Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   244 / 507
(#) Stewe hozzászólása Aug 4, 2010 /

CNC bontásból származó 3.5KW -os DC szervó került a kezembe. Alacsony volt a nyomatéka, a mágnesei gyengültek meg állítólag, de összezárt tekercskivezetésekkel nem tudom megmozdítani sem a forgórészt, tehát mint generátor nem lehet nagyon beteg, lassú járású szélkerékhez ideálisnak tűnik.

Hasonló cuccal van-e valakinek tapasztalata?
(#) Iszkakof István hozzászólása Aug 4, 2010 /

Én, és a készülő szélkerekem.

Kép.JPG

(#) zolika60 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Szép nagy lesz. Miből készülnek a lapátok?
(#) Iszkakof István válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

Fenyő deszkából. 10 mm vastagból szeretném, de az egész faluban nincs egy arra való szalagfűrész, amivel a colos deszkát vékonyabbra tudnám vágatni. A cirkulám (asztali körfűrész) olyan vastag nyomot vág, hogy az egyik deszka használhatatlan lenne. Meglehet, hogy 2 m hosszú és 14 cm széles lesz a hat lapát mindegyike. De, ha megjavul az idő és eltudok menni oda, ahol tudok egy gépet, amivel el lehetne vágni a deszkát, a két felet egymás mellé tehetném. Mindjárt szélesebbek lennének a lapátok. Mindenről tájékoztatlak titeket, még arról is, amikor összetörte a szél. Hiszitek, vagy nem, de a legnagyobb gondom az, hogy a lapátok rögzítésénél a fa megázik, megdagad, megszárad, és már lötyög is. Ha valami lötyög, az nincs már megszorítva és kész a baj. A lapát beleüt az oszlopba és termelődik gyújtós a tűzre.
(#) gulyi88 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

A lapát rudazata vas (1colos cső?), vagy fa?
(#) Iszkakof István válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 4, 2010 /

5X5 cm vörös fenyő.
(#) Stewe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Ilyen tekintélyles méretnél nem erőltetném, hogy külön legyen a sugár és a vitorla, a rögzítés valóban nehézkes.
Lehet, hogy négyszer annyi anyag kell hozzá, de én mindig egy darabból láttam a fa lapátot a bekötéssel együtt, a deszka valóban nehezen kezelhető. Az 50mm-es vörösfenyő léc elbírja a szerelt lapátra ható szélnyomást is? Már a 14cm széles, 1 cm vastag, és 2m lapát súlya sem kevés a rögzítéssel együtt. (15 kg+)
(#) sztrovacsek81 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Szép nagy lesz, gratula
(#) zolika60 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Ezen a hibán megfelelő impregnálással lehet azért javítani. Lenolajba áztatva sokáig ellenáll a víznek. De ha nem áztatod akkor is legalább 4-5 rétegben kendd be. Valóban jobb lenne egydarabból kifaragni, bár a mostani faragasztók elég jók. Sokszor eősebbek mint maga a fa.
(#) sztrovacsek81 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nem lesz túl nehéz ha beáztatod?
Lehet jobb lenne egy külső műanyagbázisú festékréteg. Mint ami a csúszdákon van, csak vékony rétegben.
(#) Stewe válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Vagy egy ecsettel felvitt műgyanta réteg, vászonerősítéssel.
(#) sztrovacsek81 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Vagy akkor már mindjárt le is veheti róla a negatívot, és készíthet egy kompozit lapátot üvegszövet és műgyanta segítségével
(#) zolika60 válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nem lesz nehéz. Szerintem egy ekkora szerkezeten az a fél kiló nem számít. Ráadásul szívósabbá tesz a fát.
(#) sztrovacsek81 hozzászólása Aug 5, 2010 /

Számolgattam ma munkahelyen kicsit.
Adott egy 3 fázisú 3*272V-os generátor.
Szeretném elkezdeni az áttétel számítást.
Az elektronikai ismereteim hagynak némi kívánnivalót maguk után, de a 380/220-ból kiindulva 1,73-as szorzóval számolhatok ha a 3 fázist egyenárammá alakítom?
Ha igen, akkor 470V egyenárammal lehet kalkulálni 2000/perc fordulaton.
Mivel a feszültség és a fordulatszám közel egyenesen arányos, így 4,3-as fordulaton indukál 1V áramot TERHELETENÜL.
Ha terhelt állapotban kb a felével számolhatok, akkor 8,6-os fordulaton fog nekem 1V áramot produkálni.
Mivel az inverterem 24-52V között üzemel, ezért ezek alapján az induló fordulatszám 8,6*24=206,4 fordulat/perc = 3,44 fordulat másodpercenként.
Mivel semmi nincs még kész, csak elképzelek egy lapátot kis szélben, hogy kb 1mp alatt fordul egy negyedet, tehát mondjuk 4mp alatt fordul egyet.
A fentiek alapján ha 8:1-es áttételt használnék akkor gondolom annyira nem trafálnék mellé.

Ami nem teljesen tiszta még az a lapátok elrendezése.
Mindenki a nagy, 3 lapátos kialakítást javasolja. Ezek elég gyorsan is tudnak pörögni, a nagy lapátok miatt pedig a nyomatékuk is elég nagy. Lehet tudok szerezni egy öntőformát 1,8m hosszú lapátokhoz, így akkor kb 3,8m átmérőjű kerekem lenne elfogadható nyomatékkal és nagy végsebességgel.
Viszont a széles sebességtartomány pont buktató is tud lenni, nagyon kell figyelni a viharvédelemre és nehezebben is szabályozható a kimenő áram.
A magyarországi visszafogott szélviszonyokhoz nem lenne praktikusabb egy alacsonyabb járású mondjuk 6 vagy 8 lapátos szélkerék nagy nyomatékkal és kicsi végsebességgel? A nagyobb nyomaték miatt megfelelően meg tudná hajtani a fenti 8:1-es áttételt, kis szélben is elindul, viharállóbb is, a kimenő feszültség is behatároltabb lenne.
Mi a véleményetek erről?
Köszi!
(#) athor77 válasza westhorses hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Ha kis áramokban gondolkozol éléglenne neked egy állandó mágneses dc motor.
Mondjuk egy ilyen.
(#) Stewe válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nem is olyan kicsi városban lakom... de nekem is problémát jelentene 25kg műgyanta beszerzése, az üvegpaplanról nem is szólva. Azon kívül a héjat még meg lehet formázni, de egy lapát szerkezete sem olyan egyszerű: bekötőcsap, héj, belső teherhordó bordázat stb., és minez gyakorlatilag egy anyagból... Ez már semmiképp se a házi barkács szintje.
(#) athor77 válasza athor77 hozzászólására (») Aug 5, 2010 /

Nézd meg ezt. pl:dc motor
(#) sziriusz válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 6, 2010 /

Három fázisnál a kétutas egyenirányító után az egyen feszültség: a fázisok vonali feszültsége * 1,35.
A vázolt esetben a vékony tekercselő huzallal lesz a gond. Nagy lesz a feszültség esés, és szörnyen rossz lesz a hatásfok.
(#) sztrovacsek81 válasza sziriusz hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Szia!
Úgy érted 367V-al lehet számolni 3*270V-os generátornál?
Ezt a feszültségeséses hatásfokromlást nem igazán értem. Honnan esik le a feszültség?
(#) sziriusz válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /

Szia!
Te írtad:
Mivel a feszültség és a fordulatszám közel egyenesen arányos, így 4,3-as fordulaton indukál 1V áramot TERHELETENÜL.
Mérd meg az egy fázis ellenállását. Terhelve a fázis feszültség esése voltban: R (fázis ellenállás) * I (fázis árama).
A veszteség a fázis tekercsben: I*I *R (watt)
Érdemes megnézni, 5-10 amper terhelésnél ez mit jelent.
(#) sztrovacsek81 hozzászólása Aug 8, 2010 /

Értem, köszönöm a leírást. Az az igazság, hogy a motor már megvettem, de még nincs nálam, csak a paramétereit ismerem.
(#) Stewe válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

sziriusz válasza annyit jelent, hogy ha valóban elfogadható hatásfokon akarsz róla teljesítményt levenni, akkor nagy feszültségen és kis áramon kell ezt tenned, mert ha nem, akkor a termelt energia jelentős része a generátor tekercsén hővé alakul. Nagy feszültséget pedig csak nagy fordulatszámon érhetsz el, tehát jelentős, akár több lépcsős gyorsító áttételezés kell(ene).
A kivitelezés nem olcsó, és az energiatárolást is új alapokra kell fektetni, a magasabb feszültség miatt nem lehet egyszerűen akkumulátortelepre tölteni. Hacsak nem durranógázként tárolod, egy plusz átalakítás is kell.
(#) sztrovacsek81 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szia!

Az akkupakkot már rég elvetettem. Vettem egy olcsó hálózatra visszatápláló invertert, ami 24-52V között üzemel.
Pár oldallal előrébb a generátor oldali DC átalakítás mellett döntöttem, a magas DC áram menne végig a kerten, és az inverter előtt lenne leszabályozva max50V-os szintre.
Akkor a magas fordulatszám lesz az elsődleges cél, viszont a lapátos kérdésem még mindig fennáll.
Melyik a jobb megoldás szerintetek:
- 6-8 lapátos, alacsony végsebességű de magas nyomatékú konstrukció, ami egy nagyobb áttételt is meg tud hajtani, így biztosítva a megfelelő generátor fordulatszámot
- vagy egy gyors 3 lapátos konstrukció nagy átmérővel (3,5-4m), ami magasabb sebességet tud elérni, viszont nagyobb az indulósebessége, és valószínüleg kisebb a nyomatéka mint a soklapátosnak, így csak kisebb áttételt tud meghajtani

Nekem az első tetszik a kisebb feszültségtartomány, és a jobb viharral szembeni ellenállóság miatt. De ha a tapasztalat mást igazol írjátok meg.
Köszi!
(#) gulyi88 válasza sztrovacsek81 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Nekem is a sok lapátos nagyfelületű lassújárású tetszene, de lehet hogy elvakult vagyok.
Átétel viszont jó nagy kellene maximum ha 60RPM et forog a lassújárású szélkerék...

pudding1 6lapátos átalakított generátorai bőven verik, hazai szélviszonyokban, a 3 lapátosait...

teljesítmény a fordulatszám (n) és forgatónyomaték (M) szorzata, tehát
kis n * nagy M = nagy n * kis M
más jellemző lesz a maghatározó (indulási sebesség, helyi szélviszonyok, anyagiak, munkagépek...)
(#) joco21 válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Szia.
Amit írsz az igaz. De a magasabb fordulatot egyszerűbb elérni, és nem kell áttételezni, tehát semmit nem engedünk elveszni. Én erre sarkallok mindenkit.
8-10m/sec-re és 8-10-es TSR-re kell lapátot faragni. Pl.NACA4412.
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Most kicsit meg vagyok ütközve azon, hogy egyszerűen választani kellene a három és a hatlapátos kivitel között. A négylapátos kerék készítése még egyszerűbb is mint a hármas, és "finomságként" a 72 fok is szerkeszthető egy ötlapátos szerkezethez.

Az állítható lapátszög megvalósítása drága, de nagyon kiszélesítheti az üzemi tartományt, és a viharvédelem is megvalósítható a vitorla állással.
(#) pudding1 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Mindegy melyiket választod, lehet egy 3 lapátos is tökéletes, csak sokkal szélesebb profillal mint a gyáriakon látható, mert azoknak a felülete kevés a hazai szélviszonyokhoz. Én ha nekiállnék egyet készíteni akkor úgy lőném be hogy 10km/h körül már a teljesítményének legalább az egyharmadát tudja hozni. A mentett szélsebesség adatok alapján nálam 6 méteren ez lenne éves szinten a legideálisabb.
(#) gulyi88 válasza joco21 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Magasabb fordulat azis max 500RPM.
Egységnyi teljesítményű villamos gép mérete (súly, anyag, fizikai méretek) kb fordítottan arányos a fordulatszámmal, tehát szerintem mindenképpen érdemes áttétellel emelni a fordulatszámon, és alkalmazni egy gyári villamosgépet (legyen az szinkron vagy aszinkron...)
de ez még csak az egyik fele a dolognak, ehhez kell egy illesztett szélkerék, sok dologra kell figyelni egyszerre, hogy az összességében jó eredményt kapjunk
(#) gulyi88 válasza Stewe hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Az állítható lapátszög megvalósítása nem bonyolult.
Ha van géppark és anyag, akkor csak munkaórákba kerül, ha nincs akkor persze "drága".
(#) Stewe válasza gulyi88 hozzászólására (») Aug 8, 2010 /

Idézet:
„Ha van géppark és anyag,”

Ez elképzelhető csak úgy véletlenül?
Az megújuló energiát talált eszközökkel is meg lehet termelni, és a gépet "talált" anyagokból is össze lehet fusiztatni de ez nem gyakori Talán nem is véletlen, hogy annyira ritkán használják a házi kiviteleknél. A korrekt kivitel pedig állíthatom, hogy nem egyszerű.
Következő: »»   244 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem