Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC monitor javítása

Témaindító: pedrock, idő: Máj 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 72
(#) Bacardia hozzászólása Jún 13, 2010 /

Hellosztok!

Egy kis segítséget kérnék kaptam egy Samsung lcd monitort ami bekapcsoláskor tejfehér kép jelenik meg.Semmi más se osd...stb!
(#) szati77 válasza ColT hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

a puffer 100u nem?
(#) MeJack válasza ColT hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

kicseréltem a kondikat az általad egadott értékekre, most az a helyzet áll fenn, hogy bekapcsoláskor fehér fény aztán smemi majd megint feér fény aztán ismét semmi gépre dugva uez csak még vagy + 2szer aztán pedig a power led alapján bekapcsolva marad de teljesen sötét a monitor, smemit nem jelenít meg.
Valami ötlet, hogy hogyan tovább?
Köszi.
(#) didyman válasza MeJack hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Táp, inverter elsőre jó, Az LCD panel nem kap tápfeszültséget. 3,3V kimegy rá, helyi kontraszt tápja üzemel?
Az eredeti baja szakadt cső hozzávezetés, esetleg szakadt inverter trafó.
(#) didyman válasza szati77 hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Kb. mindegy.
(#) MeJack válasza didyman hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Attól hidalok le igazán, hogy látszólag minden rendben, alap hibája az volt hogy képet mutatott csak háttérvilágítás nem volt, kicseréltem egy felpúposodott kondit és utána kezdte el a villogást, majd minden kondit kicseréltem a fentebb megadott adatokra és most eg ezt csinálja. Már lassan nálam is felpúposodnak a kondik az agyamban tőle.
(#) ColT válasza liderces hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Hello!

Mondom a munkahelyemen van táp, de onnan meg semmit nem lehet venni/elhozni. Tehát értékekkel tudok segíteni, mással nem nagyon

A puffer meg lehet, hogy 100u, azt írtam is, hogy emlékezetből mondtam. Azt tudom, hogy egyszer egy 68-asra cseréltem (az volt csak), és ment azzal is...

LCD kábele rendesen helyére van dugva, reteszelve?
(#) MeJack válasza didyman hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Igen a helyén van rendesen, már próbáltam azt is hogy lehúztam az LCD panelt a táp panelről akkor viszont semmit sem csinál. Már az lcd kábelt is lehúztam az LCD panelről és akkor is uazt a villogást csinálja.
Talán egy kapcsolási rajzzal lehetne valamit kezdeni vele, mert már ötletem sincs.
(#) MeJack válasza MeJack hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Visszatértem ak iinduló állapothoz, végülis tényleg kábel hiba volt csak magánál az LCD nél volt picit elcsúszva a kábel
Szóval az alap hiba, bejön a kép kb 1 mpig látszik is minden majd kikapcsol a háttérvilágítás de a kijelző látszik ha oldalól megnézem vagy rávilágítok. Viszont ebben az álapotában elég fülsüketítő és irrítáló sipoló hangot ad ki, gyakorlatilag végig sípol kivéve azt az 1 mp est mikor a háttévilágítás bekapcsol. Ha kikapcsolom és újra be akkor ugyanez az 1 mp van meg a világításban.
Innentől hogyan tovább? Mi lehet a gond?
(#) ColT válasza MeJack hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Inverterben trafó hiba...
Esetleg fénycső hiba, de az nem valószínű.
(#) MeJack válasza ColT hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Közben lebontottam az egész monitort az utolsó lemeig mert csak így fértem a fénycsőhöz és legagyobb elszomorodásomra a felső fénycső pár egyik szála szépen el van törve
Gondolom csak így duplában lehet cserélni mert együtt vannak beöntve egy gumiburkolatba. Valami jó bolt ehhez a sinin kívül?
Köszi szépen a segítséget mindenkinek.
(#) ColT válasza MeJack hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Hello!

A drót tört meg, vagy a cső?
Mekkora monitor?
Van egy törött 19"-os FuSi-m, ha kell belőle a cső.

Egyébként valszeg csak párban lehet (illetve érdemes) cserélni.
(#) MeJack válasza MeJack hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Egy kis fekete gyűrűje mindegyiknek van, akkor valszeg mind ki fog nyiffanni hamar?

Én meg pont a fénycsövet valószínűsítem, ha a trafó szakadt, az inverter visszacsatolás hiányában azonnal leáll és a lámpa sem nagyon villan fel (attól függ, hol szakadt meg), ha mégis, az rövid ideig tart, tényleg villanás, de sérült csőnél a védelemnek még van némi belépési ideje, mielőtt leáll az oszcillátor, és az kb stimmel 1-2s-ra..
Hopp, látom, közben ki is derült. Ha csak a vezeték törött le, forraszd vissza. A feketeséggel ne törődj, üzem során, pláne induláskor az emissziós bevonat elég nagymértékben amortizál. Amíg nem indul rózsaszínes fénnyel a cső,a ddig még használható. Ha mind a négyet cseréled, akkor sokba fog kerülni, annyiért majdnem kapsz másik monitort használtan. Aztán ki tudja, a trafó milyen állapotban van. Ha a forrasztás nem megoldható, illetve a csőcsere sem, akkor egy csövet és visszacsatolását kapcsolástól függően ki lehet iktatni komoly mellékhatások nélkül.
(#) ColT válasza didyman hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Ha a trafó szakadt.
De ha menetzárlatos...
(#) didyman válasza ColT hozzászólására (») Jún 13, 2010 /

Itthon 20:1 arányban vezet a szakadt a menetzárlatoshoz képest, és kb. azonos a leszakadt/kilukadt cső, mint hibaok a trafók mellett.
(#) extreme hozzászólása Jún 19, 2010 /

Sziasztok !
Remélem, tud valaki segíteni. Van nekem egy Fujitsu-Siemens L9ZA 19 "" TFT, LCD monitor-rom és nincs kép csak egy ledd villog kéken 2-3 másodperces ciklusban, érdemes a kondikat kicserélnem vagy más baja lehet?
Előre is köszönöm a válaszokat.

(#) ColT válasza didyman hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Hát, valószínű neked van több tapasztalatod, én csak a kondikkal szoktam szórakozni, annyira azért nem szeretem a ranszolgatartóimat, hogy sokat agyaljak nekik egy monitoron
(#) ColT válasza extreme hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Az valószínű, hogy kondihibás, szedd szét, ha púposak a tápon a kondik, akkor az lesz.
(#) gaben62 válasza extreme hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Üdv.nagyon kicsi a valószínűsége,hogy elko kiszáradása,vagy
megszaladt táp miatt,felmelegedett kondi okozza a hibát.
Más lesz a gond,a mai Lcd,tv-ben,monitorokban elég jó minőségű elkok-kondik vannak,még a kínai cuccokban is.
Fejlett a technológia,10-12évet simán bírnak,egész napi használat esetén is.
Én pl.régi Vt.Orion,+német kintről hozott Tv-ket javítgatok,hétvégén,ezek 15-17évesek,és most cserélek benne tápelkokat,primerben,szekunderben.
Idáig működtek vele,gond nélkül.
(#) didyman válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

"mai Lcd,tv-ben,monitorokban elég jó minőségű elkok-kondik vannak,még a kínai cuccokban is.
Fejlett a technológia,10-12évet simán bírnak,egész napi használat esetén is."
Akkor elméleted szerint a heti 1-3 LCD monitornak nem kéne idejönnie kondibajjal és az öregebb, 4-5 éveseknek sem kellene elrohadt lábú primer elkóval és járulékosan elrepült primer vezérléssel idejönniük. Pedig jönnek. A fejlett technológiád elsősorban költséghatékony, ennek kínai megvalósítása messze jár a jótól, pláne a tartóstól. Amiben bízni lehet, az a japán elkó, a többi az olyan, mint a lottó. A TV-kben létező típusokkal valóban kevesebb baj van, CRT TV-t ritkán kondizok pár évesen, de az LCD TV-kből már éppen olyan szemét kerül elő, mint a monitorokból.
A hibához visszatérve, készenlétben maradást ritkán okozhat elkó is, találkoztam ilyen esetekkel.
A fejlett technológiához még annyit, hogy egyszer tegyél fel ESR-mérőre ilyen fejlett kondikat, döbbenetes értékeket tudnak produkálni.
(#) ColT válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Nagyon jó minőségűek, de valamiért folyamatosan kidurrannak... Amit a kollega leírt, villogó Power led, annak lehet az egyik (persze nem egyetlen - de könnyen ellenőrizhatő) oka, hogy kiszáradtak a táp egyenfesz. oldalán az elkók, és a táp nem tud elindulni.

10-12 évet ezek az LCD-k, tápjai a mesében sem bírnak ki, legalábbisa Fujitsuk amik a melóhelyemen vannak, rendszeresen jönnek hozzám kiszáradt elkókkal.
Más kérdés, hogy a többi típus, amit ott használunk, el se jut addig a 4-5 évig, amíg kiszáradnak az elkók, mert hamarabb meghal az inverterük, vagy simán csak leégnak
(#) extreme válasza ColT hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Sziasztok!
Köszönöm a gyors segítséget kezdem a kondikkal, ha esetleg van, valakinek ilyen működő panelja szívesen megveszem, próbálom, nektek képel illusztrálni, hogy melyik kondikat forrasztottam ki. Esetleg nem tud valaki Budapesten ahol személyesen meg tudom venni a kondikat? Mert eddig csak webes boltokat találok.
Ha esetleg nem a kondi akor megyek szépen sorba

panel1.jpg

(#) ColT válasza extreme hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

A képen levő elkók jónak tűnnek (ezek voltak benne, vagy csere után van már?)

220 puffer jó?

Ha ezek OK, akkor valami kevésbé tök hibája lesz.
(#) didyman válasza extreme hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Hallani kéne azt a tápot és mérni, hogy az 5V stabilan jelen van, vagy pulzál a LED-del. Ezesetben a primer pufi (folyást nem látok a lábánál), illetve a primer odlali segédtáp puffere halódik, vagy az inverterben zárlatban ül valamelyik tranzisztor. Ha az 5V stabil és a 12V sem mászkál nagyon, akkor hajszárítóval mérj rá a vezérlőpanelre, lesz rajta egy 3,3V-os táp, akörül melegíts úgy, hoyg be van dugva. ha egyszercsak elindul, ott kell cserélni mindenféle, kb. 47µF-nál nagyobb elkót.
(#) ColT válasza didyman hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Hát azt tudom, hogy ha csak az invertere meghalt, akkor nem kapcsol ki teljesen, csak az invertert rántja le, és a monitor megy, csak a világítás nem.
Ha ez segít valamit.

(Csak ugye nem néztem utána, hogy inverter halálkor milen fesz mit csinál, mert ha nem csak elkó cserés, akkor már megy is a selejtbe... nem vagyok én szerviz )

De a 220 puffer ritkán szokott elhalni ezekben. Mondjuk ha van mire, akkor meg lehet próbálni kicserélni.
(#) didyman válasza ColT hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

Mivel egy tápkörön ül az inverter és a logika, így ha az inverter egyik félvezetője zárlatos lesz (vagy a kapacitás forraszhibás, mert az még tipikus), akkor az induló inverter lerántja a PWM túlterhelésvédelmét. Ez főleg a vezérelt áramgenerátoros+önrezgő oszcillátoros inverterekre jellemző.
Primer pufi meg szokott elhalni, egyik lábánál kicsordul a szíve, ott el is rohad, aztán vagy durran egyet ugyanott, vagy csak simán nem tud indulni vele a készülék. Lelon kondik sokat csinálnak ilyet, mondjuk ez a feliratai szerint Teapo lesz, az talán nem.
(#) extreme válasza ColT hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

A képen látható panel sajnos nem az ennyim, a netről vadásztam, de pont ugyanilyen, én csak a kondik értékét firkantottam oda a képre. Az én kondijaim púposak,azért gyanakodtam rájuk.220 puffer nem púpos,mérni nem tudom nincs müszerem,de szerintetek azt is cseréljem ?a kimeneti tüskék alá van írva a panelra a kimeneti feszülség azt még megmértem 5 és 12 volt jön rajtuk
(#) didyman válasza extreme hozzászólására (») Jún 20, 2010 /

ha alába körül nem látsz folyást a tokon, és Teapo is,a Akkor nem. de az ára nem túl kritikus. A közelében lévő pártíz mikrós annál inkább cserét érdemel, akéárhogy is néz ki.
Következő: »»   41 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem