Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   934 / 3985
(#) MolnarG hozzászólása Júl 18, 2010 /

Sziasztok!
Egy kis erősítőhöz szeretnék tranzisztorokat párba válogatni, de: 2N5551-ből és 2N5401-ből vettem 30-30 darabot, de a bétáik nagyon eltérnek, 2N5551-nél 164 és 218 között, 2N5401-nél 84 és 150 között mozognak a béták. Ha legközelebb is választom őket egymáshoz akkor is 30 az eltérés (2 csatorna miatt). Ezt az eltérés tudom ellensúlyozni a BC-kel úgy, hogy az 547-esből nagyobb bétájút teszek, 557-ből pedig kisebbet?
(#) dctacsi hozzászólása Júl 19, 2010 /

Kedves Mindenki!

Mellékletként csatoltam egy rajzot, amit meg szeretnék építeni!
Már majdnem minden megvan hozzá, csak egy pár alkatrészt nem találtam meg/nem tudtam, hogy mi is lehet ez!
A következőkről lenne szó:
R16..........10/2W+L
C1............2U2/MPK4
VR............1K
Ezeken kívül még azt szeretném megtudni, hogy azoknál az ellenállásoknál, ahol nincs megadva teljesítmány, ott elegendő e a 0,25W, valamint azoknál a kondiknál, ahol nem adott meg feszt, ott elég e az 50V-os???

Segítségeteket előre is köszönöm!

01.gif

(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Igaz de a tápban lévő C8-9-10-11 -es kondiknak inkább 63V-ost választanék. (C8-C9 elkónál főleg!)
(#) dctacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Köszönöm szépen a válaszokat!
Tudom, hogy amatőr vagyok, de még szeretnék kérni egy pici segítséget!
A trimmer potival kapcsolatban sajnos azt nem értem, hogy ugyebár 3 lába van!
Hová kötöm a 3. lábat???
Valamint az R16-os ellenállásnál akkor kellene beraknim egy 2W-os ellenállást + egy tekercset párhuzamosan, de azt a tekercset honnan fogom tudni, hogy pontosan mekkorának kell lennie!
Ezen az oldalon találtam a rajzot, ha ez segíts egy kicsit:
http://bsselektronika.hu/index.php?id=95#Link
Illetve még azt szeretném megtudni, hogy ilyen esetben milyen értékre kell beállítani a potit???
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
(#) vicsys válasza dctacsi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

A tekercsben nem, de a potival segítek. A poti középső lábát kösd valamelyik szélső lábhoz. Indításkor középre kell tekerni (középen álljon). Valószínüleg a nyugalmi áramot lehet beállítani vele. Hogy ez mennyi legyen, ne kérdezd tőlem, nem tudom... Ezért jó a BSS, mert nem lehet tudni, hogy honnan van a rajz és elmaradnak a fontos infók...
(#) kadarist válasza dctacsi hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Ha sztereó változatban szeretnéd elkészíteni, akkor egy középkivezetéses 400W-os trafó meg egyenirányító és pufferkondik is kellenek.
(#) deef válasza proli007 hozzászólására (») Júl 19, 2010 /

Helló !

Köszi a választ, jól értetted, szal akkor nem is volt olyan rossz a "szakszerű" kérdésem.
Mégegyszer köszi, most már legalább ezt is tudom.

Üdv: Deef
(#) rammeradrian hozzászólása Júl 19, 2010 /

üdv!
Adott egy kis (nagy) probléma.
Van egy T-mobilos SIM-kártyám na az öcsém játszott és 3 rossz PIN és Pukk-kód na erről már fogalmam sincs a papírját persze h nem találom...
Nem lehet valahogy kisütni vagy eltüntetni róla a kódot?
(#) B.I hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy pl. van két egyforma teljesitményü germanium és szilicium tranzisztor. Ha ugyanakkora áramot hajtunk át mind a kettőn akkor a germanium tranzisztor kissebb teljesitményt fog eldisszipálni? Ha igen akkor nagyobb áramot lehet áthajtani rajta ugyanakkora hőfok eléréséhez mint a szilicium tranzisztoré?
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Hello!
Kicsit összekutyultad a dolgot. A hőtermelés, a teljesítménytől (..szer idő) függ és semmi mástól.

Ha két tranzisztoron azonos áram folyik, akkor a hővé alakuló teljesítmény a tranzisztor kollektor feszültségétől függ. Tehát ha a szaturációs feszültség minél kisebb, annál kisebb a hővé alakult teljesítmény (jobban ki van nyitva a tranyó). Tehát nem a tranzoisztor anyagától, hanem a szaturációs feszültségtől fog függni a dolog. Egyébiránt a Ge tranzisztornak, kisebb a hőfoktűrése..
Hogy mennyire lehet kinyitni a tranyót, azt az adatlap adja meg, a kollektoráram és a bázisáram függvényében..
üdv! proli007
(#) B.I válasza proli007 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Köszönöm.
(#) Szebence hozzászólása Júl 20, 2010 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 3M írásvetítőm, több hónapja nem volt használva, elhoztam most magamhoz, bekapcsoltam erre épp, hogy egy pillanatra felvillant az izzó és ki is aludt... Azóta nem világít csak a ventilátor működik. Megnéztem se az izzó, se a biztosíték nincs kiégve.
Hol lehet a hiba?
(#) Stadi válasza Szebence hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ezek általában elég egyszerű szerkezetek, nem lehet túl nehéz megkeresni a hiba okát.

Típust tudsz írni? Némelyik 3M készülékben két izzó van, gyorscserés mechanikával. Nem lehet, hogy a tied is ilyen, és nem a megfelelő izzót nézted?
(#) meddu hozzászólása Júl 20, 2010 /

sziasztok!
segítséget szeretnék kérni !
olyan kapcsolásra lenne szükségem ami 0,2v-onként mutat 1-et egy panelműszeren.
vagyis
0,4v -nál 2
0,6v -nál 3
0,8v -nál 4
1 v -nál 5
lehet ilyen kapcsolást építeni?
(#) Action2K válasza meddu hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ide sima feszültségosztó kell csak, de előfordulhat, hogy a digiműszer ezt az 1mV-os értékeket nem tudja stabilan mutatni, ugrálni fognak a számok. Én valamilyen más megoldást keresnék rá.
(#) Szebence válasza Stadi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Típus: 3M 4405 AHAS
Van rajta egy kapcsoló azt átkapcsoltam de ugyanúgy, semmi nem történt.

Ez egyizzós kivitel. Egy trafó, egy kapcsoló, egy izzó és egy vele sorbakötött termosztát van benne. Plusz külön a venti. Nézd meg a termosztátot és a trafó kimeneti feszültségét. Az izzó törpefeszültségről megy, de a venti 230V-os, úgyhogy csak óvatosan. Leírás kapcsolási rajzzal Az a kapcsoló valószínűleg kétféle fényerő között tud váltani, érdekes, hogy a kapcsolási rajzon nem látom, pedig a leírásban benne van.
(#) Szebence válasza Stadi hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Rendben, köszi a választ! Mindjárt megnézem, csak nekem meg közben hol ezt meg hol azt kell csinálnom
Mindjárt írok, hogy mi a helyzet a vetítővel kapcsolatban...
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

A trafó szerkunderén 25V van, a termosztát is jó, vezet. Ami érdekes, hogy kicsit kijjebb húztam az izzót, hogy a lábain tudjak mérni feszültséget és 24V van rajta... Tehát az izzó lábain ott van a kellő feszültség, mégsem világít...
Mindjárt próbálok képet csinálni az izzóról.
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Ránézésre jó volt az izzó, semmit nem látok rajta, aminek nem úgy kellene lennie, viszont ráraktam egy 12V-os zselés akkumulátortöltőre és nem csinált semmit... Igaz, hogy az izzó 24V-os illetve ha jól néztem akkor kb 1,5A-er kell neki, de valamennyire csak elkezdene világítani már 12V-on is...
(#) zolika60 válasza Szebence hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Mérd meg nem szakadt-e valmi nem látható helyen.
(#) Szebence válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Megártott nekem ez a nagy meleg... Itt vagyok, mindent összepakoltam, elraktam a helyére, az írásvetítőt is felraktam a polcra, az izzót itt hagytam a gép előtt és nézegetem, hogy megvan-e szakadva
Eszemben nem jutott, hogy rámérjek...
Most, hogy olvastam a HSZ-ed, rámértem és bizony nem sípol a műszer...
Remélem, hogy Gyöngyösön tudok ilyet venni és nem is túl drágán...
Köszönöm mindenkinek a segítségét és elnézést mindenkitől, hogy így benéztem az egészet
(#) mormogipapa hozzászólása Júl 20, 2010 /

Helló
van egy számítógép tápegységem elszállt benne 5 db kondi, ki akarom cserélni de össze vannak ragasztva és nem tudom leolvasni az értéküket. Volna valakinek ötlete hogyan lehetne kideríteni ezt? 34 évesen most kezdem tanulmányozni az elektromosság ezen részét ezért elnézés az ilyen bugyuta kérdésekért

Pedig az izzókat mindig mérni kell. Én is szoktam a kiégetteket nézegetni, némelyiken tényleg semmi nem látszik. De olyan is van, hogy ha ilyenkor megpöckölöm a buráját, akkor szanaszét esik az izzószál.

EHJ vagy FNT típust keress, kb. 600 Ft. (A géped vázán is ott van a típus egy matricán.)
(#) Stadi válasza mormogipapa hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Szétvágod a ragasztót egy éles késsel. Ha így meg lehet döntei a kondikat úgy, hogy látsszon az értékük, akkor nyert ügyed van. Ha nem, akkor sajnos ki kell forrasztanod őket egyesével, és bejelölni, melyik hol volt, polaritáshelyesen!!! Érdemes egyébként az összes elkót kicserélni, méghozzá amelyiket csak lehet,
105°C-os LOW ESR típusra. (Gyakorlatilag a primer kondikon kívül az összesből, ami a tápban van, kapható ilyen.)
(#) papcsi95 hozzászólása Júl 20, 2010 /

Helló!
A 81-dik oldal alján van hogy AMP.Output,AMP input,mi az AMP?
(#) B.I válasza papcsi95 hozzászólására (») Júl 20, 2010 / 1

Szia.
Az AMP azt jelenti, hogy amplifier ami egy angol szó és azt jelenti hogy erősitő.
(#) papcsi95 válasza B.I hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Köszi
(#) B.I válasza papcsi95 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /

Szivesen.
(#) vagnerjazon hozzászólása Júl 20, 2010 /

Hogyan kell lecsupaszolni, majd bekötni egy szalagkábelt?
Következő: »»   934 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem