Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv
Azt szeretném megkérdezni hogy hány voltos glimmeket használtál a teszterhez mert én is szeretném megépíteni.Egyébként nagyon pofás lett a teszter. Üdv Norbi
Értem. Magát az elektronikát hogyan tudnám tesztelni, hogy egyáltalán működik-e? Ha egy 12V-os ízzót raknék a trafó helyére kellene villognia? Ja és én 2N3055-tel építettem.
Szervusz!
Én a mellékletben látható 220V "jelzőizzókat" buheráltam szét,ezekben voltak a glimmek.Minden glimmnek volt egy 100K előtét ellenállása,előtte megmérve 230V AC-ról 1,6mA áramot vettek fel.A kérdésedre válaszolva,nem tudom pontosan,hogy maga a glimm hány voltos.Összehasonlítva egy vasalóból kiszerelt példánnyal,azzal teljesen azonos.Talán a hozzáértőbbek többet tudnak mondani az adatok alapján (én csak egy szerkezetlakatos vagyok )
Bocsánat! A melléklet lemaradt.
Az 555 kimenetére (3 láb) köss egy 1K ellenállást és vele sorba egy ledet,ha van kimenőjel a lednek villogni kell.Ezután a kimenetre kötött 2N3055 C és a + táp közé egy kisebb (1-2W) izzóval tesztelheted,hogy a tranzisztor is nyit e,ha még jó.
Az a baj, hogy a led nem villog hanem ég. Vagyis talán nagyon minimálisan, de nem alszik el. Holnap újra átnézem a nyákot hátha mégis ott van hiba.
Talán azért világít folyamatosan mert a frekvencia akkora hogy már folyamatosnak látszik. Az 555 akár jól is működhet.
Hát nem lehet mindenki egy elektronikai zseni....
Ez pontosan így van. Ezért is kérek segítséget nálam "zsenibb" emberektől mint például te lehetsz.
Sziasztok. mégegyszer...
A barátom panaszkodik, hogy a kutyája rendszeresen felugrik a meleg motorháztetőre. A macskátol látta . Arra gondoltam, hogy a földtöl gumival szigetelt gépkocsira rákötjük a villanypásztor meleg pontját, a föld a másik. Szerintetek a gépkocsi elektronikájára nem veszélyes ?? Kösz a véleményeket... dobro
Szia!
Én úgy tudom az a gumi annyira nem is nagyon szigetelt már, de ha mégis működne és ugye ugrik a kutya, akkor nem záródik az áramkör. U.i.: tuti gallyra vágná a kocsi elektronikáját szerintem.... U.i.2.: miért nem keríti a kocsit vagy a kutyát körbe VP-vel???
Ne haragudj, de bele néztem az adatlapodba és ott ez volt írva.
Sajnos még nem vagyok egy elektronikai zseni,de annak készülök.
Ezzel semmi gond, de beszólás helyett inkább segíthettél volna. Ha meg nem tudsz inkább ne szólj hozzá. Köszi......
Talán jól értelmezem a rajzot,ugye az 1k és led soros tagot az 555 kimenet és a test közé kötötted be (?),ha folyamatosan világítana akkor állíts a trimmereken.Az egyikkel a felvillanások gyakoriságát a másikkal a felvillanás (világít a led) idejét (hosszát) tudod állítani.Rá fogsz jönni melyik melyik időt állítja.Úgy próbáld beállítani,hogy kb. 1 másodpercenként villanjon fel a led,de a világítás ideje csak töredéke legyen az 1 másodpercnek,úgy is lehetne mondani,éppen csak érzékelhető legyen.Ezek után lehet majd a teljesítmény tranzisztort is vezérelni,de a kollektor körbe először egy izzót tegyél,ha működik akkor jöhet a trafó.Mindenképpen javasolnék egy nagyobb C-E feszültségű tranzisztort.
Igen.. az ugrásra nem gondoltam. De a karmolásnyomokbol ugy látom, először támoszkodik... utánna ugrik.
De ami a legfontosabb a kocsi elektronikája sérülhet.. ettöl féltem én is. Kibeszélve----- elvetve. Valami mást kellene kitalálni..http://www.hobbielektronika.hu/forum/wtopic.php?topic_id=686&ppid=763327&pop=1#
Pontosan így csináltam. Trimmerekre csak nagyon kis mértékben reagál. Most már valamennyire villog, de nagyon gyorsan és nem alszik ki teljesen.
A C3 kondenzátort vedd ki és tegyél be helyette egy 22µF értékűt,próbáld újra a beállítást,ha még mindig gyors akkor cseréld 33 vagy 47µF értékre.Sikerülni fog az,meglátod.
Beraktam egy 47µF és egy 22µF kondit párhuzamosan. Így sokkal jobb a helyzet, de a világítás ideje hosszabb és nem igazán reagál a trimmerekre. Valamint néha elkezd gyorsulni a villogás aztán lassul ez mitől lehet? Bár szerintem annak nincs túl nagy jelentősége hogy nem egyenletesen villog. (javíts ki ha tévedek)
Sikerült nagyjából beállítanom a villogást. A 2N3055-ös tranyóval nem működik. Beraktam egy régi OC26-ost próbaképpen, egy 12v izzót tettem +ág és a collectror közé. Szépen villog az izzó a leddel ellentétesen, de elég halvány, csak 2-3V-ot enged át. Működőképes lenne a dolog, ha az Oc26 collectorát rákötném egy 2N3055 bázisára? Vagy ez így hülyeség?
Butaságot csinálsz. Az OC26 egy régi, kisteljesítményű germánium tranyó, ráadásul pnp.
Írták már, hogy az eredeti kapcsolásban szereplő nagyfeszültségű, nagyáramú tranyót kellene használnod, és én is ezt javaslom.
Az Oc-t csak próbaképpen raktam be, mint ahogy említettem. Megpróbálok szerezni egy olyan tranyót.
Szia!
Csak mostanra tudtam tovább haladni a pásztor készítésével. Raktam bele új trafót 12V/2VA, és kicseréltem a halott 555-öt. A kondenzátort és a gyújtótrafót még nem raktam rá. Rámértem Multiméterrel 84 VDC-t mutat a kimeneteken, az jó? - Van egy motorindító kondim, lóg belőle egy barna meg egy kék vezeték, hogy kell bekössem? Üdv! Idézet: „Van egy motorindító kondim, lóg belőle egy barna meg egy kék vezeték, hogy kell bekössem? ” Hótt mindegy.
Szervusztok!
A T. fórumnak tartozom és dizi kérésének elegettéve jelentem,hogy elkészült a villanypásztorom.Túl van a tesztelésen,szépen teszi a dolgát.Áramfelvétele 12V akkuról kb. 150mA.Mutatom,ilyenre sikeredett,nyugodtan lehet véleményt mondani. Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Szia!
Nekem tetszik .De olyan kisméretű "sárga háromszögben villám" jelet hol lehet szerezni? Én végignéztem jó pár vill. szerelési boltot, de mindenütt csak jóval nagyobb volt . Amit én csináltam, annak is tök ugyan ilyen volt az elrendezése,csak azzal a külömbséggel,hogy én egy vékony bakelit lemezre (kb 3mm vastag) szereltem fel a cuccokat és azt középen egy csavarral fogattam a doboz aljához.De ez részlet kérdés.Amúgy mekkora területet véd?
hy!
Szerintem tökéletes. Mostmár látom ,a szikraközt a dobozba raktad. Na ott aztán jó helyen van. Mert én azt hittem, hogy kívűl van valahol. Ha jól látom, kupakokat használtál szorítónak. Hogyan csináltad? Beleragasztottad a csavart? hegusp
hali nagyon jól sikerült a pásztorodat összerakni, szeretnék én is csinálni egyet a malacaimnak mert mindig kiszöknek,az lenne a kérdésem hogy eltudnád küldeni nekem a rajzot? előre is köszönöm,címem( ha igen a válaszod)*********@
|
Bejelentkezés
Hirdetés |