Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   61 / 164
(#) petemazi válasza mrex hozzászólására (») Júl 9, 2010 /

Szia!
Gyorsan megcsináltam, amit mondtál.
Kivettem az ic-t, mértem a 4-es és a 7-es lábon a feszültséget. A trimmer tekergetésére reagál, be is tudtam állítani a 4-es lábon -12 voltot, de nem szimmetrikus a + táppal, az csak 10,7.
Az MPSA-k jól vannak bekötve, és a TL-ek is.
Szerintem hétfőn kidobálom a tranyókat, talán ott van a hiba. Minden ellenállást végigmértem, jók, jó helyen vannak, kivéve az említett 8k6 helyett 8k2.
Be tudnád rakni a szimulátorba 8k2-vel?
(#) mrex válasza petemazi hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Be persze de az ott csak feszültségosztó beállító ellenállás .
Ha megnézed a működést vagy te is megérted a részegységek működését akkor a diagnosztika ia könnyebben megy majd.
A tl431 egy programozható zener aminek az adatlapján látható képlet segítségével állatható a feszültsége a te 8,2 a 8,6 helyett egy nagyon kis mértékű eltérés de miért nem kötsz sorba vele egy 410R es ellenállást? Máris kész a 8,6K De szökségtelen mert a tápfeszeket tudod állítani tehát a teljes TL431-es kör jó A táp a büdös életben nem is lesz soha szimmetrikus. A szakértők biztos megköveznek de ha belegondolunk mi a fenéből képződne a nyugalmi áram mint ennek a két feszültségnek a különbségéből amit átküldünk az mpsa-kon amik a feteket vezérlik. Sajnos elektronikai ismereteim hiányosak de ezt már leírtam. Nekem magamnak kell "feltalálnom" a mások által már birtokolt tudást. Az elektronika csupán az egyik hobbim és sajnos soha nincs időm annyira belemélyedni mint kívánatos lenne.Mindig inkább eredményt kell elérnem, Relativ rövid idő alatt.
Méréseim azt mutatják hogy kisebb nyugalmi áram állításkor A TL431 eken mérhető feszültségkülönbség kisebb, nagyobb nyugalmi áram állításakor a feszültségkülönbség nagyobb ezt a feszültségkülönbséget toljuk át az mpsa-k bázis emitter diódáján keresztül az emitterellenálláson.A teljesítményelemeknek jelenleg ebbe beleszólása nincs.Szerintem azok teszik a dolgukat Tehát ha a főegységek működését felismered akkor már szakaszonként a hiba kereshető.
Mivel a feszültségstabilizátor részt terheletlenül jónak mérted mert ezzel az általad leírt méréssel ezt tetted meg. Gondolkodjunk másként.
Mitől tűnik el a feszültség ha behelyezed a műveleti erősítőt?Nem szabad alábecsülni az NE5534 áramigényét. Nézd meg a tápágakban az áramkorlátozó a +ágban az 1k5 a - ágban 1k2 melegszik-e csak annyitól, hogy a műveleti erősítő benne van a helyén terhelés, meghajtás feleleges Ha melegszik akkor ide nagyobb teljesítményű ellenállás kell .Nálam pl itt az eredeti 2k7 helyett 2k2 lett jó de 3w-os!És ez a következtetés majdnem biztos hogy jó lesz. Akorábbi hibaleírásod szerint nálad a +ic táp leesik 8,6V ra tehát a 30 voltból kivonva 21.4 voltot kapunkI=U/R=21,4/1500=0,0142A tehát az áramkorlátozón jelenleg ennyi áram folyik Akkor most nézzük meg az ellenállás teljesítményét! P=U*I=21,4*0,0142=0,30388W tehát ha 0,25W os ellenállásod van akkor az kevés és 14mA az NE5534 nek is kevés tehát szerintem az áramkorlátozó ellenállásoknál van a hiba.
Jártam már így amikor a koppanásgátlót többszöröztem nem számoltam az ic tokok többszörözéséből adódó áramfelvétellel ,erőltetem az eredeti áramkorláztozókat és eltűntek a tápfeszek mindaddig amig újta nem számoltam őket nem is lett jó.
Remélem nem túl sok butaságot írtam csak szeretnék segíteni
ahogy más kapcsolásokból számolom 40-50mA ig is mehet az ne5534 nek tehát ha a tl431 bírja akkor érdemes átszámolni az áramkorlátozókat.
(#) Dave87 hozzászólása Júl 10, 2010 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni a VF2 60 Voltos változatát, van is egy halott erősítőm aminek a tápjából terhelés nélkül +-65 volt jön ki. A kérdésem az lenne, hogy nem lesz-e sok neki? Kerestem a fórumban hasonló kérdést, de nem igazán találtam.
Elég kezdő vagyok ebben a témában ezért is fordultam hozzátok. Köszönöm előre is a válaszokat!

Üdv.: Dávid.
(#) mrex válasza Dave87 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Kd mester műve, de ehhez legalább tripla fet kell 8 ohmon. Kb mekkora lehet a trafó?
(#) Dave87 válasza mrex hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Nos nem tudom mert valami orosz erősítőről van szó és egy kukkot sem értek abból, ami rá van írva. Maga a trafó egy óriás "konzervdobozban" van. Esetleg amit meg tudok adni az a biztosíték értéke, 3,15A-s kellene bele. Ja és ha minden igaz akkor az eredeti erőlködő az 2x100W-os volt... A szekunder huzal átmérőjét csak saccolni tudom, mivel még egy tolómérő sincs a kozelemben, de kb 1,1-1,3mm körüli lehet (remélem nem írok baromságot)
(#) gleccser16 válasza Dave87 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Akkor 300VA körüli lehet a trafód. "Konzervdoboz"? Az meg milyen? Nem toroid transzformátor csak lefedve? Már láttam egy erősítőbe toroid trafót fekete védőburkolattal, műgyantával kiöntve.
(#) Dave87 válasza gleccser16 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Így néz ki Nem tudtam leszedni a tetejét, inkább nem erőltettem

DSC00248.JPG

(#) gleccser16 válasza Dave87 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Több mint valószínű hogy toroid van benne és a mérete elég szép. Hát, sok sikert kívánok az építéshez!
(#) Dave87 válasza gleccser16 hozzászólására (») Júl 10, 2010 /

Köszönöm, de sajnos amit mrex mellékelt, így összeszámolva elég zsebbenyúlós Úgyhogy lehet pihentetnem kell a dolgot kicsit
(#) mrex válasza Dave87 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Ez a trafó ahhoz amit mellékeltem nagyon kevés monoban talán elég de csak talán.
Nem gonolom, hogy nagyon zsebbenyúlós, ha a tápod adott, kb 6000 be kerül egy sztereo duplafetes, ha van hűtőbordád. Ebból kb 1200 az utánvétes kiszállítás.
Hát ennyiből nem építesz másfélét. De inkább azt mondom neked, és valószínűleg ezzel jársz a legjobban.
Szedd szét a konzervdobozt. Szerintem is toroidot rejt. Ha szerencséd van akkor túl nagy erőfeszítés nélkül le tudsz tekercselni a trafó szekunderéről. Azt ne kérdezd, hogy mennyit, de ez toroidnál egyszerű. Megméred egyenirányítva pufferelve a kezdeti állapotot, aztán letekersz kb 3-4 menetet. A drótot nem vágod el mert ha véletlenül a kívánt feszültség alá mennél egyszerűen visszafűzöd. Visszaforrasztod az egyenirányítóra, és megint megméred. Lemész kb 2x45 V ig ekkor már tudni fogja egy 2x 100w-os erősítő teljesítményigényét. A 270 w-ot ez a trafó nem tudja mono kivitelben sem! Ha az eredeti erősítő 2x100 watt volt akkor nem csinálhatsz belőle most sem nagyobbat.
(#) fleta válasza mrex hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

[OFF]
Bocsi hogy megkérdem: hol adják ilyen drágán az alkatrészeket.?A 4 FET 1000-1200ft, a többi pár forint.
(#) mrex válasza fleta hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Ki beszélt 4 Fetről? Folyamatosan a sokkal biztonságosabb duplafetes kivitelről beszélek. Ha tudsz hűtőbordát olcsón kérlek azonnal tedd fel a linket.
attól, hogy van két végfokpanaled més csak a költségek 60%-ánál vagy

Bocsi akkor 8 fet.2500.
Én ezeket a hűtőbordákat szoktam venni 1800 ft/db 426x13x3 cm a legvastagabb része, ami a közepe, 7 mm.400wattot elvisz ventivel, már jó néhány PA megy vele. Bontott igaz, de a célnak tökéletesen megfelel.
(#) Ktulu válasza mrex hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Ezeket a szimulaciokat melyik programmal keszitetted?
Van nekem is egy 2x43V -os trafom, (egyeniranyitva, szurve)
8 Ohmos terhelessel elbirna a 30V -os verzio? (A szerzo szerint max +-40V.)
(#) mrex válasza Ktulu hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Multisim

Beszerzési hely? Ilyen kell nekem.
(#) mrex válasza Ktulu hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Nos a +-43V hoz inkább az IRFP240 IRFP9240 Fetet használd mivel 100W ot lehet 8 ohm-on kivenni belőle legalábbis a szimuláció szerint 100W hoz nem kell duplázni és még az mpsa-k is elegendőek a meghajtáshoz. Azaz Alkotó 130 w os nyákját használhatod hozzá ezt megtalálod kissé lejjebb visszaolvasva.
(#) mrex válasza gleccser16 hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Szia kipróbáltam 4 ohmon hangszóróval teljesen jó. igaz a közepeken volt rajta 2db eminence beta 10" 8 ohm párhuzamban de csutka hangerőn is szépen szól.
Viszont sikerült belefutni néhány hibába ismét. 2 pár fetemnek annyi. De a körülmények azok lényegesek.
Nem volt zárlat!
Lámpával rávezetve a tápot ellenőriztem a nyugalmi áram állíthatóságát ez rendben is volt. Aztán jött az érdekesség. A lámpákat kivettem a tápból és rákötöttem a tápot direktben abban a pillanatban elszállt az egyik IRFP240 IRFP9240 de csak kettő a két párból. Jó mondom beállítom a másik oldalt abban pedig már a műterhelésre csatlakoztatáskor durrant el szintén kettő. Hogy kizárjam a nyákhibát a megmaradtakat az egyik oldali épen maradtak mellé beépítttem. Más átalakítás nélkül lámpán újra élesztettem működik, jó akkor most lámpa nélkül ismét működik jó akkor műterheléssel, azzal is működik.Ezután minden fet ki mindent átpakolni a másik olalra ott már lámpával nem működik. Minden fet újra ki szép módszeresen végigmérni az egész nyugalmi áram állító kört. Fetek nélkül, ic nélkül , mpsa vagy bd nélkül ha ekkor irreálisan kicsi a + feszültség, és nem állítható a - feszültség akkor a - vezérlő TL431->kuka nálam ez volt de hogy miért? Ezután a csere után mindent visszaépítve minden működött műterhelésen is.
Arra a következtetésre jutottam, hogy a fetek nem biztos, hogy jók voltak, vagy eredetiek nem állítom hogy ez történt de nem is zárom ki. Ezért szeretném linkelni Skori weblapjáról az alkatrészek vizsgálata oldalt, hogy még beépítés előtt le tudjuk ellenőrizni a MOSFET-eket Akatrészek vizsgálata
Szóval kedves Soós Csaba már megint agyonforrasztott a nyák sajnos ezt nem fogom lefotózni
(#) Ktulu válasza mrex hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Rendben, koszi.
(#) bigbrother válasza fleta hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Nem kívánok belekotyogni, de nem jobb ha a bordák függőlegesek? Mert minden általam látott erősítőn eddig függőlegesek voltak a bordák. Szerintem nem véletlenül...
(#) mrex válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Ventillátor nélkül manapság őrültség erősítőt csináli szerintem sőt már gondolkodom a prociknál bevált vízhűtésen is szerintem a fotókon igen jó borda van
tényleg érdekel valakit hőfokra kapcsoló ventiillátor automatika kapcsolás? Mindegy felteszem.
(#) fleta válasza bigbrother hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Igen igazad van, a borda ha függőleges jobban leadja a hőt, mert a meleg felfelé terjed. De.. a bordát lehet ám lapjával is tenni, és akkor a lamellák felfelé állnak.
Természetesen a ventis a legjobb megoldás amatőr szinten. Megtöbbszörözi a hűtést.Azt már bátran lehet tenni állítva is.
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Lemaradt a linkEbból van megcsinálva

Én ezeket a ventiket használom, mert ebből van sok. Ovatosan kiforrasztom a hőérzékelőt, és egy kábellel kihozom.
Ráragasztom 2 komponensű ragasztóval a bordára. Már a kéz melegtől gyorsabban forog, ha páhát közelítek folyamatosan gyorsul. Persze van egy felső határ.
Jó az általad közölt kapcsolás is.

Kép 029.jpg

Egy vagy több dióda a hőérzékelő de egy bd tranyó bázis emitter diódája a legjobb mert könnyű rögzíteni. de elhelyezhető több ponton is egy egy dióda.
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Júl 11, 2010 /

Elírtam a beültetésen a diódát nem zener bocs a kapcsolási rajzot nézzétek amúgy jó mert működik.
(#) petemazi válasza mrex hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Szia!
Azt hiszem, jó a tipped!
A korlátozó ellenállások után pont akkora a fesz, ami az IC lábainál kijön. Fogok venni 0,5W-os ellenállásokat oda, és kirakom kettőből a 8k6-ot.
(#) mrex válasza petemazi hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Várj hát persze hogy akkora a fesz de ezt csak akkor tudod megítélni ha kiveszed az ict és a fesz akkor felugrik érted? ha a kapcsolást megnézed akkor ez egyértelmű, hogy akkora a fesz. Akkor van az általam említett megoldás ha ic nélkül pedig 8-14 v lesz mert akkor azt jelenti, hogy kevés áramot kap az ic. emiatt nem tud működni.
(#) petemazi válasza mrex hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Ic nélkül mértem ugyanakkora feszültséget. Viszont elég szépen melegednek is az ellenállások. Mindkét esetben.
(#) mrex válasza petemazi hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Akkor valószínűleg igazam van sőt még azt is megpróbálhatod. hogy az ellenálláson átfolyó áramot megméred , hogy ha bent van az ic a feszültségből és az ellenálláson átfolyó áramból már számítható az ellenállás szükséges teljesítménye. ha viszont a megfelelő teljesítményű ellenállás a ludas akkor tényleg igényt tartok arra koccintásra amik a smilek kak előrejeleztél!
De még azt is megteheted, hogy korlátozod az NE5534 áramfelvételét a tápágaiba iktatott 47 ohmos ellenállásokkal. bár gondolom a nyákot nem szeretnéd módosítani.Keverőkben mikrofon fogadó fokozatokban láttam ezt a megoldást.
Következő: »»   61 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem