Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit prózaibb téma, kérdés tapasztaltabb amatőrökhöz: a RT ÉK94/150.old olyan 2m-es készüléket ír le ami VXO-val műk. Kérdés az, hogy mennyivel lehet egy Q frekvenciáját elhúzni(itt HA3KW cikke 200kHz-et említ) mennyi ez a valóságban, de olvasni én is tudok- tehát konkrét tapasztalat kellene.
Szia!
Bocs, nem vagyok amatőr, de profi sem. Az a helyzet, hogy lusta voltam elővenni az ominózus cikket. De laikusként is csak annyit sejtek, hogy ez erősen kvarc függő (azt a kvarcot amit el lehet húzni 200kHz -et nem hívnám kvarcnak...) De itt az elhúzás mértéke függhet a sokszorozási tényezőtől, ez minél nagyobb, annál több a frekvencia változás a végén. (szerintem elég elavult megoldás, és aki erre vetemedne az igencsak ritka, mert negyedannyi erőbedobással lehet jó szintézeres megoldást csinálni, mint küzdeni a kvarcokkal és a sokszorozó fokozatok behangolásával, esetleges gerjedések levadászásával) Sajnálom de nincsen konkrét tapasztalatom. Boldog nyulat!
Szia, és kösz a reakciót. Valóban frekisokszorozásról, ír a cíkkben- először 5x 9=45M majd 3x45=155-9 és kapja a 146 MHz.Én 27MHz háromszoroznám és ezt a 81-et kéne +-50 kHz-el elhúzni(vagyis a 27-et aszongya= 16.666666-al)+-
Annyit biztos nem lehet elhúzni szerintem. Amit én tapasztaltam, 10-15MHz kvarcokat +2 -3Khz-t lehetett elhúzni, de volt olyan kvarcom ami ennyit se engedett.
Tekercs + varikap kombinációval a végén instabillá vált.
A 27 MHz -es kristály, már önmagában "felhang" kvarc ezeket elhúzni nem nagyon lehet, mert hamar leszakadnak.
Nem véletlenül használnak(tak) 5 - 8 MHz es kvarcokat sokszorozókban, mert ezek nagyon stabilak, és a legnagyobb Q juk a gyári ajánlás szerint 10 -20 pF kompenzáló kondival adják, ha elhúzod, akkor egyre instabilabb lesz, ez pedig a sokszorozás után nem egy jó dolog. A megfelelő kristályokat egyedileg rendelték, és elég nehéz volt mindíg is beszerezni. Ezért láthatsz sok olyan fura értékű kvarcokat, hogy pl. 6.563,333 KHz. Hangoláskor csak annyira kellet elhúzni, hogy a végfrekvencia pár száz Hz pontosan beállítható legyen. Általában a sokszorozók 2, 3, és néha 5 szöröztek fokozatonként. A 400 MHz -es vevőkben használtak 40 -50 MHz közötti kvarcokat, de az adósokszorozóban ott is csak 10 néhány MHz -eseket.
Lényegében a 9 M-ást kéne 16,6/3 vagyis +- 5.3 kHz-el elhúzni és ezt 15x özni. Nagyobb elhúzást láttam soros tekerccsel, és láttam még duplakvarcot párhuzamba kapcsolva.Oka ??? ??? ??? ??? Mindenesetre a háromszorozót megcsináltam 27M kvarccal és ki fogom próbálni mennyire lehet elhúzni.
Különböző, de egymáshoz közeli kvarcokból keskenysávú sávszűrőt, meredek (kis löketekhez) fázisdiszkriminátort lehet készíteni, ilyen formában rezgéskeltésre nem.
Egy két kHz -nél többet nem lehet elhúzni, mert akkor már nem kristály.
BFO-ként láttam használva, megprob betenni a rajzot-ha lehet(lehet?)
Sziasztok!
Készítettem egy huzalantennát (meglévő rajz alapján) 3,5Mhz-re ami pontosan 3620kHz-en 1-es SWR-t csinál. Fóniázni már lehet, de a távírósáv ez alatt van. Ezért egy "csokival" megtoldottam olyan 10-15cm-el. Most lehet morse-ni, de fónián nem megy, hacsak a toldást ki nem veszem. Ezzel nincs is probléma, mert a földtől olyan 2m-re van felhúzva az antenna, ill. a másik fele a garázs fölött van amit szintén könnyedén el tudok érni. Ahogy jó idő lesz, úgy a 2m-es antenna rúdjára fel szeretném tenni, ami 10 méter magason van... Gondoltam egy többállású kapcsolóra ami jó is lenne, de ilyen magasságban ezt nem tudnám kapcsolgatni. Így csak az antennaillesztő jöhet szóba? Ti hogyan oldanátok meg? Köszönöm, HA3GX
Esetleg egy kis relével nem lehet megoldani (már ha nem túl nagy az adásteljesítmény)?
Én is pont erre gondoltam. Köszönöm a segítségedet.
Kérdés, hol a toldás, mivel a huzalantenna némely pontján komoly áramok, illetve feszültségek alakulnak ki még kis teljesítménynél is. A pici relé ide biztos nem jó! Egy kicsit nagyobb kell!
UI.: A hozzáértőbbeket a hasix fórumán keresd, ott biztos kapsz kielégítő, pontos választ.
Lehet más megoldás is. Úgy látom, kicsi az antenna sávszélessége, amit megnövelhetsz vastagabb huzal alkalmazásával, pl. két párhuzamos vékony huzal használatával.
De készíthetsz az adó végére egy hangoló egységet, amivel frekvencia, vagy akár sávváltáskor is pontosan le tudod hangolni az antennát az üzemi frekire. (Collins szűrő hangolásával) Bár az a néhány 10 kHz ami a távíró és fónia frekik között van nem kellene, hogy ekkora illesztetlenséget okozzon.
Szia!
Ahogy írtad, nincs olyan nagy távolság a 2 freki között, de az 1.2-1.3-as SWR-t sokallom. Szeretem mindig hajszálpontosan lehangolni az antennát.
Az 1.2 - 1.3 SWR még bőven belefér (1.5 -ig), nem okoz olyan nagy gondot, de azért jobb egy szélesebb sávszélességű antenna.
Az 1:1.5 SWR értékhez 100W adóteljesítménynél 4W a visszavert jel. Ez bőven jó szerintem. Ez a 4W fog a kijutni a tápvonalon át. Hát ez nem igen fog zavart okozni.
Amennyiben tranzisztoros a végfokod, annak névlegesen 50ohm a kimenete, de jellemzően ez csak egy-két sávon igaz. A felsőbb sávokon ez lehet akár 40ohm is. Függ az aktív elemektől, illetve az erősítő kimenő-transzformátorától. A modern rádiókban azonban beépített védelem van, (ALC) ami megvédi a rádiót az esetleges nagyobb visszavert jeltől. Nálam (FT897) ez 2:1 SWR érték körül kezd éledezni. Illesztő áramkör: Nem növeli meg a hatásfokot, sőt mindenképpen csillapítással jár a használata. Csak az illesztő és a rádió közt kapsz 50 ohmot.
Sziasztok!
Kiszeretném deríteni, hogy a Yaesu FT-7800-ás mobilrádiónak milyen aljzata van. Valaki tudna segíteni? Köszönöm.
sziasztok!
szeretném megtudni hol lehet letenni a vizsgát egy urh-ra? Ha ott is kisbetűvel kezded a mondatot, akkor nem lesz vizsgád..
Érdeklődhetsz az NHH, bocs NMHH ügyfélszolgálatánál, de előtte rengeteg tanulnivalód lesz. Érdeklődhetnél az érdi rádióklubban is, a felkészítés miatt.
Ha végigolvasod ezt a topikot sok információt beszerezhetsz a tanulnivalókról. A csatolt fájlod az mi? ha lehetne közismert formátumban tedd fel. Meg hát tisztelj meg bennünket szép magyar nyelvünket, hogy helyesen írsz
Elemmel működik,csak sajnos közben én is rájöttem ,hogy gombnyomáskor kezd adni.
Viszont szerintem odavissza kommunikációnak kell lennie. Viszont az autóban található adóvevő-t nem tudom kiszerelni. Na mind1,azért köszönöm
sziasztok!
a frissen vizsgázottak nem tudnátok küldeni nekem vizsgalapokat ? mert jövő honapban vizsgáznék és nincs friss anyagom előre is köszönöm
Sziasztok,információ kellene az alábbi rf modulról.
Igazából a két darab vég tranzisztor érdekelne. Köszönöm Kép
Köszi,tudod kerestem,a bal szélső nincs meg!
Üdv mindenkinek.
Szeretnék én is amatőr vizsgát tenni,előbb-utóbb. Végig olvastam néhány,NHH által kiadott közleményt,és azt tudom hogy 3féle,az alap,kezdőfokozat,és a HAREC vizsgafokozat van. Azt megtaláltam hogy milyen témaköröket tartalmaznak a vizsgák,de azt sehol nem írja le konkrétan,hogy az adott vizsgák,mire használható,illetve. mire jogosít fel.Pl: sávhasználat,stb. vagy ha leteszem az alapot már akkor is kapok hívójelet? Szóval erre szeretnék választ kapni,mi? merre? hogyan?. Még annyi hogy,jelenlegi tudásom alapján,alap és kezdőfokozatból letudnék vizsgázni,de menet közben úgy is fejlődnék,és akkor már a HAREC is menne szerintem. Bocs,ha hosszú voltam. Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Valahol biztosan hivatalosan is megvan, de hosszas keresgélés után is csak ezt találtam. Nem tudom mennyire aktuális, de kb. pontos lehet:
Frekvenciakiosztás, teljesítmények
Tisztelt Fórumtársaim!
A Rádiósklubom téli nagytakarítást végzett, befűtöttük a régi csöves rádiókat, feltöltöttük a kézi URH, RH rádiókat egy próba erejéig. Nagyon jól elvoltunk. Ui.: Már nincs hova pakolni, egy kis zsibvásárt rendezünk itt Siófokon. Akit érdekel írjon egy PM-et. |
Bejelentkezés
Hirdetés |