Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, közben megtaláltam, lenne is rá "manim" csak ez így nem tökéletes, mert kicsit meg kéne növelni a frekvenciáját. De csak akkor venném meg, ha ez kivitelezhető, kár, hogy nincs hozzá letölthető leírás/dokumentáció...
[OFF]újságot... mindenképpen
Mármint a hestoreos cucc?
És szerinted muszáj lesz alkatrészt cserélni, vagy a tekercs huzigatása is elég lesz?
Ááá, most nézem, hogy ennek a cuccnak a nyákra van nyomtatva a tekercse. Akkor csak a trimmer cseréje jöhet szóba.
Néhány oldallal ezelőtt linkeltem egyet az is garantáltan működik a tekercs széthúzását és összenyomását nem úgy kell érteni hogy nagyon és gyorsan. aprókat kell állítgatni feszegetni egy műanyag vagy fa jégkrém lapátocskával például.
Én megcsinálttam a Skori honlapjáról valót is az is jó volt de a tekercs húzogatással való hangolása nehézkes.Mit szeretnél lehallgatni? amit linkeltem lejjebb az nagyon érzékeny a szobában épp suttogó hangot is tisztán veszi. és kb 100m ig jó. 4napig ment a 9 v-os elemmel linkeltem hozzá nyáktervet is egy tik tak-os dobozba belefért kapcsolóstól igaz az elem úgy volt rágumizva.
A legnagyobb gond a nyák készítés & tervezés, mert én még nem tudok nyákot maratni, nincs meg hozzá a tudásom, tapasztalatom, sem a hozzá való eszközök, vegyszerek. Eddig mindent raszteresre csináltam, de egy bonyolultabb rajzot elég nehéz átalakítani raszteres nyáktervre... Az adónak elég, ha a beszédet hallja pár méterről. A 100m-es hatótáv tökéletes.
A hangolásnál egy fogpiszkálót használtm. De nem hiszem, hogy az egytranzisztoros rádióm működőképes Most tartok egy kis szünetet, de pár nap/hét múlva lehet, hogy megint nekiállok, és megépítem valamelyik kapcsolást, azok közül, amiket küldtetek.
Én a következőt javaslom neked.Itt a hestoreban kapható Próbapanelek és nem is drágán. + vetzetékkészlet.
Gyakran használom és jó dolognak tartom. aztán ha már működnek a dolgaid akkor érdemes a nyákkészítési technológiákkal a trimmerek lába ugyan nem megy be a furaton de egy csípőfogóval ez könnyen méretre igazítható.
Egy ilyen kis próbapanelem nekem is van, de szerintem elég macerás ezen elkészíteni valamit. A vezetékek forrasztás nélkül nem érintkeznek rendesen, hol ez hol az esik ki/lazul meg. Úgyhogy nem nagyon használom.
Nos akkor magadra hagylak én annó egy kartonpapírt luggaltam ki és alatta drótokkal kötöztem dolgokat s talán nagyon boldog lettem volna ennyi kis macerától de a te dolgod mit honnét kezdesz Üdv sok sikert
Az lenne a kérdésem, hogy az adóteljesítményt hogyan lehet megmérni/kiszámolni egy FM rádióadónál?
Kiszámolni is ki lehet, de ehhez azért már sok mindent kell tudni. Neked biztos nem fog menni, mert a hozzászólásaidból kítűnik, hogy ez nem a szakmád, még hobbinak is kezdő vagy. De megtanulhatod.
Megmérni úgy lehet a teljesítményt, hogy egy ismert ellenálláson (lezáráson, műantennán) kapocsfeszültséget mérünk. A pontosság, és érzékenység növelésével a mérőáramkör ára logaritmikusan növekszik. A legegyszerűbb esetben egy diódás mérőfejjel, és egy hozzákapcsolt (DC mV) multiméterrel lehet feszültséget mérni a lezáráson, Ez azonban elég érzéketlen, és pontatlan, de esetünkben elegendő. Ilyen mérőfejet nem túl nehéz készíteni, nem túl nagy igények esetén. Keresgélj az interneten, ezzel is tanulsz. Pl. RF mérőfej
Értem. A jövőhéten elutazok, de utána mindenképpen utána fogok nézni ennek a műszernek. És ha megvan a teljesítmény, azt hogy lehet átváltani méterre (hatótávolságra)?
Az egyszerűség kedvéért például sík terepen, mindenféle akadály nélkül?
Egyszerűen nem lehet. Van egy hosszú képlet, ami egy hüvelykujjnál hosszabb, ezért nem érdemes megjegyezni, van erre kidolgozott számolótábla, amit nem tudok most linkelni, de elsorolom mi van benne.
adóteljesítmény, antennakábel csillapítása, adóantenna nyeresége, adóantenna föld feletti magassága, szakaszcsillapítás, akadály(ok) csillapítása, térerősség a vevőant helyén (magasságfüggő) vevőant nyeresége, kábelcsillapítás, vevőérzékenység.
Ennek is az az előnye mint a többi olcsó tömegkitt,egyszerű megfizethető.
De azonkívül nem sokat tud. Mi az hogy 200m.magas érzékenység? Talán a mikrofon, érzékenysége?Ki hiszi ezt el. Nem tud ez semmit,csak lakásba jó gyereknek játszani.
Egyszer azért már leírhatnád, hogy mit kell tudnia egy adónak, és ebből az éppen aktuális mit nem tud, ahelyett, hogy örökké csak azt hajtogatod, hogy ez meg az nem tud semmit.
Abban egyetértünk, hogy elég vicces egy adó érzékenységéről beszélni, elég baj ha van neki (mármint érzékeny a környezetére).
Hali.
Én most vettem 1 ilyen HeStore-s FM Kittet a múlt héten, össze is raktam és nem indul el. A leírása több helyen 2értelmű, van már gyakorlatom, de mégsem találom a hibát benne. Az erősítő fokozat csodás benne, de az oszcilláció nem indul. Persze, nem adom fel, de lehet, építek másfélét. Apropó, gyors megoldás kellett, mert nem jutottam előbbre, és szombaton fellépésünk volt, kellettek a rádiós mikrofonok - így vettem gyári FM transzmittereket. Olyat, ami kocsiba való, és usb, meg memóriakártyát kezel. Van rajta aux bemenet is, azt használtam fel egy mikrofon előerővel. A 12V-os tápot kidobtam, mert 5V-ról megy, tettem rá egy antenná(nak is jó drótot ), stabkocka meg 9V elem (erről ment az előerő is) Nem egy nagy szám, de a jobbik minőségű előerősítős elég szépen szólt, átment egy födémen is tisztán a jel. Következő lenne a kérdésem: létezik-e olyan mikrofon erősítő, ami 20-30 cm-ig érzékeny, afelett meg nem.? Merthogy az egyetlen bajunk az volt, hogy nagyon érzékenyek voltak, és vagy nem vett minket, vagy gerjedt..
Amit linkeltem neked a Rod elliot féle TL061 el abban van erősítés állító trimmer.
Helló mindenkinek.
Nem feltélten poloska a dolog, de hátha tud valaki rá megoldást, kapcsolást, köszi előre is. A lényeg az lenne, hogy ha horgászat közben elmegyek szomszédolni, - pl kb 100 méterre, mint a hétvégén - egy zsebrádióval vegyem a kapásjelző csipogását - és halljam ha kapás van, így a hal ne szedje össze a környéken lévő összes szereléket . Nem feltétlen szükséges a jó minőség, vagy a mikrofon sem, hisz a piezzóról ki tudom hozni az audio jelet, ha szükséges. Tud valaki erre valami nagyon egyszerű kapcsolást?
üdv.
Mic.előerősítőnek,2db.hf.tranzisztor,vagy TLC272c fetes,Ic.a legjobb,legegyszerűbb. Ez az Ic.kiválló átvitelű,nagy erősítésű,olcsó áramkör. Már 2,5V-ról működik,alldatasheet,com-on,megtalálod,adatait bekőtési rajzot.
Légy szíves, figyelj oda, hogy a legelemibb helyesírási szabályokat azért tarsd be! (Szóköz, rövid-hosszú magánhangzók, stb.) Köszönöm.
Kössz az infót ,de ezt most mire mondod? Biztosan nekem akartad címezni? Semmi gondom a saját fokozataimmal. De amúgy kösz.
Köbzoli fölvázolta a lényeget. Nektek dinamikus mikrofon kellene ,de azt másképp kell bekötni ,annak nem kell táplálás saját maga indukál feszültséget és valamilyen szinten a tápot is húzná.
Igen, lassan nekem is az az érzésem, merthogy ez így nem jön össze.. Csak amiket látok a neten is pl.csiptetős mikrofonokat a mikroportokhoz, azok sem dinamikusak (sztem). Ráadásul - ugye - az inggalléron azért érzékelnie kéne a hangom. És bár a dinamikus mikik sem olyan nagyok már, mégis jobb lenne, ha nem egy gyufásdoboz méret lógna a képünkbe a színpadon
Így is a dinamikussal álljak neki kísérletezni?
Gyufásdoboz méret? A dinamikus mikrofon és a hangszóró nagyvonalakban hasonló felépítésű. Így talán érdemes lenne valami kis fülbedugós füles hangszóróját kipróbálni. Vagy az is túl nagy? Próbáld csak ki valamilyen fülhalgatót a hangkártya mic bemenetébe dugni és meglátod mi lessz. Mikrofonként fog viselkedi.
Küldök egy linket! Először magát a transmittert fogod látni majd ha lehúzod a görgetőt van két előfok a jobb oldali alkalmas lehet dinamikus mikrofonhoz is. A tl061 az egy kisfogyasztású opamp.Bővebben: Link
Sziasztok!
Nemrég megépítettem ezt a hestore KIT-et, és én csak ajánlani tudom mindenkinek! Igaz, hogy egy kissé drága, meg ha jobban értenék a dologhoz, olcsóbban megépíthetnék egy hasonlót, de elsőre működött, és csak pár perc volt összerakni. A nyákot és a dobozt itt-ott ki kell juggatni, én megfelelő felszerelés híján ezt egy bicskával oldottam meg. Antennának egy kiszuperált teleszkópos antennát aplikáltam rá a dobozra. Sima FM rádióval, (a mobilommal is) lehet fogni az adást. A mikrofonba pár centiről ha belebeszélek, a hang elég tiszta. A hatótávolságot nem mértem még le, de falon keresztül is, pár méter távolságból tisztán lehet érteni amit belemondanak. http://www.hestore.hu/termek_10027666.html Kép:
Helló mindenki
Ajánlanék egy linket, összeraktam az áramkört (raszteren is irtó egyszerű), és egész jól működik. Annyit vettem rajta észre, hogy a tekercset lehet jobb beönteni, mivel ha egy kicsit is megnyomódik, változik a frekije egyből, valamint nagyon igényli a 2kilóohmos mikrofont, különben torzít. FM Bug
Hali!
A kezdő kérdésekben feltettem egy kérdést, és itt szeretném folytatni a kérdezősködést. Előzmények: Bővebben: Link, Bővebben: Link Atya írta: " ld. usb kabel arnyekolo foliaja " Sima alufólia is jó lehet ilyesmire? "az egyenes vezetek reszek antennakent mukodnek" Ezért szokták lecsiszolni a forrasztásokból kiálló alkatrészlábakat? Ha a mikrofont egy kábellel vezetem el, az is összeszedhet zajokat? Ha egy készülék megfelelően van leárnyékolva, az javít a hangminőségen is?
próbáld meg az egészet olyan házba rakni,ami megvédi a freki tekercset(ne állítódjon el éritésre,vagy ütődésre) A frekvencia meg ne olyan legyen amin más erősebb adó sugároz,lehetőleg üres legyen. Első körben a megbízható működés a fő ,nem a méret! Jó munkát Hackerfsch!
50-80m.hatótávolságot írnak,na persze,jó lesz az 10-20m.nek is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |