Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   243 / 1178
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Jún 23, 2010 /

Hello!
Ha semmi nem számít, akkor jobban jársz egy NE555-el..
üdv! proli007
(#) zmol válasza faust02 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Szia!

Azt is el tudom képzelni a feliratai alapján, hogy van benne egy fordulatszám jeladó tachogenerátor, arra pedig nem kéne feszt adni. Ha igaz a sejtésem, akkor én azt tenném, hogy egy multiméterrel kimérném, hogy melyik két vezetéken "jön ki" néhány mV amikor megforgatom a motor tengelyét. A másik kettő lesz a tápfesz vezeték.

Persze ésszel kell csinálni a mérést, mert megforgatáskor nyilván a tápvezetékeken is keletkezik delej , csak ott jóval ütősebb (mert a motor maga is egy generátor).
(#) vaszil29 hozzászólása Jún 24, 2010 /

Üdvözletem!
Lehet, hogy nem ez a megfelő fórum, de mégis beírnám.
Szóval: Építettem egy tápot és abban kérném a segítséget, hogy a kimeneti 24v ot szeretném 2A-os ra stabilizálni (erre meg is kaptam a választ) L78S24CV formájában, csak azt nem tudom, hogyan kössembe, kell-e neki ellenállás, vagy szűrő kondi. stb.
Nagyon kezdő vagyok.
Ha esetleg valaki megtenné, hogy a nyáktervemen módosítana, illetve elhelyezné, azt nagyon megköszönném.
üdv szabolcs
(#) Doncso válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Szia, a stabilizátort (7824) úgy kösd be, hogy jön a trafó, majd a graetz híd, utánna a puffer, ide kösd a stabot, a lábkiosztást megtalálod az adatlapban, majd utánna köthetsz még zavarszűrést, 100n, 10n 10pf, de ha motornak kell, akkor tegyél be egy diódát a végére, nehogy visszarúgjon a stabnak. A nyák terveden abszolut nem tudok javítani, mivel nem is értem, és nem mellesleg JPG, azaz kép formátumú. Van konkrét elképzelésed mit szeretnél? Akkor készítek egy komplett rajzot, ami alapján tervezhetsz magadnak egy nyák tervet.
Üdv.
(#) vaszil29 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Szia!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, mérhetelen hálás vagyok érte.
A táp lényege az lenne, hogy 4db unipoláris motort kéne meghajtanom vele max 24-35v és 2-3A, de ugyanakkor
meg kéne oldanom a vezérlő kártya stabil 12, vagy 5v-ját is. én úgy terveztem, hogy 1 db 220/24v trafó és 1db valamilyen trafó ami bíztosítaná a 12v-ot.
Az én tervem 2 trafóra van tervezve és tesztelésnek szántam kis telyesitményű motorokhoz 24/2-3A
A kiinduló terv az volt amit "pdf"ben beraktam.
De ha van valami jóbb ötleted szivesen megépítem. Esetleg, ha már annyira benne vagy a tervezésben, rakhatnál bele áram szabájzó pótmétert a motorok megfelelő behangolására.
Elöre is köszönöm a segítséget.
üdv szabolcs
(#) kadarist válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Kösd be a rajz alapján. A védődióda a motorok zavarait próbálná mérsékelni. A két kondenzátor 100nF-os kerámia legyen.
(#) vaszil29 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Köszi a segítséget megpróbálom összehozni.
A dióda mekkora legyen?
(#) kadarist válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Egy 1N4007-re gondoltam. A stabkocka után (+24V-GND)köthetsz még egy pár µF-os elektrolitkondenzátort is.

a 12V-ot szintén erről a tápról megoldhatod, a graetz + ra kötve, íg egyetlen trafóval lehetne táplálni az egész kócerájt. Ugyanígy köss be egy 7812-t mint ahogy kadarist rajzolta a hozzá tartozó kondikkal.
(#) vaszil29 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Rendben kipróbálom!
és köszönöm!!
(#) vaszil29 válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Egyépkélnt felmerült egy olyan probléma is, hogy a puffer
nem ejti a feszültséget csak nagyon lassan 30mp 0.1 v
mit tudok tenni a gyorsabb ürítés érdekében?

Hogy értve nem ejti? Ha fel van töltve és üresen? Terhelés nélkül? Mert az normális.
Apropó, gyorsan összedobtam neked egy LAY-t, ebből csinálj kettőt, az egyikbe 7812 a másikba 7824 kerüljön, mindkettőt táplálhatod trafóról, biztosítékot és a hűtést ne felejtsd el. Ez a kis áramkör egyébként más egységek táplálására is használhatod a későbbiekben, a megfelelő stabilizátor használatával, pl 5V -os kis áramkörökhöz, kijelzőkhös, stb.
(#) vaszil29 hozzászólása Jún 24, 2010 /

A tervből ítélve gondolom a stab kockák határozzák meg a
kifolyó feszültséget.
Nekem elvileg 4 külön álló motort kell majd meghajtanom vele 24 és 35 volt között 2-3A.
gondolom akkor a motorok mindegyikének kell csinálnom egy ilyet.
Nincs esetleg egy olyan terved amit egy nagyobb trafóval hajtanék meg és bírná a 4 motort és a 12v-ot külön.

Mindent lehet! Csak kérdés , hogy érdemes e? Feltétlen kell a motoroknak szűrt , stabil táp? Mert ha nem, akkor elegendő lehetne egy 26V-os trafó graetzel. De folytassuk inkább ITT mert ebben a topicban ez OFF
(#) vaszil29 válasza Doncso hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Motoronkén 1 trafó??

Gyere át IDE
(#) davidovics hozzászólása Jún 25, 2010 /

Miért jobb a toroid mint a rendes trafó?
(#) llaci56 válasza davidovics hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Ez inkább a "kezdő kérdések" topikba való. Van ám olyan is!
(#) pucuka válasza davidovics hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Azonkívül a baloldali sávban jelenleg is két trafós topik él, még keresni sem kell.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Jún 25, 2010 /

Sziasztok.

Van egy 80GB -os merevlemezem (alig negyedéves), megkaptam, mert zárlatba húzta az egész számítógépet.

Aztán csak kiderült tüzetesebb ellenőrzés után, hogy az 5V -os részben szált el valami, ami úgy néz ki mint egy SMD dióda, és az egyik vége lézerrel lett gravírozva, ami pozitívra utal.
Gondolom nem dióda (), mert az 5V -és a GND közé volt berakva. Annyi kérdésem lenne hogy milyen értékű kondenzátort érdemes odarakni?

A merevlemez típusa: $AMSUNG SP0842N

Akinek van ilyen merevlemeze megtudná nézni a képen jelölt alkatrészt?

Nagyon megköszönném a segítséget. Köszönöm.
(#) kadarist válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia!
Olyan, mint egy Zener-dióda. Túlfeszültségvédelmi szerepe van. Ha nagyobb feszültséget kap, mint a letörési feszültsége, akkor zárlatba megy, és így megvédi a berendezést a túlfeszültség káros következményeitől.
Bővebben: Link
(#) _ampervadasz_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Szia.

Gondoltam arra is amit írtál, de a zener dioda egyatalan nem így néz ki (legalábbis ilyen kiszerelésben nem láttam még), ráadásul, akkor a 12V -os oldalon is kéne hogy legyen egy zener.
Azért gyanakszom arra, hogy az inkább egyelektrolit kondenzátor.

A felirat sajnos olvashatatlan, mert szétnyílt teljesen.

Miért nem indítod be? Ha már nincs benne a rossz alkatrész, akkor nem csinálhat zárlatot.
(#) _ampervadasz_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 25, 2010 /

Éppen egy PIII -as gépben foglal helyet, telepítek rá éppen. Csak azért szeretném pótolni az alkatrészt, mert, egy esetleges meghibásodás esetén nem szeretném elveszíteni a merevlemezt, főleg, hogy költenem sem kellett rá. Azért köszönöm a segítséged.

Persze, hogy nem Zener, de úgy működik.
A tranziens szupresszor diódákkal másoknak is meggyűlt a bajuk: Bővebben: Link
(#) _ampervadasz_ válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2010 /

Még egyszer köszi a segítséget, szerintem az lesz a megoldás, hogy körülnézek itthon egy ehhez hasonló alkatrész után.
Korábban rengeteg merevlemezt bontottam, és adtam le a méhbe, talán akad közöttük hasonló alkatrész.
(#) davidovics válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Amúgy mennyit kaptál kilójáért?
(#) fbela1990 hozzászólása Jún 27, 2010 /

Üdv!

1 µF-os kondenzátorra lenne szükségem (nem elko). Találtam fólia kondit, amelyikre 1000 van írva. Ez 1000 nano vagyis 1u?

Kösz előre is!
(#) hadnagyakos válasza fbela1990 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

1000 nano szerintem biztos nem, mivel így nem szokták jelölni az értéket. Ilyen értékű kondit leghamarabb tantálban fogsz találni, ha nem elkót akarsz.
(#) Ballage válasza fbela1990 hozzászólására (») Jún 27, 2010 /

Nem hiszem, hogy 1µF-os lenne, esetleg 1nF, de inkább meg kéne mérni. De itt pl. biztosan kapható fólia:

Bővebben: Link
Következő: »»   243 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem