Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szép lesz .
Milyen végfokhoz csatlakoztatod ? Azért kérdezem , mert ez csak , kb. 200mV feszültséget szolgáltat . Elég lesz a végfokodhoz ? Ha kevés lenne , akkor a katódok hidegítésével (1000uF) 500mV-ra növekedhet a kimeneti szint .
Köszi szépen! Az élben lévő furat lett volna a foglalat helye csak elmértem. De meghagytam már díszítő elemnek és nem vágtam le új lemezt.
Az nekem kevés mert legalább 1V kéne. Nem lehet valahogy átvariálni a kapcsolást? Vagy egy másikat tudnál ami csatornánként 2db novál csővel megoldható.
Sejtettem , ezért kérdeztem .
Elsőre próbáld ki a katódokba bekötött 1000µF kondikkal , talán elég lesz , ha a PU 5mV felett szolgáltat . Még 2db. triódát már nem használnék hozzá , sok lenne , zaj is növekedne . Esetleg a V1 cső R11=270-300k és R9 =2,7k , ez is növeli az erősítését .
Úgy értettem, hogy 4db novál foglalat van a dobozon. Lehetne úgy, hogy az eleje egy pentóda és a vége meg egy trióda földelt anódos kapcsolásban. Van orosz 6c3p novál szimpla triódám és vannak orosz kisjelű pentódáim is. De először kipróbálom amit leírtál.
Annyira nem alakítanám át , nem rossz kapcsolás , az R11 , R9 ellenállások növelésével is nyerhetsz valamit .
Rendben. Azt nem értem, hogy miért kell olyan nagy értékű katódkondi. Végerősítőkben is csak olyan 100-330µF szokott lenni.
Fázisátvitel miatt , de elég akkora is .
C5 legyen 68nF és C4 , C3 érdemes válogatni és az R7 , R6 , R5 ellenállásokat .
Sziasztok Lenne ez a kapcsolásom és az a kérdésem hogy ha csak simán a 230 voltot egyen irányítanám és nem használnék táptrafót az nem lenne jó? és csak a fűtő feszkóval kellene foglalkoznom?!
http://www.tar.hu/tubeampl/ itt a kapcsolás! a válaszokat is előre is köszi
SziA! üdv a fórumon !
Idézet: „csak simán a 230 voltot egyen irányítanám és nem használnék táptrafót az nem lenne jó?” Röviden és tömören NEM ezt a megoldást még véletlenül sem kéne kipróbálni , ez életveszélyes a hálózati feszültséget csak is leválasztó trafón keresztül használd!
Köszi a válaszokat de már rájöttem én is hogy milyen célt szolgá a trafo .D sorry a butaságom miatt.. elöbb járt a szám mint az eszem esetleg azt megtudnátok mondani hogy honnan tudnék kitermelni egy ilyen trafót???
Idézet: Most ezt kinek irod ? Válasz gomb ! De nem te lennél Timike? „Köszi a válaszokat de már rájöttem”
nem nem de a kapcsolás tetszik nekem is és az elképzelés is de ismerem őt Tőlem jelentkezett be utána meg ki de én is be voltam lépve és tőlem irt .
egy haverom egyébként az ötlet gazdája
Vác elég közel van Pesthez és a börzéhez. Ne is gondolkodj táptrafó nélküli erősítőben, ha el is kerülöd a kézfogást a fázissal, akkor se fog működni, mert ahogy bedugod, levágja a biztosítékot és ha szerencséd van nem lesz komolyabb baja semminek. Nekem a hangkártyám egyik kimenete szállt el így, igaz én használtam trafót, csak az egytekercses trafó volt ami nem választott le a hálózatról.
oksa én ezt vágom is az a baj hogy én idő szűkében vagyok és nem igazán tudok elmenni anyagbeszerzésre de ha esetleg lenne valami netes megoldás vagy csere bere akkor az jo lenne..
Akkor Fleta-t keresd fel trafó ügyben, szépen, olcsón, és gyorsan dolgozik.
Nézz be az apróhirdetések közé ott árulnak csöveket, trafókat is talán. Nézz szét lomtalanításkor, vagy valami hulladékgyűjtő udvaron ahol van e-hulladék, biztos kidobott valaki csöves tv-t, rádiót. Bár lehet hogy olyant találsz amit nemhogy szétbontani hanem inkább felújítani kellene. Akkor biztos lenne valaki aki elcserélné veled egy erősítőnyi való alkatrésszel. A börze lenne a legjobb ott lehet legolcsóbban alkatrészeket venni.
Ne felejtsd le a nagybetűket meg a mondatvégi írásjeleket, azért szívesen osztogatnak errefelé piros háromszöget
Köszönöm a tanácsot!
Van egy szétrobbantott videoton rádióm.De abban azt hiszem 200 voltosa táptrafó sajna. De benézek erre a börzére!Köszönöm az ötletet.Dávid barátomat meg majd jo le fogom pont pont pont hogy ne irkáljon az én regimről. Szia.
Az úgy 260V egyenirányítva, ha CLC szűrést teszel, amin kb 5V esik, akkor 255V elég jó anódfesz egy PCL86 SE-nek.
Üdv Timike
Tiltakozok az ilyen megoldás ellen.Áramütés és az előtte levő összes készüléket is kinyírhatja.230V a sasszi=test . A rajzot még nem néztem meg. Üdv
Üdv PetAd
A kérdéses rajzot még nem néztem meg ,de valószínű,hogy a biztosítékot nem lövi ki .A régi csöves TV-k mind (konnektorból 220V-ról) 1db dióda és 50-200 Mikrofarád elko és a füttések soros+ az NTK=(NTC) és egy sem rázott mivel ott BALLUM trafó választotta el az antenna bemenetet ,csak ez az egy csatlakozó volt a külvilág felé. Erősítő estén semmi esetre sem jó,csak a 230V/ bármi fesz. ÁRAMÜTÉS veszélye !! miatt. Üdv
Éppenséggel nem a getterre gondoltam ami a tetején van. A használatlan cső oldalán belátsz, az agyonhasználtnak az oldala is olyan mint a teteje... ha jól tudom. és én arra gondoltam. A rádió egy '70-es években készült videoton (most pontos típust nem tudok írni, Próbáltam pc-ről, egy tesla nc 1xx lemetjátszóról (nincs benne semmilyen erősítő) és "magnó"-ról is.
Fater!
Idézet: „az előtte levő összes készüléket is kinyírhatja” Ha egy trafó nélküli erősítőt bekapcsolok a hálózatba, azzal kinyírhatom az előtte lévő készülékeket? Vagyis, ha anyus vasal egy előtte lévő konnektorból, akkor tönkremehet a vasaló?
Nekem a zsír új EL84-eimet (na jó, már mentek nálam úgy 5 órát), amikor kaptam, olyan tükrös volt az oldaluk is. És a felirat még sárga volt, meg a piros felirat is rajt volt. A piros ugye pár óra használat után leég, a sárga felirat meg kifehéredik. Szóval a tükrös oldal nem biztos, hogy arra mutat, hogy el van használva a cső.
Akkor miért torzíthat? Van benne ECL86, ECC85, EAF801, ECH81, és EM84 (Varázsszem). Lehet, hogy kiszáradt 1 kondi??
A hangfrekvenciás erősítője minden bizonnyal csak az ECL 86-os csővel van megcsinálva. Ha üzem közben egyre jobban torzít, akkor a cső már fáradt, ahogyan arra köboli már rámutatott.
Megoldás lehet kunszabo által felvázolt módszer is: Idézet: „...a katódon lévő ellenállást 150 Ωról cseréljem ki min. 350 Ω-ra és akkor jó lesz. Azért biztos ami biztos vettem 1-2 csövet. Miután hazaértem, rögtön neki is estem a rádiónak, kicseréltem a katódellenállást egy jóval nagyobbra és bekapcsoltam. A rádió csodák csodájára megjavult. ...” Ekkor persze nem fogja produkálni a gyári paramétereket, de ezt füllel nem hinném hogy észreveszed (úgy látszik sikerült elüldöznöm Őt a topikról, pedig csak az előhozott hibaokokat kritizáltam. ).
Videoton R4901 1971-es kiadás.
Abszolút jó, működőképes módszer.
Idézet: „de ezt füllel nem hinném hogy észreveszed” Dehogynem A torzítás megszűnik |
Bejelentkezés
Hirdetés |