Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rally computer = Tripmaster
 
Témaindító: gustaw, idő: Márc 23, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gustaw hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
Üdv minden elektronikusnak!

Idén volt szerencsém részt venni egy afrikai tereprallyn (Budapest-Bamako rally), és ezzel végérvényesen megfertőződtem ezzel a sporttal. Már régóta hajkurászok egy olcsó, de ötletes megoldást arra, hogy hogyan lehetne építeni egy tripmastert, azaz a rally-kon használatos többfunkciós eszközt. Számos drága megoldás létezik erre, de bízom a ti ügyességetekben és tudásotokban. Én nem értek az elektronikához, de szívesen barkácskodok, ezért fordultam hozzátok. Láttam már több fórumban is hasonló elképzeléseket, ezt szeretném most összefogni és egy kézzelfogható, működő eredményt kreálni.
Ha jól vettem le a témát ezt talán a PIC programozók tekinthetik a leginkább kihívásnak.

A Funkciók:
1. digitális kilóméteróra és fordulatszámmérő
2. rész és össztávok megjegyzése
3. dátum és idő
4. Voltmérő, olaj, víz, és levegő hőmérséklet mérése
5. nagy jól látható, megvilágított kijelző
6. három nyomógombos működtetés (funkcióváltoztatásokhoz, adatbevitelhez)

Német srácok egy csoportja ezt már kitalálta, sőt letölthető a kapcsrajzuk is,meg az alkatrészlista, de az egészet SMD alkatrészekkel csinálják, azt meg nálunk is gyilkos áron vállalnák el kis szériában. Hátha meg lehet oldani másképpen.

A SIXO oldalán vannak róla képek és info.
(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Nem biztos, hogy feltétlenül gyilkos az az itthoni ár.
(#) Marco_HUN hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
msot lehet hülyénenk fogtok tartani vagy örültnek dem ind1 ha van egy kapcsolási rajzod akkor onnantól kezdve meg tudod te saját magadnak tervezni a NÁK-ot és akkor nicns szükséged az ott leírtakra. az smd alkatérszeket ki lehet cserélni sima alkatrészekre is kissé (jóval)nagyobb lesz de azi s menni fog.A pic-es dologban meg annyit hogy nem értek hozzá de ha megvan aannak is progija akkor megint sima dolog csak idő kell hozzá és akkor eltudod készíteni adolgot
a kapcoslást ha lehet akkor tedd fel merengem is érdekelni mint elektronikaval foglalkozó tanulót (ha modnhatom magamat ennek)
(#) lgyk válasza gustaw hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Hi!

A 4. pontot kivéve egy jobb kerékpárcomputer is teljesíti a feladatot, az 5. pontra pedig vannak kapcsolások volt- és hőmérő funkcióval itt a kapcsolások között.

Ugyan nem tudják regisztrálni a hőmérsékletet és a feszültséget, csak állandó kijelzésük van, de a legegyszerűbb megoldás a modulonkénti felépítés lenne.

Ha mégis integráltan akarod megoldani, akkor kell egy nagyobb teljesítményű mikrokontroller, egy Hall-szenzoros kerékfordulatszámmérő a sebesség és az út kiszámolásához, valamilyen érzékelő (pl. optikai) a motorfordulatszám érzékeléséhez, egy A/D átalakító a voltméréshez (több mikrokontrollerben beépített A/D átalakító van, azzal könnyebb megoldani a feszmérést), néhány digitális kimenetű hőszenzor, pl. DS18S20, kijelző.

Ezeket egybe, működőképesre összerakni nem kis feladat. A PIC-re programot írni még macerásabb, bár talán az a könnyebb része, ha minden adatot szép szabályos digitális formában kap meg (pl. Hall-szenzor kimenete TTL szintű). A kijelzés, felhasználói felület kialakítása külön művészet.

"sőt letölthető a kapcsrajzuk is,meg az alkatrészlista, de az egészet SMD alkatrészekkel csinálják, azt meg nálunk is gyilkos áron vállalnák el kis szériában."

Ugyan már, sokan tudnak itt SMD-t forrasztani! Meg aztán SMD-k között is nagy különbségek vannak, pl. a SOIC tokozást könnyű beforrasztani, a BGA-t szinte lehetetlen.
(#) lgyk hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
Megnéztem az oldalt, szerintem érdemes azt megépíteni inkább...
(#) mokus válasza gustaw hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Helló!
Szerintem ez simán utánépithető, ha beszerezhető minden alkatrész... Ahogy nézem folyamatosan foglalkoznak is vele, tehát nem halott a dolog.
SMD-vel sajnos meg kell barátkozni, ez a jövő.
Szerintem ha nekiesel meg tudod csinálni, ha meg nem szeretnél vele foglalkozni, akkor kérj árajánlatot rá. Szerintem egykét jómunkásember vagy egyetemista örömmel bevállalja 1-2 ezresért cserébe.
(#) gustaw hozzászólása Márc 24, 2007 /
 
OKé! Akkor ezennel kérek árajánlatot a kütyüre!

A kerékpáros témán már én is agyaltam, de úgy szerettem volna, ha egy kijelzőm van és azon tudom a szükséges adatokat kijeleztetni.
A gyilkos árat azért mondtam, mert elmentem korábban egy mesterhez, elvittem neki az összes doksit amit a Sixo oldaláról le bírtam szedni és még drágábban akarta megcsinálni, mint amennyiért az origi gépet meg lehet kint venni.
Igazából, ha valaki beleolvas a Sixo honlapjába ott a német srácok is leírják, hogy szinte nonprofit a dolog. Én pusztán arra lennék kiváncsi, hogy kihozható-e hasonló itthon olcsóbban.
Mivel nem vagyok járatos a szakmában, csak kontárkodok nem tudom megítélni, hogy mennyivel lenne nehezebb, meg nagyobb, ha ugyanezt a kütyüt nem smd cuccokból építjük.

Kicsit off: kezdeti lépésként meg akartam csinálni nemrég az oldal hasábjain található PIC-es hőmérőt, ami a DS 1820-assal mér. Sikerült is megcsinálni a dolgot, de a DS1820-as helyett már csak DS18S20-ast kaptam, azzal meg nem tudom kiolvastatni a DS-ek címét csak F-eket lát a progi. Valakinek ötlete a javításra? Áll ebben is pár Forintom.
Köszi
(#) lgyk válasza gustaw hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
A két szenzor tudomásom szerint teljesen kompatibilis. Nem lehet, hogy mindkét szenzort beleraktad már az elején? Kódba nem piszkáltál?
(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Márc 25, 2007 /
 
Azért nem tanácsos hagyományos alkatrészekkel megépíteni ezt a kütyüt, mert magaddal cipelhetnél egy kisebb aktatáskát, amiben kompletten elfér...az meg a másik, hogy a német oldalon lévő főagyat (mikrovezérlőt) nem lehet kapni, csak SMD tokozásban...és ha ők már ezt kifejlesztették és INGYEN közre is adnak hozzá minden forrást, szerintem ez több, mint elég!

A hagyományos alkatrésszel ne foglalkozz, azt én biztosítani tudom (feltéve, hogy megépül valaha a szerkezet), így már "csak" az LCD, meg az IC-k lesznek húzós áron. Valamint a beültetést is nagyon kedvező áron meg lehet oldani (rajtam keresztül ).

Ha a fő IC-t sikerül beszerezni, az félig nyert ügy!
(#) gustaw válasza lgyk hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
A két szenzort a leírás szerint tettem bele külön-külön. Megnéztem az adatlapjukat, ott is azt írták tök ugyanaz a kettő, mégsem lett jó, pedig ez már egy jó kiindulási alap lett volna. Utána már csak össze kellene applikálni egy bringás kilóméterórával
Ez a hőmérős téma pedig elég fontos, mivel most is a Budapest Bamako Rally-n elkezdett égni az olajnyomásjelzőm és nem tudtam mire vélni. Ha legalább láttam volna, hogy mi a hőmérséklete mindjárt jobb lett volna.
Norberto ráálljunk az IC keresésre? elvileg a honlapon fent van az LCD adatlapja is, ha jól emléxem, azon rajta van mi féle. De majd megnézem
(#) gustaw hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Az IC-t a Renesas technology készíti, a gyártó honlapján az áll: a Glyn és az MSC Kft forgalmazza. Holnap megy nekik egy-egy mail.
(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Helyes, remélem, valamelyikük tud ilyenből szerezni (netán készleten is van nekik ).
(#) gustaw hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
A Glyn már visszajelzett, 17 Euro a proci ára. Jó lenne tudni van-e még valami különlegesség, amit nehéz beszerezni. Felteszem a BOM-ot nézzétek már meg!

(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Amit nem látok a listán, mégis kelleni fog, az az LCD modul! Elég fontos része a szerkezetnek :yes:
(#) gustaw hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
Bocs, most nincs időm leszedni, itt a link:
http://www.sixo.de/DOWNLOAD20/pg12864lrf-ann-b.pdf
(#) gustaw hozzászólása Márc 30, 2007 /
 
Az LCD-nél mennyire fontos a típushűség, azaz ha más fajtát használunk fel, de paramétereiben megegyezik akkor az kihatással van a műkédésre?
Beszéljünk egy kicsit a pénzről is: az alkatrészek ára adott, a költségek nagy része azért gondolom a nyák legyártása és a beültetés lenne, lehet erről valahonnan infót kapni?
(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
A legnagyobb költség a NYÁK legyártása lenne...ezt nem lehet otthoni tecnhológiával legyártani

A beültetést azt én elvállalom majd "jópénzért"...csak már tartanánk ott

Szerintem nem igazán fontos a típushűség...a lényeg, hogy az LCD vezérlő IC-je azonos típusú legyen lehetőleg...de ettől függetlenül maga az LCD-modul származhat Svájcból, Amerikából vagy akár Japánból is...

Viszont egy nagyon fontos dolog felmerült bennem... :whatever:

Igaz, még nem jártam utána, de ha esetleg lesz majd hozzávaló processzor/kontroller, azt fel is kell majd valamivel programozni
(#) gustaw hozzászólása Márc 31, 2007 /
 
Átfutottam a Sixo fórumát és ők is a Glyn németországi leányvállalatától vették a procit. Az LCD-t nem tudom honnan, de lehet az is Glyn-es.
A programozás ha jól értelmeztem soros porton keresztül történik, a Renesas honlapjára mentek linkek a programozással kapcsolatban. Onnan lehet letölteni a progikat.
Gondolom ha már össze van rakva a gép, csak akkor lehet felprogramozni. Vagy nem tudom...
Viszont amitől kicsit basz**tam, hogy a fórumban azt írta egy ember, hogy még megfelelő munkagépháttérrel (már ami a nyákot illeti) is többe jött ki a szerkentyű, mintha megvette volna. Erre válaszolták, neki, hogy a kisszériás gyártás ennyivel kedvezőbb, az egyéni építésnél! Na puff!
Bár spórolni azért lehet néhol, már ha minden igaz úton vannak a DS szenzorok ingyen amcsiból...

Maga a progi egyébként a leírás szerint egy vezérlő és egy alkalmazásrétegből áll, azok pedig ha jól értettem külön részekból, amik módosíthatóak.
(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Idézet:
„Gondolom ha már össze van rakva a gép, csak akkor lehet felprogramozni”


Na igen, ez lehet, hogy így van

Mármint lehet, hogy úgy van kitalálva a szerkezet, hogy összerakás után át lehet "tölteni bele" a programot egy egyszerű soros kábel segítségével...

De ilyen komplex kontrollernél az is előforduhat, hogy valami külső szerkezet segítségével (pl. JTAG) lehet csak "beleégetni" a programot, mint PIC-ek esetében a PIC-égetővel...

Csak hogy egy példát mutassak; az MSP430-as mikrovezérlőt ilyennel lehet programozni PC-n keresztül:

MSP430

És egy másik IC-hez való "programozó-adapter":

ADAPTER

Szóval kérdéses, hogy az ebbe való vezérlőt hogyan és mivel kell felprogramozni...
(#) tacsy69 válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
Sziasztok!
Engem is érdekelne ez a SIXO project, nagyon tetszik ez a megoldás!
Van már vmi infótok, hogy honnan lehetne beszerezni a mikrokontrollert?
(#) Norberto válasza tacsy69 hozzászólására (») Ápr 14, 2007 /
 
Igen, info már van róla (ahogy olvasható is a topikban), viszont egyelőre a felprogramozásával lesznek gondok :no:
(#) tacsy69 hozzászólása Ápr 14, 2007 /
 
Akkor gondolom ezt mindenképpen külföldről kell rendelni?!?!?
A felprogramozással milyen probléma van?

Esetleg nem lenne okosabb egy másik leírást keresni?
Nézelődtem a neten, és olyat már találtam ami 4 soros LCD-t használ!
http://www.blafusel.de/misc/obd2lcd_4.html
(#) gustaw hozzászólása Ápr 14, 2007 /
 
Felvettem a kapcsolatot a SIXO gyártóival, és annak ellenére, hogy a honlapon az szerepel,hogy tőlük megrendelhető, a srác azt mondta, hogy már csak egy német cégen keresztül lehet megvenni a SIXO-t. Potom 289 Euro-ért! ennél azért már csak olcsóbban ki lehet hozni, ha a fő alkatrész (a proci ) 20 euro körül van. Gondolom az LCD lesz még egy húzós alkatrész.
tacsy megnéztem a kütyüdet, szerintem arra is rá lehetne startolni, engem legalábbis érdekelne, szerintem indítsuk el kettes számú projektként!
(#) tacsy69 hozzászólása Ápr 14, 2007 /
 
Azé a 289 euro az kicsit sok!
Igazából a sixo azért lenne jó mert grafikus a kijelzője, ezáltal sokkal szebb is, dehát ha nincs akkor nincs!
Néztem a másikhoz az incompba 1200ért meg lehet venni a kontrollert, igaz csak smd verzióban!
(#) gustaw hozzászólása Ápr 14, 2007 /
 
Ja csak a honlapon a progit nem leltem meg amivel ugye a PIC-et fel kellene programozni...de lehet, hogy csak én voltam benga.
Ezzel a géppel viszont megint csak visszakanyarodtam magamban a topicindító ötlethez: Ha ők egy ilyen atmellel ezt a sok funkciót meg tudták oldani egy SIXO-szerű hardvert nem lehetne egyszerűbb keretek közöt elkészíteni?
(#) Norberto válasza gustaw hozzászólására (») Ápr 14, 2007 / 4
 
Nem, nem te voltál a benga

Ugyanis én sem találtam sajnos infot arról, hogyan is kell azt a spéci mikrovezérlőt felprogramozni

És ugye az elég csúnya lenne, ha összeraknánk a hardvert, és a végén kiderül, hogy csak vmi extrém megoldással lehet felprogramozni...(esetleg a programozásához is külön egység kellhet)
(#) Fulesman hozzászólása Júl 6, 2007 /
 
Sziasztok.
Keresek Eprom égetőt amivel lehet Chip et égetni Autó Computerekbe.
Ha tud valaki segíteni keressen meg a ho.bo@citromail.hu E-Mail címen.
Bye Sziasztok.
(#) gustaw hozzászólása Jún 19, 2008 /
 
Sziasztok!

Újra fel szeretném éleszteni a témát, szeretném megépíteni mégis PIC háttérrel ezt a szerkentyűt. Annyit már elértem, hogy LCD-n csináltam megcsináltam a program egy részét: Kerékméretbeállítás, számlálás, de itt megakadtam, mert a program amiben terveztem, nem volt hajlandó, csak egészekkel dolgozni. 32000 környékén megállt a méterszámlálással.
A másik gondom az idő. Hogyan lehet megoldani, hogy az időt számolja a háttérben, de amikor akarom kijelezze, (dátum, idő) illetve közben fel is használja valahogyan a sebesség kiszámolásához.
Az adatok megjegyzéséhez ( megtett távolságok) gondolom valamilyen memória is kell.

Ha van megoldásotok, plz Help!

Üdv, gustaw
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem