Fórum témák
» Több friss téma |
nos, ugye a tranyó alapból nyitva van, tehát a hangszórón folyik áram.Az erősítő nem torzít, csak a hangszóró membránja alapból egy kicsit kjön, ha rádugom.Ez eléggé feltűnő.És amikor már túl nagy a hangerő, akkor ugye ez az alapból kiállás kitolja, és a basszusok nem szépek, torzulnak.És ez ugye azért van, mert nem enged többet a gumi.2 utas autóhangszórót használok, érzékeny!
Az ellenállás értékét nemtudom mert gyors kisérletképpen csak sorba kötöttem őket. névszerint sorba volt kapcsolva 2x 5,5Kohm és egy 10kOhm.Ekkor már summás hő keletkezett, de a borda érinthető volt.az egyedüli 10kohmos ellenállás így első hangra kevés lesz nekem!
Nos erről az a véleményem, ha ez nem válik be, jön a te ajánlottad 8560Q TDA, szal majd meglássuk. Most hétvégén 2n3055-özök, tesztelgetem, nézem...de így most ígéretesnek tűnik, de lehet h kevés lesz!
Én a TDA8560Q-ról csak jókat hallottam...
Sztem a 2N3055 is egész tűrhető.
értem. nekem szélessávú 4ohmos autóhangszórót hajtan a meg...akkor számítsak basszus hiányra?
bár ha belegondolok...autóhangszóró egy kicsi dobozkában...miért is várok basszust?
Ilyen hordozható cuccokba jobbak a régi CCCP-s v. VIDEOTON hangszórók.
Egész tűrhető! 0,31A-es a kollektoráram, és a hangszóró nemtud mit csinálni! Rájöttem, h amit leírtam, az nem is annyira probléma, hisz egyszerűen nem bír többet a hangszórónak a mélyközépje . Szóval ez így marha jó lesz. Kveset fogyaszt, és sztem ez már korrekt.
Nem, van basszus, de még nincs dobozba!Most még nem rakom bele, majd ha meglesz, meg még el is kell készíteni.
Nos a basszusnak nincs hiánya, csak ne várjak tőle nagyot...meg azt nemtudom h ez a kónuszkimozdulás mennyire befojásolja.Egyébként a hangszóró(mint a grafikonon olvasni lehet róla)érzékeny.Sztem ezzel a 6-7w-os teljesítménynél nem kell több!De csodálom h egy ekkora tranzisztor milyen lehet ! mod:A másik, h most egy faládában lesz bennenaggyából 2-3 literes, olyan mint egy WC tartály, mert az is persze meg lesz erősen szegelve!
Ezt nézzétek meg, akkor igazam volt!http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_72065.html#72491
Nolex, akkor sikerülni fog?
Nagyon örülök, hogy neked is tetszik.
Milyen tranyót használtál benne?
Nekem TOSHIBA van most...
Tungsrammal próbáltam. De volt itt nálam egy 1,5 éve vett, azzal próbálom. Nemtudom, már a 2n3055 alig látszódott rajta, de nem is volt ráírva h mien, csak 4 szám. A tungsrammal úgy vette, észre, h egy kicsit torzított!
De amit belinkeltem, igazat adott nekem, h a mélyjel van probléma. A kapcsolás nagyon egyszerű és hasznos, csak túl nagy egyenáram folyik a hangszórón, ami nem a legegészségesebb. Igaz, csak 2x5w-on építettem meg, de a hanszóróim még doboz nélkül is zajosak így. Szóval, inkább veszek egy TDA 8560Q IC-t, meg nézegetek neten is, de a kapcsolás nagyon jó! thx
Nagyon köcce az 5letet, de egyenlőre még nem akarom kiosztani a pontot, majd ha meglesz .
A TDA8560Q-t ha jól emlékszem Szabi83 ajánlotta, én a TDA7375 mellé tettel le a voksomat, de mindkettő jó kis végfok IC.
jó csak nem akart működni a drága .Majd ma kiforrasztom, és egy dugaszos próbanyákon megpróbálom megépíteni, ha ott működik, akkor falnak megyek !!!
Mind1 de 8560Q-nak ahogy nézem, egy kicsit jobb tulajdonságai vannak. De legalább tudom, h szinuszos 6-8w már elég a hangszóróimnak, hála a 2n3055 tesztnek.Tehát az egész kapcsolás, nem vesz fel 1A-t és az 7 óra működésre elég . Még annyit áruljatok el: Vettem Lineáris potmétert, stereot h azért maradjon meg a stereo, ha később szétkapom az egészet. Sok helyen hallottam, meg láttam, h Logaritmus potmétert használnak hangerőszabályozásra.Mivel tanulmányaim nem ott tartanak, h vettük volna ezt az anyagot, vki elmagyarázná nekem? És tényleg et kellett volna vennem?(a lineáris tudom mit jelent)
igen!
NOSS röviden: tda8560: 817 + áfa 2* THD = 10%; RL = 4ohm 25W (THD = 0.5% 4 ohm 19W, ide 2 db 4 ohmos speaker párhuzamossan, 2ohm és 30W-ot kapunk thd=0.5% mellet ) Ptot=60W ---------------------- tda7375: 784 + áfa 2* THD = 10%; RL = 4ohm 25W Ptot=36W ---------------------- tda1554: 632 + áfa 2* THD = 10%; RL = 4ohm 22W Ptot=60W ---------------------- tda1557: 558 + áfa 2* THD = 10%; RL = 4ohm 22W Ptot=60W ---------------------- tda1558: 593 + áfa 2* THD = 10%; RL = 4ohm 22W Ptot=60W ---------------------- HA13118: 433 + áfa 1* THD = 10%; RL = 4ohm 18W Ptot=15W ---------------------- LA4708: 970 + áfa 2* THD = 10%; RL = 4ohm 22W Ptot=37.5W kinek, mi a jó döntse el :yes: Én a tda8560q mellet maradok akkor is! :yes: :yes: kocsiba, pc tápról, aksiról bár honnan is legyen a 12VDC a tda1557 nagy nulla, a tda8560hoz képest! üdv
Még nem kaptam választ a logaritmikus potméterre...
A lineáris is jó a hangerő szabályozására?
ha Lineáris potit fogsz használni akkor azzal fogsz szembesülni hogy a poti útjának a nagyrészén alig hagosítja a zenét és majd a vége felé nagy ugrással fogja.
A logaritmikus poti az ember hallásához készült, mert az ember hallása logritmikus (kétszer akkora teljesítményváltozást nem észlel kétszer akkora hangerőnek) szal az erősítő hangerőszabályzásához mindig logaritmikus potit használj
Nos, hogy ez igazolja-e vagy cáfolja az elmondottakat, mindenki saját maga döntse el! :yes:
A másik amit meg akarok kérdezni:
Én feszültségosztóként akartam bekötni, vagy hogy kössem be, h állítsam a hangerőt?
Hát hogy máshogy?
Első lábon be, középen ki, harmadikon föld. Ha felcseréled melyik az első nem történik semmi csak annyi hogy másik irányba kell tekerni hogy hangosítson.
Egyszerűen kivagyok...
Gödöllőn lakom, BP-től olyan 25-26 KM-re. Az egyetlen elektronikai volt a városban, ahova szoktam néhanapján elmenni vásárolni. Rendeltem tőlük egy Yellowstone akksit, amt 1 hete nemtudnak leszállítani nekem...Mellesleg a hapitól kérdezgetem az IC-k árát TDa 7375=1600 HUF TDa 1554=1400 HUF TDA 8560Q=1800 HUF :eek2: Na mondom kösz...A pláne az, hogy nem is másnapra, hanem 1-1,5 hetente mennek ama boltba, és hozzák a cuccost! Na mondom kösz szépen. Nemelég h tönkreb-sztam a rohadt 7375-öt még akkor aranyáron jöhet a másik, és pénz nuku, kifogytam :szomoru1: ! Beszereztem +500Ft költségért a logaritmikus potmétert, 1-2 kondit. Már ott vagyok, h feladom, és kiugrok a tetőtéri ablakon !!! Utolsó esély: Nemtudtok olyan boltot, ami a keletitől nincsen messze? az érné meg h bemenjek pestre, mert ha megrendelem postán, ugyanott vagyok. azonkívül még elcsesztem az mp3 lejátszómat a nagy hülye noobságom miatt is
Kész, bejelentem:
a TDA-mat kinyírtam, semmit nem reagál, vagy én vagyok olyan szerencsétlen h szar darabot fogtam ki, vagy kisült vagy mittomén...de a lényeg h nemmegy
Építsd meg a TDA2822M-es erősítőt!
Ez az egy ic ami nekem rohattul bevált. kb. 200 Ft építsd meg, próba cseresznye....
Áhhh...Ez egy hordozható erősítőbe lókötőt se ér
|
Bejelentkezés
Hirdetés |