Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   120 / 316
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Probald ki mindegyikkel .baratomnak ( aki a termisztort kototte a bazisosztoba ...hehe) adtam egy marek Ge tranzisztort es diodat egy tranzisztor foglalattal epitette meg az egyes kapcsolasokat majd turelemmel cserelgette a tranzisztorokat es a diodakat amig a szerinte szuper hangzas elokerult.

Szerintem ( amit neki is mondtam) ha egy akarmilyen Ge tranzisztort meghajtunk egy JFET -eloerositorol aminek a bemeneti impedanciaja alithato akkor akarmilyen Ge tranzisztor jo kene legyen nem muszaly szuper kis zaju nagy Betaju legyen.Es a hatarolas /hangzas ugyanolyan lessz.
Egyik oka a jellegzetes hangzasnak peldaul a kis bemeneti impedancia , ezt nem egy problema lerontani egy FET-es bemeneten se.
(#) Bassmester válasza karpi hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Szerintem is bármelyik jó lenne hozzá, csak hát az "eredeti" az AC 128-cal van szerelve. Azóta előkerült még néhány (Ge) tipus: AC, AF, OC, 2N, 2SA... stb
Addig nem állok neki amíg kész nincs a csöves cuccom.
(#) darknbass hozzászólása Máj 19, 2010 /
 
Hát Pécsen egy darab ac128-as nincs de még germánium tranyó se. Most vettem két szilíciumot, aminek ugyanezek a paraméterei, próba képpen, de az biztos nem lesz jó.. Találtam egy webshopot viszont, ahol elvileg van még szóval oda dobok egy mailt.
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Hali!

Hát, sajnos ez valóban egy katasztrófa. Gondold át az egészet, én egyébként azt mondom, maximum 2 panel legyen. Egy előfokozat meg egy végfokozat rajta a táppal. Ezt még kézben lehet tartani. Az egész áramkört úgy kell tervezni, hogy érzékeny pontot ne nagyon utaztassunk feleslegesen. Az előlap kialakításához kell tervezni a nyákot. Szerintem tervezd rá egy nyákra, úgy is simán meg lehet oldani. A trafókat is a lehető legrövidebb vezetékkel, meg az se menjen érzékeny pont felé.
A búgásnál az is segíthet, most itt lehet tanulni, hogy kideríted honnan is jön...Haladsz hátulról és lehúzod pl a hangerő potit. Ha a végfokozat csöndben van, akkor az rendben lesz. Mész fokozatonként előre, cső rácsa földre egy vezetékkel, ha csöndben van, a za fokozat még oké, ha zajong, akkor ott már baj lesz. Ha már a végfokozat sincs rendben, akkor először azt levenni és külön kezelni, úgy mit mutat, földeléssel eljátszani, árnyékolással, stb. Ezt át kell gondolni, mert így zajos is marad, csinálhatsz bármit...
(#) darknbass hozzászólása Máj 19, 2010 /
 
Hát összeraktam a szilícium tranyókkal és nem történik semmi.
Kapcsolom a kapcsolót és pukkan. Ennyi. :\ Minden jól van kötve... Most kell majd a multiméter..
(#) darknbass hozzászólása Máj 19, 2010 /
 
Nem értem. Kiszedtem az effekt részt, hogy egyáltalán bypasson megy-e, és úgy sem küld semmit, pedig jól van bekötve. Effekttel meg ukrán rádiót hallok.
(#) Rafael válasza darknbass hozzászólására (») Máj 19, 2010 /
 
Tutira jól vannak benne a tranyók? Milyen típusok? Küldj egy képet! A vezetékeket is jól lássuk! Kapcsoló nélkül könnyebben átláható lenne!
Mert szerintem azért valamit produkálnia kellene. / Reméljük nem a rádió a maximum. /
(#) bubigubo hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
üdv mindenkinek.

én egy nem igazán szakértő gitártulajdonos vagyok - egy Guild elektro-akusztikusom van, fishman piezo-s pick-up-al. egyszer csak nem működött (normálisan) a hangszedő, elemet cseréltem, (majd miután még mindig nem) szétszedtem az egész elektronikát - amivel konkrétan nincs baj. amivel baj van, az a piezo kristály vagy film, nem tudom, mi a neve - az a vékony lap, valahol elrepedt. örülnék bármilyen ötletnek, hogy hol tudnék olyat külön venni.
előre is nagyon köszönök mindent

bubigubo
(#) magitor válasza bubigubo hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Nem akarok hülyeséget mondani de úgy tudom hogy a piezzó nagyon érzékeny főleg erre és ha szakadt vagy repedt azon csak a csere segíthet.
(#) darknbass hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Váháá működik. Mocskosul örül a fejem. A tranyókat igaz csak úgy tudtam helyesen berakni, hogy a nyák másik felére (elégpara.) rakom, ezek a szilíciumok fordítva vannak mint a germánium amivel tervezve van. Majd kitalálok valamit, lehet megcsinálom normálisan új nyákra meg minden. Eszméletlen frankó, ha bedobozoltam és szép lesz mutatom. És lehet még germániumot is találok bele.
Amúgy a tranzisztorok is rosszul voltak beforrasztva, de a fő gond az volt, hogy a stereo jack aljzatnál a - összeért a +al, gyárilag... Szóval az egyik pöckét ki kellett hajlítanom.
(#) Bassmester válasza darknbass hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Szerintem be tudnád hajtogatni a tranyók lábait az alkatrész oldalról is. :yes:
(#) Bassmester hozzászólása Máj 20, 2010 /
 
Nnna... valami ilyesmi kinézete lesz a torzítómnak.
Ha minden jól megy akkor holnap főpróba

Torzi.jpg
    
(#) darknbass válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
ŰŰ pofás! Az én kis műszerdobozom ilyen mindkét fedlapját levehető fémdoboz lett volna, ha a keret nem csavarodik rá a fúrófejre (WTF? ), amikor a dc
aljzatot fúrom rá... Sikerült a tranyót kiokoskodnom így zéhá után.
Amúgy így néz ki a kis szörnyetegem:
http://www.kepfeltoltes.hu/100520/ff_m_kszik_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A dobozból meg ez maradt:
http://www.kepfeltoltes.hu/100520/ff_dboz_wtf_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) Bassmester válasza darknbass hozzászólására (») Máj 20, 2010 /
 
Hát ja... ez feltekeredett mint a beigli
Miféle doboz volt ez?
Az enyémet Ilyen dobozba raktam bele, vékony 0.8-as lemez, de eléggé merev, lehet taposni, fúrni faragni nyugodtan és árban sem rossz.
(#) darknbass hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Nem tudom milyen, ilyet adtak egy közeli boltban, baromi nehéz fúrni.. És ez az eredménye. Igaz nem volt négyszáz forint se. Majd kihajtogatom, meg kiegyengetem szépen satuban, egynek jó lesz.
(#) bubigubo válasza magitor hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
kedves magitor
nos, az valószínű, hogy cserélni kell, amit remélek, hogy nem az egész hangszedőt, csak a piezo-kristályt. amit viszont külön nem kaptam sehol - még. ilyet keresek.

köszönöm
(#) jampi válasza bubigubo hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Hát ilyet szeretnék én is ha lehet külön kapni, csak a hangszedő részét!
(#) darknbass hozzászólása Máj 21, 2010 /
 
Hmpfh.. Megcsináltam a dobozt. Eddig csak elemmel teszteltem a gépet. Gondoltam hát akkor kell mennie az adapterrel is, ezért egyből beépítettem dc aljzattal. A dc aljzat ilyen fém tokozású, de ahogy néztem nem lesz tőle zárlatos semmi. Erre bekötöm próbálom táppal és a tápvezeték forrósodik a táp - nem a pedál - pedig szagosodik!! Párszor próbálgattam mindent szépen beszigetelve, de szerintem a tápon valami elszállt. AZ érdekes az benne, hogy a pedál elemről tökéletesen megy, de tápról csak a bypasst hozza. A többi pedálomon tökéletesen megy a táp. Most ilyenkor mi lehet a gáz? Tápról szeretném használni,, mert az elem be se fér a dobozba..
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 21, 2010 /
 
Vaúú! Nagyon über metál! Gratula, szép igényes munka ismét Hang mindenképpen érdekelne! Vegyél vel valamit a cuccal, biztos van olyan minőségi, mint maga a szerelés
(#) Rafael válasza darknbass hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia!
Nagy nehezen találtam egy marshall adapter címkét. És látom, hogy "sajnos" a dc jack külső fém részén van rajta a pozitív és belül a negatív...
Az utánépített pedálok épp fordítva vannak bekötve. Tehát (logikus módon) a DC jack külső fém részén van a test, ami így rákerülhet a fémdobozra is, belül pedig a +9V.
Szóval ha a "másolat pedálodra" rádugsz egy Marshall, Ibanez vagy Boss tápot, akkor a fémdobozodra kerül a +9V.....ahol GND-nek kellene lenni. Tehát zárlat. Lehet nálad ez történt.
Hogy mi ment tönkre azt nem tudom... Működik a táppal a többi pedálod? És működik az elemmel a Factory?
Keress egy másik tápot, aminek fordított a polarítása!
(#) darknbass hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Meg van, mégiscsak az aljzatnál zárlatos. Szerencsére minden működik még. Az volt a gond, hogy a dobozra ment a föld és én kis naivan azt hittem, hogy a dc aljzatba befutó táp csatlakozóm ugyan olyan, mint az a csatlakozó, amivel elemről teszteltem. Természetesen nem, a tesztelős átmérője picit kisebb ezért a pozitív pont nem ért hozzá az aljzat külsejéhez és ezáltal dobozhoz. Az lesz a megoldás, hogy szerzek egy műanyagházas dc aljzatot. Ha nem találok marad a fordított tápos megoldás, végül is diódás védelmem van. Már az elején gondoltam, hogy ezzel baj lesz, direkt ki is próbáltam, de nem elég alaposan.

Egyébként az utánépített mért fordítva van kötve?... Nem értem. Befolyásol ez valamit hangban? Majd ha okosabb leszek kitalálom, hogy legyen "rendes" bekötéssel
(#) MPedro válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Nagyon-nagyon szép, igényes a munkád !
(#) Rafael válasza darknbass hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Kissé, ha jobban belegondolsz inkább épp az utángyártott pedálok vannak okosabban (egyszerűbben) megtervezve. Tehát nagyobb felületen van a panelen is a GND, a DC jack külseje és az Input - Output jack külsején is egyaránt GND van. Belül pedig a 9V, illetve a jel megy. Általában a true bypass pedálokat így készítik. / Az Electro Harmonix-nek is néhány pedálja ilyen /. Elvileg az erősítők Input jack-jének a külső részén is GND van szóval pont passzol minden...
Aztán a Boss, Ibanez, Marshall, MXR stb.-nél pedig ugye a DC jack külső részén van a 9V. Konkrétan Ibanezekről tudok beszélni, amiknek "-4,5V"-ot mértem az IN és Output jack külső részén, az eredeti kapcsirajzán is így szerepel. / Ahol elvileg a Gnd értelmesebb lenne. / De ez igazából nem teljesen létező -4,5V mivel ez a feszültség kondenzátorokkal van leválasztva a ki-bemenetektől. Aztán a másik, hogy nem true bypass-osak, vagyis a 6, 9 lábú kapcsoló helyett mikrokapcsoló ad feszültséget Feteknek és a FET-ek működnek kapcsolóként a jel útjában is.
A kérdéseden egy kicsit módosítanék! Egyébként ennyi kacat van a jel útjában ezekben a márkás pedálokban? Nem befolyásol valamit a hangban?
A válasz: nem hiába rakatnak 25-40 ezres pedálokra olyan lábkapcsolót amilyet TE is vettél! Tube Screamer, AD-9
(Nézz meg pár pedál belső fotóját meg az utángyártottja rajzát és néhány "felesleges" alkatrészt fogsz felfedezni. Pl.: kapcsoló Fet-ek és a hozzájuk tartozó ellenállások stb. )
Ha még építesz több pedált, amire nagy esélyt látok, szerintem szerezz egy sima 9V,12V-os 500mA-es adaptert, csinálsz neki pár alkatrészből zavarszűrést aztán frankó lesz!
(#) darknbass hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
Zavarszűrés, zajszűrés már most sem ártana. Van egy ilyen "Home" márkájú 1200mA-s állítható DC adapterem. Kiszedtem belőle a kábelt és sorosba forrasztottam rá többet, hogy elláthasson több pedált is. Az a baj, hogy füstösek vele kicsit a pedálok. Most igazából azt csináltam, amit javasoltál, hogy nem szórakoztam a műanyag aljzattal, hanem az egyik kábel polaritását megfordítottam a tápból, aztán hadd szóljon.
Van valami rajzotok, hogy is van ez a zavarszűrés dolog?

Ja, és ilyen lett a kész pedál:
kép
Csúnyácska egyszerű, de én nagyon elégedett vagyok vele. Már keresem is a következő projektet.
(#) Bassmester válasza MPedro hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Szia Pedro!
Köszi
A doboz nagyon király, pont optimálisak a méretei és könnyen megmunkálható. :yes:
(#) ZSozsóó válasza darknbass hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Hali!

Az első kérdés az, milyen "zajod", "zavarod" van...

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Hali!
Köszi az elísmerést (a cicomázás még hátra van)
Hangot mindenképpen veszek majd fel :yes:
(#) darknbass válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Ha bekapcsolok egy pedált halkabb berregést lehet hallani anélkül hogy játszanék valamit. A visszhang pedálom loopba van kötve az is picit búg.
A most épített fuzz nagyon hangosan búg, de ha feljebb tekerem a gate vagy a comp potit picit elég rendesen elhalkul, kb. annyira búg mint a többi. Apró háttérzajok de jobb lenne nélkülük.
(#) ZSozsóó válasza darknbass hozzászólására (») Máj 22, 2010 /
 
Hát ha mélyen búg, azon esetleg lehet segíteni, egy sima stabilizátor segíthet a pedálban, érdemes beépítelni, 7809 pl. 3 lábú jószág, bemenet, föld, kimenet. Pár volltal több kell neki és nagyon stabil 9Vot csinál, ami esetleg segíthet a búgáson, de azt lenne jó tudni, hogy honnan is jön. A gaintől függ a búgás? vagy lehúzott gainnel, rövidre zárt bemenetnél is van búgás?
(#) praetorians hozzászólása Máj 22, 2010 /
 
ZSozsóó!
Megoldódott már az SG kapcsoló problémád? Nekem most jutott el arra a szintre, hogy akárhányszor rhythm-re kapcsolom, kb. csak annyira veszi fel a pickup a hangot, mintha 2-es gainen lenne (10-ből) a torzító. Ilyenkor középső állásban kicsit a pöcköt be kell nyomni, vagy igazgatni, majd végül átkapcsolni rhytmhre és jó lesz, bár gyakran "szaggat" a hang, stb.

Ezt így házilag meg lehet valahogy gyógyítani, vagy kénytelen leszek új kapcsolót beszereznem? Néztem, nem olyan vészes, kb. 2000-ért kap az ember sg-hez, de amennyire otthon vagyok ebben, a beszerelés is problémát okozna.
Következő: »»   120 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem