Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   943 / 3972
(#) DJanosi hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Udvozlok mindenkit ,nagyon elemi kezdo vagyok most fejeztem be a VII. osztalyt es falun lakom ezert nem igazan ertenek az ies dolgokhoz ,es tudni szeretnem hogy tulajdonkeppen a tranzisztor minek is jo,mit csinal
(#) DJanosi hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Hat en elolvastam de valahogy ugysem tort fel a tudat hogy annak mi ertelme van
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Szia!
Konkrétabban: Tranzisztor
(#) pucuka válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 30, 2010 / 1
 
Mint a vízcsap. Kis kézierővel tudod szabályozni a nagynyomású víz áramlását. és pl az áramló víz által hajtott turbina sebességét, amivel már akár súlyos tárgyakat is tudsz mozgatni, amit kézzel nem tudnál.
(#) DJanosi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Kossz
(#) DJanosi hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Meg egy nagy kerdes az IC mire jo ha tudjatok igy szoban mondjatok el es a PIC?
(#) pucuka válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 30, 2010 / 1
 
Az IC (integrált áramkör) néhánytól sok tranzisztort tartalmazó komplett áramkör, és legfejjebb néhány kiegészítő külső elemmel, ami egy adott feladatot lát el.
Ilyen értelemben a PIC is egy integrált áramkör, amit sok bonyolult logikai feladat végzésére terveztek, bellül több kisebb nagyobb logikai egységből felépítve, hogy programmozni lehessen, és tudjon a külvilággal együttműködni. Ezért mikrovezérlőnek is hívják.
De először tanuld meg a félvezetők működését, kapcsolástechnikáját egyszerű áramkörökben.
(#) DJanosi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Okes
(#) DJanosi hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Meg egy kerdes tudom hulyenek hangzik a tekercs mire jo?hogy kell bekotni sorba v parhuzamba?
(#) pucuka válasza DJanosi hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Azt már kelett tanulni fizikaórán. A tekercsnek mindíg valamilyen fizikai mennyiség átalakítási funkciója van, elektromos áramot mágneses energiává, és fordítva pl.
Az hogy mikor mire hogyan használjuk, az más kérdés.
transzformátorok, villamos gépek (motorok, generátorok) rezgőkörök, fojtó tekercsek, stb. Bekötni mindíg a funkciójának megfelelöen kell, hogy sorba, vagy párhuzamosan, az a többi elektomos, és elektronikai elemtől függ. Sorosan vagy párhuzamosan kötni legalább két elemet lehet. Mindíg kövesd az áramutat. Meg kell tanulnod az ohm törvényt, és a csomóponti (Kirchof) törvényt minimum.
(#) kadam válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Azt írta, hogy a 7. osztályt fejezte be. 7.-ben ienekről még nincs szó. Elektromosságtan 8.-ban van. Az Ohm és csomóponti törvény pedig középiskolai anyag erre mifelénk. Én ott tanultam. Ne kötekedésnek vedd ezt a pár mondatot, nem annak szánom. További szép estét!
(#) Bukall hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Sziasztok!
Építettem egy függvény generátort és gondban vagyok a csatlakozókkal. A dobozra BNC csatlakozókat raktam, úgy tudom függvénygenerátoron ilyet szokás (legalábbis amilyet én használtam azon ilyen volt). Viszont erről hogy szokás levenni a jelet? Milyen vezetékkel?
(#) pucuka válasza kadam hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Bocs igazad van, mások is szóltak már.
Elnézést
(#) monarovauxhal hozzászólása Júl 30, 2010 /
 
Jó estét!
Szóval volna nekem egy x1900 vga-m, ami 2d-ben tökéletes, 3d-ben viszont azonnali fagyás van. Azt mondták reballozni kell, azonban én fet hibára kezdtem gyanakodni, mivel 2d ok, 3d nem ok(ergo kevés a szufla), borda leszed, az egyik fet felett a borda elszíneződött. kép a pulse feliratú kockát tetejénél balra a memória melletti az, beforrasztott állapotba a kollektor-bázis között dióda mérés állapotba kiakadt a műszer, a kollektor-emitter semmit, felforrasztottam a lábát, de ekkor a bázis le is tört, maradt egy kis csonk, ott kollektor bázis között 180-at mértem, úgy tudom ennek 600 körül kellene lennie, emitter kollektor között ugyanúgy semmi(ez úgy tudom hogy így jó). A típusa phd3055e, mivel tudnám én ezt pótolni? szeretném túlméretezni, ez most ugye 10 amperes volt, de keményen melegedett, szóval lehetséges 16 amper körülit betenni helyette? A kártya volt már javítva úgy tűnik, a hátán lehet cseréltek már egy fetet.
(#) Ballage válasza Bukall hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Szia!

Azon a frekin, amin a függvénygenerátor megy, tulajdonképpen bármivel. Egy BNC dugó + egy max. 1 m-es koax + a másik végén krokodilcsipesz/banándugó tökéletesen megfelel erre a célra. Mivel a generátor relatíve alacsony frekin dolgozik, ezért az illesztetlenség elvileg nem fog különösebb gondot okozni.
(#) Bukall válasza Ballage hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Köszi!
És ilyen vezetéket venni is lehet, vagy csak házilag készíteni? Csak mert még nem találtam sehol.
(#) Bukall válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Köszi, közben találtam is: Bővebben: Link
Érdekes, hogy nem sok helyen kapható.
(#) ECL82 válasza Action2K hozzászólására (») Júl 30, 2010 /
 
Pár ic-nyi terhelésröl van szó...
(#) monarovauxhal válasza monarovauxhal hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Na jó, ez kicsit bonyolult lett, szóval csak simán azt kérdezném, hogy phd3055e típusú FET-et mivel tudnál pótolni? Mert nem találtam ugyan ilyen fajtát, csak másikat, vagy ezeknél mindegy? Meg nagy baj ha nagyobb ampereset teszek be helyette?
(#) sanyatuning hozzászólása Júl 31, 2010 /
 
Sziasztok

Egy pulzusmérős karórához tartozó pulzusmérő jelét szeretném venni, ehhez kellene nekem valalmi nagyon egszerű RF vevő.
Egyszerű és kicsi kéne.
A jel amit sugároz 5KHz-es és amplitúdó modulált.
Egyenlőre jó lenne megnézni a jelet scop-al.
Később pedig egys PIC-re szeretném majd kötni.

Hogy kezdjek hozzá?
Köszi
(#) v2feri hozzászólása Júl 31, 2010 /
 
Sziasztok! Segítség kellene mert olyanba vágtam, amihez nem értek. Gépészetben jártas vagyok,ezért úgy döntöttem, készítek magamnak motoros kapumozgatót.Sajnos az elekromossággal vannak gondjaim ha kapcsolási rajzot kell értelmezni .Bontottam automata mosógépből motort és itt a fórumban kaptam hozzá bekötési rajzot. jobbra balra kellene forogmia és valamivel szeretném /be/állítami a fordulatszámát is MOTOR adatai:mca 38/64-148/PH1 15500 rpm-1,8A-380W 220-240V-50/60Hz-cl F/F Thermally protected kapott rajz :47ohm 2W miért kell?
100n 1KV kondenzátor?
"ügyelni a kezdet végére." Ezt hogy kell érteni?
(#) v2feri válasza v2feri hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
és hova kell kapcsoló,és milyen?
(#) zsoltee0001 válasza v2feri hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Szia
Van erre egy külön topic "Kapunyitás gombnyomásra.." címmel, ott jobban jársz.
Egyébként mosógép motorból kapunyitót
Mechanika meg van hozzá?
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 31, 2010 /
 
Üdv!
Nagy okosan helyszűke miatt egy panelt addig terveztem, hogy elkövettem egy hibát. Az lenne a kérdésem, hogy van-e esély arra, hogy a tranzisztor így lezárjon? Mivel a komparátor IC végfokja pont egy tranzisztor kollektora, ezért nem tudom, hogy ha az kinyit akkor ez elegendő lesz-e a meghajtott NPN tranzisztor lezárásához? Azért merült fel a kérdés mivel a ha a tranzisztor a komparátorban kinyit akkor úgy is kb 0,7V meg fog maradni a kollektoron és ez lehet nem elég kevés a hajtandó NPN bázisának lezárásához. Megoldások nem érdekelnek, mivel én is tudom mi lenne a megoldás, de panel is kész van és mint írtam minden zsúfolt ezért hely sincs újak beszúrásához. Az érdekel, hogy az NPN le képes zárni vagy sem.

Untitled.jpg
    
(#) kendre256 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Az NPN vagy le képes zárni, vagy nem .
Attól függ, hogy mekkora a tápfeszültséged (az 1 kOhm-os ellenálláson keresztül a tápfeszültségtől függő ára folyik az LM393 kimenetén), mekkora a hőmérséklet és hogy milyen az adott IC (mennyit tér el az átlagtól a szaturációs feszültsége).
5V-os tápról, szobahőmérsékleten, kis szaturációs feszültségű példánnyal szerintem le fog zárni. De pl. 12V-os tápról működtetve szinte biztosan nyitva marad.
(#) nagy_david1 válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Az ellenállás értéke csak azért annyi mert a programban az volt elől, tranzisztor úgy szintén Amúgy 5V-ról működne és az LM393 17mA átfolyást engedélyez kb. Jobb ha újracsinálom az egész panelt mert ezek szerint nem sok az esélye, hogy jó legyen és akkor szerintem még külső hatások is bezavarhatják bármikor. Hogy szeretem mikor alkotok valamit s átsíklok valami apróság felett és még a panelt is elkészítem s forrasztáskor leesik a tantusz. Jogos volt félelmem. Köszi.
(#) proli007 válasza v2feri hozzászólására (») Júl 31, 2010 / 1
 
Hello!
Nem ismerem a motorodat, de megpróbálom egyszerűen elmagyarázni. Ehhez készítettem három ábrát..
- Egy soros főáramkörű (vagy univerzális) motor, egy állórész tekercsből és a kommutátorokon keresztül kivezetett forgórészből áll, mint az "A" ábrán látható.
- A forgásirányát, az álló és forgórész egymáshoz viszonyított áramiránya határozza meg. Ha ez fordul, akkor a forgásirány is fordul. (Hiszen az áram iránya, meghatározza az elektromágnes által keltett mágneses tér pólusát is.)
- Ezért, a motort lehet egyen és váltó feszültségről is járatni. Mert ugyan a váltó feszültség áramiránya, másodpercenként 50-szer megfordul, de az álló és forgórész egymáshoz képesti áramiránya nem fordul meg.
- Az állórész fizikailag általában nem egy, hanem két tekercsből áll, mint ahogy a "B" ábrán látható. A tekercsnél látható kis pötty, a tekercselés kezdetét mutatja, pont abból a célból, hogy az helyes áramirány szerint tudjuk sorba kötni a kettőt. (Erre hívta fel a figyelmet a pdf) Ha az állórészt rossz tekercsiránnyal kötnénk össze, akkor azok (szembe kapcsolva) lemágneseznék egymást, és gyakorlatilag váltóáramon zárlatot mutatna, mikor ráadjuk a feszültséget. A motor megállna, mert az állórész gerjesztése nulla lenne, a forgórész meg gerjesztve lenne. Csak hogy nem lenne egymáshoz képesti viszony.
- A "C" ábrán látható, hogy a forgásirány hogyan változtatható meg. Ha a kommutátorra menő két (állórészvég) vezetékét lekötjük, és a kommutátorra "keresztbe kötjük" vissza, akkor megfordul a forgásirány. A régi bekötést, a fekete szaggatott vonal mutatja, a fordított bekötést, a piros vonal.
- A forgásirány váltásához, gyakorlatilag ezt a keresztkötést kell megvalósítani a kapcsolóval. Tehát kell egy két-áramkörös kétállású kapcsoló. Ezzel el lehet végezni a polaritás váltását. De mivel Te gondolom nem kapcsolóval, hanem relével szeretnéd váltani a forgás irányát, így két relé alkalmazása szükséges, amivel egyúttal a ki be kapcsolást is meg lehet valósítani.
pld. SR1 húz, jobbra forog. SR2 relé húz, balra forog. Egyik sem húz, motor áll. Mind kettő húzását vagy meg kell akadályozni logikailag, vagy úgy kell bekötni. hogy ilyenkor is álljon a motor.

A kondi és az ellenállás (RC), a zavarszűréshez szükséges, de esetleg a fordulatszabályzó triac-os áramkör helyes működéséhez is szükség lehet rá. Célszerű a kondit nem 1kV-osra választani, hanem Y2 típusú kimondottan hálózati feszültségre készült "öngyógyulós" kondit választani ami nem egyenfeszültségű, hanem ~275V váltófeszültségű típus. Az RC zavarszűrő tag, olykor egy kondinak látszó tokban is kapható.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2010 / 1
 
Hello!
Ha pld. BC517 darlington tranyót használsz, kivédhető a dolog. Természetesen, ha annak magasabb kollektor-emitter szaturációs feszültsége nem zavaró a további áramköröknél. (Ekkor az 1kohm is növelhető, és így jobban le is húzza az LM339.
üdv! proli007
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Igazad van, darlingtonra nem is gondoltam. A probléma csak az, hogy nincs itthon. Remélem elfogadható áron találok a helyi "aprózárban". Esetleg még a BC szériából tudnál említenim ha van darlington? Köszönöm, nagyon jó ötletet adtál. Remélem kapok is mert ha igen akkor megmentettél egy teljes panelkészítési ceremóniától
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Hello!
Én TO92 tokban csak az 517-et ismerem. De lehet 2SC-ben is van ilyesmi.. (De ugye nem gondoltad komolyan, hogy én keresek helyetted..)
üdv! proli007
Következő: »»   943 / 3972
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem