Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   134 / 274
(#) asda10 hozzászólása Máj 27, 2010 /

Na megépítettem a tda2050 el a végfokot.
Szerintetek elég rá egy fél számítógép hűtőborda ami 6.5cm széles 3.5cm magas és 3 cm vastag és 10 lamellás? Majd ha kipróbáltam megírom hogy milyen lett.
(#) sanyady hozzászólása Máj 27, 2010 /

nah srácok megoldottam a problémát
már nem zúg a végfokom... 2 kondi szívózott :S vagy én rontottam +- ágba van berakva 1-1 elkó ami nekem 1000µF volt ezekkel volt a gond... ki kellet cserélni kisebbre 10µF és + még dobtam rá két 47nF-ost is és megszünt minden zaj forrása
már csak földhurok van a számínógép és a erősítő közzöt de az már kis probléma... már máshol kell keresni a hibát
(#) doomkiller hozzászólása Máj 28, 2010 /

Sziasztok! Ma délután kész lettem a sztereó TDA2030A alapú erősítőmmel. Kipróbáltam kb. 3 órát hallgattam miután összeszereltem. Most este hazajövök kb. 20 perce bekapcsolom és zúg-búg. Előerősítőként LM1036N-et használok, hangszórón (0,25W 16 ohm) meghallgattam a jel eljut az erősítőig, de utána már csak zúgás van, mi lehet a baj? A földelést csillagpontosként csináltam meg. A táp aszimmetrikus +36V 6800uF+100nF+6800uF+100nF.
(#) Battila hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy bontott 5.1-em, a mélyládát szeretném továbbra is használni. Nem láttam értelmét a régi elektronika javításának, túl sok volt a hibás kondi, meg a gyanús alkatrész. Maradt belőle:

Egy szimmetrikus tápegység, +/- 10V-os, és egy 20W-os/4Ohm mélyhangszóró.

TDA2030 volt benne eredetileg is (bár a sima, nem az "A", az újabbik verzió). Kellene ehhez nekem egy alulvágó szűrő, az mennyire bonyolult, mert a hestore-n van egy mono kit, ami gyakorlatilag megfelelne, de még nem kérdeztem utána hogy szimmetrikusról hajtható-e(szerintem nem), és olcsóbb is lenne házilag, nyákkészítés is megoldható.

Az adatlapon van nyákterv, de beültetési rajzzal egyben, külön-külön esetleg, ha pedig olyan verzió lenne az maga lenne a tökéletesség. Közben persze én is nézelődök neten, keresgélek még, de gondoltam itt is felteszem a kérdést.

Előre is köszi

Valamint a 20W-os hangszórónak nem lesz-e sok a 16W leadott teljesítmény? (nem hallgatnám maxon, max 80%-ig mennék el vele)

Közben nézem a TDA2050 adatlapját, az már 32W-os?
Mennyit adna le +/- 10V-os trafóval? (pontosabban az már 14,1V, mert gyökkető)
(#) Bassmester válasza Battila hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Ha a tápfeszültséged +/-13,5V (gyakorlatilag kb ennyi a 2x10V AC, Graetz+puffer) és a terhelőimpedanciád 4 Ohm, akkor tökmindegy hogy 2030-at, vagy 2050-et használsz, mindegyikkel kb ugyan akkora kimenő teljesítményre számíthatsz. A tápfesz emelésével tudsz nagyobb teljesítményt elérni.
A 20W-os hangszórónak (továbbiakban hsz) nem sok a 16W r.m.s teljesítményű erősítő, sőt az sem baj ha meghaladja a hsz terhelhetőségét, csak ésszel kell hajtani. Egyébként egy torzításig kihajtott kisebb teljesítményű erősítővel sokkal könnyebb kinyírni a hsz-t, mint egy olyannal ami még a hsz névleges terhelhetősége fölött is torzítatlanul szól.
(#) Dani45 hozzászólása Jún 5, 2010 /

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem, mégpedig megépítettem ezt a kapcsolást Link:http://bsselektronika.hu/index.php?id=33
az asszimetrikusat.
Annyira működik, hogy rákötöttem tápra (12V 100mA)
és alapzaja van.Ilyen normál alapzaj ami szinte minden erősítőnek.Pici halk de észrevehető.
Viszont ha rádugom az mp4em vag bármilyen eszközt akkor elhalkul és nem hangosít magyarul erősít semmit.
Ha valaki tud vmilyen megoldást az irjon!
Előre is kösz!
Dani
(#) magitor válasza Dani45 hozzászólására (») Jún 5, 2010 /

Valószínüleg kevés az áramforrásod árama, mert így 1.2Wos a rendszer ami édeskevés, legalább egy 1A táp kellene neki.
(#) Dani45 válasza magitor hozzászólására (») Jún 6, 2010 /

Értem
Akkor kicserélem nagyobbra a tápot. Am a kapcsolási rajzon a bemeneten van egy 10mikros kondi az direkt van úgy?
Mert a + része az a bemeneten van a negatív része a kondinak detto csak az megy az Ic bemenetére.
Szóval miért nem úgy kell hogy a bemenet + részére a kondi +része a negatív része a bemenetnek a kondi negatív részére?
(#) Battila hozzászólása Jún 6, 2010 /

Szakik, hova lehet aluláteresztő szűrőhőz alkatrészeket beilleszteni a szimmetrikus tápost kapcsolásba, és milyen alkatrészeket. Minimalizmus lenne a lényeg.

TDA2030.pdf

(#) Zenner hozzászólása Jún 11, 2010 /

Hali!

Elvetemült módon elkezdtem egy kihangosítót építeni a TV-tuneremhez. Erősítő gyanánt egy TDA 2030-al felépített ketyerét gondoltam, mert ez már megvolt építve, és megvan sztereóban.
Mivel a PC-be lesz beépítve így a PC táp fogja hajtani terveim szerint.

Okozok én ezzel bármi problémát?(üres járatban, ha nem játszok akkor bírnia kell, de a játék úgy sem ezen fog menni. Ezzel csak a tunert szeretném használni TV-zéshez)

Üdv!
(#) bbatka válasza Zenner hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Szimpla +12V -ról nagyon kis teljesítményt fog leadni. (1-2W)
(#) Zenner válasza bbatka hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Nem is az a lényeg, hogy csak 1-2W-ot fog leadni. Az már elég lesz. Hanem, hogy ezzel ártok-e a nem túl olcsó tápomnak(ugyan is nem szeretném tönkre tenni).

Kizárt hogy ártanál vele, ha jól van megépítve a végfok és nem zárod rövidre.

köszönöm ennyit szerettem volna tudni

Sőt. Nekem van egy hazai fejlesztésű 2x20W-os végfok modulom. A PCI portba lehet benyomni. Sosem használtam, de nem eladó mert ajándék.
TDA8561Q IC 1db. -ból áll

És a PCI port vezérli és táplálja?
Az lenne szép, bár ahhoz már kellene valamilyen illesztő progi is...
(#) mrex válasza Zenner hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

Nem ártasz vele a tápnak most csináltam teszterősítőnek TDA2030 akkal hidalva és meglepően szépen szól nem is gondoltam volna bár hamar rájöttem, hogy a pc táppal bizony zajos a cucc sima trafóval egyenirányítóval kondival nem az teljesen csendes és mondom nagyon szépen szól hidalva egész korrekt hangerő érhető el mindössze néhány négyzetcentiméteres nyákkal hidaló adaptert Hidaló Adapter 2. ábra szerint nyák a hidaló adapterhez sprint layouthoz a csatlakozókat a he-store.ban lehet kapni és igen jók Papa
Mama
Mama csatlakozója
Azzal, hogy fogó kéne hozzá nem törődöm egyszerűen beforrasztom a drótót úgy hogy egy csőrös fogóra több befőzőgumit teszek és blecsiptetem az érintkezőt és már lehet is forrasztani.
(#) mrex válasza Battila hozzászólására (») Jún 12, 2010 /

ha hidalod akkor az egyel alatta lévő hozzászólásomban a link en található leírásban láthatod hogy 4ohm on a teljesítmény 4x eződik
de ezt a tápnak bírnia kell
(#) Battila válasza mrex hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Nem, csak szimplán lesz kis szobába, nem túl hangos filmezésre.
(#) bbatka válasza Zenner hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Nem. Csak az rögzíti. Egy kártya helyére van benyomva.
(#) mrex válasza Battila hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

és neked egy subwofer szűrő kéne hozzá?
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

ha TL064 et használsz akkor kisebb tápfesz is jó pl a +-10v
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Jún 13, 2010 /

Üdv srácok. Van valakinek a hidalt verzióhoz egy Sprint Layoutos nyákterve? Előre is köszi...
(#) mrex válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

valahol itt láttam olvass vissza de amit belinkeltem adaptert az igen jó
(#) Zenner válasza mrex hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ennek örülök . Nekem itt nem nagyon számít a hangminőség és a teljesítmény, hanem csak a kis méret és súly a hordozhatóság miatt. Ezt még is egyszerűbb cipelni lanpartyra, ha közbe zenét is szeretnénk hallgatni(mert ilyen is volt már), mert ez már a gépben van és 2 db általam selejtezett hangdobozkával vígan elvan.
(#) Zenner válasza bbatka hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Már kezdtem megijedni
(#) Battila válasza mrex hozzászólására (») Jún 15, 2010 /

Igen, de jóval egyszerűbb formában ha kivitelezhető.
(#) varhegyi hozzászólása Jún 19, 2010 /

Sziasztok.
Volna nekem 1 genius 1250A jelölésü 2.0 hangfalam.Ebben is TDA2030A végfok van.adatai szerint 2x20w.de az a bibi h néztem a tápja 13.6x2volt
namost ebböl h jön ki 20w?aki tud segitsen köszi előre is.Sziasztok
Következő: »»   134 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem