Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   977 / 2208
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Máj 13, 2010
Szép lesz .
Milyen végfokhoz csatlakoztatod ? Azért kérdezem , mert ez csak , kb. 200mV feszültséget szolgáltat . Elég lesz a végfokodhoz ? Ha kevés lenne , akkor a katódok hidegítésével (1000uF) 500mV-ra növekedhet a kimeneti szint .
(#) djhans válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 13, 2010
Köszi szépen! Az élben lévő furat lett volna a foglalat helye csak elmértem. De meghagytam már díszítő elemnek és nem vágtam le új lemezt.
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Máj 13, 2010
Az nekem kevés mert legalább 1V kéne. Nem lehet valahogy átvariálni a kapcsolást? Vagy egy másikat tudnál ami csatornánként 2db novál csővel megoldható.
Sejtettem , ezért kérdeztem .
Elsőre próbáld ki a katódokba bekötött 1000µF kondikkal , talán elég lesz , ha a PU 5mV felett szolgáltat .
Még 2db. triódát már nem használnék hozzá , sok lenne , zaj is növekedne . Esetleg a V1 cső R11=270-300k
és R9 =2,7k , ez is növeli az erősítését .
Úgy értettem, hogy 4db novál foglalat van a dobozon. Lehetne úgy, hogy az eleje egy pentóda és a vége meg egy trióda földelt anódos kapcsolásban. Van orosz 6c3p novál szimpla triódám és vannak orosz kisjelű pentódáim is. De először kipróbálom amit leírtál.
Annyira nem alakítanám át , nem rossz kapcsolás , az R11 , R9 ellenállások növelésével is nyerhetsz valamit .
Rendben. Azt nem értem, hogy miért kell olyan nagy értékű katódkondi. Végerősítőkben is csak olyan 100-330µF szokott lenni.
Fázisátvitel miatt , de elég akkora is .
C5 legyen 68nF és C4 , C3 érdemes válogatni és az R7 , R6 , R5 ellenállásokat .
(#) Timike hozzászólása Máj 13, 2010
Sziasztok Lenne ez a kapcsolásom és az a kérdésem hogy ha csak simán a 230 voltot egyen irányítanám és nem használnék táptrafót az nem lenne jó? és csak a fűtő feszkóval kellene foglalkoznom?!

http://www.tar.hu/tubeampl/

itt a kapcsolás! a válaszokat is előre is köszi
(#) CIROKL válasza Timike hozzászólására (») Máj 13, 2010
SziA! üdv a fórumon !
Idézet:
„csak simán a 230 voltot egyen irányítanám és nem használnék táptrafót az nem lenne jó?”

Röviden és tömören NEM ezt a megoldást még véletlenül sem kéne kipróbálni , ez életveszélyes a hálózati feszültséget csak is leválasztó trafón keresztül használd!
(#) viktor0312 hozzászólása Máj 13, 2010
Köszi a válaszokat de már rájöttem én is hogy milyen célt szolgá a trafo .D sorry a butaságom miatt.. elöbb járt a szám mint az eszem esetleg azt megtudnátok mondani hogy honnan tudnék kitermelni egy ilyen trafót???
(#) CIROKL válasza viktor0312 hozzászólására (») Máj 13, 2010
Idézet:
„Köszi a válaszokat de már rájöttem”
Most ezt kinek irod ? Válasz gomb ! De nem te lennél Timike?
nem nem de a kapcsolás tetszik nekem is és az elképzelés is de ismerem őt Tőlem jelentkezett be utána meg ki de én is be voltam lépve és tőlem irt .
egy haverom egyébként az ötlet gazdája
(#) PetAd válasza viktor0312 hozzászólására (») Máj 13, 2010
Vác elég közel van Pesthez és a börzéhez. Ne is gondolkodj táptrafó nélküli erősítőben, ha el is kerülöd a kézfogást a fázissal, akkor se fog működni, mert ahogy bedugod, levágja a biztosítékot és ha szerencséd van nem lesz komolyabb baja semminek. Nekem a hangkártyám egyik kimenete szállt el így, igaz én használtam trafót, csak az egytekercses trafó volt ami nem választott le a hálózatról.
(#) viktor0312 válasza PetAd hozzászólására (») Máj 13, 2010
oksa én ezt vágom is az a baj hogy én idő szűkében vagyok és nem igazán tudok elmenni anyagbeszerzésre de ha esetleg lenne valami netes megoldás vagy csere bere akkor az jo lenne..
(#) mark.budai válasza viktor0312 hozzászólására (») Máj 13, 2010
Akkor Fleta-t keresd fel trafó ügyben, szépen, olcsón, és gyorsan dolgozik.
(#) PetAd válasza viktor0312 hozzászólására (») Máj 13, 2010
Nézz be az apróhirdetések közé ott árulnak csöveket, trafókat is talán. Nézz szét lomtalanításkor, vagy valami hulladékgyűjtő udvaron ahol van e-hulladék, biztos kidobott valaki csöves tv-t, rádiót. Bár lehet hogy olyant találsz amit nemhogy szétbontani hanem inkább felújítani kellene. Akkor biztos lenne valaki aki elcserélné veled egy erősítőnyi való alkatrésszel. A börze lenne a legjobb ott lehet legolcsóbban alkatrészeket venni.
Ne felejtsd le a nagybetűket meg a mondatvégi írásjeleket, azért szívesen osztogatnak errefelé piros háromszöget
(#) viktor0312 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 13, 2010
Köszönöm a tanácsot!
(#) viktor0312 válasza PetAd hozzászólására (») Máj 13, 2010
Van egy szétrobbantott videoton rádióm.De abban azt hiszem 200 voltosa táptrafó sajna. De benézek erre a börzére!Köszönöm az ötletet.Dávid barátomat meg majd jo le fogom pont pont pont hogy ne irkáljon az én regimről. Szia.
(#) mark.budai válasza viktor0312 hozzászólására (») Máj 13, 2010
Az úgy 260V egyenirányítva, ha CLC szűrést teszel, amin kb 5V esik, akkor 255V elég jó anódfesz egy PCL86 SE-nek.
(#) fater0827 válasza Timike hozzászólására (») Máj 13, 2010
Üdv Timike
Tiltakozok az ilyen megoldás ellen.Áramütés és az előtte levő összes készüléket is kinyírhatja.230V a sasszi=test .
A rajzot még nem néztem meg.
Üdv
(#) fater0827 válasza PetAd hozzászólására (») Máj 13, 2010
Üdv PetAd
A kérdéses rajzot még nem néztem meg ,de valószínű,hogy a biztosítékot nem lövi ki .A régi csöves TV-k mind (konnektorból 220V-ról) 1db dióda és 50-200 Mikrofarád elko és a füttések soros+ az NTK=(NTC) és egy sem rázott mivel ott BALLUM trafó választotta el az antenna bemenetet ,csak ez az egy csatlakozó volt a külvilág felé.
Erősítő estén semmi esetre sem jó,csak a 230V/ bármi fesz.
ÁRAMÜTÉS veszélye !! miatt.
Üdv
(#) buburobi válasza PetAd hozzászólására (») Máj 14, 2010
Éppenséggel nem a getterre gondoltam ami a tetején van. A használatlan cső oldalán belátsz, az agyonhasználtnak az oldala is olyan mint a teteje... ha jól tudom. és én arra gondoltam. A rádió egy '70-es években készült videoton (most pontos típust nem tudok írni, Próbáltam pc-ről, egy tesla nc 1xx lemetjátszóról (nincs benne semmilyen erősítő) és "magnó"-ról is.
(#) llaci56 válasza fater0827 hozzászólására (») Máj 14, 2010
Fater!

Idézet:
„az előtte levő összes készüléket is kinyírhatja”

Ha egy trafó nélküli erősítőt bekapcsolok a hálózatba, azzal kinyírhatom az előtte lévő készülékeket?
Vagyis, ha anyus vasal egy előtte lévő konnektorból, akkor tönkremehet a vasaló?
(#) mark.budai válasza buburobi hozzászólására (») Máj 14, 2010
Nekem a zsír új EL84-eimet (na jó, már mentek nálam úgy 5 órát), amikor kaptam, olyan tükrös volt az oldaluk is. És a felirat még sárga volt, meg a piros felirat is rajt volt. A piros ugye pár óra használat után leég, a sárga felirat meg kifehéredik. Szóval a tükrös oldal nem biztos, hogy arra mutat, hogy el van használva a cső.
(#) buburobi válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 14, 2010
Akkor miért torzíthat? Van benne ECL86, ECC85, EAF801, ECH81, és EM84 (Varázsszem). Lehet, hogy kiszáradt 1 kondi??
(#) sturbi válasza buburobi hozzászólására (») Máj 14, 2010
A hangfrekvenciás erősítője minden bizonnyal csak az ECL 86-os csővel van megcsinálva. Ha üzem közben egyre jobban torzít, akkor a cső már fáradt, ahogyan arra köboli már rámutatott.
Megoldás lehet kunszabo által felvázolt módszer is:
Idézet:
„...a katódon lévő ellenállást 150 Ωról cseréljem ki min. 350 Ω-ra és akkor jó lesz. Azért biztos ami biztos vettem 1-2 csövet. Miután hazaértem, rögtön neki is estem a rádiónak, kicseréltem a katódellenállást egy jóval nagyobbra és bekapcsoltam. A rádió csodák csodájára megjavult. ...”

Ekkor persze nem fogja produkálni a gyári paramétereket, de ezt füllel nem hinném hogy észreveszed (úgy látszik sikerült elüldöznöm Őt a topikról, pedig csak az előhozott hibaokokat kritizáltam. ).
(#) buburobi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 14, 2010
Videoton R4901 1971-es kiadás.
(#) szoftveres válasza sturbi hozzászólására (») Máj 14, 2010
Abszolút jó, működőképes módszer.
Idézet:
„de ezt füllel nem hinném hogy észreveszed”

Dehogynem A torzítás megszűnik
Következő: »»   977 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem