Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egytranzisztoros erősítők (Zen)
Idézet: „...mi határozza meg az erősítő kimenő teljesítményét?” Egy erosito maximalis kimeno teljesitmenyet tobb osszetevo hatarozza meg. 1. Az erosito tapfeszultsegenek nagysaga 2. Az erosito hatasfoka 3. A terhelo impedancia nevleges erteke Mindezek akkor igazak ha mas korlatozo tenyezo nincs jelen az erositoben: pl. vedelem, vagy rossz tervezes miatt gyengebb vegtranzisztorok, stb. Idézet: „...ha van egy 100Wos tranyóm akkor mért nem 100wos lesz?” Az, hogy egy tranzisztor adatlapjara az van irva, hogy a maximalis disszipacios teljesitmenye 100W nem jelenti azt, hogy ezzel egy 100W-os erosito epitheto. A ket teljesitmenynek semmi koze nincs egymashoz! Eleg hosszu lenne forumon keresztul elmagyarazni miert. Ezert inkabb azt javaslom ha erdekel a tema akkor szerezz be megfelelo konyveket, tanulj es kiserletezz sokat es idovel meg fogod erteni mi miert van. Termeszetesen kerdezni itt barmikor tudsz, de jo lenne ha nem itt a forumon kellene n+1. alkalommal leirni azt ami mar masutt le van irva erthetoen.
Mind igaz amit leirtal csak anyit tennek hozza hogy ennek a maximalis erteknek ... annak a bizonyos mondjuk 100W-nak azert van koze a vele megepitett erosito maximalis kimeno teljesitmeyehez.Ha peldaul az adatlapon 10W ez az ertek abbol biztossan nem lehet 100W-os erositot epiteni.Ha meg 1000W akkor biztos lehet 100W-os erositot epiteni.
Orulok hogy vegre (eloszor !) latom hogy mas is kifejti hogy a PWM erositore a "digitalis" erosito elnevezes csak kommersz dolog. Kapcslouzemu es PWM erosito lenne a helyes ,az mas hogy a (PW -ot) az impulzus szelesseget megmerik idobe es szamertekent tovabb dolgozhatnak vele. Igy mar a PWM + az impulzus szelesseg meres digitalizalas lessz.(pld Delta-Sigma 1 bites Kodolas ha jol emlekszem ).Aminel a az erdekes hogy kb. 98%-ba ugyanoljan pontos mint a "Puls Cod Modulation" de kevesebb memoriat igenyel, pld zene "elraktarozasara " egy digitalis "tarolon", megis tudtommal keves helyen hasznaltak. Ebbol a" PWM Code" digitalizalasbol "vezettek vissza" kommersz erdekekbol a dolgot es neveztek el "digitalis"-nak ezeket az erositoket. Mert olyan is van hogy tele vannak a tankonyvek szemlelteto abraka pld..azt irja "digitalis jel" es melette ott egy negyszogjel.Mintha csak a formaja lenne a fontos.
Udv lamalas, karpi!
Koszi a kiigazitast a D osztaly ugyeben! Meglepoen hasonlit tehat a D osztalyu erosito a regi tobbcsatornas 80-as evekbeli proporcionalis RC taviranyitokhoz, ahol szinten impulzusszelesseg modulaciot hasznaltak analog informacio atvitelere. A valodi digitalis erositok kozott csak 1 bites, delta/sigma atalakitos, vagy tobbbites A/D D/A-val rendelkezo is letezik? Van valami kiforrott jelolesrendszer ezekre, vagy ha valamire az van irva, hogy digitalis, az jelenthet egyarant D osztalyu analog illetve valodi digitalis erositot is? Total kaosz van?
BD249C és/vagy BD246A-ból milyen nagyon egyszerű erősítőt lehet építeni? Esetleg ha mindkét fajtából találok még egyet
Ez pont egy pnp npn pár, melyik helyére melyiket kell tennem a kapcsrajzon?
Köszi, de mivel nem igazi párok csak egyik npn másik pnp attól még jó lesz ugye?
+ még valami 12V akksiról is jól megy ugye?
Úgy, hogy nem párok, nem próbáltam, de elméletileg mennie kell.
Két akksival megy, mert ennek + és - 12V is kell a GND-hez képest. Azaz szimmetrikus tápról kell járatni. Akksival nagyon vigyázz, mert ha rövidre zárod, hatalmas áramot tud leadni, vagy felrobban. De arra kell utoljára rákötni a vezetéket és kész.
Hát én azért egy kicsit félnék ettől hogy nem párok. Valószínűleg a az egyk "oldal" a tranyóknál jobban fog erősíteni, ami torzítást eredményezhet.
Mayan kollégának van egy nagyon jó cikke az oldalon, ez az erősítő simán 12V- ról járBővebben: Link Esetleg megpróbálhatnád ezt:Bővebben: Link
Így egy kicsit már magas nekem, valami picit egyszerűbb de jó nincs ezekkel a tranyókkal? Mert azt hittem a -12V az a aksi minusza a plusz meg a plussza, de így... nekem ez nagyon magas, meg van ez a gnd vagy mi az a csikos jelölésű
A kapcsolouzemu erositoben a PWM jelnek csak a szelessege valtozik a ket vegszo amplitudo hatarertek allandoan ugyanaz "Nulla"'es ''Maximum''.(H es L vagy 1 es 0)
A ''tobbites '' PCM jel eseteben mar ''lepcsojel'' jelenik meg a dekodolas utan ami lenyegeben mar egy analog jel ez jutna a vegerositore .Tehat semmi ertelme PCM-be kodolni ha nem digitalis tarolas vagy adatfeldolgozas volt a cel . Hasonloan mint a kapcsolouzemu tapegysegeknel pont az a fontos a hatasfok miatt hogy a jel csak ket hatarerteket vesz fel H es L .(1 es 0).Kozbenso ertek nincs igy a tranzisztor ( kapcsolo) vegy ki van nyitva vagy le van zarva teljessen. A kapcsolo nyitott alapotaban a belso ellenalas nagyon kicsi igy nagy aram athaladasakor se lessz nagy feszulltsegeses ami kis diszipalt energiat eredmenyez.Vagyis 20W-os kapcsolotranzisztorral elvileg pld. 2000W-ot fogyaszto terheloelenalasra adhatjuk az elektromos erot . Egy MOSFET belso atereszto elenalasa ha 1Ohm ( van kisebb erteku is !) 4A -es aram athaladasakor 4V feszultsegeset eredmenyez =>16W energia esik a MOSFET-re mikozbe pld 500V-ot kapcsolgat egy 4A-t hasznalo fogyasztora . Ez mar 2000 W ! Az elveszo energia elvileg csak az a 16W . A problema hogy a valos jelforma nem idealis "negyszog" inkabb ''trapez'' igy a diszipacio nagyobb mert nem csak teljessen lecsukott es teljesen nyitott alapot van hanem kozbenso allapot is, ahol aram folyik es a feszultsegeses nagyobb vagyis nagyobb az U*I => ami a tranzisztoron hoenergiava alakul . De igy is egy realis kapcsolouzemu erosito hatasfoka jol felulmulja az ateresszto tranzisztoros tipusuak hatasfokat.
Ebbe a kapcsolásba melyik tranyó lenne a jó? A BD249C vagy a BD246A? Mekkora teljesítményre számíthatók, és mehet 12V-ról is?
A BD249.
Teljesítményt meg nem várj sokat. Szerintem 2-3W max. Elvileg mehet 12V ről is, de lehet hogy az 1K-s ellenállást ki kell cserélned egy kicsit nagyobbra. Szerk: Ne felejtsd el hűteni a tranyót!
Nagy valószínűséggel egyik sem.
Ez egy szélessávú erősítő, nem hangfrekvenciához való, hanem rádiójelekhez (pár száz kHz-től néhány MHz-ig).
Egyik sem , ez nagyfrekis erősítő .
Számodra ez használhatatlan !
Ok, köszi, keresek másikat
Sziasztok a képen látható kapcsolást nem ajánlom senkinek nekem kivégezte az mp3 lejátszómat.
Valamit elrontottál, másoknál működik..
Izoval egyáltalán nem is szolt utána kicseréltem az izot egy 220Ohm 5W ós elenálásra és akkor halt meg az mp3.
Nem lehet hogy rosszul tetted be a FET-et?
Nem, elenöriztem többször is. Illetve beszéltem egy ismerösel aki szerint ez a kapcsolás nem is működhet.
Szerintem működhet ez a kapcsi. De nyugodtan cáfoljatok meg.
Bővebben: Link
Szinusszal hogyan viselkedik? Próbáld ki úgy is, hogy a Drain-be helyezed a munkaellenállást.
Szinusszal is ugyan olyan jól néz ki. Sajnos nem mentettem el a tinában a fájlt. Ha csak nem fontos, akkor nem rajzolom be még egyszer
Nem hathat vissza a bemenetre mert ott van a bemenő kondi. Valamit nagyon elrontottál, és a bemenetre ért a táp, gondolom. Én használtam ezt és szépen szólt. 220 ohm amúgy is túl nagy ellenállás, azzal csak pici áram folyhatott. Én 15 ohmmal csináltam, vagy 10 - 15 - 21W ízzóval. Amúgy ez egy source follower, a fesz.erősítése 1.
Megalkottad a "gyengítőt"
Persze, hogy csillapít. Egynél valamivel kisebb a feszültségerősítése.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |