Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Köszönöm !
A másik gondom az, hogy az Atmegás dolog nem nagyon jó, mer nem akarnák programozót csinálni hozzá. Inkább olyan kellene ami PIC-el működik. De ha, nem lesz más megoldás akkor Atmegás marad.
Szia! Te ezt meg építetted, hogy ajánlod?
Parancsolj, ez PIC-es és LCD-s: Bővebben: Link
De már készül a második verziója ami kimondottan csak LCD-s. (Néhány hozzászólással ezelőtt volt szó róla.)
Szia! Nem! Én még nem építettem meg de egy fórumtársunk már igen, nemsoká én is meg szeretném építeni. Miért? Mi a bajod vele? Ha nem működne szerinted valaki feltenné az internetre?
Szia!
A labortáp II kapcsolási rajza mikor lesz elérhető, mert kellene építenem egy tápot, és ki próbálnám a Te verziódat. A FET-es megoldás jobban tetszik , mint a tranyós.
Csak azért kérdeztem, mert nekem nem jött össze, pedig a DIP, és a Tqfp-et is megépítettem.
Mi volt a hibája?
Nem volt kijelzés a tqfp-nél, a dip-es pedig mindenféle karaktereket írt ki. Viszont a dip-es ki írta az elején jól a szöveget, aztán eltűnt minden, majd ha beléptem a programozói módba, akkor ki írta, hogy www.efly.com, és utána megint megőrült, össze-vissza irkálta a karaktereket.
Szia!
Majd ha készen lesz a projekt. Egyenlőre építek a ma reggel elromlott hűtőmhöz egy elektronikus hőfokszabályozót, aztán jön a PIC-es panelmérő II és majd csak utána folytatom a Labortápegység II-t. Szerintem 1-2 hónap és készen is lesz.
Ok!
Várom!
Üdvözletem! Szia Zolibá!
Edison 14 féle labor táppal lenne egy olyan gondom, hogy sajna nem kaptam 0R47/ 5W ellenállást (R24,R25), viszont van ithon 1R2/5w letudom szabályozni a megfelelő értékre plussz ellenálás hozzá forrasztásával, vagy esetleg az is jó lehet?? És még az lenne a gondom, hogy a trimmer poti értékét sem találtam, de lehet, hogy csak átsiklottam felette. Válaszokat előre is köszönöm!! üdv szabi
Oké Zolibá!
Azon már túl vagyok. Nekem a problémám az, hogy nem kaptam 0R47 /5w ellenállást. ilyet:Bővebben: Link viszont van ithon 1R2 /5w. Le tudom-e vinni az értékét a 1.2-esnek 0.47 -re Plussz ellenállás hozzá forrasztásával??? Nem-e fog megváltozni az 5w telyesitménye az ellenállásnak, ha 1, vagy 2 wattos ellenállással megtoldom?? Most lehet, hogy nagy baromságot kérdezek! (Mea Culpa)
Már hogy lenne jó 0,47 Ohm helyett 1,2 Ohm? Háromszor akkora, tehát 3x akkora fesz. esik rajta, így az áramkorlát harmad akkora áramra kapcsol be. Viszont ha 3 ilyet párhuzamosan kapcsolsz, akkor már közelebb vagy a helyes értékhez. De ha van kisebb teljesítményű (2-3W), akkor azokkal is ki lehet sakkozni a 0,47 Ohm közeli értéket és az 5W-ot.
Köszia választ!
Tehát az Edison14 féle lab tápba leválthatom a (R24,R25) 0.47 /5w ellenállást 1.2 -re? (R7, R23)
Szerintetek nem probléma, ha az 5K trimmer helyett 5.6-osat rakok??
és a 0.47/ 5w-os ellenállás helyett , 0.56 2w raknék?? Jó lessz?
Edison14 leírásából:
Idézet: „Ezen a képen látható, hogy két darab 2N3055-ös tranzisztor van párhuzamosan bekötve. A tranzisztorok emitterére van kötve az R24-es és R25-ös teljesítmény ellenállás. Ez egy negatív visszacsatolás, ha valamelyik tranzisztoron nagyobb áram kezdene folyni, mint a másikon, mert nem egyforma a két tranzisztor.” Nálam ez 0.1 Ohm 2-3W-os ellenállás. Több nem is igen kell. A gyári kapcsolás alatt is a következőt írják: 2N3055 will overheat, so you have to connect two of them in parallel with emitter resistors 0.1ohm/5w. A kimeneti sönt pedig R7, R23 a gyári kapcsolási rajzban R7=0.47 Ohm 5W. Ha melegszik, tisztább 2db ~0.94 Ohmos (2x0.47) ellenállás párhuzamos kapcsolása lenne, így kapnánk pontosan 0.47 Ohm -ot 2db 5W-nyi hőleadó felülettel. Mivel a legközelebbi 0.92 és 1 Ohm, ezért ezek közül lehet választani. Beszéltem erről Edison14-gyel. Azt mondta azért lett 2x1.2 Ohm, mert nem kapott más. Az eredő így 0.6 Ohmra jön ki 0.47 helyett. Én törekednék a fentebb említett gyári kapcsolási értékeihez, tehát igyekezni 0.47-t beszerezni. Nálam 1x0.47 Ohm 10W-os van.
[A kimeneti sönt pedig R7, R23 a gyári kapcsolási rajzban R7=0.47 Ω 5W.]
Edison kapcsolásában az R7, R23 1R2 / 5W A tied itt elvileg 0.47-es És Edison kapcsolásában a 0.47 és a 1.2 is duplán "párhuzamosan" van rakva. Idézet: „Edison kapcsolásában az R7, R23 1R2 / 5W” Igen. Idézet: „A tied itt elvileg 0.47-es” Gyakorlatilag is R23 nincs csak a gyári R7 ami 0.47 Ohm. Idézet: „És Edison kapcsolásában a 0.47 és a 1.2 is duplán "párhuzamosan" van rakva.” Nem. Az 1-1 ellenállás az 1-1 tranzisztor emitterére. Ez nálam 0.1 Ohm 3 W.
Akkor rosszul láttam
Igen, itt jobban látszik a kérdéses két emitter ellenállás.
Na jolvan!
Akkor maradok az Edison féle változatnál, majd szerzek 2 0.47-es ellenálást, vagy egy db 10w-os 0.47-est. Gondolom az eredeti kapcsolásban ábrázolt 100K trimmer is jó, ( ami Edisonnál 5K) szerinted? A lineáris potenció méter meg 10KOhm legyen ugye? És még azt szeretném kérdezni, hogy használhatom e kisebb telyesitményű trafóról?? (van ithon egy kisebb toroidom)
"És még azt szeretném kérdezni, hogy használhatom e kisebb teljesítményű trafóról?"
Igen, csak figyelned kell arra, hogy ne terheld le a trafót. Ha az áramkorlátot úgy állítod be, hogy a szabályzó potikkal ne tudj több áramot beállítani, mint amit a trafód elbír akkor használhatod. Ha jól látom az R18 növelésével korlátozhatod a max áramot.
Sziasztok!
Megtudom oldani, hogy a finom potit kihagynám és csak 1-1 poti legyen?! Kell raknom egy 10K ellenállást a másik poti helyére a kimenetre? üdv szabi
Elhagyhatod a finom szabályzást (bár szerintem sokszor jól jön). Ekkor csak két mono lineáris 10K-s potira van szükség amiket az 5-6-7, és 8-9-10 pontokra kell bekötni.
Edison14: Nem tudnád a kapcsolási rajzodat átméretezni? Az a 10000x7000 eszméletlenül nagy.
Sziasztok!
Tudtok olyan labortáp kapcsolást mutatni, ami DC 40-43 V-ról megy? Pont kilóg a legtöbb egyszerű ic-s kategóriából, nem találok hozzá passzolót.
Elvileg készen vagyok!
12,5 váltó a toroidom. R5-nek mennyinek kéne lenni, hogy ne károsítsam meg a trafót??
Szerintem a Lebegős megoldások tudják mert azok külön tápról járnak
Tudsz mutatni olyat ami ilyen tápfeszültségre van? Csak jóval masabbhoz találtam. Sajnos annyira nem értek hozzá, hogy átméretezzem.
Ismét ötleteket várnék:
Adott egy invertáló kapcsolásban lévő OPA, melynek bemenetére a GND-hez képest negatív DC feszültség érkezik. Az OPA feladata hogy ebből pozitív feszültséget állítson elő a PIC A/D bemenete számára. Viszont a kalibrációhoz (az OPA offsetjének megméréséhez) időnként rövidre kellene zárnom az OPA bemenetét. Ez egy egyszerű N-csatornás BS170-el megoldható lenne, ha a jel pozitív lenne. De nem az! A megoldás egy P-csatornás fet lenne, de a PIC-nek akkor negatív gate-feszültséget is kellene kiadni, viszont csak pozitívat tud. Szóval erre várnék alternatívákat.
Optocsatolón keresztüli vezérléssel nem lehet megoldani?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |