Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   126 / 316
(#) joey hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Hello.
Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt az usb-jack átalakítót házilag hogy lehetne megcsinálni?
köszi.

Bővebben: Link
(#) magitor válasza joey hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
meg persze csak meg kellene tudi milyen cél ic van benne.
(#) Bassmester válasza joey hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Ez egy interfész, amiben A/D konverter van és lehet hogy driver is kell hozzá.
Itt olvasgass!
(#) ZSozsóó válasza joey hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Hello!

Ha otthon vagy a programozásban, szerintem egy gyors avr-el vagy pic- el simán megoldható, valóban csak egy A/D átalakítás kérdése, de a legkedvezőbb Bassmester kolléga ajánlata a kis pcm IC, ingyen is tudsz termékmintát kérni, emlékeim szerint TEXAS ic ez, egy fél marék alkatrész és működik, driver meg van benne, plug in play az eszköz. Én is most gondolkozok egyen, arra figyelj, hogy a gyári ajánlásban a bemeneti impedanciája kicsi, tehát egy impedancia illesztés illik elé, egy műveleti erősítő bőven jó, a 2 csatorna meg egyszerűen lepárhuzamosítható, vagy csinálhatsz 2 bemenetet is, végül is az is megoldható. A bemeneti jelszintje sem túl nagy, lévén a tápfeszültsége is alacsony, szóval arra is ügyelj, hogy a gitár egy egy komolyabb tranziense már clippelésbe viheti, némi osztás nem ártana elé. Külső tápot érdemes alkalmazni, az USB -ből jövő tápfesz néha bezavarhat, egy barátomnak van egy ilyen DIY példány, egy héten egyszer tuti "beresetelt" neki, pedig minden gyári ajánlott szűrést betett, úgyhogy csinált hozzá külső tápot, azóta probléma mentes. Nem kér nagy villanyt egy egész kis trafóval is beéri, az a pár száz forint szerintem már nem téma. Mindezt vedd figyelembe, hogy egy ilyen egyszerű gyári IC is ennyi buktatóval rendelkezhet egy saját cucchoz, mérlegelj, aztán ha úgy gondolod, vegyél gyárit, elég olcsón vannak jó példányok. Talán a line6 is gyárt ilyet emlékeim szerint, aztán effektekkel tele is van tűzdelve...

Zsolti
(#) toca02 hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Sziasztok. Köszi a legutóbbi gyors reagálást, megoldódott a baj. A kérdés szerintem megint ZSozsóó-é lesz. Induktormentes wah-ból lehet-e cry-baby-hez hasonló hangzást kicsikarni? Nem rossz, de a mesternek nem tetszik a hangja. Akusztikus módban wammog, de ha rátesszük a distortiont akkor inkább hangerő potiként működik. Ennek mi lehet az oka? Van tippem, de nem vagyok biztos benne.

Előre is köszi:

Toca
(#) Spacemairne00 hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Hello.

Nagyon nevetséges a kérdésem de én már bele zavarodtam a tonepad-os nyáktervek már meg vannak tükrözve vagy meg kell tükröznöm?
(#) gking228 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Meg vannak tükrözve, csak simán rá kell vasalni a nyákra.
Éééés mit szeretnél csinálni? (A tonepad-os oldalon nagyon jó projektek vannak.)
(#) karpi válasza toca02 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Nem tudom mit epitettel es hogy ,valahol "hatrabb" tettem fel Wah kapcsolasi rajzot OTA-val ,remekul mukodik.
A CryBaby hangjat ugy lehet utanozni hogy a hapogasi savot /atfogast kell beallitani ,valamint a Q-t a szuro josagat a visszacsatolas allitasaval .Ez utan a Wah pedalt egy torzito ele kell kotni a torzitasi szint finom beallitasaval lehet a Cry Baby hangzast utanozni.

Itt a rajza egy univerzalis szuronek amelyel tobfele Wah hangot lehet kihozni .A FET helyett be lehet kotni egy 100K-500K Ohm-os potmetert vagy LDR-t hogy egy fenyvezerelt pedalt epithess ami nem kopik nem serceg stb mint a potmeterek egy ido utan a sok hasznalattol.
Egy ilyen szurovel rengeteg hangzast lehet elerni.
(#) darknbass hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Tettem az orange sqeezer-be trimmert... Ezzel be lehet állítani, de sajnos nekem nem olyan erőteljes az effekt mint az előzőleg linkelt videóban... :\ Valaki, aki csinált már ilyet nem próbálta variálgatni, modolni?

A wah-hoz ezt a bufferes dolgot ki lehet próbálni, nekem se ment jól distortal egyik wah pedálom se, csak overdriveokkal:
http://fuzzcentral.ssguitar.com/mccoy.php
(#) toca02 válasza karpi hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Szia karpi! Ezt építettem meg, mert ennek alacsony a költsége. Ha esetleg a rajz alapján pontosítanád, hogy mit is kellene variálnom, azt megköszönném. Előrébb (236.oldal) vannak fényképek is.
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Csaó !
Jó rég nem volt időm irogatni ide, meló stb ..
Az EQ -d igen jól operál, elgondolkodtató az építése. Én mostanság egy line6 pocket pod expresset nyúzogatok, meg persze cr10 est, meg bugit meg ... . Az usb interfész az érdekes, kérdés mennyire lényeges, egy használható hangkártyával igen szépen szóló dolgokat lehet felvenni vonalból is. Itt egy kis példa, de gitározni még mindég nem tudok ) Bővebben: Link
Ez csak pod express, nem mondom hogy jó, de egy demo suoundnak simán elmegy szerintem. Ebben ugye csak erősítő emulaciók vannak, szal egy overdive elkellene elé hogy legyen kitatrása a hangoknak. (má látom, hogy sux a gitár mé nem tarja ki az a hangot )
Pár hét és overdrive építés !
(#) Spacemairne00 válasza gking228 hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
Hello.

Köszi szépen a választ, hát sok mindent , most egy mxr nosiegate, egy tubscremar, és egy flanger van kinézve.
(#) darknbass hozzászólása Jún 15, 2010 /
 
Videoton távirányítóból bontottam üvegházas H 100 jelzésű diódát. Valakinek van tippje miféle, kefél-e?
(#) ZSozsóó válasza toca02 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hello!

Semmi nem segít, nem a földekkel van a baj?

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hali!

EQ-t majd elküldöm, elő kell ásnom...
Igazából egy jó interfészt célszerű építeni még egy jó kártya line bemenete elé is szerintem. Némi impedancia illesztés elkél, ha pl gitárral szeretnénk rálépni. De egyébként is nyugodtan megtehető
Én még mindig mikrofonokkal kísérletezek, a kis kapszulákból szerintem elég tűrhető kis mikit lehet építeni fillérekből, még egy kevés "okos" elektronikával meg lehet rajta fejleszteni...
Enyém így szól, pl ezt a mintát tegnap csináltam:
mikrofon (áramkör a testben) -> line in -> guitar rig3 (kompresszor+reverb).
A hangszóró egy tesla mélyközép, szerintem elég kráncsos hangja van Az erősítő a hibrid fejem, a gain szélsőségesen nagy...
Bővebben: Link
Wav- ban van, jópár mega, mert az mp3 konverzió nagyon sokat elvett a dinamikából. Játszani én aztán végleg nem tudok, csak pötyögök
Milyen OD-t tervezel?

Zsolti
(#) toca02 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Köszi a kérdést ZSozsóó. Mostmár működik. A földdel volt a baj, csak a művész úrnak nem tetszik a hangja. A distortja az erősítőben van, így nem adja ki a wah-t. A wah az erősítő és a distort közé kéne szerintem. Distort nélkül nem rossz, de ő inkább a cry-baby féle hangzást szeretné. Ehhez kértem pontosabb adatokat karpi-tól, mert szerinte elvileg elérhető olyan hangzás ezzel is. Szerinted sikerülhet?
(#) ZSozsóó válasza toca02 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hello!

Bocsi, csak most vettem észre a hozzászólást, örülök, hogy működik.
A baj az lehet, hogy nem elég keskeny sávú a szűrő. Ezzel az áramkörrel nem lesz olyan, mint a crybaby. Válogathatsz karpi kapcsolásaiból, de lehet ezzel játszani, ha változtatható pozitív visszacsatolást teszel egy ilyen kapcsolásba és gerjedés határra vagy kicsit lejjebb állítod....csak hát pozitív visszacsatolás, gerjedés, nem szerencsés, de az meghegyezi a szűrőt, nagyon komoly Q-kat lehet elérni. Csináltam már ilyet, de az is elég egyedi hangzás, nem a crybaby. Igazából miért nem az origi kapcsolást építetted? Csak a tekercs benne a gáz, de millió helyről lehet bele szerezni jót fillérekért.
Esetleg tegyél elé buffert, az lehet nem ártana, a kimenetre annyira nem is gáz, inkább a bemenetre, de úgy az igazi, ha a kimeneten is van. Megint az agyonismételt örök szabály = szűrőt kis impedanciáról hajtani, naggyal "terhelni"...

Zsolti
(#) karpi válasza toca02 hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
A tranzisstornak legyen jo nagy erositese .
az 50Kohm a visszacsatolo PI szuro lancal sorba a hatas melyseget allithatja.Az 5.7Mohm allitasaval az erositest => szuro josagat lehetne allitani . R7 es R6 allitasaval ugy a melyseget mint a finom hangszint lehetne allitani a C5 es a C6 -al parhuzamossan kotve kulombozo etekeket max az odairt ertekeket melyebre megy a hapogasi hangszin .
Probalgatassal lehet beallitani a kivant pontos hanghatast.

Az R3 5,7MOhm ,ha nincs ilyen nagyerteku potmeter lehet tobb 1MOhm -osa ellenallast sorbakotni amelyeket ha kell ki lehet iktatni vagy atkhidalni a beallitasnal ezekkel egy 1-3MOhm potmetert sorbakotni .Ott legalabb 1-2Mohm ellenallas kell maradjon a potmeter teljes nullazasa eseten is hogy legyen valamennyi erosites .

Pont ezt a kapcsolast meg lehet epiteni egy IC kore aminek van boven erositese igy tobb mindent lehet probalgatni .
A multkor feltett szurokapcsolashoz egy TL072 ket erositot tartalmazo IC kell ami nem draga a tobbi alkatresz majdem ugyanaz mint a tranzisztoros valtozatban , es biztossan jobban mukodik.

Ugy a tranzisztoros mint az IC -s valtozathoz jol jonne egy "buffer' a bemeneten es a kimeneten ami jo illesztest ad a bemenet alamint a kimenet fele .A szuroket ekhuzhatja a kulonfeke impedancia ami a bemeneten vagy a kimeneten a gitar vagy az utanna kovetkezo erosito bemenet ad ..bizonyos beallitasoknal begerjedhet a kapcsolas ( futyul) vagy eltompul a hangefekt hatas a sontoles miatt .

De ezt a tranzisztoros kapcsolast is lehet igy probalgatni mivel eppen egyes nem-illesztesek adjak az egyes kulonleges szokot gitarnak valo hangzast .

Szerintem talan kene egy eloerosites is hogy a tranzisztort tulvezerelhessed mert a Cry Baby-nel is a hangzas nagymertekben tulvezerlesbol is jon.

Nagyon sok hangzas ami "bright"-nak csillogonak "kiemelkedonek " tunik tulajdonkeppen egyaltalan nem olyan csak a kornyezeti hatter hangszinehez viszonyitva tunik annak.Tehat a hatter hangzas ( eggyutes ,dob,basszus ,orgona, masik ritmus vagy szolo gitar ) nelkuli hangzas probalgatas altalaban mas beallitast ad ! Kell egy kis tapasztalat hogy a meflelelo jo hangzast "megtalalja" a gitaros.
(#) toca02 hozzászólása Jún 16, 2010 /
 
Köszi a válaszokat, majd államvizsga után mókolok vele. ZSozsóó! Pl. honnan tudok megfelelő tekercset szerezni fillérekért, vagy esetleg tv-ben monitorban lehet ilyesmi?
(#) ZSozsóó válasza toca02 hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Régi zsebrádiók kimenő, csatoló trafói pl nagyon alkalmasak, de monitorokban, tévékben is előfordulnak mind ferrit, mind lemez vasmagos tekercsek. Fizikailag nagyobbak a célszerűek, aminek nagy az induktivitásuk, párszáz mH -hez már elég jól hozzá lehet lőni az áramkört. Vagy veszel fazék vasmagot pár forintért és tekercselsz rá huzalt, egyszerű a képlet az AL érték ismeretében, azt meg a vasra rá szokták írni, googlézd le. Lakkozott és zománcozott 0,1-0,2mm-es vezetéket én anno a sorkimenő meg a képkimenő trafókról szereztem, érdemes roncs készülékekben szétnézni, esetleg még germánium tranyók, nagyfesz fólia kondik is előkerülhetnek...Szét kell nézni.
(#) toca02 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 16, 2010 /
 
Köszi az infókat! Majd rámegyek.
(#) darknbass hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
Halihó!
Germánium varicap diódákat használhatok diódás torzításokba?
(#) ZSozsóó válasza darknbass hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Szerintem egészen nyugodtan. Ezeknek a diódáknak a kapacitása pár tíz- száz pF a változás a vezérlő feszültség hatására is nagyon minimális, szóval szerintem nem fog rendellenességet okozni. De miért nem si, ge vagy schottky diófát használsz?
(#) darknbass hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
Vaterán találtam germánium varicapokat. Azért
(#) darknbass hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
Óhóó, de tudtam venni rendes germánium diódákat! Volt egy helyi boltban, ahol még nem kérdeztem. =)
(#) gking228 hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
Ismeritek a Marshall MS-2 hordozható gitárerősítőt?
1W-os, Tone és Volume szabályzók vannak rajta, és át lehet kapcsolni Overdrive fokozatba.
Ha valakit érdekel, tudok kapcsolási rajzot és nyáktervet adni. Én ma építettem meg, és nagyon tetszik
(#) ZSozsóó válasza gking228 hozzászólására (») Jún 17, 2010 /
 
Hello!

Tedd fel a rajzot, nyáktervet, ami van, had okuljunk belőle, meg persze képeket a kész dizájnodról! . Gyanítom valami nagyon egyszerű, fuzz szerű meg ic-s végfokozat lehet ebben a kis motyóban. Érdemes játszani ilyen kis teljesítményű cuccokkal, még nagyobb ládán is meg tud szólalni, persze csak móka szinten érdemes foglalkozni egy ilyen ötlettel, nem nagyon lengeti meg igazán ekkora teljesítmény a szórókat, bár a hangerő kielégítő lehet.
Én mindenképpen akarok csinálni egy jFetekből felépített ellen ütemű ,kimenőtrafós végerősítőt, igazán kis teljesítményű,pár mW, erre reaktív terhelés, aztán IC-s végfokozat adná a hangerőt(magyarán a jfet adná a szandot, az IC a teljesítményt, az már nem nagyon színezne)...Egyelőre tervezési fázisban van, lehet a reaktív terhelést elhagyom, aztán a hangszórótól vezetek vissza visszacsatolást a kis jfet fokozatokhoz, még nem tudom, meg megfelelően kis vasat keresek a kimenőhöz Elég lenne 0,5-1cm^2, csak nem nagyon találok sehol, pláne csévetestet, bár azt meg lehetne oldani...
Várjuk a rajzot!

Zsolti
(#) gking228 hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Halihó újra!
Felteszem akkor a kis erősítőt.
A panelrajz a módosított áramkörhöz készült, de az alap kapcsolást is meg lehet rajta építeni. Ezért felteszem az alap kapcsolási rajzot is. Kaptok egy bónuszt is, aminek a lelke egy LM386. Sok sikert az utánépítéshez
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
Csao, Od ra egyenlőre : Bővebben: Link
ebben gondolkodok. Szerinted működhet ?
(#) magitor válasza kefe13 hozzászólására (») Jún 18, 2010 /
 
Én ezt már megépítettem és sajnálatos módon meg sem nyikkant pedig fűtése is megfelelő volt illetve az anódárama is
Következő: »»   126 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem