Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy egyszerű áramköröm, melyben egy 12V-os PC 8centis ventillátor van meghajtva 12V-os tápról. A cucc akvárium hűtésére fog majd szolgáni a nyáron. Szeretnék tenni az áramkörbe egy olvadóbiztosítékot (biztos ami biztos).
Azt akarom, hogy 12V fesznél 0,5A legyen a megengedett max áramerősség. A legtöbb (vagy lehet hogy az összes) üveges olvadóbiztosítékra 250V + az áramerősség van ráírva. Az itt összegzett adatokból hogy lehet kiszámítani, hogy hány Amperes biztit vegyek? Van egy ötletem, bár nem biztos hogy jó: W=P*t(idő, amit az egyszerűség kedvéért 1s-nek veszek)=U*I=12V*0,5A= 6J Ezután a biztire számolok: W=U*I*t(szintén 1s) 6J=250V*I I=0,024A Tehát akkor nekem a projectemhez kb.0,024A-es olvadóbiztosítékot kell vennem? Jó így ez a számítás?
Ne a feszültségével foglalkozz, mert az "majdnem" lényegtelen. Ha 500mA van ráírva, akkor az 500mA-nél is fog oldalni...
Szorozd meg vagy 5-el mivel a motorok induláskor nagyobb áramot vesznek fel!Ha pedíg 0.5 A maxot akarsz csak akkor egy sima 500mA-os bizti!
Rosszul számolsz.
A biztosítékra megadott feszültség inkább a kialakításától függ. Az alkalmazott szigetelőanyag a pólusok távolsága....stb határozza meg a feszültséget. Amitől kiolvad, az a rajta áthaladó áram és a biztosíték ellenállásából számolt, elfűtött teljesítmény. Mivel a biztosíték anyaga, paramétere adott a gyártásnál eldől, így csak az áramtól függ a kiolvadás. Amit kiszámoltál az az, hogy ha a biztosítékon 250V feszültség esne és 0,024A folyna rajta át akkor pont annyit fűtene, mint amennyit a ventillátorod felvesz 12V-on.....láthatóan a kettőnek semmi köze egymáshoz.
A biztosíték nem a névleges áramánál old ki, illetve ott is kiold egy adott idő eltelte után. Ha az indulási áramlökés csak rövid ideig áll fenn, akkor nem fog kiolvadni a biztosíték. Ha mégis válassz lomha karakterisztikájút és ne gyorsat.
Nem!Ezt arra mondtam ha a motornak számolod ki az áramfelvételét!Szerintem neked 300mA os megteszi,de az 500-as is jó ha zárlatos akkor az is kiolvad!
Lomha,gyors,extragyors változatok vannak!
Igen tudom. Illetve Lomha (S), Normál (N), Gyors (F) amiket be is lehet szerezni olvadó kivitelben.....
Ezt az extragyorsat hogyan jelölik a biztosítékon? Én még ilyet soha nem láttam !
Azt sajna nem tudom de létezik!Kényes professzionális félvezetőknél alkalmazzák!Pl:párhuzamosan kötött teljesítménytranzisztorok,tirisztorok-nál ha zárlat van nem visz magával a többi cullangot mert olyan gyorsan kiold!Én is csak elméleti szinten találkoztam vele gyakorlatban még nem!
A lassú a lomha után van?
A lassú és gyors között mennyi kb. az idő?
Uff
Szerintem keveredünk....tegyük rendbe... Akkor van S (Slow) N ( Normal) F (Fast) és T??? Megnéztem egy katalógust és a következőt találtam F-Fast-Gyors T-Slow-Lassu TT-?-Lomha Ehhhh keresek valami normális leírást....lehet, hogy gyártófüggő.
Nos, véleményem szerint (lehet hogy ezért ledorongoltok) a biztosítónak az áramkörben egyedül a vezetékvédelem (tűzmegelőzés) a teljesíthető feladata. (Az említett szuper - általam nem ismert - típus kivételével).
Hosszú évek tapasztalata alapján azt mondom, hogy a biztit nem lehet úgy méretezni, hogy megvédjen egy fogyasztót a tönkremeneteltől. Ha mégis azt találjuk egy készülékben, hogy semmi baja, bár a bizti kiolvadt, akkor az elfáradt a bekapcsolási lökésektől (fél...2év). Amúgy pedig a bizti lesz az utólsó ami tönkremegy.
Sőt ipari vezérléseknél van NOSI is! Ez kimondottan szilicium alapú félvezetők védelmére kifejlesztett
![]() Idézet: „OLVADÓBIZTOSITÓ. Szándékosan irtam nagy betükkel mivel olvadóbiztositék az nincs” Végre valaki... Egyébként itt találtok olvasnivalót: http://www.littelfuse.com/cgi-bin/r.cgi/index.html
Sziasztok!
Szóval, már jó pár okos embert megkérdeztem erről, de igazából nem sokat tudtak a témáról, ezért tettem fel a fórumban. Ki mit tud a félvezető biztosítékokról, én kb. ennyit: http://en.wikipedia.org/wiki/Semiconductor_fuse meg azért használják, mert nagyon gyors. Meg nemrég szétszedtem egy rosszat. Biztos, hogy rossz volt, mert egy jó biztivel ment a műszer. Szóval nagyon érdekes volt, hogy rossz volt, de kiszedtem, rámértem ohm mérővel és rövidzár volt mindkét irányban. Már ez elég fura volt. Aztán szétszedtem és belülről olyan volt, mint egy sima bizti. Vékony szál a belsejében, meg valami homokszerű anyaggal feltöltve. A kérdés: tudja valaki, hogy mitől félvezető egy félvezető biztosíték? Köszönöm a válaszokat!
Közönséges olvadóbiztosítók ezek is, nem félvezető alkotja, hanem kifejezetten félvezetők védelmére találták ki.
Bővebben: Link
Lenne egy „hülye” kérdésem. Ha hálózaton zárlat alakul ki, de van előtte egy biztosíték, akkor előbb kiolvad, minthogy a kismegszakító lekapcsolna?
Ez attól függ,hogy melyik eszköz karakterisztikájában fog előbb elkövetkezni az oldás helye. magyarán: Tök nem lehet tudni. Általában az egyező sebeségosztályú eszközök közül a kisebb áramú fog kioldani, de ez is 62 dolog függvénye.
A szelektivitás feltétele akkor teljesül, ha a betétek karakterisztikája nem metszi egymást. Két sorba kapcsolt bizti közül az fog megszólalni, amelyik működésii ideje rövidebb, mint a másik olvadási ideje. Szelektivitásuk akkor jó, ha a névleges áramerősség aránya kettőjük között: 1.6-2.
Szóval vannak 10A FAST olvadók, és elvileg a kismegszakító 25A. Most így nem tudom fejből, akkor ezek szerint jó lesz?
Létezik ilyen, hogy félvezető alapú biztosíték. Ez nem más, mint egy elektronikus biztosíték, ami félvezető sebességével képes reagálni, beavatkozni, így nagyon alkalmas félvezetőket védeni
![]()
Azt nem tudom, hogy milyen az automatád és betűjele, no és a biztié, de az "F" jelű az gyors, a "T" jelű meg lomha. A többiről itt:Bővebben: Link van leírás, közte van a félvezetők védelmére szolgáló is.
Az olvadóbiztosíték egy nyilvánvaló logikai keveredés, illetve helytelenség, a csoki viszont a nevezett eszköz küllemére utaló ragadványnév, ami a szakmán belül nemhogy egy érdekes és jópofa dolog, de számos klasszikussá vált elnevezés alapja.
Üdvözlöm a kedves fórumozókat!
Égen-földön keresek egy 6,3*32 mm-es, kerámia, 1 A, F (gyors), 500 V névleges feszültségű olvadóbiztosítót. Meg tudnátok mondani, hol találok ilyet? Az általam megkérdezett boltok nem tartanak, csak 250 V-os üvegcsöveset. Előre is köszönöm.
üdv! hogyha egy 16A es Diazed olvadóbiztosítót szeretnék kicserélni kismegszakítóra, akkor megfelelő ugyanolyan áramerősségű szóval 16A es kismegszakító? azt hallottam hogy valamivel nagyobb kismegszakító kell hogyha olvadó biztit cserélünk, ha igen akkor miért?
Na, akkor aki azt mondta, annak a szavára ne adj többet!
Ugyan akkorát tegyél bele. Attól függően, hogy milyen terhelés van rajta kell B vagy C fokozatú. Ha motor indul róla akkor C, ha csak normál dolgok, akkor B. Ennyi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |