Fórum témák
» Több friss téma |
csak világítson?? DVD be égetni van a lézer nem világítani ,ha világítani akarsz 10mw 635 többet ér.
DVD olvasóból származó diódáról van szó, tehát nem "égetni" van benne... de nem is akar lemezt vágni, ezért írta, hogy csak világítson, tehát csak egy fényfoltot akar. Egyébként a 16× -os sebességű íróból származó harapósabb diódát is lehet részterhelésen járatni, nem árt neki.
Sziasztok!
Ezt az áramgenerátort néztem ki magamnak (de mondjátok ha nem jó választás), ahogy nézem C1 és C3 kapacitása nincs megadva, oda mekkora kapacitás kell? SD3-nál nincs írva típus, oda milyen alkatrész kell? Kell-e még egyebet tudnom? (Pl valahova spec alkatrész kell-e (pl nagyteljesítményű ellenállás, stb?))
Amelyik üzenetre válaszoltam ahhoz van csatolva.
Találtam egy ilyet is: http://diyaudioprojects.com/Technical/Voltage-Regulator/ (Alul van egy current regulator a voltage regulator alatt) Nekem ez mintha túl egyszerű lenne... vagy ez így OK?
update: beszereztem olcsón pár rossz dvd író egységet... van köztük egy LightScribe-os is
Természetesen OK, egy elterjedt áramgenerátor kapcsolás, ami itt a topicban is be van linkelve néhányszor. Egyetlen hibája, hogy disszipál, ezért telepes táplálás esetén nem célszerű használni.
... és van olyan áramkör ami nem disszipál?
Az lehet hogy a DVD olvasófejen van áramgenerátor? Mert az enyémen van egy hatlábú IC... nem mellesleg a szalagkábel megfelelő bemeneteire táplált 3V-tal egész sokáig bírta... amennyire meg tudom itélni a dióda lábaira is kijutott a 3V (ha pontosan tudtam illeszteni a csatlakozókat (amit kétlek) akkor ~2.8V-ot mértem... igaz mondjuk az IC előtt volt pár ellenállás is), bár melegedett a dióda (vagy inkább forrósodott)... aztán úgy döntöttem nézzük meg fényesebben világít-e 4.5 V-tal... nem világított fényesebben... kár hogy nem mértem hány V jut a diódára... aztán úgy döntöttem nézzük meg fényesebben világít-e 6 V-tal... hát... egy semekkora kis alig szürke füstöt bocsájtott ki a dolog, azóta nem világít... de sebaj majd veszek elő a fiókból egy másikat
Egyébként ahogy nézem ebben csak egy dióda van (mondjuk annak az egynek négy lába van, és mind a négy be van forrasztva), de még nem tudtam kiszeni, két csavar tartja, de azok le vannak ragasztva, hiába kapartam le csavarhúzóval a ragasztót amennyire tudtam, nem igazán mozdulnak. Egyébként ahogy leszedtem a legfölső lencsét amit tekercsek tudnak mozgatni, szemre szép párhuzamos (nem széttartó), pointereknél kicsit vastagabb (<4mm?) vörös nyalábot adott ki.>
A kapcsolóüzemű áramgenerátorok, a felesleges teljesítményt nem elfűtik, hanem teljes és megszakítás, és teljes vezetés "váltogatásával" energiatakarékosan állítják be a kívánt átlagáramot. Feljebb is meg van hivatkozva egy.
Ja, igen, stimmel. Néztem ezt a kapcsolást is, mondjuk a kérdéseimre még nem kaptam választ...
Még annyit, hogy itt nincs konkrét képlet amivel a szükséges áramerősségből kiszámolom a szükséges ellenállást?
Az SD3 típusát továbbra sem tudom kihámozni (és a weboldalon sincs rá utalás). Valaki?
Ezen a ledekkel foglalkozó oldalon megtalálod a méretezést is.
Skori weboldalán a "Magamról" rovatban van elérhetőség, első kézből a legjobb...
Szerintem a D2-vel megegyező típus lesz! ( BAT46 )
Oké, köszönöm szépen, élni fogok vele
Ugyanakkor extra infóként minden érdeklődőnek a volt diódámat illetően: a sínen mozgó lézerkocsi műanyagból volt, mivel nem tudtam rendesen szétcsavarozni, így széttörtem, a dióda nem hengeres hanem téglatest alakú volt, így. Szerintem a hűtőblokkba is be van ragasztva azzal a fehér hőre lágyuló ragasztóval, szóval tovább már nem akarom szedni.
Hátha valaki lát benne fantáziát: http://www.k3pgp.org/laserbias.htm -- mint ez alapján számomra kiderült, elvileg a diódákban van egy fényérzékelő dióda, ezáltal visszajelzést kaphatunk a diódát elhagyó lézerfény erősségét illetően, no és ezért van három lába a diódáknak ebben a kapcsolásban ezt a feedbacket is felhasználják a fényerősség beállítására.
Pontosan. Vannak direkt ilyen lézermeghalytó IC-k is, amik használják a dióda Feedback (monitor) kivezetését. Mint például ez: IR3C02AN
Hát, nekem ez a datasheet szegényes volt, pedig tetszik a megoldás. Ehhez nincs kapcsolás? Vagy részletesebb leírás?
Próbanyákon be van forrasztva egy, azt mazsoláztam most vissza; nem kell hozzá valami nagy köret:
Gnd-Vcc közé +5V Gnd-Vee közé -5V (ezt 7660-al csináltam) OUT-Gnd-Im : ezekre jön a lézerdióda Vin-re ki/be kapcsoló (vagy moduláció) So üresen hagyva Cp-Gnd közé 22µF kondi És ennyi.
Nem tudom, ha jól emlékszem ezt még németben vettem, most így hirtelen rákeresve nem találtam itthoni forgalmazót. (Esetleg lehet próbálkozni IR3C0...9.)
sziasztok... szeretnék 1 lézert összerakni...de nem értek a kapcsolásokhoz... viszont van pár jó de nem használt dvd-olvasóm... ha valaki tudna segíteni azt értékelném... előre is köszönöm mindenkinek ( nem akarok venni piacról, boltból lézereket mert szeretném azt elmondani hogy én csináltam ) a lézert (vörös) csak általános célra használnám... így hát nem a legjobb minőségűre vágyok... mégegyszer köszönöm
hát igen csak a kérdést hagytam ki... hogyan lehetne dvd olvasóbol lézert..készíteni?
Idézet: Ezt minden oldalon megkérdezik. „hogyan lehetne dvd olvasóbol lézert..készíteni?” Egyébként meg sehogy. Író kell, de ha "nem értesz a kapcsolásokhoz" akkor inkább a kétledes villogót tanulmányozd. Ezt jó szándékból írom.
Még én is csak próbálkozom, amit el tudok mondani: akik értenek hozzá azt mondják hogy fix áramerősséggel kell hajtani a diódát (és nem fix feszültséggel (lásd pl elem)), nézd végig a topikot és találsz benne áramgenerátorokat. Ha fix feszültséggel hajtod, akkor elvileg ezzel az élettartamát rövidíted a diódának, rossz esetben azonnal tönkretéve a diódát (ha visszalapozol, látni fogod mi lett az én első DVD olvasóból való diódámmal... (illetve videó formában hogy miért is használjunk áramgenerátort) meg egyébként is érdemes olvasgatni, már nagyon sokminden le van írva...). Hajrá!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |