Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem a legjobb amit én is használok tuti pontos:
http://www.n2yo.com/satellites/?c=4 Csak jelöld be a "visible" a délelőtti átvonulások is látszanak.
Ha már komplett program és nem egyszerű követés, szerintem a HamRadioDeluxe viszi a pálmát. Bár viszonylag kevés műhold van az adatbázisában (a NOAA holdak benne vannak) de kinézetre a legszebb. A Nova for Windows-t is kipróbáltam de nekem nem tetszett.
Sziasztok !
Ma telepitettem az antennat.Bővebben: Link Nyugtassatok meg, hogy nincs villamveszely, es maradhat ott ahol van. A vezetek hossza 25 m. Huzal az arnyekolasban nem sok van, viszont van folia is,....
Szia!
Kár volt ilyen magasra emelni. A tető magasságában is tökéletes vételt kapsz.
Szia ! A teto alatt az epulet csucsat erted? Nem sokkal magasabban van annal.
A képen bejelöltem, hogy én milyen magasra szerelném. Az én antennám a földtől 2,5 méter magasan volt, és jó vételt biztosított alacsonyabb vételi szögek esetén is.
Ertem, koszi. Es ha lennebb engedem, nem lesz gond neki a teto? Elso sorban a teto miatt emeltem igy fel. (Kb. 4 m- nel jelolted meg.)
Jó az ahol van. Örülj neki, hogy ilyen jó helyre teheted. Villám meg úgyis belecsap ha akar, persze nem ártana az árbócot leföldelni, akkor nem a vevőn (meg a hálózaton) keresztül vezetődik le.
Az, hogy egyik helyen 2,5 méteres magassággal tökélete képeket kapsz, az nem jelenti azt, hogy máshol is. Sőt...
Nem is igazán értem a hozzászólásod. A megfelelő magasság gyakorlatilag csak a környező épületektől függ. Ha az Alföldön vagy a pusta közepén, akkor 20 cm-es magasságban is szép képeid lesznek, de ha tömbházak között, városban, akkor 20-30 méteren sem kapsz semmit. Értelemszerűen. Nekem személy szerint még a padlástető is erősen árnyékolta a vételt, nagyon fadinges volt a jel, én abszolút támogatom az eredeti antennamagasságát Szerintem is jó helyen van ott, kár lenne lejjebb engedni.
Műholdazásnál a magasság nem igazán számít. A kábelen viszont lehetne spórolni (csillapítás), meg persze a szélterhelés is kisebb lehetne.
Termeszetesen nekem is tetszik abban a magassagban. Csak erosen izgat a villam tema.
Az arbocot nem tudom hogy lehetne lefoldelni, hiszen fabol van. Nagyot fog szolni?
Jó, hát tőlem fel lehet húzni egy harminc méteres toronyra is, de értelmét nem látom. Gondolom, hogy gtk nem vasbeton toronyházak között szeretne műholdazni. Én egy másfél méteres hullámpala tetőre dobtam fel (szó szerint) a keresztdipólt, és így is tökéletes vételt biztosított.
Nem egészen értek egyet veled. Az antennának mindenképpen ki kell emelkednie a környezetéből, (a műholdon levő antenna eléggé kiemelkedik HI) a jó vételhez, jelen esetben amivel mozgó műholdról van szó, az sem mindegy, hogy milyen messze van a horizont. PL. az alföldön a 20 cm "magasságú" antenna horizontja jóval alacsonyabban van, min mondjuk egy ugyanott, de 100 m magasan levőé.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy 100 m magasra kell tenni, csak azt, hogy minél magasabbra, amennyire csak lehetséges.
Jó, rendben. Én csak a tapasztalataim alapján vélekedtem így.
De mások sem rakják magasra a műholdas antennáikat. Poes oldala
Nézd. Mindenkinek joga van a saját tapasztalatok megszerzéséhez. A Himalája tetején nem sok jelentősége van a földfelszín feletti magasságnak, valószínűleg még Kékestetőn is elég a háztető magassága.
De egy beépített környezetben már nagyon nem mindegy, hogy az átviteli útba beépítesz pár tíz dB -es csillapítást, ezzel meglehet, hogy az egész összeköttetést az instabilitás határára sodorsz. Mivel megmérni nem tudod, (elég nehézkes is) a "most éppen jó" alapon szerzett tapasztalatod hosszútávon csalódást okozhat, pl. egy időjárás okozta csillapítás változás. (többnyire csak romlani szokott) Az antenna magasságától nagyonis függ, hogy mikortól - meddíg hallasz egy műholdat
Én is próbálkoztam vele .
pl padláson teljesen gyenge volt a jel szerintem az a legjobb ahol kevesebb épület van körülötte oda tenni. Ja és persze a műhold távolsága , ha pont feletted húz el akkor üvölt a legjobban a tik-tak
Sziasztok,
Nem akarok vitaba keveredni, de Szombathelyen az EME rendszer a Holdra (a valodira) nezve alacsony arbocon van. 2 meterre es 70 centire is mondjuk ket ember magasan van az alja de az mondjuk 16 darab Yagi. Tapasztalatom alapjan, ha hangolando antennat kb 3 lambdara elszunk minden targytol akkor eszre sem veszi a kornyezetet, ha amugy nem arnyekol be valami. Latszik hogy rovidhullamon ez eselytelen. Persze nagy hatrany nem lesz ha az ures terbe kerul, ugye azert ebben egyet ertunk Az teny, hogy a kabel szamithat... Azt javaslom fektetsd le a botot ellensullyal, ugy hogy kb egy meterre fursz bele egy csapot, ami valami allvanyban van, az aljaba meg ontessz egy fel hordonyi betont. Ha fel akarod allitani, fel kezzel sikerul, olyan mint a bunkosbot, vagy a vitorlas hajo a vizen, es konnyen szerelheto a teteje. Egy furat es kb egy ora melo, soha tobbet villam problema. persze hilti szalaggal tehetsz a tovebe par blokkteglat isa probak alatt. Bővebben: Link
Elindult a PLL oszci resze. Elos bekapcsoalsra 4 menetes tekercsel 104 Mhz -ra bejott ugy hogy a TSA5511 meg nincs a helyen. Tettem bele 4 megas kvarcor, es megprobalom eloallitani holnap a nevleges 100 Mhz-s jelet. Korrekt cuccnak tunik, erre epul majd a lokal jel
Adtam neki hangeneratorbol 3, 4, meg szinusz jelet, kristaly tiszta az atvitel most 96 megara huztam le. Holnap programozom a mikrovezerlot es kesz is a mero ado. Ez a dual Fet-es oszci nagyon stabil es konnyen idul, kiprobalom a handolasi tartomanyt egy potival elobb. Koszi a tanacsokat. Abba is hagyom mielott megyullad.
Szerintem vitázni lehet, szabad, sőt kell is, hogy tisztuljanak a dolgok, csak veszekedni nem, sőt személyeskedni pláne nem.
Az antennákkal kapcsolatban mindíg is csak azt hangsúlyoztam, hogy minél magasabbra, amennyire csak lehet, ha már nem lehet tervezni. A szombathelyi EME esetében nyilvánvalóan korlátot szab az antennarendszer mérete, súlya, és a szélterhelése. Az árbóc (tartószerkezet) nagasságának növelése olyan költségnövekedést okoz, ami amatőr körülmények között nem vállalható. Így van ez a műholdüzemeltetők esetében is, (ha jártadban - keltedben megfigyeled) azokat a tisztességes méretű parabola antennáikat lakott területtől minél messzebb levő fennsíkra telepítik, mert lehetetlen költségeket okozna a magasság növelése, inkább a földrajzi körülményeket hasznosítják. Így volt ez a magyarországi, taljándörögdi állomás létesítésénél is. Ennek a helyválasztásnak, merthogy egy gödörben van, az volt az oka, hogy az igen kis teljesítényű szovjet távközlési műhold kapcsolatára készült és a környezeti zavar csökkentésére (mivel Mo-n nemigen van lakatlan terület) nem volt más választás, mint igénybe venni a környező dombok árnyékoló hatását. Tehát az antenna helyének megválasztásakor meglehetősen sok tényezőt kell figyelembe venni, van akinek jók a környezeti adottságai de sokaknak nem.(egy Budapest belvárosi, hat emeletes, kőrfolyosós, földszint udvari lakásban lakónak nem sok esélye van)
Antennával kapcsolatban még annyival egészítenélek ki, hogy a "minél magasabbra, amennyire csak lehet" elv alapvetően nem vezet félre. Valóban nem árt az antennának ha magasan van. Viszont az "amennyire lehet", az szerintem teljesen felesleges. Addig kell megemelni, hogy a környező tárgyak (épületek, falak, tetők) már ne árnyékoljanak. Műholdazásánál maradva: ha például családi házakkal van körbevéve a terület, ahol az antenna is el lesz helyezve, akkor értelemszerűen érdemes a háztetők fölé emelni az antennát, mondjuk legyen ez 7-8 méteres magasság. Ilyenkor már 1-2 fokos műhold magasság esetén sem lóg bele semmi a jelútba, ideálisnak tekinthető a helyzet. Ezen túl azonban, hiába növeled az antenna magasságát, érdemlegesen nem fog javulni a helyzet. Hiába teszed fel adott esetben 25 méter magasra, ugyanúgy nem fog belelógni semmi a jelútba, lényegileg nem fog változni a vétel minősége.
Ez csak egy példa volt, természetesen környezettől függ, hogy mi az ideális magasság.
Szia Pucuka!
Igen, eleg meggyozo a fenti valasz arra, hogy komolyabban belegondoljak a koltesegekbe is. Valoban van egy nagy magas torony ahol sikban kilatnak az URH antennak Europara, es az EME ennek a toveben van 3 kisebb tornyon. A szel valoban nagy tortenet, repulogep gyartasbol selejtezett alu csovek a a gerincek, es neha eleg komolyan megrangatja a szel abrendszert, amiert mindig deli iranyba kell hagyni a rendszert. Lassan mar vetelkesz leszek, varom a kvarcot a keverobe, most dobozolom. Hangolaszas es ideiglenes antenna epites jon a napokban. A tuner S meroje elfekszik ettol az oszcillatortol 4 meterrol, jobb mint az URH adom anno amit a gitarra epitettem
Igen, igazad van. A "házi" műholdvevő (SAT) antennáknál sokkal jobb a helyzet, a 10 - 12 GHz sávban a műholdak a meglehetősen nagy, (némelyik kisugárzott teljesítménye majd 1 kW) nagynyereségű antennáiknak köszönhetően. Elég nagy a földfelszíni teljesítménysűrűség ahhoz, hogy a vételi helyen ne kelljen túl nagy nyereségű antennákat használni, és az ilyen frekvencián nem túl nehezen elérhető néhány fokos sugárzási szög lehetővé teszi, hogy a "tányérokkal" nem kell túl sokat bíbelődni. Ez azonban elég nagy luxus, (az energiaellátás miatt) és meg is fizettetik a felhasználókkal, de egy távközlési műhold üzemeltetésénél használt eszközök, már sokkal költségtakarékosabbak, és az ilyeneknél már sokkal több szempont "játszik".
Esetünkben azonban annak az egyszerű kis keresztdipólnak az elhelyezésénél a kb. 6 métrig + a családi ház a költségek nem jelentősek, és a 10 -15 m antennakábelhossz sem túl jelentős ezen a frekvencián, így jól érvényesíthető a minnél magasabbra, de legalább a környezete fölé elv. Persze ahol lakom, kb. 110 m tfm, mögöttem kb 1 km -re nyugatra a 350 m Hármashatárhegy, meg sem kísérlem.
Sziasztok! 38, 0053 Megas kvarcot tudtam szerezni. Modositanom kell a GDO tekercsen, mert ugyan 100 Mhz korul tudok hangolni, de 137 nel leszkad az oszcillacio, raadasul nem talalom az eloosztot a frekimerohoz, ami elengethetetlenul szukseges. Terv szerint megprobalok szintetizalni egy 137 Megas jelet a Pll- el, kimerni a frekimerovel, aztan jelmaximumra hangolni a konvertert. Nem hiaba egy kalibralt szignal segitene... Ma levasalom az NE612-es vevo paneljat es a hetvegen megprobalom osszellitani musor vevonek, a multkori vegulis mar megszolalt csak az elofok nem volt hozza. Remelem veteli jelentessel szolgalhatok a het vegen. Szep napot. Joe
Sziasztok ! A feher burkolatu 75 ohm -os koax kabelnak (gondolom sokfelet nem gyartnak belole) mekkora vesztesege lehet m-enkent 137 MHz-en ?
Parancsolj
Ebből némi interpolálással kiszámítható |
Bejelentkezés
Hirdetés |