Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   277 / 731
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Nincs értelme, mert már nem kaphatók a hangszórók. A mostaniaknál meg azért nem éri meg, mert a hszek színvonala még mindig nem éri el azt a szintet ahonnan érdemes lenne használni.
(#) hatnor hozzászólása Jún 3, 2010 /

Sziasztok!

Lenne két db ultimate T2-120W -as mélynyómó!

Eddig két db egyenként 40literes ládában voltak full téglalapdobozban , 2*200watton terheltem kb őket, nem is lényeges.

Autóváltás miatt uj dobozt kellett csinálnom nekik, ugyanabból az anyagból, kapott a kettő egy db 50literes ládát, derékszögű trapéz alakban.

Az eddigihez képest kb fele olyan hangosan, és doboz hangja van mint egy tescos fülhallgtónak...

Mi lehet a baj? A reflexnyílást kb 3* akkora mint volt, bár ez majd akkora lesz mint a két ládán összesen, csak még a csatalkozok nem érkeztek meg elfedni a felesleges lyukat , a láda kb 30 literrel kisebb.

Kicsi lenne a két hangszórónak a láda?

üdv:hatnor
(#) Zupp87 válasza hatnor hozzászólására (») Jún 3, 2010 /

Kisebb doboz, jóval nagyobb reflexnyílás, el nem takart lyukak.. feljebb hangolják ezek jócskán a rendszert, mint kéne.. súlyos kiemelést okozva felül.. és megnövelve jelentősen az alsó határfrekit. Ezért lehet hát e jelenség.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ez igaz, valóban nem kaphatók, és ami most van helyette Noir meg FX, azoknak a porvédő sapkája szerintem egyszerűen ocsmány. Nem tudom, kinek a fejéből pattant ki az ötlet, hogy úgy nézzen ki, mint amit benyomkodtak.
(Annak idején volt a klasszikus MNC Eclipse, Sunflower azok még jól nézetek ki. Nekem fontos a megjelenés is...)

Idézet:
„mostaniaknál meg azért nem éri meg, mert a hszek színvonala még mindig nem éri el azt a szintet ahonnan érdemes lenne használni”

Jó, abban igazad van, arról már én is letettem, hogy ilyen olcsó hangszórókból építsek ládát, ami volt azt is eladtam. Legfőképpen a mély és magas hangszórók illesztése okozott gondot, és hangminőségben soha nem értem el azt a színvonalat, amit egy gyári hangfal képvisel. De ez meg lehet, hogy csak az én hibám.

Viszont azt honnét tudod, hogy például az autós subok (Big Gun, Spider ShoxX) valójában milyenek. Szerintem még közelről nem is láttál ilyet, és amíg nem mérted le, addig nem kellene elítélni őket.
(#) zoka hozzászólása Jún 4, 2010 /

Helló!
Összehasonlítottam 3 féle JBL autós subwoofer hangszórót, nagyjából a 20eFt-os árkategóriából. Csak néhány adata látható itt. A UniBox nevezetű tervezőprogiba bevittem az adatkat, az képes dB-t is számolni, és hát egy kicsit más jött ki, mint ami az adatlapon van.
Ha az én hangszórómból (GT4) indulok ki, ott 93dB helyett 86,5-re jött ki. Ez 6,5 dB eltérés. Ami nem kicsi. Viszont az adatlapban úgy van: (2,83V @ 1m). Ez már egy elég durva megtévesztés, mert az írt SPL 2W-ra vonatkozik. De ebbe nem lehet belekötni, figyelni kell rá, itt le kell vonni mindenhol 3dB-t. De még így is ott az a 3,5dB amit ha "Wattokkal pótolna" az ember csak annyi, hogy pl.: 100W helyett 225W-ról kell járatni.

Ez ez egész nekem nem újdonság, csak azért mutatom, hogy nem is olyan egyszerű 90dB-nél erősebb sub-ot találni ennyi pénzért. És hogy ha a JBL ilyen fals SPL adatokat ad, akkor hogy hinnék az MNC adataiban.
A GT4 még a lehető legjobb választás volt annak idején, kár, hogy nem lehet már kapni...
Ami az MNC subokat illeti, egyre inkább azon vagyok, hogy veszek valamit és lemérem.

zoka

jbl.PNG

(#) ptesza válasza zoka hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Mondtam én ,hogy több hangszórós történet lesz. Ha nem tetszik a porvédő cseréljed ki , és egyúttal a peremet is. (H2000) Nem vagyok én sem mnc fun ,de azért a noir2 -hszek eléggé jók. Nekem van 20 cm-es 2 db azokat már mértem párszor. Csak úgy emlékezetből :Fs=45 ; QTS=0.4 ; 90 dB/1W/1m. 8 ohm-os. Szerintem jók .Pár nagyobb pofont is kaptak már az élettől ,de jól bírják.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Csak nincs normális mélytartománya, és párszáz Hz fölött ne nézd őket, mert tele vannak hibákkal.

Azért a 45Hz-es rezonancia pont már egy 150mm-es hangszórónál sem elérhetetlen, egy 20 centisnek inkább szégyen. Annyit meg nem ér az ócska, rezonálós kínai membrán, csúnya lemezkosár, hogy javítgassuk a hangszórót új alkatrészekkel.
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Nem kell közelről látnom, egy képről is rengeteg hasznos infót lehet leszűrni. Az alap hibák pedig nem változnak, azok mindig uyganazok az ilyen távol-keleti hangszóróknál. Zavaró beépített rezonanciák, nincs köztük két egyforma, pontatlan mélytartomány, érzéketlenek, stb.

Én valahogy nem sírom vissza a piros szélű, vagy sárga membránú hszek 1,5 körüli Qts-eit.

Ettől függetlenül mostanában is a JBL-eket szoktam ajánlani, mert van néhány jól használható hangszórójuk, autóhoz, és szobához is..

Nekem sajnos nincs meg ez a képességem
De sokat segítene, ha elmondanád, hogy a következő 2 hangszóróról mit lehet megállapítani ránézésre
Itt az egyik:Spider
A másik:Gun.
Véleményed szerint, melyik elégszik meg kisebb dobozzal, milyen lehet a terhelhetőségük, melyik megy mélyebbre az adott dobozban. stb stb...

Én nagyon meg vagyok elégedve a GT4-12-vel, szerintem az egyik legjobb JBL doboz szempontjából is. Nem cserélném le az 50eFt-os verziókra sem.
(#) nagy_david1 válasza zoka hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

A Gun-ról engem is érdekelne vélemény mert amit az adatlapokon ír kicsit túl szépnek tűnik az árához képest, mondjuk azt hiszem nagyon új terméke az MNC-nek. Amúgy fogok egyet vásárolni megkockáztatva, hogy jobban járok ugyan azért a pénzért mint egy GT5-12-es, és elhiszem az adatokat. Előre köszönöm én is, majd ha meglesz beszámolok, de elég nehézkes még a beszerzése különböző okok miatt számomra.
(#) zoka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Hát igen. Ránézésre nekem rendben van. A dupla másgnes, 2,5" tekercsből azt szűröm le, hogy terhelhetősége is van. A JBL hangszóróm 250W RMS és bizony abban csak 2" cséve van. A mágnes nagyjából hasonló. Ami még tetszik az a széles gumiperem, és ránézésre merev membrán, és tényleg igényes megjelenés.
(#) Zupp87 válasza zoka hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Első ránézésre nagy mozgó tömeget saccolok, silány érzékenységgel, pontatlan mélytartománnyal. Ráadásul Bandpass-ba inkább az elektromosan gyengébb, reflexbe pedig az elektromosan jobb hangszórók mennek, ahogy én tudom. Bár ezek csak az én szerény véleményeim. Kell is neki a terhelhetőség.. pumpálni kell szerintem bele a wattokat, ahogy nézem A 90dB-es érzékenységet ráhazudni szerintem nagy merészség
(#) nagy_david1 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

A Big Gun legnagyobb példányára 95-96 dB van írva, ezért vakarom a fejem. Ettől függetlenül megkockáztatom majd ahogy alkalmam kerül rá egy megvásárlását egy GT5-12 helyett.
(#) zoka válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Nagy valószínűséggel igazad van ami az érzékenységet illeti. A wattokat egészen biztosan zabálja, ha nagy hangerő kell. Bár, ha tudna egy 85dB-t, még akkor is megérné ennyi pénzért.
De egy kicsit szomorúnak tartom, hogy úgy kell találgatnunk. Én anélkül nem is engednék hangszórót gyártani, hogy ne legyen hozzá korrekt mérési jegyzőkönyv. :circling:

A mágnes mérete pl. semmit nem jelent.

Mindenképpen találgatnod kell, mert ha egyet meg is mérsz, a többi 1000 darab valószínűleg egészen más.
(#) zoka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

Ami az érzékenységet illeti, 100%-ig biztos vagyok benn, hogy annyit nem tud. De ha tud 85-86dB-t, még akkor is van olyan jó, mint a JBL érzékenysége. Nekem 5eFt a különbség a GT5 és a Gun között. De a JBL-t választanám. Viszont, így, hogy már van egy JBL, szórakozásból kipróbálnám az MNC-t

És mi a véleményed arról az elsőként linkelt "pókos" hangszóróról. Mert így ránézésre olyan, mintha levágták róla a mágnest. Ez miféle megoldás ? Illetve minek a rovására megy, mert gondolom valami hátránya kell, hogy legyen, különben minden hangszóró ilyen lenne, a könnyebb beépíthetőség miatt.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 4, 2010 /

A GT5 és GTO hszekkel is csak jobban járhatsz.

Azért én ebbe már nem kötök bele, ha egyet korrekt módon lemérnek, akkor kábé hasonló a többi is (olyan nagy eltérés nem lehet)...De ha mérés sincs, akkor miből induljak ki

Ilyen kirakathangszórókkal nem foglalkozom, ha csak lehet.
A zárt mágneskörnek (ha arról van szó), nincs hátránya, csak egy másféle megoldás. Ebben az adott esetben valószínűleg alacsony indukcióval jár, de ez nem a mágneskör, inkább a gyártó hibája.

Hja, olyan nagy nem, de az 50%-os még belefér. Szóval akár van mérés, akár nincs, nem tudsz miből kiindulni. Kb. ezért fölösleges is közölni érdemi adatokat.

Az már komoly

Még átlagos. Nagyobbat is sikerült már találni, és nem csak mnc-nél.

Lényegében csak a technológia érdekelt, mert ilyet elég ritkán látok. Tehát, ha úgy közelítjük meg a dolgot, hogy az MNC ugyanezt gyártaná "rendes" mágnessel, akkor sem lenne különbség gondolom. Ettől még a terhelhetősége nem lesz kisebb, ugye?

Nem kell h. kisebb legyen (nem a mágneskör típusa határozza meg a dolgot), csak annyi történik, h. a zárt mágneskörnek szinte nincs szórt tere, így utólag árnyékolni nem kell pl.

Na most foglak kiakasztani:
Hogyha muszáj lenne választanod (mert látom, egyébként semmi esély nem lenne, hogy ilyet vegyél). Akkor a kettő 25cm-es közül (Spider vs. Gun) Ha a terhelhetőséget nem nézzük, mert az valószínűleg a Gun javára szólna, szerinted érzékenység, mély átvitel, illetve doboz szempontjából melyiket választanád lakásba. Egy kb 30 literes reflex ládában, csak így a felépítés alapján látatlanban. :hide:

Valószínűleg egy harmadikat választanék, amit én raktam össze.
Következő: »»   277 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem