Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   293 / 728
(#) shalafi.66 válasza HANGG hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Minőségről nehéz beszélni ebben az esetben, de nem csak azzal van a gond, hanem érzékenységgel, terhelhetőséggel, max. hangnyomással.
(#) zitzaki hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Azt nem tudjátok hogy milyen típusúak az alsó tölcséres mélyek?
(#) zitzaki hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
a kép lemaradt
(#) zitzaki hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
Rendben
(#) shalafi.66 válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Ezek BDV tranyók kaphatók egyáltalán?

Hangszórók terén a HEstore-ban nem nagyon találsz jó párosítást, elfogadható mélyközepet olcsón a H2000-nél tudsz vadászni, hozzá magasat, vagy drágább mélyközéphszeket meg itt: Bővebben: Link
(#) shalafi.66 válasza Gery hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Azt a magashszt ne, 5k fölött szólal meg, de 10 után el is hallgat, szóval nem magas igazából.

A paraméterei alapján (viszonylag magas jóságok) ez a hsz zárt dobozban vagy TL-ben működőképes, zártból max. 10liter, de a terhelhetőség miatt inkább 8, TL-ben meg egy erősen csillapított 60Hz körüli hangolás lehet jó kb.
A hangszórónak középtartományban elég erős kiemelései vannak, szóval valami olyan magas kell mellé, ami viszonylag alacsonyan váltható, olcsón nagyobb átmérőjű (50-60mm) papírmembrános magashszek között találsz ilyet, pl. a HD6,5-HD8 megfelel a célnak.
(#) HANGG válasza (») Júl 28, 2010 /
 
Nem akartam senkit lekiabalni BOCS.
(#) HANGG hozzászólása Júl 28, 2010 /
 
?szeretnék két szélessávot épiteni 12"mélyből és egy piezorból valami nemtul drágát .2*150w gondoltam.Elöreis köszi
(#) shalafi.66 válasza (») Júl 28, 2010 /
 
A témával kapcsolatban annyi tudok mondani, hogy ezek a hangszórók a viszonylag nagy membránfelület, és a rezonanciafrekvencia környékén mérhető viszonylag alacsony impedanciacsúcs, illetve a magas érzékenység miatt talán a legalkalmasabbak a 2-3k közötti alacsony váltási frekvenciára ebben az árkategóriában. Középen jók, kb. 18k-ig szólnak, az egyetlen probléma amit el kell viselni, az iránykarakter viszonylagos beszűkülése ~10k fölött, de nem hiszem, hogy ebben a helyzetben ez gondot okozna.
(#) vikipapa válasza (») Júl 28, 2010 /
 
Helló. HQ-video-ban vannak, csak nem BDV64B hanem C (ugyan ez igaz a 65-re is)
(#) shalafi.66 válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 28, 2010 /
 
Eredetik ezek?
(#) ptesza válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Ilyen különleges dolgoknál illik tudni azt ,hogy a legjobb hang az eredeti végtranyókkal kapható. Ha már nem kapható alkatrész, akkor elavult ,és később sem lesz javítható. Ha nagyon jót akarsz akkor építs B5 erősítőt. Abban lehet szórakozni a végtranzisztorok cserélgetésével.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Inkább azért félünk a kevésbé eredeti tranyóktól, mert szeretnek kisebb áramon/feszültségen füstöt kiengedni magukból. A BDV páros eredetisége meg más célból érdekelt volna most, mivel a HT-A30-at is ezzel rakták össze annakidején, és egy próbát esetleg megérne (szerk: hja nem, mert az BDT volt ).

B5-nek kicsit magas a harm. torzítása.
(#) lamalas válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Idézet:
„B5-nek kicsit magas a harm. torzítása.”

Megsem annyira mint tunerman v-fet-es erositojenek ... egyebkent is az aranyok szamitanak (paros/paratlan), vagy tevedek?
(#) shalafi.66 válasza lamalas hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Csak megjegyeztem, hogy kicsit magas, ami tény, és érdemes építés előtt figyelni rá. Gondolom, mert épp rólad jutott eszembe, hiszen téged is zavar.

Neked van hasznos infód az arányokról? Bár ebben a felépítésben (AB oszt.) érdekes volna ha nem lenne páratlan számú felharm.
(#) lamalas válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Igen, vannak meresi eredmenyeim a B5-rol. Ha jol emlekszem az elso paros es paratlan felharmonikusok relative magas erteken vannak, a tobbi alacsonyabban ... persze ez altalaban igy szokott lenni, ebben semmi meglepo nincs. Viszont ami erdekes, hogy a felharmonikus tartalom igen dus es meg egy szimpla 1kHz-es merojelnel is megjelennek a magasfrekis harmonikusok. Egy TDA2030-nak messze alacsonyabb a torzitasa es nem is annyira dus, bar annak is "szep" felharmonikus tartalma van. A 10W-os A osztalyu JLH-nak magasabb a THD-ja mint a TDA-nak viszont ezt nagyreszt az elso paros harmonikus teszi ki ill. van egy kisebb paratlan harmonikus is, a tobbi elenyeszo, szinte elvesz a zajban.

Szerk.: mindezt emlekezetbol irom, nincsenek most elottem a meresi eredmenyek, a tevedes nem kizart.
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Üdv!
Végül úgy néz ki maradok ennél a hangszórónál. Egyik kérdésem az lenne, hogy ez a hangszóró képes erőteljes mélyeket is előállítani, vagyis jobbakat mint a habszivacsos SAL-ok és olcsó házimozik? Nemtudom mennyit jelent, de a membrán kitérése is kevés szerintem. Paramétereit nézve és olvasottak alapján egy reflex dobozt megérdemel, de ahogy számoltam a WinISD programmal doboznak 250-300 literek jönnek ki. Jó, tudom a Vas is nagy, de tényleng ekkora ládát követelne magának egy ekkora hangszóró? És ha "megkapná amit szeretne" akkor képes mély-ben is szépen "dolgozni"?
És még lenne egy kérdésem: mindenhol azt írják, hogy a mágnes súlya és mérete nem számít. Miért van ez? Rosszul, rossz helyen olvastam?

ew1505.pdf
    
(#) Tomi20 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Heló

A membránkitérés nem olyan fontos. Nekem a mélyemben FS Audio EW18HN hangszóró van (igaz, 18") 400W-ot ráadva kb 5mm-t se mozog a membrán, és brutálisan szól.
(#) nagy_david1 válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia!
Mondjuk ahogy elnézem a tied jóval komolyabb kategória. És erőteljes szép mélyekre is képes? Normális, hogy reflex dobozban nekem ilyen 250-300 liter jött ki?
(#) Tomi20 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Elég szép hangja van, de a szobában történő elhelyezés legalább olyan fontos, mint a hangdoboz pontos méretezése. Sajnos én nem értek a doboz tervezéshez, csak a saját tapasztalataimat írtam le. Nekem is ebben a topicban segítettek a méretezésben. Várd meg míg valaki hozzáértő is válaszol. De szerintem nagyon sok az a 250liter.
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Inkább úgy fogalmaznék, hogy más, de a szivacsnak ehhez semmi köze.
120 liter 40Hz-re hangolva kb. megteszi, így megvan az 50Hz alsó határ. És bár valóban elég kevés a lin. kitérés, de gondolom tölcsért építeni nem fogsz emiatt.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Miért van az, hogy ezt a programot valaki dícséri és van mikor így számol? Nekem csak úgy jött ki 120 liter ha zárt doboznak írtam a programban és Qts-et nézve reflexnek elmegy. Ha nagyobb a doboz az alsó határt lennebb lehet hozni pl még 10 Hz-el? Nem, tölcsért nem akarok Gondolkoztam gumimembrános autó szub hangszórókban is, de azthiszem ennél maradok, bár annak kitérése nagyobb pl sokkal, de többi paramétere csapnivalóbb szinte mind.
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Egész pontosan most mindent újra átnézve és újraírva a program reflex dobozra ezt hozza ki.

winISD.jpg
    
(#) shalafi.66 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
A programok nem tudják megállapítani, hogy mekkora doboz, és milyen hangolás a megfelelő egy hangszórónak. Nem is erre készültek (sőt nem is készülhettek volna, mert ilyen függvény vagy képlet nem létezik). Azért vannak, hogy a te gondolkodásod segítsék, és megjelenítsék a párszáz Hz alatt féltérben várható átvitelt (+ a hozzá tartozó egyéb jellemzőket, GD, membránkitérés, imp. stb..)

Nem jó ötlet alacsonyabb alsó határral tervezni. Azt meg nem tudhatod, hogy a valóságban milyenek ennek a hangszórónak a paraméterei.
(#) nagy_david1 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Akkor ezeknek a hangszóróknak 120 literes reflex dobozt ajánlasz. Én részben örülök is ennek mert kisebb helyfoglalás, és remélem a mélyekben sem fogok csalódni, vagyis azt fogom mondani megérte 3-szorosát fizetnem mint a régi Deibeis hangszóróim. Azokkal sem volt baj, mert még úgy ahogy a mélyet le tudták adni, de érzékenységük csapnivaló volt. Azért mélyben is többet várok majd ezektől el. Jó, tudom, hogy érzékenység és jó mélyátvitel nem a legjobban fér meg egymás mellett, de reménykedek nem fogok csalódni.
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
És bocsánat az értetlenkedésért, de ha azt választanám amit te inkább ajánlottál, vagyis ezt akkor ennek a Qts paramétere már nem túl nagy reflex dobozhoz (0,46)?
(#) dkovy66 válasza zoli200 hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Helló!hány cm hangszóróhoz van csinálva a doboz?én szeretnék csinálni spa5070 hanszóróhoz dobozt,de még nem találtam meg neki a megfelelő méreteket.tudnal segiteni?előre is köszönöm.
(#) kormika hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Sziasztok! Segítségeteket kérném egy hangszóró Thiell/Small paramétereinek kiderítésében. A hangszóró egy noname "házimozi" mélyládályában volt, annyi van ráírva h SW504 CC és az h 4 ohmos ill. 30W-os. Szeretnék neki egy ládát építeni mert a gyári nincsen meg. Csak a paraméterek megszerzésében kérném a segítségeteket, a többi utánna már menni fog. Mellékeltem két képet róla. Előre is köszi. Üdvözlettel Kormika
(#) ibpeti hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, senki se tudott rá normális választ adni, hátha ti tudtok. Van az autómba egy SAL WRC200-as erősitőm, hidba 1x220W vagy 2x75W. És az lenne a problémám, hogy gondoltam veszek hozzá SAL kevlár mélynyomót, de nemtudom, hogy 1db 30cm 150W-os szólna erősebben 1x220W-on, vagy 2db 25cm 120W-os 2x75W-on? Előre is köszi
(#) Lacko12 válasza ibpeti hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
Szia!
Hát tudtom szerint a sal nem az érzékenységéről híres tehát nagy erősítőt igényel ahhoz hogy szóljon valamit ezért szerintem a 30 cm-esel jobban jársz bár igaz hogy így erősebb lesz az erősítő de maximum összehangolod úgy a rendszert hogy a maximális hangerőnél se torzítson a mély!
És nem utolsósorban az 1 db hangszóróval még jobban is jársz hisz marad egy kis hely a csomagtérben legalább!
De ez csak az én véleményem azért várd meg a nálam okosabb embereket is!
Üdv!
Következő: »»   293 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem