Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   241 / 507
(#) Stewe válasza solah hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Akár ott is lemehet, a lényeg, hogy legyen túlcsavarodás elleni biztosítás, mondjuk 4 db bütykös gyűrű, ami jobbra-balra 3,5 fordulatot enged.
(#) Barret válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Egy 6 méteres árbócban 40x is körbetekerheted,a lényeg,hogy a saját súlyától lógjon a kábel!!!
Alul egy 220.as villásdugó.és kész.Kihúzod,magától kitekeredik.Már ha kell neki...A lényeg,hogy a két vége között ne legyen lefogatva.
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Lehet, de kínos meglepetés ér, ha egyszercsak szétcsavarja, mert elfelejtettél ránézni... :eek2:
...És egyszer, csak szétcsavarja! )
A 40 pedig ugye csak költői túlzás? Mert a csavarodást kibírja, de ezzel rövidül is!
(#) Iszkakof István válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Az a tulajdonsága a kábelnek, hogy csavarodásra rövidül, hasznunkra is lehet. Addig csavarja a kábelt, míg kitép egy dugaszt az aljazatból. Kisimítod a kábelt és visszadugod az aljazaba. Az oszlop állításnál nagyon kell vigyázni, hogy a gépezet tartórúdja úgy álljon,hogy akár milyen irányban megálljon a kormánylapát. Szélcsendben ha van egy kedvenc alvóhelyzete, az nem jó.
(#) sztrovacsek81 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Jó ötlet, gondolom valami ilyesmire gondoltál. A szaggatott a laza kiinduló állapot ráhagyással, a folytonos pedig a csavarodástól megfeszült kábel.
Most már csak ezt kellene megoldani tömör oszlop esetén valahogy

kabel.jpg

(#) Stewe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Nem hiszem, hogy túlzott szakmaiság lenne az, hogy a vezetéknek az áramot kell vezetnie, és semmi más dolga nem szabad hogy legyen.... Működhet, de én nagyon szégyellnék egy ilyen megoldást!
(#) sztrovacsek81 válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Vagy hogy teljesen gondozásmentes legyen a dolog érdemes lehet egyszerűen betenni az oszlopba egy rugót is. Olyan erőset mondjuk, hogy a kereket könnyedén el lehessen még forgatni bármelyik irányba mondjuk 2 fordulatig. Így ha fúj a szél, a lapát szélirányba tudja mozgatni a kereket, szélcsendben viszont a megcsavart rugó visszaállítja mindig a kiinduó állásba. Így nem kell ránézni félévente sem a kábelezésre. Sőt így már oszlopon kívül is lehet vezetni a vezetéket.

kabel2.jpg

(#) Stewe válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Akkor viszont nem rugóterhelés kell, elég egy súlyterhelés csigán keresztül, ami minden állásban és többszörös átfordítással isugyanakkora visszatérítő erőt ad.
(#) sztrovacsek81 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Az szerintem pont a fix erő miatt nem jó. Ha kicsi szél van, és nem megfelelő állásban van a generátor, akkor is ugyanakkora erőt kell kifejtenie az elmozduláshoz.
Ezzel szemben a rugó kezdeti állapotban akár "lötyöghet" is. Meg szerintem egyszerűbb megoldás, mint a csigás.
Csatolok egy részeltesebb képet. Nekem ez így elsőre szimpatikus választás.
Az egymásba csúsztatott csövekben lenne a rugó. A záróhenger amire az egész fenti szerkezet van fogatva pedig nem tömör lenne, hanem középen lyukas hogy kézzel be lehessen akasztani a rugót összeszerelésnél. Ez szerintem jól alkalmazható teljesen tömör állványnál is (az állvány végére van ráhegesztve egy kis üreges tartócső). Mi a véleményetek?

Ha pedig másfél fordulat van a rugóban, akkor már nem tud szélbe fordulni a kerék.... vagyis nem használható.

A visszatérítő erőnek ugyanis csak annyinak kell lennie, hogy éppen le tudja győzni a csapágyazás súrlódási nyomatékát, tehát valóban csak akkor forgassa vissza a fejet, ha épp nincs szél, így a normál üzemet nem zavarja. Feltámasztott alaphelyzetű súllyal üresjáratot is lehet állítani, a súly magassága pedig (akár messziről is) látható, tehát nem kell meneteket számolgatni, hogy épp hol is állunk.
(#) Iszkakof István válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Az általad említett, vagy a feltekeredő sodrony és nehezék módszer között fogok választani. Ha a dugós módszert választom, nem az áram kábel fog megfeszülni, hanem valamilyen acélsodrony (bowden stb.)tekeredik majd össze és tépi ki a dugót.
(#) Stewe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Csak hogy még jobban megkavarjalak:

Ha megszűnik a villamos kapcsolat a generátor és fogyasztók között, akkor a kereket semmi sem fékezi, és túlforoghat, ennek megelőzésére gondolni kell.

1 db mikrokrokapcsolo a villasdugora,ha nincs a helyen,akkor egy terhelessel rovidrezarja a generatort.
Es nyugodtan tolthet ezen a terhelesen keresztul uzem kozben.
Jujj de okosat mondtam most!

Amugy ma megdícsérték a gépemet!
Külföldiek sétáltak az utcán,és volt velük egy "tolmács"
10 percet kellett velük beszélgetnem,mert le voltak nyűgözve!
Szerencsére jó szél volt!
(#) pudding1 hozzászólása Júl 28, 2010 /

Rendesen túlbonyolítottátok a dolgot az egyszer biztos.....
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Csak hogy értsem: Leterheli, vagy rövidre zárja?
Ha terhelés van, (mondjuk a névleges teljesítményt elfűteni képes) üzem közben nem lehet rajta, mert veszteség. Ha pedig egyszerű rövidzár, akkor a mikrokapcsolónak combosnak kell lennie, ha jól értem a kapcsolófegyverzeteknek kell eldisszipálnia néhány száz vattot... Nem az egész teljesítményt, de mivel az összes többi rész nagy keresztmetszetű, nem kétséges hol a leggyengébb keresztmetszet. :eek2:
Állandó mágneses generátornál semmi gond, megoldható, hogy egyszerűen csak nem tölt, hanem fordulatszámfüggő fékezést ad, de ha a kapocsfeszültség nulla, akkor a szabályzós generátor legerjed, és pörög....
(#) Stewe válasza pudding1 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Az alkalmatlan megoldások meglepően sok kérdést vetnek fel.
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Miből gondolod hogy alkalmatlan? Ha 1 évben csak egyszer kell hozzányúlnom, (a másik 4 db-hoz egyszer sem kellett) akkor az nagyonis alkalmas! Az más kérdés hogy ha már villásdugó kihúzó automatika, meg mikrokapcsolók és egyebek kerülnek szóba akkor inkább megcsinálom a csúszógyűrűt mert jobb, precízebb, üzembiztosabb.
(#) Dzsos válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

Szia Sztrovacsek81!

A 2. megoldás,hogy generátornál trafoval felnyomni a feszt és ugy továbbítíni az áramot csak elméletben mükődik! a trafo csak váltofeszröl müködik,a bekapcsolás pillanatában szinte rövidzárként viselkedik ezért mikor megindulna a szélkerék trafó miatt megsem mozdulna.Tudom korábban probáltam.

Ha visszaolvasol: Éppen a dugókirángató megoldás gyermekbetegségeit sorolom elég régen... Én arra írtam az alkalmatlant.

Én csak egy egyszerű halandó vagyok,nem érdekel a 100%-os hatásfok.A terhelés mindig rajta van a hálózaton,ezen keresztül tölt.Tehát ha rövidre zárom,akkor a terhelés elfűti a teljes megtermelt energiát.
Erre gondoltam.Egyébként az enyém is így működik,csak nekem nem fix kábeles.Nem kell soha kitekerni.
Nálam ha túl sok az amper,akkor sötétben messziről látszik,hogy a halogén égő elfűti a felesleget
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

bocs, már késő van és elnéztem.....
(#) Stewe válasza Dzsos hozzászólására (») Júl 28, 2010 /

A rövidzárat tanúsíthatom, egy tekercs nagyon bután viselkedik, ha egyenáram kerül rá. Én egy 400/10000V-os trafót láttam felrobbanni, egy tiirisztorvezérlés hiba miatt.

Semmi gond, sejtettem.
A te gépeidnél viszont érdekelne a lapátozás módosítás hatása (3/6 lapát). Teljesítményarány, fordulatszám, stb.
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

indulási sebesség: 3lp-9km/h, 6lp-3,7km/h........termelés: 3lp-12km/h-tól, 6lp-9km/h-tól........folyamatos egyenletes szél esetén amikor a 3lp-os 10A-t termel akkor a 6lp-os 25-30A-t.........Váltakozó irányú és sebességű szél esetén a 6lp-os 60%-al több időt tölt a termelési fordulatszám tartományban mint a 3lp-s.........végsebesség csökkenés a 3lp miatt nem észlelhető, gondolom mérhető lenne ha lenne fordulatszám mérő a tengelyen, de terhelt állapotban ez sem jelentkezik, terheletlenül meg jobb is ha nem pörög fel annyira. Fesz. duplázóval a 6lp-s már 4km/h-tól dolgozik és bár teljesítmény szempontjából nem egy nagy durranás, az viszont már érdekes hogy éves viszonylatban legalább 80 nap van amikor ezzel az "extrával" termelőképessé tehető.
(#) Stewe válasza Dzsos hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Antiparalel diódával nem próbáltad véletlenül? Ha van egy 0.7V -os feszültségküszöb, csak akkor kerül a trafóra a feszültség, ha meghaladja azt, tehát csak egy bizonyos fordulatszám fölött, amikor már van frekvencia. Lehet hogy elég?
(#) sztrovacsek81 válasza Dzsos hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Szia!

Köszi, el is vetettem már a gondolatot, marad az egyenáram átvezetése a kerten.
(#) Gergő81 válasza Dzsos hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Sztrovacsek generátorának feszültségét nem kell növelni, elég magas, 100m-es távokra is tökéletesen továbbítható az energia !
3 fázisú, 2000/perc fordulatszámon 3*270V, terheletlenül, és 2 kW-ig terhelhető. (10-12 Nm maximális nyomaték) Itt majd az 50....600/ 50V-os DC/DC konverter lesz bonyolult, főleg, ha ezzel valósul meg a tervezett gyorsjárási tényező a legjobb kihasználtság érdekében. ( "inteligens" inverter)
Van még egy ugyanilyen generátor, az előző vevőjelölt hónapok óta csak ígérgeti, hogy jön, és elegem van a "jövő héten" mondatokból ! Ha érdekel valakit, írjon privátban, a generátor Solymáron van.
(#) Dzsos válasza Stewe hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

ezen a problémán a dióda nem segít.A trafó bekapcsoláskor sokat vesz fel azonnal nem lenne ott feszültség nem hogy 0,7V.
Viharos időben ha már felpörgöt gond nélkül ráköthettem a trafót de addig befékezte és utána el sem indult.
(#) Stewe válasza Barret hozzászólására (») Júl 29, 2010 /

Nem a 100% a cél, de te a szélkerék 15-25%-os hatásfokát tartod 100%-nak, és ennek kb felét még fel akarod áldozni folyamatosan, csak hogy ne kelljen csúszógyűrű, vagy egy egy ütköző bütykösgyűrű csomag.

Ez engem legalábbis meglep.
Következő: »»   241 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem