Fórum témák
» Több friss téma |
"PL. Nikecell táblák falra ragasztásához is használnak ilyet, mert a sima PUR lenyomná a táblát, de ez nem! Nem drága, PUR közeli ára van..."
Tegnap kérdeztem pont. 2000 Ft körül van az ára.
Szuper, felénk is olyan 1500-2000 körül van az ára ha jól emlékszem (na nem a nagy színes barkácsáruházakban, hanem szakboltban
![]()
Köszi, megfontolom.
Az az igazság hogy (bár lehet hogy marhaságnak tűnik), de szeretnék a belsejébe egy készen kapható erős merevítést tenni ami akkor is tart ha a külső héjat esetleg túl gyengére tudnám elkészíteni. (eddig még soha nem csináltam ilyen üvegszövetes mókát). Gondolom ha van benne merevítés ami nem engedi nagyon elhajolni akkor talán nem reped szét. Kicsit körül néztem ma és eddig a legszimpatikusabb egy viszonylag könnyű rozsdamentes acél ovális vállfatartó rúd. 3 méteres amiből 1,5m-es darabok simán elférnének a lapátban. A lapát rögzítési felén ennek a belseje is ki lenne tömve műgyantás üvegszövettel és az elhelyezése is úgy lenne hogy az egyik csavar átmenjen rajta. A héj meg a rúd között pedig mehet a purhab, esetleg lehetne ráhúzni a csőre üvegszálas műgyantából távtartókat is. Az eredeti lapátok 5kg-ak voltak, nekem is valahol e körül kellene megállni, mindenesetre nehezebbet nem akarok, mert 3 lapát helyett 6 lesz és ezzel már így is dupla lesz a súly.
Jónak tünik... ha "megtaposod" kicsit akkor simán mehet végig... én amugy úgy csináltam volna anno, hogy kis darab erősebb (6mm vastag ?! ) acéllemez a tövén a felfogatás miatt, és arra egy alu zártszelvényt (pl. 20*20-es) csavaroztam volna ami végigfut. Arra keresztbe is pár aluszelvény darabot olyan 30-50 cm-enként, ami hasonlóan a hosszú zártszelvényhez "kiér a gyantáig" így mintegy megtámasztva a szerkezetet, nehogy a mozgás közben a váz körül a PUR hab lazuljon, és ezzel fennállna a veszélye a lapát meglötyögősödésének (HU van ilyen szó?!
![]() ![]()
Én is gondoltam az alu-ra, de ha a lapátokra kifejtett szélnyomásra gondolok akkor az alu hajlamosabb az anyagfáradásos törésre mint az acél, a zártszelvény helyett meg egy vasas kolléga javasolta csövet vagy az ovális rudat mert állítólag jobban viselik a terhelést. (Gondolom a szélgenerátorok oszlopa sem véletlenül lett rúd a zártszelvény helyett.) Ha tévednék, valaki sürgősen javítson ki.
![]()
Való igaz az alu az bizony fáradhat, de méretezés kérdése... szerintem azért egy 20*20-as lu zártszelvény nem adná meg magát, de nincs vele konkrét tapasztalatom... a zártszelvény egyébként lap iránti terhelésnél elhajolhat, de élre esőnél szerintem nem. Tény, hogy a cső ellenáll szimmetrikusan, de egy lapított görbült felülető cső (vagy a gyári ovális) már megint gyengül a szélesebb profil irányából nézve... szerintem...
van igazság benne.....
Elég sokat dolgoztam már üvegszövettel és gyantával, így merem mondani, hogy felesleges bármilyen vasmerevítés a lapátba. Nekem is ebből vannak a lapátjaim és ráadásul nem zárt forma, hanem csak íves csőszelvény. A teljes átmérő 3,2m és a mostani viharban sem volt semmi probléma vele. Lapáthátrahajlás szemmel nem volt látható. A teljes rotor súlya (3 lapát+agy ami szintén műanyag) 6kg.
![]() ![]()
Képek, leírások a készítéséről, minden érdekelne. Elvileg a készítést már ismerem, de a napelem cellák forrasztásánál már leszűrtem a tanulságot hogy amit a videókon látok az a gyakorlatban nem olyan egyszerű....
Ahogy már az előző hozzászólásokban már mások is írták valami sablon mindenképpen kell. Legtöbbször faszerszámokat használnak, mert könnyű megmunkálni. Jól be szoktam kenni formaleválasztóval a szerszámot, azután pedig gyantával (bekevert).
Utána ráterítem a szövetet a felületre. Mindig nagyobbat vágok, egy kicsi körbe lelóg a szerszámról. Ez az anyag megkötése után gyémántvágóval könnyen levágható. A ráterített első réteget ecsettel jól be kell itatni gyantával, majd jöhet a második stb... réteg. Több réteg esetén előfordulhat, hogy az edényben, amibe bekevertem a gyantát, már kezd gélesedni az anyag. Ezt ilyenkor kiöntöm és gyorsan újat keverek majd mehet a munka tovább. Ha egy régebben készült darabhoz akarok hozzárögzíteni ujabb rétegeket, jól át kell csiszolni a régit így szinte tökéletesen hozzáköt az új anyag.
köszi! Most a másik fórumon belinkeltek egy német oldalt ott lehet kapni készen is, de mivel megvannak az alapanyagok, kár lenne veszni hagyni. Akinek esetleg aktuális a generátor vásárlás az nézze meg a linket, minden részegység kapható az ott forgalmazott típusokhoz.szélgenerátorok és alkatrészeik
Sajnos a készítés közben nem nagyon fényképeztem, csak félkész terméket. De mint a képek is mutatják mindent csövekből csináltam, csak össze kellet ragasztani őket. A lapátokra húztam még egy réteget, így elég erős (nem kellett "húroznom"). De a te esetedben bonyolultabb a dolog, hiszen zárt profilt akarsz csinálni. Vagy egy könnyen megmunkálható anyagból csinálsz sablont amit bevonsz a szövettel és az anyag pedig benne marad a lapátba ( valami jó könnyű kéne, valami habanyag, de a hungarocellt és társait oldja gyanta), vagy két félből ragasztod össze.
Valószínüleg én ugy csinálnám, hogy a meglévő törött lapátból levágnám a roncsolt részt és fából egészíteném ki. Erre kennék rá néhány réteg szövetet. Aztán ez lenne a szerszám (két fél). Ebbe lehetne azután az igazi lapátokat csinálni. De szerintem elég nagy falat ez. Persze ha nem lenne olyan drága az anyag hozzá lehetne gyakorolni, nem lenne probléma, ha nem sikerül, de így necces. Amikor először bevezették a kötelező gyerekülést a kocsiba és drágák voltak azt is abból csináltam. Hungarocell táblából kifaragtam a formát és beburkoltam alufóliával, hogy ne oldja az anyag, majd beborítottam szövettel. Az asszony vart rá huzatot, meg behúztuk szivaccsal és kész. Bika erős lett.
Sziasztok lassan elkészül az első "működő" szélgépem! A fórumot végigolvasva készítgettem a ti ötleteitek alapján de most "megsüllyedtem"! Kérdésem az volna az elektromossághoz értő fórumozókhoz,hogy van egy ilyen motorom "remélem sikerül a képet beraknom"Ha esztergályossal leszedetek 5 mm-ert a vasmagból és beragasztok 2mm-es mágnesokat , termelni fog e áramot? "Hozzáteszem asztalos a szakmám! " Valamint olvastam ,hogy ezeknek a vasmagos tekercseknek van un. "ragadása". Mire számíthatok, van esély vagy hagyjam az egészet és csináljak légmagos generátort?
Egy- két kép a készülődésből.
ha az áramfelvétele tényleg ilyen kicsi mint ahogy az adattáblán van akkornemigazán jo áramtermelésre.hány wattos a motor?én egy 600 wattost alakitottam át az 5-6 ampert ad le minimum 1.5 kw-al érdemes foglalkozni abba érdemes mágnest rakni aztis neodiumbol,nekem ferritvan benne kiszedtem egy dc motorbol és nagyjábol egyformáravágtam.most látom a képen nemolyan vékony az a drot a tekercselésben.kérdezd meg Erbét ö a motor/generátorok nagy szakértöje biztos többet mond neked.
Üdv Riggs!
Rendkívül szép műanyag szélkereket csináltál. Nem sokan tudnának hasonlót összehozni. Engem az érdekel, hogy a lapát alakja, a csavarodás mértéke hogy lett meghatározva. Lett számolva, vagy érzés után készül?
Gratulálok a szélgenerátorodhoz és a lapátokhoz meg külön gratula! Nem gondoltam volna hogy egy ilyen egyszerű ív ilyen méretben bírja a szelet! Vágtam egy metszetet a gyári lapátból hogy mégis legyen valami kiindulási alapom. Úgy néz ki a kínaiak is beletették a merevítést. Ha ugyanilyenre akarom megcsinálni akkor egy darabig biztos elszöszölök rajta. Anyag végülis van, mert van 40m2 üvegszövetem, a műgyanta sem igazán gond, úgy is meg akartam tanulni ezt a munkát is.....
![]()
Valamelyikőtök ha tudna adni egy ( jó ) ötletet, hogyan tudnák erre a tengelyvégre egy hatlapátú szélkereket szerelni, megköszönném. A lapátok szöge nem kell hogy állítható legyen, csak jó erősen tartsa. A lapátnyelek lécből lesznek. Végső esetben a fékdobot furkálom ki, de az ötlet egyáltalán nem tetszik.
Előre is köszönöm.
Csavarozz rá egy 4-5mm vastag lemeztárcsát, és furkáld ki azt.
Sziasztok! Ez a motor az eredeti fordulatszámán az adattábla szerint sajnos csak 300W körüli.(P=3x 230V x 0,6A x cos"fí") cos"fí" itt kb 0,7. Mennyi az ohmos ellenállása fázistekercsenként? (Szerintem kb 3x 25 ohm). Ha állandómágnesesre alakítod, akkor cos"fí"=1 mellett kb 400W-ig terhelheted, ha a fordulatszám 50Hz mellett 500/perc .(Valószínűleg 12 pólusú, mert 36 hornyos, és 3 fázisú. A fordulatszám alapján 14 pólusú is lehetne, de akkor nem jön ki a tekercselés). Eszerint a névleges fluxust fenntartva, (meghaladni a hatalmas vasveszteségek miatt nem szabad, alulmúlni a kisebb teljesítmény miatt nem érdemes) vagyis 1,2-1,6 T indukcíó között maradva (így kell méretezni a mágneseket és a légrésméretet) a generátorod 50Hz 230/400V-on 500/min mellett 400W körül teljesít majd. Ez kicsit kevés, de a fordulatszámmal a lineárisnál gyorsabban nő. 1000/ perc-en szerintem már kb 1kW, de kellemetlen, és veszélyes, nehezen kezelhető 440/760V mellett, 100Hz-en. A reluktancia-nyomaték ("ragadás") elég kis értéken tartható, erről már sokat írtunk. Mellesleg én vasmag+áttétel párti vagyok, és én is villanymotort használnék vagy átalakítás nélkül, (aszinkron-generátor) vagy állandómágnesesre átépítve, ha építeni szeretnék. Én kisebb pólusszámú (4-6 pólus) és nagyobb, néhány kW-os motorból indulnék ki, akkor nem adódnának ekkora feszültségek. Egyébként én nem építek, mert van fölöslegben, és nem lakom szeles helyen.
Nézd meg: (#709218) (#699003) (#699251) 15000 Ft.
Csatlakozom!
Én is így csinálnám! :yes:
Valami merevítés esetleg a hátához, mert az elején csak egy vinklit engedhetek keresztül? Van valamilyen lemezem, kb. 4 mm, de nem vastagabb. Esetleg tegyem két rétegben?
Nekem 2 tárcsa van,a hátsó a hordozó.
Elöre még egy tárcsát tettem,ez előlről merevíti a lapáttöveket.(Köztük van a 6 lapát) Ezen a tárcsán van az orrkúp is rögzítve. Ahhoz hogy a hátsó lemez elgörbüljön,el kell szakítania az elsőt. Még nem görbült el. 5 napja terhelés nélkül forog...Áttételhiba már megint! (kb az első széllökés rendezte el)...Nem erre a viharra terveztem .Fél évig jól működött. Ilyen szeles idő igen ritkán van errefelé... Ez is az áttétel ellen szól.
Tényleg megbuggyant az idő....délutánra mindig olyan szélvihar jön hogy csak úgy rázzák a szélgenerátorok az oszlopokat.... :no:
Sokat gondolkodtam én is az áttételen, de vagy áttétel, vagy neodímium mágnes. Egy rendbeli ilyen mágnes egy havi fizetésembe kerül, de egyszer vásárolja meg az ember. Azért vetettem el mégis, mert csak nagyon kicsi hányada érvényesül (szerintem). Gondoljunk csak arra, hogy mit tudna egy vasmagos generátorban, ha lenne ami megforgassa. Meg aztán nagyon egyszerű a félépítése a légmagosoknak (de nem könnyű). Az alkotás kedvéért és a testmozgásért fogok építeni. De ha ad valamennyi áramot, az egyáltalán nem baj. Most a legjobban az foglalkoztat, hogy hova tudok tenni neki gyenge pontot, ahol szakad, törik stb. és a vihar elültével könnyen kijavítható. Olvastam a fórumon a kifordító alkalmatosságról. Azt hiszem, hogy azt is kalibrálni kell, de míg kitapasztalom, pár lapátkészletet szétver a szél. Már tisztán látom, hogyan fogom rögzíteni a hátsó tengelyt a tartó tengelyre (nem tudom hogyan nevezik azt a tengelyt, amelyiken szélirányba fordul az egész). Az áttételben bízok, mert egy Moszkvics alatt is ki volt téve, úgy erőnek, mint rángatózásnak. Generátort, olyat teszek rá, amilyen van Tervezek is egyet, az aggregátoromhoz hasonlót, de nem henger alakban, hanem síkban. Mihelyt lerajzolom, fel is teszem a fórumra, véleményezésre.
Az orrkúpnak mi a szerepe? Esetleg csak dísz? Miből készítetted az áttételt? Mije ment tönkre?
Néztem és érdekelne a dolog ! Sokat nem értek ezekből a számításokból de arra következtetek hogy ló...-se ér a villanymotoros megoldás! Van egy kis pincém és oda kéne ez a szerkezet egy 55 ah aksit szeretnék vele tölteni "ha van szél". A mai széllökéseknél úgy kb. 150-200 -as fordulaton ment a gép amíg bírtam számolni persze ez az udvarban otthon. A kerék úgy 6,5 méter magasan lesz ha egyszer elérek odáig hogy kikerüljön a helyére és ott remélem ez a fordulat fölé is fog menni. Ha ez elég a te generátorodhoz akkor megboltolhatjuk! Csak egy címet küldj "Manfred13@vipmail.hu-ra"Tegnap lehagytam a tartószerkezetet most berakom remélem jó lesz!
Köszönöm! Igazából nem számoltam semmit a lapátoknál, csak úgy kigondoltam. A tőben 200mm széles, a végén 60-70 körül van már nem emlékszem pontosan. A csavarodást pedig a 200-as átmérőjű cső palástja adja.
Van egy kisebb 2m-es kerekem is, mind a kettőt teszteltem már. A kisebb jóval nagyobb fordulatot képes elérni, a nagyobb kisebb szélben indul. Persze lehet, hogy csak becsap, mert ugyanarra a generátorra szerelve a nagyobb keréknél előbb becsukódik a faroklapát és kifordul a szélből. Amugy ez a becsukódós farok abszolut megbízható, én sem gondoltam volna, hogy ilyen jól fog működni. De nincs más választása, mert 9m oszlopot nem minden nap lehet döntögetni.
Álmaim generátora a képen, leírással együtt.
Hát én ezt nem látom. Sajnos az én szoftveres ismereteim kevesek a nagyításhoz.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |