Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   4 / 48
(#) szabi83 válasza Ant hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
Idézet:
„Mértem a felvett áramot, és úgy 25-26mA”


Ez állandó vagy a max áram felvétel?
(#) Ant válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
Állandó
(#) szabi83 válasza Ant hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
akkor nincs 5letem
(#) Ant válasza szabi83 hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
Én arra gondoltam, fogok egy műverősítőt, és annak kicsire állíto az erősítését, és a másik oldalára egy ledet, a műverősítő bementére menne az antenna kondenzátorral.
Ez működhet?
(#) Gettobike válasza Ant hozzászólására (») Ápr 6, 2007 /
 
Hali! Műveleti erősítős megoldást nem javaslom, mivel nem bírja a nagyfrekvenciát. Próbáld meg ezt a kapcsolást, ha csak egy darab drótot használsz antennának. Nem tudom konkrétan milyen oszcillátort építettél, de gondolom van az antenna kimeneten egy trimmerkondenzátor. Tehát rákötöd az áramkört az antenna helyére, a másik felét pedig a testelésre (GND) és addig hangolod, míg a led a legfényesebben nem világít. A D jelű dióda régifajta germánium dióda legyen. például az OA sorozatból. A led helyett tehetsz érzékeny deprez műszert is. Ha rendes frekvenciára hangolt antennával használod az adódat, akkor javaslom, hogy egy mérőhíddal hangold ki.

rfdet.JPG
    
(#) Ant válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Nem trimmerkondenzátor van az antenna előtt, hanem a tekercseket kell állítgatni.
Biztosan bekapcsola led? Mert az áramkör 3V-4,5V ról megy és az antennán,nem tom mennyi mérhető.
A multi méter se szereti a nagyfrekit
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Nem működik az áramkör .
Rátettem és semmi. Mi lehet a baj?
A kondenzátor egyik vége az antennán a led egyik vége a földön
(#) Gettobike válasza Ant hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Akkor ott tényleg nagyon kicsi lehet a teljesítmény. Próbáld meg azt, hogy multiméterrel mA állásba méred az átfolyt áramot, és amikor a legtöbbet veszi fel, akkor a legnagyobb a teljesítménye. Egyéb ötletem nincs
(#) Ant válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Ez nem lehet jó?:

rajzrf.jpg
    
(#) Gettobike válasza Ant hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Meglehet próbálni, ebbe már erősítve van a lednek a jel. Az adó kapcsolását fel tudnád tenni? Kiváncsi vagyok rá.
(#) Ant válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
A kapcsolás:
http://www.skory.gylcomp.hu/urh/rajz.gif
Annyit változtattam rajta, hogy a tantál elkót kicseréltem elektrolitra
(#) Ant válasza Ant hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Az ellenállások érteke az úgy jó, hogy R1= 560R, R2 = 4,7 K, és R3 = 100K?
(#) Gettobike válasza Ant hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Jó igen, habár én az R2-nek valami kisebb értéket választanék, 0.5-1Kohm között. Próbáld meg külön tápról hajtani a detektor áramkört, hogy biztos világítson a led, én 6-9V-ról hajtanám. Az antennát meg a GND kösd össze az adóval.
(#) Ant válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 7, 2007 /
 
Ez nem működik sajnos
Nincsen egy olyan cucc, hogy térerősség mérő, vagy valami hasonló, amit , ha az adó mellé teszek akkor jelez?
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Sziasztok!
Nekem a kamerához kéne egy vezeték nélküli mikrofon, de nem találok semmilyen jót. Milyet javasoltok, melyiket érdemes megépíteni?
Mert találtam itt is.

Link
(#) Gettobike válasza chipi hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Sziasztok! Ant! Igazából az ilyen adókihangolásos dolgokat swr/pwr (állóhullámarány/kimenő teljesítmény) mérővel szokták csinálni. De mivel a te adód nagyon kicsi teljesítményű, ezért biztos hogy az se mérne semmit. Kicsit furcsa, hogy ez az utolsó áramkör se működött, ennek már pár 10mW-ot is érzékelnie kell. Lehet, hogy nem is működik az oszcillátor utáni erősítőfokozatod. Én még úgy szoktam adókat antennára illeszteni, hogy fogok egy méteres vascsövet, a végére rákötök egy zseblámpaizzót, az izzó másik felét meg földelésre kötöm (radiátor ). De ez a megoldás csak több 10W fölött használható. Azt tudo javasolni, hogy nézd át mégegyszer a kapcsolást, mert kicsit gyanús nekem, hogy semennyi se jön ki az antennán. Googlével keress rá a "bug detektor circuit" -ra, fogsz találni sok detektor kapcsolást. Előtte azért nézd meg, hogy mivan az utolsó tranyós fokozattal az adódban.

Chipi:Ha stabil áramkört akarsz, akkor olyan kapcsolást válassz, ami nem 1 tranziztorból áll. Tehát nem úgy van kialakítva, hogy maga az oszcillátor tranyóra van rákötve az antenna. Mivel az alacsony hullámimpedanciás, így ha arrébrakod elfogja vinni a beállítátott frekiről a cuccost. Olyat válassz, amibe van külön erősítő-elválasztó fokozat az antennának, az valamivel stabilabb, de valamennyit azis fog mászkálni, mivel ha változnak az alkatrészek hőmérsékletei, akkor pl egy kondinak megváltozik a kapacitása, és máris nem ott rezeg az oszci, ahová beállítottad. Tehát ez pl. jónak tűnik: http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/html/elekrto/drotnelk2.htm , vagy ez http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/html/elekrto/fmado.htm . A legjobb ezek közül ez az adó http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/html/elekrto/ado.htm . Anno ilyennel adott a Fiksz rádió, meg a Tilos is. Ebbe már emberségesen megvan oldva a moduláció külön varrikap diódával. Üdv!
(#) chipi válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
@Gettobike!
Akkor szerinted ezt építsem meg, és a jele szerinted mennyire tiszta lesz? Van egy olyan áramköröm ami a a mikrofont előerősiti és ezáltal érzékenyebb lesz, ha az az adó elé kötöm az jó?
(#) Gettobike válasza chipi hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Igen, az elektret mikrofon kevés oda előerősítő nélkül. Előerősítővel viszont már biztos lesz hangja.
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Elkészítettem a nyák tervet, még egy picit fonomítanom kéne rajta mert összedobtam csak
Milyen lett?
KÉP
(#) Ant válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
OK, akkor mikor nyitva lesznek a boltok, akkor kicserélem a tranyókat. Tudniíllik, azok bontottak voltak, és nem is a kellő típus :taps:
(#) Gettobike válasza chipi hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Az első tranziztornál felvan cserélve az emitter a kollektorral, meg pár alkatrész érték nem stimmel. Egy jó tanács: próbáld meg olyanra kialakítani a nyákot, hogy a kihasználatlan részeket használd fel GND-nek. Itt egy példa, hogy miről beszélek. http://www.vintage-radio.com/images/projects/sig-gen-pcb2.gif Lehet, hogy a te elrendezéseddel is működne az ák., azonban a nagyfrekis áramkörök eléggé érzékenyek: gerjedhetnek, az oszciállátor bese rezeghet, stb... Az ilyen megoldással (amit belinkeltem) jelentősen csökkenthető ezeknek a veszélye. Ja meg tegyél be a tápba pár darab kondenzátort hidegíteni, 10nF, 100nF, meg esetleg egy 10µF-os elkót is.. Ez védi a tápot, és csökkenti a gerjedés veszélyét is. (anno egy nagyobb teljesítményű RF végfokomba így halt meg a jó drága tranyó, mert visszament a tápba a nagyfreki egy része, ettől meghülyült a 7824, és átengedte mind a 33Vot. A tranyó meg elhalálozott) Ha ragaszkodsz az általad rajzolt megoldáshoz, akkor sztem két oldalasra csináld a nyákját, és a nyák másik oldala legyen egybe a gnd.
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Egy kicsit modósítottam még az áramkört, szerintetek így jó lesz?

Nyák

Elemről szeretném majd üzemeltetni, látom 9 voltos a kapcsolás.
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
@Ant

Ha jól étem a tranyót bontottan tetted bele, vagy más fajtára cseréled ki?

Én a hq ból fogom megrendelni, mert sajnos itthon tapolcán nincsen ilyen alktrész bolt

http://www.hqvideo.hu/info/hu/bc547c.html
(#) Ant válasza chipi hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Én nem ezt az adót csináltam, amit te csinálsz/fogsz csinálni. Én a skory féle URH mikrofont építettem meg, és ahhoz bf961-es mosfetek kelettek. Sajnos, amiket vettem, annak letört a lába , és muszály volt olyat beletennem, ami volt itthon. Előkaptam a bontott tv-kből való nagyfrekis részeket(volt itthon, vagy 5 darab)és kerestem bennük ilyen tranyót. Találtam is bf961-eket, de azoknak is letörtem a lábát , így muszály volt egy megmaradt(bontott)bf964-et és egy bf966-ot(a 966-az nem biztos) tennem bele.
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Hát az nem jó sajnos, remélem nálam nem fog a lába letörni
Ez a kapcsolást mennyi zajjal fog majd járni? mennyire lesz zajjos szerinted?
(#) Ant válasza chipi hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Én nagyon nem értek hozzá, csak kísérletező hajlamű vagyok. Ezért építettem meg ezt az URH adót. Ez az első RF áramköröm. :taps: Szal nagyon oda vagyok, hogy ez működik.
Nézd meg az előző hozzászólásokban, hogy mit írnak rólaÚgy tudom Müszinek ajánloták azt a kapcsolást, amit te építeszTe ugye az eagle-ben megtervezett rajzot építed, avagy a másodikat Gettobike hozzászolásából.
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
Igen ezt:
FM adó

Mert csak azért kérdeztem, hogy milyen a kapcsolás mert van walkie talkiem és az mivel gyerekjáték iszonyatossan "kaki" a hangja meg az egész áramköre.
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
(#) Ant válasza chipi hozzászólására (») Ápr 8, 2007 /
 
Én is azt akarok belőle csinálni. Ilyen "Beszélgetős gyerekjátékot" . Az fogott meg a skory féle adóban, hogy 200m-es a hatótáva jó hangminőség mellett.De tényleg, a minőség nagyon jó, de a haótávot még be kell állítani
(#) chipi hozzászólása Ápr 8, 2007 /
 
De ennek a játékszernek ez a lényege, olcsó és rossz minőségű. De amit építek ... annak remélem a hangja szép lesz és nem olyan mind ennek a játékszernek, ennek elektromos a hangja, és a kukába lehet tenni.
(#) pet hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
Sziasztok!

A az egész web televan millióféle poloskák kapcsolási rajzával. Szerintetek melyiket éri meg legjobban megcsinálni? Nem kell túl bonyolultnak lennie, ne legyen benne IC. Lényeg hogy legyen kb. 50méter hatótáv és érthető legyen.
Előre is kösz!
Következő: »»   4 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem