Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   219 / 507
(#) Iszkakof István hozzászólása Máj 12, 2010 /

Kedves fórumtársak

A szélerőmű építő szándék, végre munkaruhát öltött nálam. Pár éve már az állvány fel van állítva, de generátor nincs rá szerelve. Erős gépet akarok. Valószínű, pár hónapra szükségem lesz, míg kész lesz, de hozzá kezdtem. A szélkerék egy Moszkvics gépkocsi hátsó tengelyére lesz szerelve, a kerék helyére. A differenciál művet lemerevítettem, így a forgást 90 fokkal eltérítettem, ami jót tesz, mert a kormánylapátnak nem lesz útjában a tengely, és még a fordulat is növekszik 4.55-ször. Pontosabban 41:9 az áttétel. A gardán tengely helyére egy szíjkereket teszek, az fogja forgatni a generátort. A generátor típusát még nem tudom, de még rá is érek gondolkodni rajta, először legyen ami forgatja. A földön fogom összeállítani, amikor kész lesz, újra szétszerelem, csörlővel felhuzigálom és összeszerelgetem. A földön mindennek tökéletesen illeszkednie kell, mert fenn fúrni, hegeszteni, flexelni elég kényelmetlen. Nagy lapátok kellenek, hogy a két áttételt és a generátort tudja forgatni. 1.5 m hosszú lesz a lapát plusz a nyél 50 cm. A végén hat darab lesz. Remélem, a tengely nyaka nem fog eltörni.
Első lépés: A kocsi hátsó híd rögzítése a forgó alapra.
Elszánt vagyok, akinek az a véleménye, hogy nem fog működni, az ne írja meg. Akinek valamilyen használható ötlete van, és megírja, azt megköszönöm.
Tisztelettel:
Iszkakof István
(#) balogh válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Az jutott eszembe, hogy miért van az, ha egy jó ötletem van, másnak is eszébe jut?
Hasonló nyomon indultam én is.
(#) sziriusz válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia István!
Én ebben az évben fogok csinálni egy ilyen oszlopot. Igaz, kisebb súlyhoz, mint egy fél hátsó tengely. A lapátaid miból lesznek?
(#) redboy válasza sziriusz hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

szeretném kérdezni hogy valaki tekercselt légmagos generátort 220v-ra? és milyen mentszám kell hozzá mekkora rézdrót átmérővel (5 Ampert vigyen) , szintén 3 fazissal kell megoldani? olvasgatom a forumot de nem igazán találtam még ilyet, vagy ez nem jo megoldás? nekem elég lenne csak valami fütöszálat rákötni és amikor fuj a szél akkor melegiti a vizet.
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Nem egy fél hátsó tengelyt akarok feltenni, hanem egy egészet. A lapátok fenyőfa deszkából lesznek és még le sem festem , mert elébb szétveri őket a szél, mint elrothad. Fenyő léc bordázat, beborítva 10-15 mm vastag fenyő deszkával. Ez azért lesz ilyen olcsó anyagból, hogy ha tönkremegy ne sirassam meg. A lapátok külső végeit szándékszom összekötni valamilyen sodronnyal egymáshoz. Nincs tapasztalatom ilyen oszlop állításnál, de én nem ilyet készítenék, ha már nem lenne készen, hanem azt a fél darabot az oszlop aljához 90 fokban rögzíteném. A felállításhoz mindenképpen kell sodrony.

Kedves Balogh, ha leülnünk beszélgetni, bizonyára sok mindenről hasonlóan gondolkodnunk.
(#) athor77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

A billenő oszlop azért praktikus mert ha jól megnézed a képet, leengedett állapotában a generátor elérhető kézmagasságban van.

Persze egy egész tengelyre nem ez a torony való hanem mondjuk egy "fúrótorony."
(#) balogh válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Ezzel a megoldással azért lesz egy kis probléma!
Ha úgy képzeled, hogy a szélkerékkel ellentétes végén levő féltengelyt rögzíted, az nem igazán járható út. Azért nem, mert a difi bolygókerekei nincsenek csapágyazva, mert az rendes üzemben viszonylag keveset forog. Ebben az üzemben viszont állandóan.
Igaz, azt írtad, hogy ne kritizáljunk.
Hátha van, akit érdekel. Ha nem, felejtsük el.
(#) Iszkakof István válasza athor77 hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

A hozzászólásom óta elmélkedtem a billenő oszlop értelmén. Tényleg praktikus, és könnyedén, egyedül egy csörlő stb. segítségével pillanatok alatt leengeded vagy felemeled. Az én állványommal más a helyzet, arra mindig fel kell mászni. Tizenvalahány éve ezzel az állvánnyal rendelkezek, ezt jónak látom, és ebben gondolkodom. Előtte volt fenyőfából, legajaltam egy akácfát stb. Valóságban még csak két valamire valót láttam.
Valóban gondolkodtam rajta, hogy fúrótornyot készítek belőle, de győzött a józan ész és maradt az eredeti küldetése.

Állvány.JPG

(#) athor77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Tényleg szép méretes!
Milyen magas?
(#) sziriusz válasza redboy hozzászólására (») Máj 12, 2010 /

Szia Redboy!
A generátorok feszültsége a fordulatszámtól függ. Kétszer nagyobb fordulathoz majdnem kétszer nagyobb feszültség tartozik. Egy szélkerék mondjuk 100 ford/perc-nél lead 20 wattot, 300 ford/perc-nél meg 900 wattot, közben a feszültsége majdnem háromszorosára nő. A 220 vollthoz tartozik egy konkrét fordulat.
A három fázis egyenletesebb járást és energialevételt ad.
Van aki vízmelegítésre is használja a gépét. Őket kell megkérdezni, hogy illesztik a generátort a fűtőszálhoz, nekik van gyakorlati tapasztalatuk.
Én vagy Erbe csak a generátor méretezésben tudunk segíteni, de konkrét adatok kellenek hozzá.
(#) Iszkakof István válasza athor77 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Nincs hat méter, 10-30 cm híja, bár ez csak becslés. Három helyen van merevítése és a közöttük lévő távolság kisebb, mint amilyen magas vagyok. Jó időben, jó helyen voltam, amikor nálunk az MTSz-t hordták szét, apám is vásárolt néhány méter instálóalapot és a hozzá tartozó önitató maradványokat. Az önitatók tartó csöveiről levertem a betont, összehegesztettem és azóta ez van, és erre szerelném a generátorom. Szeretném a lehető legtöbbet kihozni belőle. Régebben már párat szétvert a szél, ha valakit érdekel, leírom a hibákat, de a megoldást nem (mert azt még nem tudom). Olvasgattam a fórumot, gyűjtögettem az anyagot és az információt, de ez a hátsó tengely megszerzése adta meg a végső lökést a kezdéshez.
(#) btoti hozzászólása Máj 13, 2010 /

Szevasztok!
Házi szélerőmű... Tud-e valaki kereskedelemben kapható dobozolt, vagy panel hálózati szinkronizáló automatikáról (nem inverter!). 3x400 V, 50 Hz, Szinkrongenerátor - Közüzemi hálózat, Kimeneti kontakt vagy működtető fesz., feszültség - frekvencia - fázisszög figyelés.
(#) pudding1 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Van 3db kb.180cm-es törött szélgenerátor lapátom. Ezeket szeretném újragyártani. Üvegszálas szövet és hozzá való műgyanta már van, csak szakmai tapasztalat nincs. Mivel arra gondolni sem merek hogy csak simán lekoppintom az eredetit (tuti nem lenne olyan erős mint a gyári) ezért arra gondoltam hogy a lapát közepében végigmenne valami vas vagy műanyag merevítés és annál fogva rögzíteném a generátor agyra, erre a merevítésre lenne ráépítve a gyári formájú lapát. Csinált már valaki ilyesmit? Minden ötletet szívesen fogadok. (A leg elvetemültebbet is....)
(#) redboy válasza sziriusz hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

sziriusz köszönöm a hozzászolást.
esetleg akkor levázolom röviden mit szeretnék majd épiteni. mindenféleképpen szeretnék 220ra tekercselni, légmagos generátor formályában 1 kW-os, kis fordulat mellett neodym mágnesekkel. konkrét lapát méreteket még nem tudok (3 lapátos lenne)
ha erre tudsz méretezni nekem valamit (mágnespárok száma mérete, tekercsek száma, mérete. vaskorong átméröje.) akkor megköszönném azt is.
(#) sziriusz válasza redboy hozzászólására (») Máj 13, 2010 /

Üdv Redboy!
Némi infó a kiinduláshoz a mellékletben. A generátorra biztos nem ez a legjobb figura, de kb erre kell számolni.
(#) jani5 válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia pudding1
Szerintem nagyon jó az ötleted. Sajnos nincs benn tapasztalatom. Én is így vagy hasonlóan csinálnám. Műanyagot nem, inkább rozsdamentes lemezt formálnék (kalapálnák) a lapát formájára, és ezt fúrnám ki több helyen (10-15cm) az első és hátsó műgyanta lap összekötése végett. Az agynál két lemezt tennék.
(#) pudding1 válasza jani5 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Köszi. Gyűjtöm az infokat minden honnan, lassan de alakul.......
(#) balogh válasza jani5 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Akkor igaz, ha minden lapátra, ugyan oda és ugyanakkora tömegű lemezt teszel.
Minden lapát ugyanazon helyen tört el?
(#) pudding1 válasza balogh hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

naggyából ugyanott törtek, de roncsolódott úgy hogy még lesz vele macera. 6 lapátot akarok csinálni mint a 300w-os generátoromnál. A kiegyensúlyozás nem probléma, a lapátok rögzítése után a felfogató tárcsán is meg tudom oldani. (az eredeti csak sablonnak kell úgy hogy elég ha 1db helyre lesz állítva.)
(#) balogh válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Nagyon otthon vagy a témában!
Nincs is mit hozzátennem.

Ha jól látom, Te a tetőszerkezethez is rögzítettél „szélerőművet”.
Mennyire veszi át az épület a rezgést? Úgy értem, nagyon hallatszik a lakásban?

Én fából, fémből csináltam eddig lapátokat. Azokat nem mertem a tetőre tenni, mert ha törik, nem biztos, hogy a cserepek elviselik. Pár törött cserép és szerintem a vihar viheti az egész tetőt.
Ez ügyben mik a tapasztalataid?
(#) pudding1 válasza balogh hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Gumi bakok közé van fogatva a cső és az van rögzítve a gerendákhoz, de így is van hangja. (A garázsra vannak telepítve, mert a házban már megőrültem volna tőle.) Így is hallani némi rezonanciát, de a generátor ha rendesen dolgozik akkor búg, és az bizony nagyon zavaró lenne a házban. A gyári 75cm-es lapátok közül egy rögtön az elején eltörött, valami ragadozó magár próbálta elkapni és bizony eltörte a tetőcserepet a becsapódás. A nagyobb probléma ilyenkor az hogy ha nem tudod megfékezni a generátort, akkor a lapát hiány miatt pár perc alatt eltörheti a csövet vagy szétcincálhatja a rögzítési pontokat.

Ilyesmiktől tartottam én is.
Pedig, milyen csábító volt eleinte a két emelet magas épület.
De nem mertem megpróbálni.
Hát, köszi!
Marad az oszlop kellő távolságra az épületektől.
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Esetleg a lapátba be lehetne csempészni náhány szál bowdent (rági autók, motorok) vagy acélos drótot. Ha ezek jó helyre vannak tervezve, akkor a lapát eltörés után nem tud leszakadni.
Megy egy vékony CuZ huzalt is lehetne bele tenni, ha eltörik, akkor a huzal nagy valószinűseéégel elszakad, ezt lehetne hasznosítani vészmegállításhoz.
Ha van értelme akkor lehet foglalkozni a vészmegállítás mikéntjével.
(#) pudding1 válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Jó ötlet, már láttam egy két helyen ezt a megoldást, de szerintem az lenne az igazi ha maga a lapát nem tudna eltörni. Biztonsági elemként beépíthető, biztos ami biztos.
(#) gulyi88 válasza pudding1 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

törhetelen lapát nincs, minden eltörik egyszer persze kérdés hogy mikor. A tieid eltörtek így az utángyártott verzión valami ésszerű módosítást kell végrehajtani.

Tehetnél fel pár képet a sérült lapátokról vagyunk itt elegen, hátha kisül valami jó ötlet..

ok, hamarosan teszek fel képet. Ezek nem azért törtek el mert rosszul volt elkészítve, hanem amikor magasabb oszlopra szerelték rossz helyre kerültek a sodrony rögzítő fülek és nagyobb szélnél a lapát hajlása miatt belevert a sodronyba.
(#) Gergő81 válasza Gergő81 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Sziasztok! a 699003-as hozzászólás ELADÓ GENERÁTORÁNAK ÁRÁT 15000 Ft-RA CSÖKKENTETTEM.

Adatai a korábbi szövegben, adatlap ott linkelve.
A generátort alaposan megnéztem, és sajnos a tekercselése jelentősen el van öregedve. A hosszú magas üzemi hőmérséklettől egyenletesen és erősen sötétbarna, és már nem nevezhető üzembiztosnak. Nem menetzárlatos, nem szakadt, még tökéletesen működik. A forgórész biztosan SZAMÁRIUM-KOBALT mágnesű, mert nem mágneseződött le. (A vas-bór- neodímium nem bírja a meleget.) Ha nagy megbízhatóság kell, érdemes áttekercselni, ekkor a feszültsége természetesen szabadon választható.
További adatok: A gép (generátoros üzemben) 2000/ perc fordulatszámon terheletlenül 273 V-ot ad le (fázis-fázis). Tekercselése csillagba kötött, a csillagpont és a fázis(ok) között 2.7 ohm ellenállású 20 °C mellett. Peremes kivitelű, de talp jár hozzá. Adattáblája szerint 11Nm állandó nyomatékú, ami 2000/ perc mellett 2.3 kW-nak felel meg, de a tekercselés állapota alapján ez csak a Siemens szerint van így, vagy túlterhelték.
(#) jani5 válasza balogh hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Én is úgy gondoltam, és pudding1 nálam sokkal jobban tudja, mivel nekem még sajnos nincs szélgépem.

Ezeket kellene újragyártani:
Következő: »»   219 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem