Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   193 / 442
(#) m.gyula3 válasza W.A.Lacky hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Köszi!

igen, igazad volt, rosszul voltak kötve.

A boardban, hogy tudom megnövelni azt a részt ahova az alkatrészeket kell elhelyezni?

üdv!
(#) edison14 válasza m.gyula3 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
Ha teljes verziód van akkor csak a MOVE paranccsal mozgasd a megfelelő szélességre viszont ha freeware-s verziód van akkor maximálisan 160x100 mm-re növelheted. Azon kívül már nem fogsz tudni lerakni alkatrészeket.
(#) very hozzászólása Júl 18, 2010 /
 
sziasztok!

Egy libary-re lenne szükségem ami a HSIP-15 tokozású IC-t tartalmaz ha van valakinek és feltöltené ide azt meg köszönném.

üdv:very
(#) m.gyula3 válasza edison14 hozzászólására (») Júl 18, 2010 /
 
köszi a választ

üdv!
(#) gulasoft válasza W.A.Lacky hozzászólására (») Júl 19, 2010 /
 
Azzal, hogy az eagle nem nyáktervező azért némileg vitába szállnék, a nyák alakját és az alkatrészeket valóban kézzel kell megcsinálni és felrakni, de a huzalozást már a progival is megcsináltathatod, és az bizony komoly tervezési feladat.
Az árát hasonlítsd össze olyan programokéval amik a kapcsolási rajzból valóban nyákot terveznek, és meg fogod látni, mekkora árkülönbség van azok és az eagle között.
(#) W.A.Lacky válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Idézet:
„Azzal, hogy az eagle nem nyáktervező azért némileg vitába szállnék, a nyák alakját és az alkatrészeket valóban kézzel kell megcsinálni és felrakni, de a huzalozást már a progival is megcsináltathatod, és az bizony komoly tervezési feladat. Az árát hasonlítsd össze olyan programokéval amik a kapcsolási rajzból valóban nyákot terveznek, és meg fogod látni, mekkora árkülönbség van azok és az eagle között.”

Kedves Gulasoft!
Én nem szállok vitába senkivel. Az első mondatodbéli állításodat Te magad cáfolod a 2. mondatodban: "...a kapcsolási rajzból valóban nyákot terveznek..." Nos, magad is beismered, hogy az Eagle nem tervezi a NYÁK-ot. Ezek után nincs miről beszélni. Egyébként ha már manuálisan papíron ceruzával terveztél néhány NYÁK-ot, magad is beláthatod, hogy nem oly nagy mutatvány. Az Eagle nagyszerűsége abban rejlik, hogy 16 rétegben képes gondolkodni. Ez egyben a hátránya is az amatőr felhasználók szempontjából, hogy tudniillik felesleges ennyi réteg. Elegendő lenne max. 2, de a legtöbbször az lenne a legjobb, ha egyetlen rétegben tervezne átkötésekkel. Ezt magától, mindenféle idétlen utasítás nélkül tenné meg. Vagy max. azt a kérdést tenné fel, hogy egy vagy kétoldalast NYÁK-ot szeretne-e a tisztelt felhasználó? Stb.
Véleményemet fenntartva, üdvözlettel:
W. A.
(#) gulasoft válasza W.A.Lacky hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Az eagle nem a 16 réteg miatt nagyszerű szerintem, hanem az irdatlan nagy és emellett könnyen bővíthető alkatrészkönyvtára miatt. Ott is eltérés van a véleményeink között, hogy neked a nyáktervezés abból áll, hogy kapcsrajz szerint magától mindent megcsinál a program. Van ilyen, csak az több millió forintnál kezdődik.
De persze ez nem baj, mindenki azért használja amiért szereti. Ha meg nem szereti, úgysem használja.
Egyébként nem tudom mit tervezel, de szerintem igen csak nagy mutatvány 200 lábat összekötni, megnézném papíron mennyi idő alatt boldogulsz vele, és az csak egy 100 lábú pic (pauszon tussal kösd már be légyszi) és a hozzá tartozó cuccok. 3-400 lábat meg papíron az életben nem kötsz be, és innentől igenis tervező az a program ami ezt megcsinálja, a kész rajzból, gerbert, és fúrófile-t készít, és mellékesen, igen kezel 16 réteget, amiből eddig egy embert ismertem akinek 4 réteg kellett.
(#) tibi0531 válasza W.A.Lacky hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Érdekelne, hogy mi a neve annak programnak ami magától "tervezi a nyákot"? Talán a Protel?
Ami azt illeti az Eagle-nek is van autorouter-e ami összekötözi az alkatrészeket, de megmondom őszintén eddig nem sok hasznát vettem. Ha egy nyákot valaki profin akar megtervezni, akkor nagyon oda kell figyelni az alkatrészek elhelyezésére, az árnyékolás és a vezetők alakjára stb. Nem hinném, hogy erre valamelyik számítógépes program is önmagától alkalmas lenne. Persze a drágább szoftverek alkalmasak a nyák szimulációjára, ami nagyban megkönnyíti a tervezést, de ez már más tészta.

Idézet:
„Nos, magad is beismered, hogy az Eagle nem tervezi a NYÁK-ot. Ezek után nincs miről beszélni.”

Nos mint említettem, szerintem nincs olyan program ami jól tervezi a NYÁK-ot.

Idézet:
„Egyébként ha már manuálisan papíron ceruzával terveztél néhány NYÁK-ot, magad is beláthatod, hogy nem oly nagy mutatvány.”

Ebből a kijelentésből látszik, hogy te még valószínűleg nem terveztél SMD nyákot (0,5mm-es lábtávolság papairon...), és ami szinte biztos, hogy sosem gyártattál (gerber fájlok? ). Az Eagle - néhány funkciót leszámítva - a legtöbb igényt kielégíti.
(#) (Felhasználó 4577) válasza tibi0531 hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Idézet:
„Érdekelne, hogy mi a neve annak programnak ami magától "tervezi a nyákot"?”
Az Eagle is nagyon nagy segítség NyÁK tervezésnél, de azért ennyire lusták ne legyünk már. Amit a számítógép tervez meg helyetted, az soha sem lesz olyan, mint amit Te tervezel saját magadnak és nem is mondhatod el róla, hogy "ezt én csináltam", mert egy részét a számítógép csinálta.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
A többi részét meg a vasklorid, vagy a CNC gép, vagy... Majd ha a saját körmöddel kaparod le a rezet, akkor mond, hogy Te készítetted, bár a rezet még ekkor sem te vitted föl a "bakelitre".
Azért ne az legyen a válasz, hanem az, hogy a gép nembiztos, hogy olyan optimálisan tervezi meg, mint ahogy mi tudnánk. Amúgy a kapcsolási rajzot is be kell vinni a gépbe, az alkatrészeket pozíciónálni... Az is saját munka!
(#) tibi0531 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Júl 20, 2010 /
 
Ugyanezen az állásponton vagyok én is! Csak érdekel, hogy melyik programról vitáznak ennyit, meg persze, hogy mi kerül azon a programon annyiba.
(#) Moderátor hozzászólása tibi0531 hozzászólására (») Júl 20, 2010
 
Tisztelt Fórumtársak!
Kérem, hogy a meddő vitát - hogy ti. az Eagle NYÁK tervező program-e, avagy sem - szíveskedjetek felfüggeszteni, vagy jelen fórum keretein kívül lefolytatni!
Köszönöm.
(#) gulasoft hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
A proteus PCB Design Level 2-től tud autoplace-t(kérdés milyen az alap) és csak 170.000Ft a teljes csomag viszont 1 milla.
(#) gulasoft hozzászólása Júl 20, 2010 /
 
Esetleg nézzétek meg a KiCad-et ingyenes progi mintha lenne benne autoplace
(#) elektrocad válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Üdv Gulasoft!

A Kicad honlapján nem találtam meg, hogy lenne autoplace benne. A program valóban ingyenes, GPL.
A proteus esetében nem egy régi árjegyzékből származik az említett ár? A honlapjukon az olcsóbbik Level 2 ára is 224900 + Áfa, ami kb 270000. (Vagy véletlenül elírtad a 2-t 1-re?
A kérdés: Hobbi célokra minek az autoplace?
A profik is csak részlegesen használják, u.i. mindig vannak alkatrészek, amelyeknek egy-egy meghatározott helyre kell kerülniük. Nincs az az autoplace, amellyel ezt meg lehet tanítani - vagy ha van is, a tanítása tovább tart, mint a kézzel való elhelyezés.
A többit már el lehet vele rakatni, de mindig be kell állítani a megfelelő paramétereket. Végül nem árt leellenőrizni az autoplace munkáját. Ha mindezek idejét összeszámolod, mennyi időt spóroltál vele? Megérte? De ez csak egy magánvélemény volt.
(#) gulasoft válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Nem nekem hiányzott az autoplace.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Júl 21, 2010 /
 
Sziasztok.
Nekem az lenne a problémám, hogy most először szeretnék eagle-t használni... meg csináltam a nyák tervet vele. de mikor nyomtatok akkor nem csak a vezetősávokat nyomtatja, hanem az alkatrészeket is.. azt hogy tudnám beállítani, hogy csak a vezetősávot nyomtassa? (eagle 5.9 ről van szó)
(#) gulasoft válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Júl 21, 2010 / 1
 
Leírást érdemes elolvasni.
Be tudod állítani melyik layer látszódjon, értelemszerűen csak az kell amit nyomtatni akarsz.
(#) Bártfai Ferenc válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 21, 2010 /
 
Oké megtaláltam...
1000 köszi a segítségért
(#) Norberto hozzászólása Júl 24, 2010 /
 
Nem tudom, mit csináltak a legújabb verzióval a fejlesztők, de valamit nagyon eltaláltak, amit eddig nem sikerült. Az alkatrész-könyvtárak és a tervezett projektek is olyan könnyedén, illetve olyan gyorsan nyílnak meg, hogy öröm nézni. A korábbi verzióknál ez sajnos nem volt ilyen, de ez most nagy plusz pont.
(#) szabii válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Köszi, hogy leírtad. Most frissítettem 5.10-re és örülök, hogy van benne magyar nyelv (használni is fogom), de megszoktam az angolt és jól jön, hogy amilyen kedvem van úgy indítom el. Egyébként nem értem, hogy a User interface beállításoknál miért nem rakták bele, hogy választani lehessen a nyelvek között, gondolom később megoldják.
Csináltam is az asztalra egy Eagle_eng.bat fájlt, csak ami a pdf-ben van az úgy nem működött, mert az asztalon kereste a windows, így már igen:
  1. SET LANG=en_GB
  2. cd C:\Program Files\EAGLE-5.10.0\bin
  3. start eagle.exe
(#) elektrocad válasza szabii hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Üdv szabii!

Igazad van, valóban úgy nem működik, ahogy a kézikönyvben van. Én nem próbáltam, a másik változatot, a felhasználói rendszerváltozósat használom.
Most azonban kipróbáltam, és a hiba csak annyi, hogy a "bin" mappát nem a start parancs után kell beírni, hanem egy sorral feljebb az útvonal beállításhoz. Valahogy úgy van, ahogy Te is írtad, de a "cd" nem szükséges.
Nálam így is működik, "cd" parancs nélkül:

SET LANG=en_GB
C:\Program files\eagle-5.10.0\bin\
start eagle.exe

A leírásban a mappánál "eagle-5.x.x" van írva, ahol az x helyett mindig az aktuálisat kell beírni.

Idézet:
„Egyébként nem értem, hogy a User interface beállításoknál miért nem rakták bele, hogy választani lehessen a nyelvek között, gondolom később megoldják.”


Ez azért van, mert a LANG változót a program az indításkor értelmezi. Ha már elindítottad, hiába módosítod azt, a program az indításkor észlelt nyelven fog futni. Korábban már írtam, hogy a telepítést kellett volna úgy megoldaniuk, hogy akkor lehessen választani a nyelvekből. Lehet, hogy később megoldják. Jelenleg úgy választhatsz a nyelvekből, hogy mindegyikre írsz egy "bat" fájlt (mind ugyanaz, csak a LANG értéke más), és azzal indítod, amelyikkel éppen akarod.
(#) elektrocad válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Most kaptam egy választ, miszerint a bat fájl helyes tartalma a következő:

SET LANG=en_GB
cd C:\Program files\eagle-5.x.x
start bin\eagle.exe

Megj.: Nálam az előző hozzászólásomban leírtak szerint is működik.
A manual_en.pdf-ben hibásan van írva, a német nyelvűben és a tutorial fájlokban viszont helyesen van.
(#) niedziela válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Idézet:
„Most kaptam egy választ, miszerint a bat fájl helyes tartalma a következő:


Nincs előre definiált helyes tartalom.
Csak ez SET LANG=en_GB

többi azon múlik hol helyezed el a *.bat fájlt
Ha a bin könyvtárban akkor ennyi

SET LANG=en_GB
eagle.exe

Ha máshol akkor az elérési utat helyesen kell megadni.
(#) elektrocad válasza niedziela hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Idézet:
„Nincs előre definiált helyes tartalom.”


Az előző hozzászólásomban megadott bat fájl tartalommal az bárhol elhelyezhető. Ezen kár vitatkozni.
(#) niedziela válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Nem vitaindítónak írtam és nem helyezhető el bárhol.
Miértjét nem írom le mert fölöslegesnek látom.
(#) szabii válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Nekem megfelel ez az indító fájl is. A két ikonnál (eng/hun) egyszerűbben, gyorsabban úgy sem lehet nyelvet változtatni. Nem vita képpen, de ezt a problémát más programokban úgy oldották meg, hogy a beállítások után kéri a program újraindítását és akkor válik érvényessé az új beállítás. Egyébként én is próbáltam egy sorban a teljes elérési utat megadni, de a cd parancs nélkül nem működött, mert a batch fájl elérési útvonalát vette kiindulásnak.
(#) elektrocad válasza szabii hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Idézet:
„Nem vita képpen, de ezt a problémát más programokban úgy oldották meg, hogy a beállítások után kéri a program újraindítását és akkor válik érvényessé az új beállítás.”

Ez nem is vita, valami ilyet reklamáltam én is, remélem eljutott a fejlesztőkhöz. Más többnyelvű programok esetében a telepítéskor választhatsz nyelvet, a komfortosabbaknál ezt követően utólag, egy újraindítással is.
Az Eagle már korábban is (még csak kétnyelvű - angol és német korában) úgy működött, hogy a német helyi beállításoknál németül, minden többi esetében angolul telepítődött és futott. A rendszerváltozóval vagy egy ilyen batch fájllal lehetett váltani. Most már még két nyelv hozzájött, de a technikán nem változtattak, csak a LANG változót bővítették. Remélem megoldják ezt is.
(#) elektrocad válasza niedziela hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Hát nem tudom miről beszélsz vagy írsz, de nálam bárhová is teszem az indító batch fájlt, mindenhonnan elindítja a programot.
(#) Norberto válasza elektrocad hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Valószínűleg a rendszeremmel van a baj, nálam se nyitotta meg "bárhonnan".

eagle_bat.jpg
    
Következő: »»   193 / 442
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem