Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
Erre, vagy három okom is van egyszerre, hogy feltételezzem, ráadásul az egyik a másikat erősíti meg. Tehát: - Az ebay -on is írja hogy RS 485 IBM protokollal operál - RS485 kompatibilis csatlakozóval látták el - Az adatvonalakon egy A176B típusú RS485 Konverter található közvetlen a csatlakozó és a kontroller között, ami így eléggé egyértelművé teszi, hogy nem RS232 porton kommunikál. Továbbá ott van egy 300 Ohm -os buszlezáró ellenállás is. Esetleg elé belehetne kötni, de azt nem tudom hogyan lehetne. Erre esetleg valami ötleted van?
Ezt az átalakítót a biztonságtechnikában is használják: SEAWING RS232-RS485
Nem csak ott, mert ennek eléggé elterjedt a felhasználási területe.
Voltaképp bárhol alkalmazható, ahol szükséges az anyagtakarékosság. Ezt a szabványt kiszorította valamelyest LON buszrendszer -és egy kicsit hasonlít is a CAN buszrendszerre-.
Ha tegyük fel rákötöd a kijelzőt egy ilyen adapterrel a pc-re hogyan fogsz tudni vele kommunikálni? A kijelző specifikus utasításai ismertek?
Köszönöm a rengeteg információt és segítséget.
A MAX232 -es részét értem, meg sem próbáltam volna szintillesztő nélkül használni. Szerencsére van egy OTP -s bánkártya terminálom, amiben van ilyen IC, majd azt kikapom.
Természetesen az utasítás tábla ismert hozzá, ahhoz hogy majd PC -ről tudjam hajtani ( igaz nem erre tervezem felhasználni csak kipróbálni, hogy mit tud), majd valamilyen LCD (VFD) kezelő programot beszerzek hozzá a gyártó oldaláról.
Sziasztok!
Most jutott időm elolvasni ezt a topikot. Több kérdésem is volna (többekhez), ha megengeditek. Zombee: sikerült valamit alkotni az univerzális VFD-vezérlődből? Van-e fejlemény UCN5818 (A681x) vezérlő ügyében? Topi: mi lett a MAX69xx vezérlőből és abból a méretes 1x40-es kijelzőből? Szilva: te vettél abból a TPIC6xxxx IC-ből. Írtad, hogy neked LED-hez kell. De azért megkérdezem, nem csináltál belőle VFD-s kapcsolást is? Ha igen, akkor leírhatnád a tapasztalatokat. Esetleg kapcsrajz, ha nem nagy kérés. Azért kérdezem, mert most kezdek foglalkozni a VFD-vel. Egyenlőre a NEC LD8035 és az orosz IV-6 érdekel, azután majd meglátom. Nekem is vannak videókból bontott kijelzőim. Azután van két orosz órám is, amelyekben lapos 4 digites 7 szegmenses kijelzők vannak. Működnek, de az elektronikájukat ki kellene már cserélni. A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.
Az történt hogy postán kaptam 2 darab Maxim IC-t ami egy 18 bites shiftregiszteres VFD kapcsoló. Ezt úgy néz ki, el kell vetnem mert szörnyen pici és szerintem nem fogja meghajtani. Marad a másik módszer, 8 bites sorbakötött shift regiszterekkel oldom meg, lábanként pedig 1-1 tranzisztorpár fog kapcsolgatni. Érdeklődés és idő híján jelenleg nem kívánk foglalkozni vele, majd talán 1-2 hónap múlva.
Köszönöm! Figyelni fogom a témát és jelentkezem, ha sikerül valamit összehozni.
Sziasztok.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Az LCD Smartile programhoz, miylen plugint kell letölteni hogy FUTABA VFD -t tudjon kezelni, és lehetőleg azt RS232 porton keresztül? Esetleg hol lehet állítani a kommunikációt? Előre is köszönöm segítséget.
Üdv! Szerváltam egy VFD kijelzőt, elsőre működött, de sajnos elejtettem, és széttört. Legközelebb jobban vigyázok rá..:S
Sziasztok.
Van nekem egy Pioneer CT-445 magnó deckem amiben egy VFD kijelző cső van. Sajna nemtudom a tipusszámát, mert az alján és a tetején is vannak lábak amik bevannak forrasztva. Szeretném ezt felhasználni egy erősitőben, de van rajta 3 IC amiket szintén nemtudom, hogy milyenek mert a kijelző alatt vannak. Megoldható valahogy, hogy erősitőben lehessen használni?
Szia!
A topikban többször leírták, hogy az ilyen egyedi kijelzőket általában csak saját építésű vezérlővel lehet felhasználni. Ehhez PIC, vagy AVR programozás kell. Nem valószínű, hogy találsz hozzá adatlapot. A lábak kiméréséhez és a vezérlőhöz a topikban találsz további ötleteket. Egy fénykép sokat segített volna, hogy lássuk, mivel van dolgunk. Persze nem telefonos, hanem valami normális, éles kép!
Köszönöm szépen az infót. Akkor ez marad igy mert a PIC-hez és az AVR programozáshoz nem értek sajna.
Képek a kijelzőről. Ugy megtud hibásodni egy VFD cső ha letörik az a csonk a végéről?
Az bizony a végét jelenti. Mint a neve is mutatja, vákumnak kell benne lenni (VFD = vacuum fluorescent display). Ezért van rajta leszívócsonk. Ha törik, levegőt kap és vége. Kár érte, szép darab! Szóval a kiforrasztáshoz már ne kezdj hozzá. Sajnálom!
Most látom, hogy ez működik! Akkor csak feltételesen kérdezted, hogy árt-e a törés?
Ez müködik. Tökéletesen. Csak igy gondolom nem lehet átépiteni sehova se. Van a kijelző alatt 3 ic, de hát a tipusát egyiknek sem tudom mert még kapcsolási rajzot sem találtam a deckről.
Pedig szépen mutatott volna az erősitőben. Van egy másik egy BG189Z, ennek tört le a csonk a végéről sajnos. De már jön a helyére a másik, remélem a jövőhéten már itt lesz.
Akkor viszont van még remény! Lehet, hogy rosszul látom, de mintha a kijelző foglalatban volna. Ha ez igaz, akkor próbáld meg eltávolítani (de óvatosan ám!). Akkor megtudhatnánk, hogy mi az a 3 IC. A hátoldalon úgy látom, hogy kettő 16 lábú és egy nagyobb, talán 40 lábú. Ha tudjuk az IC-k típusát, ahhoz valószínűleg találunk adatlapot. Akkor pedig megéri visszarajzolni a kapcsolást, mert valószínűleg kitalálhatjuk a vezérlés módját. Sajnos nem vitték túlzásba a feliratozást. Biztos nem számítottak arra, hogy te újrahasznosítod.
Még egy gondolat: ez most a képen biztosan úgy működik, hogy az eredeti helyére csatlakozik. Esetleg a csatlakozók másik végén is érdemes volna keresni, mert látható, mi hova megy. Értékes infók lehetnek ott is.
Arra biztosan nem.
Nem foglalat, ez valami távtartóként lehet benne. Csak ugytudnám megnézni az IC-k számát, ha van nekik hogyha kiforrasztom a kijelzőt. Elég sokáig tartana. Végülis azt kellene csak tudni, hogy a kijelző honnan kapja a feszültséget. A fütés az megvan, a képen felül a két kondi mellet lévő 3 eres vezeték a fütés. A bemenet is megvan, mert ha felvételre állitom a decket akkor kitudtam tapogatni a bemenet vezetékét.
Közben javítottam az előző hsz-t és kereszteszték egymást. Szóval én arra gondolok, hogy a jelenlegi vezérlővel együtt kellene felhasználni. Ha tudod, melyik a fűtés, akkor máris mérheted a feszültséget, áramerősséget. Ez rögtön egy jó pont, de talán a többit is ki lehet következtetni. Legvégső esetben én rászánnám az időt és türelmet a kiforrasztásra.
Idézet: Ezt nem értem. Milyen bemenet? Ha visszaolvasol, láthatod: ennek nem olyan egyszerű a vezérlése, hogy egyetlen bemenete volna. „A bemenet is megvan, mert ha felvételre állitom a decket akkor kitudtam tapogatni a bemenet vezetékét. ”
Az audio bemenetre gondoltam. Igen nem egy egyszerű darab az biztos.
Kiszedtem a kijelzőt. Nem is volt annyira nehéz.
Megvannak az adatlapok. A 42 lábú ic az egy Sanyo LC7570 a két 16lábú pedig BA1646.
No ez nagyszerű, ügyes vagy!
A BA6146 adatlapján a 3. oldalon látható a tipikus bekötés. Gondolom, ebből kettő van a jobb- és a bal csatorna számára. Valószínűleg ezeket a bemeneteket találtad meg. Tehát ide a kivezérlés-mérőknél megszokott vezérlőjelet kell kapcsolni. Az LC7570 adatlapját a Sanyo eléggé elnagyolta, de a 2. oldalon ott a blokkdiagramm a pontos értékekkel együtt. Szerintem minden infóval rendelkezel a felhasználáshoz. Javaslataim: 1. Kövesd végig a panelen a bemenő vezetékeket. 2. Azonosítsd az adatlap segítségével, hogy melyik lábra csatlakoznak. 3. Az adatlapban szereplő értékek alapján meg tudod oldani a vezérlést. 4. Szerintem jó volna előbb asztalon összerakni. Majd ha ott már hibátlan, akkor beépíteni. Az biztos, hogy egy labortáp jól jönne ehhez a munkához, de összerakhatsz a paraméterek alapján átmeneti tápokat is. Azt hiszem, részemről ennyit tudtam segíteni (bár a nagy részét így is te csináltad). Sok sikert! Az elírásokat a másik hozzászólás alapján javítottam. Frankye
Rendben köszi a segitséget.
Egyet nem értek, hogy az LC7570 IC-nek a 2-3-4-6-os lábára mit kell kötni? Végig követtem a bevezető kábelek mindkét végét és a fő panelon egy Pioneer PD4149 IC-re csatlakozik amiről semmit nemtudok. Elég lehet azis ha bektötöm a tápfeszültséget ahova kell és az auidio jelet a BA IC-re? Igy is működik vagy mindenképp kell valami vezélés az LC-nek? A cső tipusa: NEC FIP13BW19YS (erről se találni semmit)
Tegnap délután-este nagy vihar volt nálunk, nem lehetett netezni.
Korábban két hibát is ejtettem: Idézet: „...adadtlapját a Sony eléggé elnagyolta...” Helyesen "adatlapját" és "Sanyo". Az LC7570 adatlapján (1. oldal) a Features alatt olvasható: -The display can be forced to the off state with the /BLK pin -Data input: Serial input (CL, DATA, WR) Tehát a 6-os lábra, a /BLK (BLANK)-ra adott jel kikapcsolja a kijelzőt. Gondolom energiatakarékosság, vagy esetleg villogtatás (fényerő-szabályozás?) céljából. A 2-3-4-es lábak a soros adatbemenet kivezetései. A PD4149-ről én sem találtam semmit. Bosszantó, hogy az AllDataSheet esetenként úgy mutatja, mintha volna ilyen adatlap, de nincs! Nem hiszem, hogy elegendő volna a BA IC-kre audio jelet adni, szerintem kell a soros vezérlés is, de erre nincs ötletem. Viszont ha téged csak a kivezérlésmérő érdekel, miért nem építed meg Vicsys IN13-as készülékét? Igaz, hogy nem zöld, de szerintem az is nagyon látványos és az IN-13 kapható itthon is, nem kell hozzá e-Bay.
Célszerűbb és hasznosabb lett volna, ha moderátori segístéget kérsz, de szerencsére erre jártam, helyre tettem.
Hali.
Tegnap addig-addig nézegettem, és probálgattam, hogy sikerült megcsinálnom a kivezérlés jelző részét. Az IC Vdd és BLK lábára adtam +12Voltot a Vss-re pedig a gnd-t. A fütés is és az IC-k tápellátása egy trafóról oldottam meg, méghozzá azzal ami a deckben volt. Szóval tökletesen müködik. Még egy olyan kapcsolás kellene, hogy rátudjam kötni a végfok kimenetére is, ne csak sima vonal szintü jelet fogadjon. Köszönöm a segitségedet. Ha érdekel majd csinálok róla egy videót.
Gratulálok, ügyes vagy! Én csak tippeket adtam, te pedig simán megoldottad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |