Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Coilgun

Témaindító: a1356, idő: Márc 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 24
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Vesz majd videó is róla? Legalább pontosabb lesz a találat.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Egyelőre nem tudom eldönteni mit építsek. Lehet több szegmenses coilgun lesz a vége.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Júl 6, 2010 /

Én sem tudom h a railgun után mit építsek. Majd keresek valami kapcsolás.
(#) alfa007 hozzászólása Júl 12, 2010 /

A legújabb fejlemények a railgunnal kapcsolatban.
Vettem 1200Ft-t bikázó kábelt, és kicseréltem a régi kábelekre. De nem volt időm lövöldözni.
Jöjjenek a képek.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Júl 12, 2010 /

Hegesztőkábelként olcsóbban lehet venni. Egyébként lágy rézcsövet is lehet használni, impulzusra az talán jobb is.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Júl 26, 2010 /

Amúgy kipróbáltam az új kábeleket, nincs is vele semmi probléma. Lőttem vele kettőt, és a második lövésnél elrepedt a sín, ráadásul a bátyám is elkezdet okoskodni, emiatt fel ba***am az agyam. Annyira ideges lettem, hogy azt el se hinnéd, ott volt a haverom, aki elkezdett röhögni.
Elhatároztam hogy építek egy rendes sínt, valószínű olyant amilyen a powerlab's-os srácoknak van és kész.
Tervek még nincsenek, de jelen el ezen a héten gyűjtöm össze, jövőhéten szabadságon leszek, és el tudom kezdeni.
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Van egy videóm is a 310J-s coilgunomról.
(#) Collector válasza alfa007 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Na ez már egész jó. Viszont nagyon vigyázz ezekre a lövedékekre, meg hogy mit használsz célpontnak, mert a lövedéknek ha nagy a tömege nincs elég nagy átütőképessége, és simán visszapattan a szemedbe vagy a kamerába.
(#) alfa007 válasza Collector hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Köszi, igaz kisebbik tekercsről még nem készítettem videót, de ha lesz időm arról is lesz videó.
Azért viselek védőszemüveget, valamit a kamerára is készítek védőfalat.
(#) Csabu82 hozzászólása Szept 8, 2010 /

sziasztok!

Végig olvastam a fórumot és érdekelne a kapcsolás, egy olyan modalitással amely ha féltöltődőt a kondi saját magát ki is süti
NEM coilgunk ként működne a kapcsolás. és 50v környékén

segítségeteket előre is köszönöm
(#) alfa007 válasza Csabu82 hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Halli.
Olyan kapcsolást, ami feltölti a kondibankot, majd kisüti sajnos nem tudok javasolni.
Kondibankkal kapcsolatban 63V-s kondik és nány száz ezer µF 2-3 száz J, na azzal jól lehet szórakozni.
Az én kondibankom 5000µF és 350-360V-al töltve kb. 310-320J, néhány kommettel feljebb van egy videóm.
(#) Csabu82 válasza alfa007 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

n em coilgun ként akarnám használni nekem a nagy impulzusok kelletek volna azt akarnám hasznosítani.

m ás nem lesz megszaggatom egy 555-vel csak azzal az a problémám nem biztos hogy feltöltődik a kondi rendesen mikor kisüti.
azért köszi
(#) alfa007 válasza Csabu82 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Á, értem szóval más impulzus üzemre szánod?
Én az alábbi üzemű dolgokat ismerem.(Mellette a feszültség határok és a kondibank energiája J-ban)
Fegyverek
Coil gun 50V-400V 250J-1kJ
Rail gun 400V-'~10kV 1kJ-akár 100kJ-ig
Electro termal gun 2kV-15kV 1kJ-néhány tíz kJ
Ring Cannon 100V- 400V 100J-néhány száz J
Egyéb
Can Crauser 400V- ~10kV 1kJ-10kJ-ig
NYAG-lézer min. 250V (a villanócső miatt)-400V 100-1kJ-ig
Nos, ezek közül én csak az első kettőt építettem meg.

A kondibankot kisütheted
tirisztorral(csak a buzogány típusú) kb. 1-2Jk-ig
Nagy teljesítményű ipari kacsoló 4-5 száz J-ig
Trigger indítású szikraköz minimum pár kV kel hozzá, de több száz kJ-al is elbánik.

Ha jól tudsz angolul, a googlin így keress rá: Impulse energy stuff (impulzus energiájú dolgok).
(#) Collector válasza Csabu82 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Jobb lenne leírnád mit szeretnél, mert az, hogy töltsön fel a kondi, majd süljön is ki rögtön, nem mond túl sokat.
(#) Csabu82 válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

a következő videó adta az ötletet http://www.youtube.com/watch?v=glHi4m3FFxM&feature=related

itt feltöltenek egy kondibankot és kisütve meghajtanak egy nagyobb fogyasztót ez a tervem. és nézelődve a netten csak az itt leírt kapcsolás hasonlít rá csak itt ugye nem automatikus a kisütés azt kéne valahogy megoldanom

azt még megoldom hogy 12v-ból 50v-ott gyártok csak kondi kisütését kellene automatizálni de mivel kezdő vagyok a témában azért kérdeztelek titeket.
(#) MadAce hozzászólása Szept 10, 2010 /

Sziasztok!

Van nekem is egy kondibankom, ha így hívják. Kb 100.000u sok sok kondiból, Hogy tudnám megoldani, hogy ne égjenek el a forrasztások kisütéskor?
ezek kis kondik, 3300, 5000u-sok. 50 Volt.
Ja h és ez mennyi J?
(#) Collector válasza Csabu82 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Most én nem értek valamit. Minek ide kondit kisütögetni, ha egyszer nagyobb fogyasztót akarsz használni, rákötsz a nagyobb fogyasztóra egy nagyobb tápot.
Mert az, hogy 10mA-es táppal meg lehet hajtani pl. egy 1A-es izzót, igen jó, csakhogy az így fog villogni, ahogy a videón is. Ajánlom az 555 időzítő ic tanulmányozását, valamint a tranzisztorokat. A legegyszerűbb, ha logikai fetet használsz négyszögjellel, akkor nem kell semmit számolgatni, adott ütemben fogja kisütögetni a kondit a terhelésre.
De a továbbiakban inkább a kezdő kérdések topikban érdeklődj, mert a coilgunhoz semmi köze ennek.
(#) Collector válasza MadAce hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A h nem tudom mennyi J, a kondi energiát így tudod kiszámolni: (C/2)*U*U.
(#) alfa007 válasza MadAce hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Halli.
Ide nézz mit találtam neked.
Csak a kapacitást és a feszt kell meg adni, és máris megkapod az energiát J-ban és a töltést Q-ban.

Szerintem még rakj hozzá úgy 200000µF-t, az-az kb, 300000µF (0.3F) ezzel már lehet lövöldözni.
(#) MadAce válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Köszönöm, és neked is alfa007.

Nincs gondom a lövés erejével, csak azzal hogy ahol a kondi lába van hozzáforrasztva a rézrúdhoz, ott a forrasztás azonnal lerobban néhol.

A lövés ereje az meg elég jó, nem példálózok, hogy mit lehet szétlőni és mit nem, de elég korrekt.

ilyen módon lehet szögbelövőt készíteni? mondjuk 1 centis kárpit szög belövéséhez, Mert sinem az van erre a célra, valami fém féle anyag, nagyon kemény, de nem fogja a mágnes. E köré csak a tekercs kellene. Szóval én nem fegyvernek szánom, Veszélyes játéknak tartom.

Igazából egy visszapatanó légpuska golyóhoz volt már szerencsém, ami orrnyergen talált. Ezért biztonságosabb dolgokon gondolkozok.
(#) Collector válasza MadAce hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ha nagy áramú csatlakozásokat akarsz, akkor rézzel forrassz. Ez persze keményforrasztás, de hőálló, jól vezet, és nagyon nagy mechanikai szilárdságot ad.
Szögbelövőt nem lehet ebből készíteni.
(#) Csabu82 válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A kezdő kérdésben is megtalálod úgyan ezt a kérdést, de mivelhogy nem válaszolt rá senki így elkezdtem keresgélni és mivel kezdő vagyok ezt találtam hozzá a leg közelebbinek.

http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_792735.html#792735

Mindenki azt kérdezi mért akarok egy kisebb táppal meghajtani egy nagyobb fogyasztót. Egyszerű érdekelne ez a kapcsolás. Hátha még jó lesz valamire. És valamiért megfogott.

A 555 kapcsolást már meg építettem nem 1x. Mind astabil mind monostabil verzióba. Szerintem kezdőknek kötelező.

Nagyon megköszönném ha egy gyors skicben vázolnád a kapcsolást és ígérem többet nem alkalmatlankodok
Köszönöm előre is.
(#) MadAce válasza Collector hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Oké, köszönöm.

Akkor szögbelövő kilőve, megmarad szórakozás szerű lövöldözésre. A rezest megkérdem egy hűtőgép szerelő ismerősömtől. Vagy ipari ezüst?
Majd még kérdezek ha nem lenne jó még így se.

Köszi még egyszer.
(#) Collector válasza Csabu82 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

De ha megépítettél 555 ic-vel kapcsolásokat, mi a probléma? Lerajzolhatok egy gyors rajzot erről, de jobb, ha kezdőként te magad esel neki ennek, mert ez elég egyszerű. Ha felrakod valahova a kész kapcsolást, le fogják ellenőrizni neked, hogy jó-e a célra, vagy sem.
Még csak számolnod sem nagyon kell.
(#) MadAce hozzászólása Szept 11, 2010 /

Na megint zaklatnálak titeket. Most csináltam kis tesztet, és az volt a bajom, hogy 10 lövésből minimum 4 visszafele sül el. A többi elég nagy erővel kiszál a normális irányba.
Mivel tehetek e jelenség ellen? A tekercs mögé teszem a lövedéket és néha berántja de vissza is lövi, azaz visszarepül a töltő nyílás felé. Akváriumomnak majdnem annyi lett
Ha nem csal a gondolkodásom, hogy a hosszabb kisütési időnél rossz a lövés?
Egy speciális kapcsolóval sütöm ki, olyan mint a fényképezőgépek mechanikus vaku exponálója. Csak egy tized másodpercet kapcsol.
(#) alfa007 válasza MadAce hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Valóban a kondibank túl lassan sül ki.
Próbáld egy kicsit távolabb elhelyezni a lövedéket.
(#) Collector válasza MadAce hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

A nagy kapacitású, baromi nagy időállandójú kondik nem alkalmasak coilgunhoz.
(#) alfa007 hozzászólása Okt 19, 2010 /

Nos, keresgéltem a neten, és találtam egy impulzus energiával kapcsolatos oldalt.
Ezek a csávók vettek 160db kondit. Ezek a kondik sima elkok, amik 2000µF/450V

Szóval 160*2000uF=320000µF Ami 450V-a töltve, 32,4 kJ. Hmmm... nyami.

Érdemes megnézni a különböző lépeseket Bővebben: Link
(#) alfa007 hozzászólása Okt 22, 2010 /

Na* a lökött franciák nagyon fura Coilgunt készítettek.
Bővebben: Link
De nem ajánlom senkinek, az ilyen rossz konstrukció építését.
(#) Collector hozzászólása Okt 24, 2010 /

Kondizás: Bővebben: Link
Következő: »»   10 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem