Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 291
(#) dizi válasza Wegg hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Csak a gyári készülékekben ezeken a szikraközökön sosem jelenik meg a szikra, illetve ezek valamiféle villám védelmi funkciót is alkotnak.??
Az általam javított nagyobb készülékeknél is azt tapasztaltam,hogy a készülék által kibocsájtott villamos ív mérete, azaz szikratávolsága sosem érte el a a beépített szikraköz átütési távolságát,illetve egyes készülékekben a kimenő transzformátoron belül alakítottak ki szikraközt az esetleges robbanás veszély elkerülésének érdekében.
(#) Cavalier válasza dizi hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
A villámvédelmet a kerítésen kell megvalósítani, a gyári cuccban a szikraköz a szabvány miatt (is) kell, hogy maximálja a kimenő feszt. Autó gyújtótrafónál az üresjárási fesz jóval nagyobb mint a gyári trafóknál, terhelve viszont leesik, ezért üresen, vagy kis kerítésnél a szikraközön csattog. A gyári trafók üresjárási feszültsége nem sokkal nagyobb, mint a terhelt, ezért üzemszerűen nincs használatban a szikraköz.

A terven a poti a feszültség belövéséhez kell, kész cuccnál cserélhető ellenállásra. Nem szeretem én se a potikat villanypásztorban.
(#) dizi hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Egy rajz ami csak részben tartalmaz adatokat,itt igazából azt szeretném szemléltetni miként lehet 200volt feletti feszültséget elő állítani a kereskedelemben kapható transzformátorokkal,leválasztó kapcsolásban.
Ehhez bármely tirisztoros kapcsolást hozzá lehet illeszteni figyelve az alkatrészek feszültség tűrő képességére.
(#) dizi válasza Cavalier hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Hát a legcélszerűbb ha villámlásnál a készüléket le kötjük a karámról és földelésről és a karámvezetéket egyből földre kötjük.
[OFF]"Ami vihar volt itt nálunk tegnap,úgy érzem meg fog nőni a javíttatások száma.
(#) cooper hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Erről alkotnátok véleményt, ha szépen megkérlek titeket? Egy ismerősömtől kaptam a rajzot, a megépítése előtt állok... (JP1- a 12V-os bemenet, JP2 a gyt.-ra megy)

villp.jpg
    
(#) dizi válasza cooper hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Hi
Mielőtt neki kezdené az előtt felejtsd is el,esetlegesen szépen szikrázik. és ahogy vezeték kerül rá egyből elvész az ereje és többet szenved vele az ember mint egy inverteres építésével.
Én ezen a villanypásztoros topicon meg jelent rajzok 90%-át megépítettem próba panelon,de csak az inverteres kapcsolások érdemelték ki azt,hogy bele lapátoljam az alkatrészt ,de még azok sem az igaziak, de ezektől az teljesítmény tranzisztor által csiklandozott autó gyújtótrafóstól még mindig többet értek,érnek.
(#) Cavalier válasza dizi hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Feltettem a rajzot ide: Bővebben: Link

A visszacsatoló körben az ellenállásokkal biztos játszani kell, meg a DIAC-nál is.
(#) Wegg hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Csináltam pár képet nektek.
(#) Wegg hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
További képek.
(#) Wegg hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Ez még része az előző képcsoportnak.
(#) Wegg hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Saját oszlopok a kutyapásztorhoz . Az egyik mezőgazdasági boltban vettem paradicsom karókat 1,5 méteres volt elvágtam ketté . 20x20 mm .
A vezeték tartókat meg 2,5-es szigetelt villanyvezetékből hajtottam a kép szerint . A tetejére meg szorosan rányomható az ásványvizes
flakon kupakja.
(#) Wegg hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
A hálózati üzemű saját épitésű pásztor a profi házban .
(#) dizi válasza Cavalier hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
Találtam a rajzaim közt egy régi egyszerű invertert aminek a kimenő feszültsége helyes beállítással akár a 6-700voltos feszültséget is el éri,talán érdemes lenne el gondolkodni az alkalmazásán.
Alkatrész adatok direkt nincsenek írva hisz ez csak egy séma egy skicc.
(#) Wegg hozzászólása Máj 28, 2010 /
 
Itt a vége a képes beszámolónak
üdv mindenkinek.

IMG_0467.jpg
    
(#) dizi válasza Wegg hozzászólására (») Máj 28, 2010 /
 
De ez a szép GALLAGHER miért lett szét bontva?
A gyári trafójával nem működött volna a házi készítésű egység.
(#) Wegg válasza dizi hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Szia !
Kipróbáltam a gyári trafót a saját meghajtással .De nem elég a kraft.Az eredeti 80µF helyet az 1-4-10µF elég kicsi megüti hallani de szikra csak néha jött az is gyámoltalan .Szóval maradt a lekutyázott AGYT.Talán majd egyszer kézbe veszem ,most ezer a teendő.
A Gallagher meg azért lett szétbontva mert mire hozzám került akkorra már sokan próbálták javítani.Sikertelenül.Így már nem voltak helyén a vezetékek se meg hiányos alkatrészek .Szóval több sebből vérzik így aztán a használható dolgokat felhasználom a többi meg halott.
üdv
(#) rammeradrian hozzászólása Máj 29, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Tud valaki olyan rajzot amivel 1-1.5cm-es távolságban szikrát lehetne csinálni. mint a sokkoló vagy mint az öngyújtó. Valójában egy szikraközt akarok létrehozni.
Ja és mindezt 12V-ról
(#) kadarist válasza rammeradrian hozzászólására (») Máj 29, 2010 /
 
Szia!
Autó gyújtótrafójával könnyen tudsz centis szikrákat előállítani.
(#) Gergő90 hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni. A kapcsolásban egy 6V-os gyújtótrafó szerepel. Nekem csak 12V-os van. Ugyan úgy fog működni 12V-ossal is?(nem tudtam közvezlen belinkelni, a linken belül a villlanypásztornál van a kapcsolás)
(#) dizi hozzászólása Jún 1, 2010 /
 
barbalics9
Ez neked jó lesz a pásztorhoz,és egy kép a dióda hídról.
(#) dizi válasza Gergő90 hozzászólására (») Jún 1, 2010 /
 
Szia
Miért pont ezt akarod meg építeni mikor itt a fórumon találsz jobbat is csak olvasd végig én ennek nem állnék neki mert az ilyen típusú kapcsolásoknak nincs ereje szépen szikrázik, de ahogy vezeték kerül rá abban a pillanatban elmegy az ereje.
Keress egy inverteres rajzot hidd el jobban jársz.
(#) Cavalier válasza dizi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Sikerült már kipróbálni a csodás rajzomat? Vettem nyáklemezt tegnap, délután nekiállok vasalni, maratni, meglátom mi lesz belőle. A nyáktervet meg úgy alakítottam, hogy minél vastagabb drótok legyenek rajta, és a forrszemeket is megvastagítottam, alapból elég pici pogácsán állnak az ellenállások, kondik, egyoldalas, galván nélküli nyáknál nem túl jó. Ja, és most épp van nálam egy gyári trafó, azzal próbálom majd, meg ki is mérem a trafót, kár, hogy ki van öntve. :/
(#) csibai hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Tisztelt fórumozó társak!

Nos én is építettem egy villanypásztort, szépen is működik autós trafóról. Már csak az a kérdés, honnan tudok vezetéket beszerezni hozzá. Ki honnan szokott? Válaszotokat köszönöm. (Kb. 100-150 m kellene.)

DSCF1166.jpg
    
(#) Wegg válasza csibai hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia !
200 méteres tekercsekben adják általában .Kb 4-5ezer .
EZEKRE FIGYELJ
Ohm / méter, szakító szilárdság , vezeték /szalag.
hány évre van rá UV garancia ? hány szál vezeték van benne stb
Szóval Érdemes kutakodni a neten vannak címek.
hunzag ,anivet,stb
Hiába mondanak valamit te lehet hogy máshol laksz . A csomagküldés meg megdobja úgy hogy már nem is olcsó az olcsó lehet jobban jársz ha helyben vagy közelebb a drágábbat választod .
(#) csibai válasza Wegg hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ.
Egyébként Salgótarjánban lakom, próbáltam mezőgazdasági boltokban, meg különböző műszaki boltokban is de sajna nem volt. Köszi, szétnézek még a környéken.
(#) Cavalier válasza csibai hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Ménes Lovasbolt, 3100 Salgótarján,Salgó út 12. próbáld ott.
(#) Gergő90 válasza dizi hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Szia!
Én ezt megfelelőnek találtam, egyik tanárom tervezte és azt mondta még anno hogy tökéletesen riogatja az állatokat. Te melyik kapcsolást javasolnád?
(#) LipiG hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Sziasztok!

A héten megépítettem az alábbi kapcsolást. Működik, viszont multiméterrel mértem, hogy a kondi mennyire töltődik. Ha a diakos részt kihagyom akkor 209V-ot mutat a műszer, szóval gondolom ennyit tud a trafó. Mikor bekötöm a diakos időzítőt (Ri-t egy trimmerrel 1-2M közt tudom állítani) akkor pedig csak 184V-204V-ig tölti fel a kondit (1u).
Mit állítsak, hogy maxra feltöltse a kondit?(később még akarok bele 3µF-t)

Előre is köszi a segítséget!
(#) JZoli válasza Wegg hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Nagyon jól néz ki ez a szerkezet így egybeépítve. Nem tennéd fel esetleg a panelrajzát? Nekem is szükségem lenne egy ilyen villanypásztorra, és a közeljövőben meg szeretném építeni ezt a kapcsolást.
(#) mex válasza LipiG hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Ez a diak billenésének függvénye. Ha a 2M ohm-os potit nagyobbra cseréled, nőni fog a szikrák közti idő, de a kondi is nagyobb feszre töltődik. Az a gond, hogy a töltési görbe a max feszültség közelébe ellaposodik, igy nem arányos a kondin létrejövő feszültség az időzités megnövelésének időtartamával. Szerintem hagyd úgy ahogy van, ebből a trafóból többet nemigen lehet kiszedni.
Következő: »»   63 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem