profi electret microfont (arany membran folias) egy haver kapta ajandekba miutan studiofelvetelen vett reszt nyugaton( mintha franciaorszagba volt akkor).
Nem szedtem darabokra mert szornyu draga cucc volt .
Aztan lattam ugyanolyant orosz olcso valtozatba ugyancsak trafos kicsatolas.
Mindenfele dinamikus mikrofonokbol kiszedett illeszto trafo-m van de hogy kene attekercsaelni hogy kicsatolo trafot keszitsek az mar nehezebb.Kene nezni hatha van kiszamitott peldany a netten.

Most jelenleg legobbet a Zoom-H4 et hasznalom ha akusztikus gitart veszem fel ,ennek van ket electret beepitve "YX" ,nagyon jol elnyomja a terem visszaverodeseket ,es eltunik az a kongo hang .
Tulajdonkeppen elo koncert felvetelhez vettem ,mindenfele van benne "limiter" , "kompreszor"," rumpelfilter " , kulombozo szurok amik egyes hiresebb mikorofonok frekvenciakarakterisztikajat kepezik le ,valamint kulso kondenzator mikrofon csatolasi lehetoseg is .

Koncerteken a szinpadon is keszitetem felvetelt tisztabban szolaz "YX" beallitassal mint amit en hallok elobe.Nagyon nagy dinamikat visz at meg limiter vagy komreszor nelkul is .

Egy ki zaja van sajnos de nem halhato gitar jatekhoz OK.
Tucskot meg madarcsicsergest , oraketyegest akartam felvenni ehez mar csak a U57-es volt hasznalhato .

Nem tudom hogy electret sajat zaja milyen nagy tulajdonkeppen , en valogatam tobb darabbol a legkisebb zaj szerint ( hallasra) .Vajon erdemes epiteni egy olyan sok parhuzamos tranzisztoros nagyon kis zaju eloerositot?.

Ket electret mikrofont ( sajnos a mixeremen nincs fazisfordito "gombom") szembehelyezve es a tavolsagot valtoztatva nagyon jo hatterzaj es viszhang elnyomast lehet elerni .Ehez bizonyos szogbe es tavolsagba beallitva a hangforrast nagyon jol meg lehet valaszatani a hangzast /szinezetet.Plane akusztikus gitarnak nagyon jol szol, csak hat sok idot vesz a beallitas es probalgatas .Persze a mikrofonok tengelyenek a szoget is lehet allitani.

Ahoj!

Megvan a kis gané, légszerelve van az egész, nagyon bulis Tesztelgetem kanálcsörgésre üvegpohárban, de majd megpróbálom a madárhangot meg az óraketyegést is! Az nem rossz ötlet Karpi-tól!
De nem álltam meg a gitár felvételt, íme
Bővebben: Link
Kis szoftveres reverb van rajta össz-vissz. Az öreg RFT hangszóró kicsit zizis, de sebaj, van benne élet
Mi a véleményed?

Zsolti

Hali!

Nagyon jó! Gratula
Szinte semmi zaj. Jó lesz ez!

Én éppen a hülye kapcsolótáppal szívok, a charger-en... kattogó hangokat hallat a tekercs
Szerintem megkérem Cimót a topikjában, hogy véleményezze.

Hali!

Az nem hangzik jól! Meg van már az oka? Érdekelne mi volt a baja!
Lehet ennek is a kis terhelés az oka? Vagy ez direkt valami spéci kis teljesítményű kapcsolótáp?

Zsolti

Hali!

Ez a baja.

Csináltam egy másik trafót is ETD 34-re, ezzel is hallhatóan ketyeg. Ha terhelem, akkor gyorsabban ketyeg és a kimeneten is hallatszik. Most éppen egy 230/12V nyáktrafóra hajtok, ami 1VA-es és nem magasabb 2 cm-nél. Van valami ötleted?
A két cső 320V-ról 3,5mA-t vesz fel. Nem merek0,6VA-es trafót rendelni, mert hátha nem bírná, aztán leesne 200V alá.

És mi van akkor, ha egy ellenállással beterhelsz a tápnak? Mintegy előterhelés!

Gyorsabban és hangosabban csicsereg ha terhelést kap.
Majd még próbálkozok modolni rajta, aztán ha nem lesz jó, akkor csinálok egy trafósat
Ezt nagyon jóra meg akarom csinálni, nem lehet hibája.

Érdekes, akkor szerintem nem a terhelés lesz a baja! Jó lenne a végére járni, utána olvasok egy külföldi fórumon ennek a dolgonak, mintha láttam volna ilyen topikot a freestompboxes-on...

Oké :yes:
Elöre is köszönök minden segítséget.
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 9, 2010 /

Epitetem en is ilyesmit .(bar jobb egy kis trafo az audioba kerulo zavarok elkerulesere).Mindenfele ferrit gyurut probaltam amit talaltam aztan a vegen ugy sikerult mukodtetni hogy a kapcsolasi frekvenciat odahangoltam ahol jol mukodott.Valoszinuleg nem volt OK se a tekercsek csatolasa se az iduktivitas se a ferrit gyuru anyaga 200KHz-re.
Nem tudom hogy kell e neked a 350V ,A profi erositokbe kulon kapcsoloval leviszik a tapfeszultseget hogy "hamarabb" torzitasba lenduljon az egesz de a futes maradjon meg.Ugyanis a gitarosok autotrafoval vittek lejebb a feszultseget igy a futes feszultseg is lement .
(#) Spacemairne00 hozzászólása Máj 10, 2010 /

Hello mindenkinek.

Megint az eq pedállal foglak titeket zavarni, ebben 5k potik vannak ugye. Mi történik ha nem 5k poti kerül oda? (Mert nagyon nem találok 5k tolo potit)
(#) ZSozsóó válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hali!

Egy 20-22kOhmig elmehetsz minden következmény nélkül. Efölött már nem lesz az igazi. Nem lesz olyan hatásos a szűrő. Mekkora potit tudsz szerezni?

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hát sajnos ezzel a problémával nem találkoztam, pedig átnyálaztam a fórumot. Ott a nixie táppal csinálták, az 555össel ,tudod. Ott igazából zaj problémáik voltak, meg feszültség esés, de kattogás nem nagyon Nem tudom, azóta sikerült valamit alkotni?

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 10, 2010 /

Hali!
Sikerült javítani rajta, de nem lett tökéletes, megszűnt a ketyegés, de van helyette rendes tápzaja, úgyhogy a trafós megoldás marad. Rendeltem 1,8VA-es trafókat, ez még éppen hogy belefér majd. Gondolkodtam még a 0.6VA-esen is, de az már necces lett volna. 2,75 mA körül fogyaszt a két cső 320V-ról, kisütő ellenállás nélkül.
(#) ZSozsóó válasza Massawa hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Nem feltétlenül...a tolópoti ritka, mint a fehér holló és az sem abban az értékben, amiben kéne....
(#) karpi válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Ha nagyon muszaly az 5KOhm meg lehet probalni parhuzamos ellenallasok kombinaciojaval megoldani .Csak nem lessz tobbe linearis az ellenallas valtozas .Attol fog fugni hogy milyen konfiguratciot hasznalsz.

Lehet logaritmikus potmeterrel is lehet hogy valamivel linearisabb lessz az eredo valtozas.A kulso parhuzamos ellenallas(ok) es a potmeter ertekei kozotti aranytol is fugg hogy mennyire lesz eltero a linearistol.

A rajzon lathato ket linearis potmeter kapcsolas .melleje rajzoltam egy kapcsolast ami egy trimerrel van megoldva amit beallitasz a kivant pozicioba ahol legjobban allitgathatod a hangszint.Az eggyes hangsavoknal a hasznalt hangszin altalaban egyik vegen van a potmeternek .Igy ide allitod a kenyelmes atfogast ( ne ugorjon hirtelen a valtozas mart akkor egy hangszint nehez lessz beallitani )

pot shunt.JPG

(#) Spacemairne00 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Üdv.

Itthon most 50kohm-osak vannak, de sztereo ha párhuzamosan össze kötném lecsökne 25-re nem?

Most nem akarok okoskodni mert az effektekben nis tapasztalatom de az EQ pedálokon úgy szokott lenni hogy +3;0;-3 vagy haszonló az a lényege hogy a közebén van a 0. Kép.
Igy gondolom, ha meg változik a potméter értéke az nulla helyzet nem tolódig el?

Gondolkoztam én is ezen az előtét ellenálláson csak akkor meg szűnne a linearitás. De akkor már lehet inkább veszek 5k vagy 4k7-eseket. Tudok Valami olcsó és jó helyet mert nálunk két hét mire lehozzák a kért alkatrészt (mert tuti rendeli kellene), ha lehozzák.
Következő: »»   116 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem