Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   76 / 177
(#) aderka hozzászólása Jún 9, 2010 /

Üdv!

Hát nemtudom mennyire passzol ide a kérdésem.. Építettem egy programozható elosztót. 4 konektort tudunk percre pontosan egymástól függetlenül beállítani, mikor kapcsoljon be- illetve ki. A programot Parsic-ban írtam meg, és 877A-típusú PIC-et használok.

Tökeletesen megy a program míg nem kapcsol egy fogyasztót.. Kapcsolás pillanatában meghülyül az LCD és minden féle marhaságot kiír, olyat amit nem kéne, vagy másik sorba más helyre kéne.. Ugrik az idő, iyeneket csinál.. Első sorban a relére gyanakszom, kapcsolás pillanatában valami visszarúgás történhet ami megzavarja a futó programot.. A relével párhuzamosan kötöttem védődiódát, és a relét egy tranzisztor kapcsolja. A relével csak a fázist szakítom meg.
Mi lehet a gond? Programhiba, vagy relé?

üdv: Dávid
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Csak éppen belenéztem...
Ez a sok kijelzéskép az tényleg memóriazabáló...
A másik, hogy az órád nem fog pontosan járni...(ha ennyit dolgozol vele, nem lenne kár érte, ha pontosan járna)
Egy ötlet, használj háttér óra chip-et Pl: pcf8583, ehhez van INC formátumu kiolvasó rutin ebben a topicban több változatban, vagy a Ricoh RS5C372A (ehhez is van INC (asm) részlet. Elnye, áramszünet esetén is megmarad az idő, esetleg naptár is...
Ha tul nagy a teher a PIC-en akkor használj kettőt, és Uarton kommunikáltasd őket.
Az egyik Pl csak a kijelzésre szánt dolgokat tartalmazza és ezt egy bizonyos byte-ok fogadása után "aktiválódik" ...stb.100-200ms onként elég küldözgetni.
Két 877 simán kommunikáltatható egymással ezt a Parsiccal nagyon könnyű megoldani, de ha nem kell minden láb, elég a 876 is, az jóval kisebb helyen elfér...
(#) proli007 válasza aderka hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Hello!
Ha csak kapcsolt terhelés alatt van működési zavar, akkor elég egyértelműen a tranziens hálózati áramok befolyásolják a PIC működését.
A következők valamelyikét, vagy esetleg többet is próbálj megvalósítani..
- Tegyél zavarszűrő RC tagot, a relé érintkezőire. (pld. 100nF 250Vac és soros 100ohm. De Y2 típus legyen, de legjobb, külön erre a célra gyártott összetett kondi.)
- Földeld, vagy ha már földelve van, akkor föld-függetlenítsed, a PIC tápfeszültségét.
- Válaszd külön nyomvonalra, a hálózati vezetékeket, a gyengeáramú résztől.
- Használj a gyengeáramú rész körbefogására fém védőárnyékolást. Ezt kösd az erősáramú földelésre.
- Árnyékold a hálózati vezetékeket.
- Használj hálózati zavarszűrő blokkot. (Mind a PC tápban. Rossz példa , de példa)
üdv! proli007
(#) aderka válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Köszönöm, megpróbálom..

Dávid
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

hát a sok kijelzést, hogy lehetne egyszerűsíteni?
Egyébként nagy átalakítást kell végezni, ahhoz hogy pontosan járjon? Mert most az nem fontos, tesztelésre elég a ,,pontatlan,, is. (lényegében senki sohasem fogja használni a ketyerét)
Én is azon gondolkodtam, hogy kettőt használni, csak nem tudtam, hogy lehetséges-e. Azt amit említettél, hogyan kell használni?.. vagy mi az lényegében?

az egyik IC amit említettem az 8 lábu normál lábkiosztással, ezzel könnyű megbirkózni...
A másik az nagyon miniatűr, a normál smd lábkiosztásnak a fele a lábak távolsága, ez elég macerás beforrasztani, a használata valójában ugyan az...
Két lábbal kell csatlakoztatni a PIC-hez, egy 3v-os gombelemről és a rendes 5V tápról kell megoldani az áramellátását, dióda közbeiktatásával, ha elmegy az áram egyből elemről megy tovább. (csak az óra háttérben, ha visszajön a normál táp, a pontos idő újra beolvasásra kerül a PIC által és kijelzőn látható)
Ez egy nagyobb lélegzetvételű dolog, célszerű egy kijelzőt és ezt az IC-t kapcsolni az PIC-hez és eljátszani vele, ha ki tudod olvasni, akkor majd használni is tudod ezeket az adatokat (byte-okat) és állítani is tudod...
Ha ez megy akkor kibővítheted a többi elképzeléseddel.
A másik PIC-el való kommunikáció egy két oldallal ezelőtt volt téma...
Az egész dolgot egyéként a topic elején a hozzászólásaimból kibogozhatod, főleg az első 40 oldalig...
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 9, 2010 /

Imádom az SMD-t Úgy vagyok vele, hogy most a pontos idő nemizgat, azt később is meg tudom csinálni, de a program még nincs kész, és már ,,nem fér,, . Azért érdekel, hogy tudnám egy másik PIC-t is használni, és készíteni tovább a progit..

Válaszd ketté a feladatot...
Lehetőleg úgy, hogy a két feladat minél kevesebb ponton kapcsolódjo egymáshoz, tehát egymást minél jobban tudják nélkülözni annál jobb...
A feladat egyik része az egyik PIC-be a másik része a második PIc-be lesz...
Az lenne a legjobb ha a feladat megfogalmazható lenne úgy, hogy az adatok áramlása egyirányú lenne...így egyszerűbb...
Pl a kijelzésre szánt dolgokat és a "táblázatokat" az egyikbe írnád bele a gyakorlatasabb és kzelőfelület részét meg a másikba (ez lenne a főnök...(a mester))
A mester időnként átküldi a szükséges adatokat, hogy kijelzésre kerüljön aminek kell...stb...
ez néhány Byte-ban értelmethető a mester felől, illetve a másik PIC (szolga) ezeket véve tudja mit kell csinálni ezen byte-ok megkapása után...
Ezt ahhoz tudom hasonlítani, mintha a Parsic-ban két oldalon rajzolod a programodat.
Mindkét PIC-re kell külön programot írni, kell külön Quartz, a tápfesz az közös...
Az uart kommunikációt kell használni...
Kezdésnek, egyik pic-be írj egy kis progit egy két számláló stb Uart modullal küld el a másic PIC-re ahol egy uart vevő modul veszi és egy kijelzőre kiírja ami ebben a PIC-ben "történik"...
Ehhez össze kell a mester PIC TX lábát kötni a szolga PIC RX lábával...
Az adási gyakoriság lehet 100-200ms a mester részéről... a szolga folyamatosan vesz. erre van példa itt a topic-on bőven...
Ha ez megy, akkor már bonyolíthatod a Te elképzeléseiddel...
A gyakorlatban a két PIc közti kommunikáció is foglal le memóriát, de ez 10-15% körül megállhat...
(#) vilmosd válasza jdani hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

Ha ajanlhatom (tudom ebben a topikban nem illik) terj at valami mas (hasznalhato) programnyelvre. Ebben a formaban tehetsz egymas melle 4-5 PIC-et es a kivant program meg nem fog mukodni meg egy 1/4 reszig sem. Ezekkel a soros kommunikaciokkal es egyeb varazslasokkal csak a HW lesz (es a SW) bonyolultabb. ASM ben egy RTC+ LCD+gombok kb 380 PRword. Te mar teleirtad a 877-et es meg sehol sem vagy. Nezd meg pl az AN582-t a MC oldalan. A HW 1 PIC, 1 LCD, 2 kvarc, 3 gomb es 1-2 apro alkatrresz. Ora, perc, masodperc kijelzes, allitas, pontositas egy rovid ASM programban. Belefer akar egy 628-ba is. Ra kellene jonni, hogy ez a P..sic jo lehet egyszeru kis programocskakra, de nem alkalmas komolyabb programok irasara. Elnezem a kinlodast pl egy egyszeru szamlalo, homero, kijelzo, idozito +LCD kezelesere. Ezeket ASM-ben sem nehez megirni. Csak tanulni kellene egy kicsit. Vegul meg az sem nagyon fontos, mert a neten millio pelda van asm-re minden felhasznalasra. Visszaterve a Te projektedre. Csinaltam hasonlot. RTC(valos RS5C372A), LCD, ora, perc, masodperc, nap, datum(ev, ho, nap, ev, szokoev) kijelzessel, napi 5 programmal (ora, perc, ON/OFF, 0-10V %-ban), menu a programozashoz, aramszunet eseten minden mentes, egyeb csili-vili, es belefert egy 873-ba. (C-ben ami szinten eszi a memoriat) En ajanlom melegen az ASM megismereset. Nagyon sok feladatot irtak meg ASM-ben es senki sem halt bele. Nagyon leegyszerusodik a feladat ha vannak alap szubrutinjaid. Azokat viszont konnyu megtalalni. A net eroforrasai szinte vegtelenek. Csak tudni kell oket hasznalni. Nem bonyolultabb osszeallitani egy ASM progit ezekbol mint a barkacs alapokon nyugvo P..sic programban. Itt viszont a problema: meg kell ismerni az alapokat. Melle meg vannak olyan elonyok, hogy MINDEN PIC-et tudsz programozni, nem csak azt a hatot amit ez a "program" ismer. Ajanlom melegen atterni valami alap (kesobb felsobb szintu) program nyelvre. Nagyon megkonnyiti az eleted. Fogadd ezt a tanacsot egy oreg faszitol aki mar vegig jarta ezt az utat.
Udv Vili
(#) dcsabi válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

biztos mindenki büszke a már megszerzett tudására, főleg ha kemény munkával szerezte, ez természetes...
Ebben a topicban valóban csak a Parsic által elérhető dolgokról van szó...
Bizonyos esetekben ezért ez is több a semminél...
Magam példájából kiindulva, rengeteg vezérlést oldottam meg ezzel a programmal...ha összeszámolom 50 db biztos van...
Nagy részüket már rég el is felejtettem, mert a mikrovezérlő programja nevetségesen jelentéktelen része volt emiatt az adott projektnek.
Több esetben a helyszinen rögtönöztem a programot, és elsőre elindult (nem led villogtatásről volt szó)
Ezt szöveges fejlsztővel nem hinném hogy az átlag "hobbista" megoldotta volna.
Használtam én is az általad említett RTC-t ehhez irtam egy Asm rutint, amit beillesztettem a modulok közé, és a program többi része fél óra alatt elkészült...
Nagyon sok visszajelzést kaptam privátban is, hogy ha ez a segédprogram nem lett volna talán máig sem vettek volna a kezükbe mikrokontrollert... (a kezdeti nehézségek leküzdésében, a kezdeti siker nagyon sokat lendít a dolgon, ennél ez megkérdőjelezhetetlen...)
A HW készlet ez valaha a régebbi tipusokra készült, és a F sorozatra utólag lett átírva.
A Motorola vagy Atmel kedvelők, még soha nem panaszkodtak, hogy egy adott szériában csak néhány tipus a kinálat.
4-5 projektet csináltam, ahol 2- vagy 3 PIC-re volt szükség együtt (20Mhz-n), megnyugtathatok bárkit ezek évek óta müködnek 16-24 órában, nem tudok esetleges lefagásról sem...
Egyszer az egyik projektemben kisegítettek "ASM"el, de úgy se fért bele 16F877-be, 18F-t kellet használni az illetőnek, ez az össztett feladat 2-3 hetet vett igénybe az illetőnek, utána szinte a 90%-ban azonos feladatot két 876A-val oldottam meg, egy hétvégén kész volt a progi, máig is hibátlanul üzemel...Az általad említett korlátok valóban léteznek, csak kérdés kinek korlátok... Ez hobbielektronika...
(#) aderka hozzászólása Jún 10, 2010 /

Minden hónapos téma . Hihetetlen, miért nem lehet ezt elfogadni, nem értem...
(#) kaqkk válasza aderka hozzászólására (») Jún 10, 2010 /

(#) poros válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Reménykedjük,hogy ennyi volt és nem offolja szét ismét ezt a topicot. :violent:
(#) baloghzoli1 válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 11, 2010 /

Nem kell mindig leirni elég ha linkeledBővebben: Link(vagy majd linkelem helyetted)
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Nem is tudtam, hogy a táblázatok ennyire falják a memóriáját. A napoknál van vagy 8 is. Hogy spóroljunk, elég ha csak 2011 végéig tudja a napokat számolni. Majd ha ott jár a ketyere, akkor a 3 megmaradt táblázatot cserélem az aktuális napokra, így máris ,,csak,, 77%
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Azok a hosszú táblázatok falják...
Törölj ki egyet próbára, egyből kapsz 5-6%-t...
Meg kellene máshogy oldani, ezt a részét...vagy szerezz be egy PCF8583-t, van itt rá kiolvasó segédprogi INC formátumban a Parsic számára itt a topic elején több formában, (valójában ASM).
Ha sikerül összehoznod HW-en, segítek kiolvasni, az nagy eredmény, -meglátod...Abban bent van a naptár és az idő matematikája, csak ki kell olvasni, és pontosan fog járni...
A 2ms ütemadó az nagyon lefogja majd a PIC-et, ebben az alkalmazásban nincs szükség szerintem 10-20ms-nál kisebb ütemre, ha mindenképpen elkerülhetetlen, használj nagyobb quartzot, akár 20Mhz-t az A-végű PIC-ek tudják.
Lehetőleg egy ütemadót használj, és számlálóval (kapukkal,rs-modul, one-shot...kombinálva) osszad le nagyobbra van erre is példa...akár a késleltetéseket is így.
(#) sniperx hozzászólása Jún 18, 2010 /

Csináltatok már olyat, hogy egy időzítőt kívülről lehessen állítani potival analóg bemenetet használva?
Erre mi a normális megoldás?
(#) kaqkk válasza sniperx hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Valami ilyesmit tudnék elképzelni a feladatra
(csak összedobtam a pic típusát nem is néztem ,majd kiválasztod a fejlesztés megkezdése előtt !)

NONAME.PIC

(#) Panhard válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

IF1 inkább ilyen legyen: A<=B>
(#) proli007 válasza Panhard hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Hello!
Jogos, mert hátha közben állítgatja valaki az analóg jelet.. De a kapu is felesleges.
üdv! proli007

NONAME(3).PIC

(#) m0n hozzászólása Jún 18, 2010 /

Üdv urak!
Van valakinek parsichez leírás példákkal?
Szíjjel túrtam a netet, de seho'se találtam
(#) baloghzoli1 válasza m0n hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

Szia
Itt a leirás 77 oldalas sok példa van +progi súgója(mást nem nagyon fogsz találni)
(#) m0n válasza baloghzoli1 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /

ettől tartottam XD
de azért köszi
(#) baloghzoli1 válasza m0n hozzászólására (») Jún 18, 2010 / 1

Azért ha itt olvasgatsz elég jól meg lehet tanulni ezt vagy a Flowcode-t amelyik szimpatikusabb
(#) m0n hozzászólása Jún 19, 2010 /

:off
Valakinek nincs felesleges meghívója a torrent tanyára ?

:on
(#) dcsabi válasza m0n hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Az a topic elején pár hosszabb hozzászólásomban, több mindent részletesen elmagyaráztam...
Továbbá, amiket feltettem programokat, azok kipróbált
müködő dolgok.
Ennél nem kell egyszerűbb, rajzolsz, F10-lefordít (hex),
beéget, müködik...elégedett...továbblép bonyolultabb dolgok felé.
(#) Panhard válasza dcsabi hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

Hello, megépítettem az általad programozott LM75-ös hőmérőt, működik rendesen. Az a baj, hogy 0.5-ös felbontással mér. Képes az LM75 tizedes felbontással mérni?
(#) dcsabi válasza Panhard hozzászólására (») Jún 22, 2010 /

nincs most előttem a teljes progi, de belepillantottam a Chip adatlapjába...
Szerintem ez a Parsic-on keresztül korrigálható
Pl: a kiolvasott értéket a Parsic valamelyik matamatikai műveletével (vagy műveleteivel) módosítjuk.
osztás, szorzás, összeadás, kivonások kombinácíói...esetleg más modulok Mx...stb
a negativ érték kiértékelésének lehetőségével...
(#) Gyuresz hozzászólása Jún 23, 2010 /

Sziasztok
Kedvet kaptam ,meg hát a kényszer , hogy picket tanuljak programozni, ez jo.
Valaki el kellene mondja nekem honnan lehet beszerezni a Prasic ot , meg nehány kiegészítőt aminek hasznát veszem .
(#) aderka válasza Gyuresz hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Szia! Az oldalamról letöltheted: Bővebben: Link

Dávid
Következő: »»   76 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem