Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Először a tápot kell feléleszteni. Nemcsak stby,hanem működjön, terheléssel is.
Valószínűleg a táp ic.és a kapcsolófet is elszállt, meg pár db.smd.a panelon alul. A biztosíték dióda híd,méréssel kezd, primerben. Multiméter,és szaktudás szükséges.
Üdv mindenkinek!
Van egy problémám és már 2 tv-n jelentkezett ugyanez a probléma. Amikor belövöm a tv-t (mindkettő digitális, tehát 5V-tal kapcsolja a nagyfeszeket), a 20KV-os trafó egyet szikrázik és minden eltűnik(a kijelzőn a csatornaszámok vagy a piros standby led). Ezután áramtalanítani kell és utána újra el lehet ezt játszani. Én arra gondoltam, hogy a trafó halt meg, de ha van még esetleges probléma akkor légyszi írjátok meg. Előre is köszi ![]()
Csináltam képet mindkét panelról, azért mert nem tudtam, hogy előröl nézve a bal vagy pedig hátulról. A bal oldalt hátulról nézve értem. Egyébként úgy is jó, ha a kapcsolási rajzon bejelölöd.
A bekarikázott sorvezérlő modulon van két trimmerpotméter. Az egyikkel vízszintesen tudod tologatni a képet (sorfázis), a másikkal pedig a csíkozódásra való hajlamot tudod megszüntetni (sorfrekvencia).
Ezen kívül még van két beállító poti, amelyekkel lehet vízszintesen és függőlegesen is tologatni a képet.
Hozzátenném, keress forrasztási hibákat is!
Szia! A "TV mi a baja" linken a 215 - ös oldalon a 759690
szám alatti hozzászólásomban leírtam, azzal a bővítéssel, hogy ha az izzó világít a TV, ha nem világít akkor a tápegység a hibás!
Nos, állítottam először a sorvezérlő modulon. Csak egy kicsit tekertem feljebb, de ekkor elkezdett valami sípoló hangot adni. Gondoltam így nem maradhat, mert zavaró az adás nézése közben.
Tekerd középállásba mindkettőt, és úgy teszteld a készüléket. Amikor sípolt, akkor a kép jó volt?
Nem volt jó, de annyira sem volt rossz, mint eredetileg. Amikor jobbra tekertem, akkor nem sípolt, csak amikor balra.
A csíkozódást pedig a két potméter egyikének beállításával lehet megszüntetni.
Jelentem meggyógyult a techwood.BU808DFI-vel nem melegszik a proci, és már a végfok sem, 10 u helyett 47 u került bele. köszi!
Sziasztok! A napokban hozzám került egy Thomson xt92 sasszis tv .A sor tranyót kicseréltem meg egy pár kondit.Indításnál már volt készenlét, de lefüstöltette a RL08 10K ellenállást.Az STV2118A 31-es lábánál lévő 10k ellenállás sértetlen az 1u kondi jó(CV29). Szeretnék tanácsot kérni a javítással kapcsolatban.
Üdv belfi
Kerestem, de nem találtam az L5-ös tekercset. Kérlek jelöld be a a képen, hogy hol van. A tekercsen való állítás nem rövidíti le a képcső élettartamát, vagy nem teszi tönkre, mert ha fennáll a veszély inkább nézem olyan fényerőn, hogy most van mintsem hogy ne működjön. Ja és még egy kérdés ugye ez nem jár a képcső felrobbanásával? (Csak azért kérdezem, mert van egy szakkönyvem és ezt is írja bizonyos munkafolyamatok veszélyeként.)
Szia.Szerintem zárlatos! Ha nincs alapvető ismereted a tv-k javításában,hívjál szakembert.
Kék színnel jelöltem a tekercs helyét. A rövidrezárás nem jár semmilyen negatív következménnyel. Ha ettől a beavatkozástól nem lesz jobb a kép, akkor visszaállíthatod az eredeti állapotot, és minden marad a régiben.
Ezt a sassziszámot nézd meg egy kicsit jobban. xt92 sasszi nemigen létezik.
Sziasztok.
Van egyGrundig SE7287 CUC6365 típusú TV-m, ami annyit csinál, hogy bekapcsol, minden megy rajta kép hang, gombok, majd kb 20 másodperc múlva ugrik 2-3mat a kép és kikapcsol. Ienkor mi lehet a gond? ![]()
Közben megtaláltam a rajzot: TX92
A nagyfeszültségű tekercs föld felöli végén lévő tagokat ellenőrizd (narancs). A BCL (Beam Current Limit) áramkör többi elemét is ellenőrizd (pink), valamint a védelem tranzisztorát (sárga). Ezen kívül lehet még rossz dióda, ellenállás ezen a környéken.
A tekercsnek 3 kivezetése is van. Mind a hármat kössem össze?
A háromból egy kivezetés nincs sehová sem kötve. Csak a bekötötteket közösítsd.
Szia ! Bocsi tényleg fordítva írtam.Köszi a fáradozást de sajnos 98% hogy a sorkimenő szált el.Mindenesetre azért átnézem.Mégegszer elnézést és köszi.
Üdv belfi!
Igen, rossz split-dióda is okozhat galibát.
Üdv mindenkinek!
Van egy problémám és már 2 tv-n jelentkezett ugyanez a probléma. Amikor belövöm a tv-t (mindkettő digitális, tehát 5V-tal kapcsolja a nagyfeszeket), a 20KV-os trafó egyet szikrázik és minden eltűnik(a kijelzőn a csatornaszámok vagy a piros standby led). Ezután áramtalanítani kell és utána újra el lehet ezt játszani. Én arra gondoltam, hogy a trafó halt meg, de ha van még esetleges probléma akkor légyszi írjátok meg. Előre is köszi ![]()
Szia!
A szikrázás helyén alaposan kenbe akril-szigetelőpasztával, vagy szilikonpasztával a trafót. Ha nem túl nagy a sérülés a trafón, akkor így megszüntetheted a szikrázást. Természetesen a ragasztózás előtt alaposan tisztítsd meg az érintett felületet.
Kadarist egy "jó tündér"!
![]() Üdv.
Hogyan tudnék állítani a kép magasságán? (Úgy értem, hogy függőleges irányban nyújtani.) Összekötöttem a tekercset, a fény jó, de ha a távirányítóval lejjebb veszem a fényt, akkor egy pillanat múlva magától visszavilágosodik. Mitől lehet ez? Valamint a színekkel az a problémám, hogy az egyik csatornán színes a kép, a másikon fekete-fehér, és időnként, ha például egy bizonyos szín van a képen túlsúlyban, akkor az egész kép olyan színű lesz. (pl.: egy erdőnél a zöld fák miatt az ég színe is zöld lesz). A színekkel még az is gond, hogy előfordul olyan, hogy a szín csak a képernyő egy részén van alatta nincs. (Vízszintes irányban fentről lefelé színes, és a közepétől lefelé fekete-fehér, de olyan is előfordul, hogy a képernyő közepén vízszintes irányban van egy sáv és alatta fölötte fekete-fehér.) Az is elő szokott fordulni, hogy a színek "szemcsésen" jelennek meg. A színeket beállító potmétereket ugye normalizált állapotban állítsam? Mik lehetnek az okok?
A színprobléma lehet elégtelen tápszűrés miatt is, de a színdekóder rossz beállítása is okozhatja a gondot. A képen lilával jelöltem a képmérethez kapcsolódó potikat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |