Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Minőségről nehéz beszélni ebben az esetben, de nem csak azzal van a gond, hanem érzékenységgel, terhelhetőséggel, max. hangnyomással.
Azt nem tudjátok hogy milyen típusúak az alsó tölcséres mélyek?
Ezek BDV tranyók kaphatók egyáltalán?
![]() Hangszórók terén a HEstore-ban nem nagyon találsz jó párosítást, elfogadható mélyközepet olcsón a H2000-nél tudsz vadászni, hozzá magasat, vagy drágább mélyközéphszeket meg itt: Bővebben: Link
![]() A paraméterei alapján (viszonylag magas jóságok) ez a hsz zárt dobozban vagy TL-ben működőképes, zártból max. 10liter, de a terhelhetőség miatt inkább 8, TL-ben meg egy erősen csillapított 60Hz körüli hangolás lehet jó kb. A hangszórónak középtartományban elég erős kiemelései vannak, szóval valami olyan magas kell mellé, ami viszonylag alacsonyan váltható, olcsón nagyobb átmérőjű (50-60mm) papírmembrános magashszek között találsz ilyet, pl. a HD6,5-HD8 megfelel a célnak.
?szeretnék két szélessávot épiteni 12"mélyből és egy piezorból valami nemtul drágát .2*150w gondoltam.Elöreis köszi
![]()
A témával kapcsolatban annyi tudok mondani, hogy ezek a hangszórók a viszonylag nagy membránfelület, és a rezonanciafrekvencia környékén mérhető viszonylag alacsony impedanciacsúcs, illetve a magas érzékenység miatt talán a legalkalmasabbak a 2-3k közötti alacsony váltási frekvenciára ebben az árkategóriában. Középen jók, kb. 18k-ig szólnak, az egyetlen probléma amit el kell viselni, az iránykarakter viszonylagos beszűkülése ~10k fölött, de nem hiszem, hogy ebben a helyzetben ez gondot okozna.
Helló. HQ-video-ban vannak, csak nem BDV64B hanem C (ugyan ez igaz a 65-re is)
Eredetik ezek?
![]()
Ilyen különleges dolgoknál illik tudni azt ,hogy a legjobb hang az eredeti végtranyókkal kapható. Ha már nem kapható alkatrész, akkor elavult ,és később sem lesz javítható. Ha nagyon jót akarsz akkor építs B5 erősítőt. Abban lehet szórakozni a végtranzisztorok cserélgetésével.
Inkább azért félünk a kevésbé eredeti tranyóktól, mert szeretnek kisebb áramon/feszültségen füstöt kiengedni magukból. A BDV páros eredetisége meg más célból érdekelt volna most, mivel a HT-A30-at is ezzel rakták össze annakidején, és egy próbát esetleg megérne (szerk: hja nem, mert az BDT volt
![]() B5-nek kicsit magas a harm. torzítása.
Idézet: „B5-nek kicsit magas a harm. torzítása.” Megsem annyira mint tunerman v-fet-es erositojenek ... egyebkent is az aranyok szamitanak (paros/paratlan), vagy tevedek? ![]()
Csak megjegyeztem, hogy kicsit magas, ami tény, és érdemes építés előtt figyelni rá. Gondolom, mert épp rólad jutott eszembe, hiszen téged is zavar.
![]() Neked van hasznos infód az arányokról? Bár ebben a felépítésben (AB oszt.) érdekes volna ha nem lenne páratlan számú felharm.
Igen, vannak meresi eredmenyeim a B5-rol. Ha jol emlekszem az elso paros es paratlan felharmonikusok relative magas erteken vannak, a tobbi alacsonyabban ... persze ez altalaban igy szokott lenni, ebben semmi meglepo nincs. Viszont ami erdekes, hogy a felharmonikus tartalom igen dus es meg egy szimpla 1kHz-es merojelnel is megjelennek a magasfrekis harmonikusok. Egy TDA2030-nak messze alacsonyabb a torzitasa es nem is annyira dus, bar annak is "szep" felharmonikus tartalma van. A 10W-os A osztalyu JLH-nak magasabb a THD-ja mint a TDA-nak viszont ezt nagyreszt az elso paros harmonikus teszi ki ill. van egy kisebb paratlan harmonikus is, a tobbi elenyeszo, szinte elvesz a zajban.
Szerk.: mindezt emlekezetbol irom, nincsenek most elottem a meresi eredmenyek, a tevedes nem kizart.
Üdv!
Végül úgy néz ki maradok ennél a hangszórónál. Egyik kérdésem az lenne, hogy ez a hangszóró képes erőteljes mélyeket is előállítani, vagyis jobbakat mint a habszivacsos SAL-ok és olcsó házimozik? Nemtudom mennyit jelent, de a membrán kitérése is kevés szerintem. Paramétereit nézve és olvasottak alapján egy reflex dobozt megérdemel, de ahogy számoltam a WinISD programmal doboznak 250-300 literek jönnek ki. Jó, tudom a Vas is nagy, de tényleng ekkora ládát követelne magának egy ekkora hangszóró? És ha "megkapná amit szeretne" akkor képes mély-ben is szépen "dolgozni"? És még lenne egy kérdésem: mindenhol azt írják, hogy a mágnes súlya és mérete nem számít. Miért van ez? Rosszul, rossz helyen olvastam?
Heló
A membránkitérés nem olyan fontos. Nekem a mélyemben FS Audio EW18HN hangszóró van (igaz, 18") 400W-ot ráadva kb 5mm-t se mozog a membrán, és brutálisan szól.
Szia!
Mondjuk ahogy elnézem a tied jóval komolyabb kategória. És erőteljes szép mélyekre is képes? Normális, hogy reflex dobozban nekem ilyen 250-300 liter jött ki?
Elég szép hangja van, de a szobában történő elhelyezés legalább olyan fontos, mint a hangdoboz pontos méretezése. Sajnos én nem értek a doboz tervezéshez, csak a saját tapasztalataimat írtam le. Nekem is ebben a topicban segítettek a méretezésben. Várd meg míg valaki hozzáértő is válaszol. De szerintem nagyon sok az a 250liter.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy más, de a szivacsnak ehhez semmi köze.
120 liter 40Hz-re hangolva kb. megteszi, így megvan az 50Hz alsó határ. És bár valóban elég kevés a lin. kitérés, de gondolom tölcsért építeni nem fogsz emiatt. ![]()
Miért van az, hogy ezt a programot valaki dícséri és van mikor így számol? Nekem csak úgy jött ki 120 liter ha zárt doboznak írtam a programban és Qts-et nézve reflexnek elmegy. Ha nagyobb a doboz az alsó határt lennebb lehet hozni pl még 10 Hz-el? Nem, tölcsért nem akarok
![]()
Egész pontosan most mindent újra átnézve és újraírva a program reflex dobozra ezt hozza ki.
A programok nem tudják megállapítani, hogy mekkora doboz, és milyen hangolás a megfelelő egy hangszórónak. Nem is erre készültek (sőt nem is készülhettek volna, mert ilyen függvény vagy képlet nem létezik). Azért vannak, hogy a te gondolkodásod segítsék, és megjelenítsék a párszáz Hz alatt féltérben várható átvitelt (+ a hozzá tartozó egyéb jellemzőket, GD, membránkitérés, imp. stb..)
Nem jó ötlet alacsonyabb alsó határral tervezni. Azt meg nem tudhatod, hogy a valóságban milyenek ennek a hangszórónak a paraméterei.
Akkor ezeknek a hangszóróknak 120 literes reflex dobozt ajánlasz. Én részben örülök is ennek mert kisebb helyfoglalás, és remélem a mélyekben sem fogok csalódni, vagyis azt fogom mondani megérte 3-szorosát fizetnem mint a régi Deibeis hangszóróim. Azokkal sem volt baj, mert még úgy ahogy a mélyet le tudták adni, de érzékenységük csapnivaló volt. Azért mélyben is többet várok majd ezektől el. Jó, tudom, hogy érzékenység és jó mélyátvitel nem a legjobban fér meg egymás mellett, de reménykedek nem fogok csalódni.
És bocsánat az értetlenkedésért, de ha azt választanám amit te inkább ajánlottál, vagyis ezt akkor ennek a Qts paramétere már nem túl nagy reflex dobozhoz (0,46)?
Helló!hány cm hangszóróhoz van csinálva a doboz?én szeretnék csinálni spa5070 hanszóróhoz dobozt,de még nem találtam meg neki a megfelelő méreteket.tudnal segiteni?előre is köszönöm.
Sziasztok! Segítségeteket kérném egy hangszóró Thiell/Small paramétereinek kiderítésében. A hangszóró egy noname "házimozi" mélyládályában volt, annyi van ráírva h SW504 CC és az h 4 ohmos ill. 30W-os. Szeretnék neki egy ládát építeni mert a gyári nincsen meg. Csak a paraméterek megszerzésében kérném a segítségeteket, a többi utánna már menni fog. Mellékeltem két képet róla. Előre is köszi. Üdvözlettel Kormika
![]()
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, senki se tudott rá normális választ adni, hátha ti tudtok. Van az autómba egy SAL WRC200-as erősitőm, hidba 1x220W vagy 2x75W. És az lenne a problémám, hogy gondoltam veszek hozzá SAL kevlár mélynyomót, de nemtudom, hogy 1db 30cm 150W-os szólna erősebben 1x220W-on, vagy 2db 25cm 120W-os 2x75W-on? Előre is köszi
![]()
Szia!
Hát tudtom szerint a sal nem az érzékenységéről híres tehát nagy erősítőt igényel ahhoz hogy szóljon valamit ezért szerintem a 30 cm-esel jobban jársz bár igaz hogy így erősebb lesz az erősítő de maximum összehangolod úgy a rendszert hogy a maximális hangerőnél se torzítson a mély! És nem utolsósorban az 1 db hangszóróval még jobban is jársz hisz marad egy kis hely a csomagtérben legalább! De ez csak az én véleményem azért várd meg a nálam okosabb embereket is! Üdv! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |