Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata
 
Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 51
(#) didyman válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 17, 2010 /
 
Egy ellenállásosztó szükséges, amivel leosztod a jelet vonalszintű maximum kivezérlés esetén pontosan annyival, amennyit erősít a végfok. Kanonikus esete egy kb. 10-47k-s potméter .
(#) rockersrac hozzászólása Okt 16, 2010 /
 
Közelmúltban szert tettem egy DSP-800 típusú vfd pénztárgép kijelzőre, és bár adatlapját is sikerült szerezni(csatoltam a pdf file-t) ami RS232C szabványon kommunikálna elvileg, és elvileg DB-25 csatlakozón kommunikálna a pc-vel, de valami nem stimm vele, mert lomtalanításból van, és természetesen *** az egész kábelt levágták, és bár az ic lábkiosztása megvan, működik is a kijelző ha tápot adok rá, de ha csak tápot adok rá, akkor szimplán csak a demo szöveg jelenik meg, lcd smartie-val(futaba vfd.dll volt beállítva, kijelző tulajdonságoknál is be volt állítva, hogy 2*20 karakter, meg minden egyéb dolog be volt jól állítva) próbáltam rá adatot küldeni lpt portról, de sajnos nem jelent meg értelmes szöveg, csak mindenféle változó karakter! És ebben kérném segítségeteket, hogy hogyan tudnám rávenni, hogy azt írja ki amit én szeretném hogy viszontlássam a kijelzőn! Előre is köszönöm a válaszokat, segítséget!

Ugye, érted?!
Frankye
(#) Zeus SH hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Előrebocsátom, nem értek az elektronikához, alig-alig vagyok túl az "áram is a falból jön" szinten.
Az a lényeg, hogy szereztem egy Elektronika márkájú szovjet órát, ami sajnos nem igazán működik. Viszont annyira szép a VFD-je, hogy szeretném életben tartani. Az lenne a kérdésem, tudna nekem valaki ebben segíteni? A kijelzőről annyit tudok elmesélni, hogy 4x7 szegmenses, van még "extraként" egy pont és egy ébresztő "ikon" benne. 16 lábacskával van beleültetve a panelbe.
Tudna nekem ebben valaki segíteni, hogy újra óra lehessen belőle? Most csak a négy 0-t világítja ki, szóval maga a kijelző teljesen rendben van.
(#) _JANI_ válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Szia! Kezd a kijelző adatlapjának felkutatásával.
Esetleg az óráról is próbálhatsz kapcsolási rajzot keresni...
S ha ezek megvannak akkor eldöntöd, hogy megjavítod az órás vagy ujjat készítesz a kijelzőt és tápegységet felhasználva. Üdv.: _jani_
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Kissrác koromban én is sok videót meg órát szétbontottam, és idegesített hogy a tápot, infra vevőt és a kijelzőt nem bírtam újraéleszteni.
Egy VFD-nél rögtön két súlyos akadály akad, amit csak szakavatott kezek képesek elgördíteni.

Egyik a meghajtás. A kijelző katódját(bocs a káromkodásért) 2V-5V-os váltóárammal kell fűteni. A katódhoz képest a rácsok és az anódok feszültségét kell pozitív, 15V-70V közötti egyenfeszültséggel(gyújtófeszültséggel) meghajtani.
Minden számjegy külön rácsot kap, a számjegyeken belül vannak az anódok, amelyek lehetnek pixelek(képpontok) vagy szegmensek(pálcikák), kiviteltől függ. A különböző számjegyek azonos pozíciójában lévő anódjai közösítve vannak. Mindig csak azok az anódok világítanak, amelyek megkapják a gyújtófeszültséget, és a fölöttük lévő rács is. Ha az összes rács+anód rá van kötve, akkor ragyog az egész.

Másik akadály a vezérlés, ha értelmes dolgot is szeretnél csinálni vele(pl. órát). Ehhez mikrokontroller kell(pl. AVR), azt programozni és illeszteni a kijelzőhöz.
Meggyőződésem szerint egyenárammal is lehet a katódot fűteni, de ilyenkor a fényerő a katód negatív oldalán magasabb lehet. Ezt a meghajtásnál a számjegyekre jutó időszelet változtatásával lehet elérni. Aztán, az AVR-nek pontosan kell járnia, és biztosítani kell az óra működését áramszünet esetén is. Aztán a vezérlőjelet az anódokra és rácsokra kell vezetni. Én NPN-PNP tranzisztorpárakat használok. A gyújtófesz step-up konverterrel áll elő, a katódfűtés step-down konverterrel, és mindkettő állítható. A következő verziónál e két konverter lelkét is az AVR adja majd, erre jó az ADC konverter...

Nem lebeszélni akarlak, de azt tanácsolom, hogy tedd félre azt az órát. A kijelzőben a vákuum évtizedekig nem szökik el, ezalatt meg lehet tanulni az elektronikát és a vezérléstechnikát. Hosszantartó és türelmes utánajárással, sokszor reménytelen és még hosszabb megszakítások után el lehet jutni arra a szintre amikor egy ilyen kijelzőhöz bátran épít saját elektronikát. Arra viszont ne számíts, hogy itt bárki is őrangyal képében mögötted fog állni hogy mit hova forrassz, ja és megmondja hogy melyik a páka jó vége...
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Hát ezek valóban ijesztő dolgok számomra. Annak idején szerettem volna megtanulni ezt a szakmát, de némely adottságom nem tette lehetővé, így maradtam laikus műkedvelő.
Órát, videót szétszedni... Nem igazán szedtünk mi még szét videót, 16 éves voltam, mikor megvettük az első videónkat, s a fél utca hozzánk járt nézni a német szinkronos amerikai verekedős filmet... Gondolod hozzá mertünk volna nyúlni?

Igazából én egy olyan embert próbáltam találni, aki hajlamos tisztességes pénzért segíteni abban, hogy "életben lehessen" az a cső. Tehát nem az "okleveles elektroműszerészt" keresem, aki háromszámjegyű összeget számol forrasztási pontonként a tervezésért, ugyanennyit a kivitelezésért, majd aranyárban hozzáadja az alkatrészköltséget, a déli harangszót és az összeg kimondásához felhasznált levegőt is...
Gondoltam hátha jön valaki, és azt mondja, "nem olyan nagy kunszt, megcsinálom,". Neki némi agytorna (és egy kis haszon), nekem meg öröm mert van egy szép működő órám és nem nyúzták le érte a bőröm is. (Igen, próbáltak már átverni olyanokkal, amik kit-ben kaphatóak, mégis mindenféle mérnöki munkákról meg óradíjakról fecsegtek)

Persze lehet mondani hogy soha nem késő elkezdeni új dolgokat tanulni, de ha belegondolsz, egy bizonyos kor után egyre nehezebb, s én sajna eleve hátránnyal megyek neki ennek a dolognak. Ezért próbálkozom a könnyebb úttal...
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Kicsit félreértettem az előző írásod, kb. az futott át az agyamon amikor pár hónapja ugynaitt írt egy 12 éves kissrác hogy alkatrészekből meg drótokból össze akar dobni egy fekete-fehér tévét mert az tökjó. A szakik egész tömkelege próbálta lebeszélni róla, hiába...

Most már értem a szándékod, nagyrészt egyet is tudok érteni vele. Az ilyen kit-et áruló fazonokat nagy ívben kell kerülni, két okból. Az egyik, hogy ha elcseszte a panelt akkor nem ő lesz a hibás hanem aki összeforrasztotta.
Már az is gyanús hogy nem kis munka megtervezni/kimaratni/kifúrni azt a szerencsétlen panelt, ha összeépítené és felélesztené fél óra alatt akkor egy ezressel drágábban adhatná. Nincs itt semmiféle mérnöki munka, egyszerűen döglusta vagy kontár az illető, lenyúlta más tervét(pl. munkahelyről vagy netről lopta), de megforrasztani már nem tudja.
Nálam már 4-5 haver veri az ajtót hogy 600Ft/óra melót bevállalna nálam forrasztással/programozással/tervezéssel, de ennyit nem érne nekem a munkájuk, hiába tud forrasztani, inkább megcsinálom én amit lehet.

Ha már előkerült a téma:
Én abból kívánok megélni, hogy a mindennapi életben szükséges, de nehezen beszerezhető elektronikus eszközöket gyártsak. Én sem az oviban kezdtem el tanulni az ilyet, de tény, hogy az elektromosság már akkor is érdekelt. Egyelőre még csak speciális célú és szaktudást igénylő eszközöket gyártok, pl. AVR programozót, fejlesztőpanelt, de pl. a knight rider villogóimat vagy az ablaktörlő-ablakmosó-vezérlőmet már az is be tudja kötni aki tudja hogy az akksin melyik a plusz és melyik a mínusz.
VFD terén olyan vezérlőt építettem amit egy AVR mikrokontroller hajt, előállítja a feszültségeket(katódfűtés, gyújtófeszültség), multiplexálja a kimeneteket(számjegyenként). A kijelzőt a vásárló fogja bekötni(a sajátját), és az eszközt felprogramozni:
Ennek az AVR-nek egy másik mikrokontroller(akár PIC vagy egy PC/laptop is lehet) küldhet parancsokat, pl. beállíthatja hogy melyik kimenetnek milyen funkciója lesz, megjeleníthet számjegyeket, stb.

Nos, ez a parancsnyelv meg a megvalósítása még nincs kész, és amúgyis kell hozzá kevés programozói szakértelem. Ez az eszköz kis átalakítással órává is átalakítható. Ha kész lesz a végleges változat amiért már nem kérek csillagászati összegeket, akár megépíthetem neked az órát belőle.
Ugyanakkor én úgy érzem, hogy ha az a ruszki óra még mutat értelmes számjegyeket(akár csupa nullákat is) akkor biztosan nem lehe nagy baja, talán az elemet hiányolja vagy egy kapcsolója kopott ki, de szerintem még működik!
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Semmi gond. Nos én nem vagyok olyan optimista hogy "na majd én három dróttal órát csinálok", meg efféle. Nagyon is tisztában vagyok a korlátaimmal, s ez miatt igyekszem olyanoktól segítséget kérni, akik sokkal jobbak nálam ebben. Mint írtam, sajnos nekem ez a dolog "nehezített fokozat", pedig szerettem volna megtanulni. Gyerekként elektroműszerész vagy autóvillamossági szerelő akartam lenni (elektorműszerész a sok érdekes "kütyü" miatt, autóvillamossági meg az autók miatt), ám a pályaalkalmasságin mindkettőn elcsúsztam. Persze lett azért normális szakmám, de azt is az állami oktatás elvégzése után szereztem. Mindegy is.
Ami miatt itt vagyok, hogy "perverz" módon vonzódok ezekhez az anakronisztikus időmérőkhöz. Sikerült már egy nixie órát beszereznem, most pedig ez a nagyon szép VFD került a kezembe. "Hatalmas", kb két centis számjegyekkel, előttük jól látható a kis szita, egy kissé ferde az egész a csőben, s enyhén vibrálnak a számjegyek indulás után... Szóval van egyfajta bája az ilyen "nem teljesen tökéletes" dolgoknak.
Maga az óra viszont szinte tuti hogy félholt... Mikor kézhez kaptam, még úgy-ahogy reagált a gombnyomásokra, de közel sem megfelelően. Aztán egyszer csak elkezdte össze-vissza pörgetni a számjegyeket, kihúztam, visszadugtam, azóta csak a nulláit mutatja szegény. A javításra meg azért látom kicsinek az esélyt, mert a hátlapon egyetlen bazinagy IC van, körülötte pár apróbb sallang, és jóestét. A gombjai nem romolhattak el, odaforrasztott lemezkét nyomsz hozzá a nyákrajzhoz, szóval atombiztos orosz technika... Innentől szegényt félholtnak nyilvánítottam, mert az az érzésem hogy az egész óra abban az IC-ben "lakik".
Ez a programozható dolog viszont nagyon izgalmasan hangzik. Sajnos programozni semmilyen nyelven nem tudok, de ennek már jó esélye van hogy elsajátítsam. elvégre közelebb áll a jelenlegi szakmámhoz. Nagyon kíváncsi leszek, mert ez valami rendkívül jó dolognak néz ki, szerintem nagyon fog nekem tetszeni. Lehet hogy ennek örömére megműtöm a kidobásra ítélt pénztárgépeket is, láttam vagy hármat az egyik raktár sarkában...
Mire érdemes figyelni mikor kiszedem a kijelzőket? Lehet esetleg valami meghajtójuk ami nélkül nem működnek, vagy elég ha a csövet kiforrasztom?
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Ha csak 1 IC van akkor pont hogy nagyobb esély lehet a javításra, talán még pótolható is.
Azért a kijelzőért valóban kár, ha ekkora karakterei vannak.
Amire vigyázni kell, hogy a leszívócsonk ne sérüljön. Ez általában kiáll az oldalán vagy a közepén, a kijelző síkjában. Ha letörik akkor max faldísz lehet, világítani már nem fog.
A másik nehézség hogy a kijelzőnek sok lába van, nehéz kiforrasztani ónszippantó nélkül. Kiforrasztás közben már szétfeszítettem egy kijelzőt úgy, hogy megrepedt.

Én azt tanácsolom, hogy amíg a kijelzőnek nem lesz meg az új helye, addig ne szedd ki. Sőt, ha arra számítasz hogy valaki más fog órát építeni(akár én is lehetek az), akkor a szétszedést is jobb ha rábízod.
Ha meg ugyanabba a dobozba szeretnéd viszontlátni, akkor főleg!
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Na, mellé, én meg azt hittem, ha ennyire kevés dologból épül fel, akkor tutira kuka... Délben megyek haza ebédelni, lefotózom a csövet (meg lehet hogy a hátlapot is), hogy meg lehessen nézni.

Egyébként nem fogom kivenni a helyéről míg nem biztos a sorsa, ez saját tapasztalat is. Egyrészt míg a helyén van, tuti jó helyen van, másrészt ha eldobom a haszontalannak vélt dolgokat, később hiányozhat valami.

A doboza sajnos törött, így abba nem igazán teszem vissza, pláne mert (talán cigivel) összeégették az elején a plexit, ami egyébként nagyon csúnya sötétkék, elveszi a VFD szép színét.
(#) Zeus SH válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Nos, itt vannak. Sajnos nem túl jó minőségű, mert csak telefonnal fotóztam, de nagyjából látszik, miről van szó.
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Ez szép. Tényleg kár érte. Az otromba ruszki csip az üt.
A kijelzőn a leszívócsonk fent van középen, tessék vigyázni vele!
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
De nem csak az IC kemény, jellegzetes orosz technológia látszik (illetve annyira nem látszik) a bal felső sarokban is. A két forrasztási pont között nem egy alkatrész van, hanem három alkatrészből (dióda? ellenállás?) álló "hidat" faragott a furfangos orosz.
(#) _JANI_ válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
... Az oroszok már csak ilyenek ...
(#) Zeus SH válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Közben nekiláttam megnézni, miféle cső lesz ez. Csak azért nem reagáltam eddig, mert este elhúztam aludni, s most jutottem el addig, hogy kézbevettem (komolyabban) az órát. Semmivel nem lettem előrébb sajnos. Óvatosan elemeltem a paneltől a csövet, ám a hátulja tök csupasz. Illetve hát átlátszó. látszik a belseje, de egy betű felirat nincs rajta.
Mindenesetre úgy gondolom, egyszerűbb (vagy legalábbis hasznosabb) volna új órát csinálni belőle, ugyanis teljességgel érthetetlen számomra, mi a bánatnak kilenc nyomógomb egy ébresztőórára. Ha jó volna persze a kutyát sem érdekelné, de tartok tőle hogy a javítás és a másik óra-elektronika között nem volna túl nagy az árkülönbség.
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Az biztos, hogy egy új ébresztőóra olcsóbb volna.
Én minimum 6000Ft-ra becsülöm a költségét annak,
hogy ezt a csövet egy másik elektronika hajtsa meg, aminek ébresztenie is kell, és még dobozról nem is beszéltünk.
Egy megfelelő műszerdoboz kb. egy ezres, de azt ki is kell faragni és még szépnek is kell lennie.
Talán még a trafó felhasználható, de lehet hogy érdemesebb egy újabb, energiatakarékosabb fajtát beletenni.

Gondolom nem is az ár az elsődleges, hanem a ragyogó cső újjáélesztése.
Egy kisebb, régi videóban fellelt csővel fogom megépíteni az első órát kb. az ünnepek felé, majd beszámolok a fejleményekről.
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 6, 2010 /
 
Így van, jól esik ezt hallanom. Tényleg első körben a csövet szeretném "életben tartani", s másodlagos az ár, hisz ha ébresztőt akarna az ember, 300Ft-ért venne egyet a kínai boltban és jóestét. 6000 pénz egész elfogadhatónak tűnik, pláne ha abba gondolok bele, hogy milyen szép is egy ilyen óra este...

A dobozolás is egy jópofa dolog lesz, még fogalmam sincs, hogyan legyen, de úgy gondolom, ráérek gondolkodni rajta. Műszerdobozt majd veszek, polikarbonát van egy kevés a szekrény mögött, meg lesz oldva az is.

Izgatottan várom, milyen órát sikerül csinálnod.
(#) jpocok válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Szia!
Szerintem ilyen cső van a te órádban. Nekem is van egy Elektronika 2 nevű orosz csodám ezzel a csővel, ami már több mint 25 éve működik hibátlanul. Bár újabban gyengélkednek a gombjai, nem nagyon lehet beállítani. Minden gombnyomásra pörögnek a számok, alig lehet eltalálni a megfelelőt. Ezért engem is érdekelne egy új elektronika. Házilag ezt PIC, vagy AVR alapon legkönnyebb megvalósítani. De valahol láttam komplett óra-IC-t ébresztővel 40 lábú tokban. Nem akarok beleszólni a Zombee-val kialakult párbeszédbe, csak jeleztem, hogy én is érdeklődöm a téma iránt. De leginkább a cső miatt jelentkeztem, mert így Zombee-nak is könnyebb lesz elindulni a megvalósítás felé.
(#) zombee válasza jpocok hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Az óra IC szerintem egy plusz fölösleges elem, növeli a hibalehetőséget, 12 portlábat elfoglal, és nem is olyan pontos mint amennyire gondolná az ember.
Egy megfelelően beállított 4MHz-es kvarccal jobb eredményt lehet elérni.

Amúgy a belinkelt cucc gyönyörű, köszönöm!
Sajna semmi leírás, kapcsolási rajz nincs, csak használati útmutató, azaz árulja a cuccost.
A másik gondom hogy ilyen szép panelt egyhamar nem fogok építeni, csak valami egyoldalas, védőlakk nélküli valamit.
Ha már egyszer dobozba lesz akkor nem is fog látszódni, ugyanakkor igyekszem minél inkább SMD alkatrészeket használni hogy a kijelző oldalán más ne legyen.
A mghajtásra látom ott az ezerlábú Dallas IC, ami egy nagyfesz kimenetű shift regiszter.
Nálam mezei shiftregiszter és tranzisztorblokk lesz, természetesen SMD-be minden megvan hozzá.

Ha majd ki tudom mérni a fogyasztását, akkor lehetséges hogy egy nagyobb akksit is méretezzek hozzá, ami áramszünet esetén is hajtja az órát, tud ébreszteni, majd ha merülőben van akkor csak a kijelző kapcsol le, az óra megy tovább.
(#) Zeus SH válasza jpocok hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
Szia! Tényleg ez lehet, köszönöm hogy megmutattad. Sajnos teljesen hozzá nem értő vagyok a témához, én csak azért szeretem ezeket a dolgokat, mert szépek... Szóval tisztára fogalomhiányom van, kénytelen leszek utánaolvasni mi a manó az az AVR és a PIC-ről szóló ismereteim is gyarapításra szorulnak.
Na mindegy, az a lényeg, hogy én most épp várakozó (és kíváncsiskodó) álláspontra helyezkedtem, mert végre találtam valaki(ke)t, aki(k) hajlamos(ak) foglalkozni az órával.

Persze még lennének ötleteim, meg ilyesmi, mert az elektorncso.hu-n láttam hogy pl pazma bargraph órát készültek csinálni... Az is érdekelne, de ők elmentek egy olyan irányba, amit az én pénztárcám már nem enged meg... (lásd a 30k körüli nixie óra... Pedig van jó pár IN12B csövem is tartalékba, azokkal is lehetne mit kezdeni...)
(#) zombee válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 7, 2010 /
 
A 30k-s nixie óra már sznob képződmény, max 8-10k-ból megvan, plusz a csövek.
A doboz esztétika talán hangsúlyosabb kérdés. Jobban mint a működés...

Az IN12B egy álló típus, abból lehet értelmesen kinéző órát is gyártani.
Én is vehetnék 800Ft/db áron, de tudom hogy egy ilyen órát úgyse tudnék eladni.
A sznobok már csak ilyenek: addig rajonganak valamiért és sok pénzt kiadnának érte, egészen addig amíg olcsón elérhetővé nem válik. Mert ha olcsó akkor már nem jó. Ha drága akkor meg azért nem jó!
(#) Zeus SH válasza zombee hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Nyitottam magamnak egy új témát, úgy érzem kezdünk elkalandozni a vfd-használat technológiájától, folytassuk inkább itt:

Órák csőből - nixie, vfd, stb

Itt tutira belefér mindenféle gondolkodás a témáról.
(#) Ricsi89 válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok!
Ha már óra. Majdnem ugyanilyen kijelzővel van egy órám(saját építés) és fél éve már tökéletesen működik, de még nincs befejezve. Az időt már mutatja, de az ébresztés funkció kimaradt belőle, mivel elfogyott a kontrollerem szabad lába. Egyenlőre úgyis csak a pontosságát vizsgálom, ami így fél év alatt kb 20 másodpercet jelent. Jó tudom lehetne kevesebb is, de melyik mai óra tudja ezt a dcf-es órán kívül? Az én kijelzőm is majdnem ugyanez, csak nekem a csengő jelecske helyett is pötty van.
(#) jpocok válasza Zeus SH hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Idézet:
„Nyitottam magamnak egy új témát”

OK. Ott válaszolok az itteni hsz-okra is.
(#) vicsys válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Idézet:
„Jó tudom lehetne kevesebb is, de melyik mai óra tudja ezt a dcf-es órán kívül?”
Van ilyen, én már láttam (az asztolomon, a konyhámban, a műhelyemben és a nagyszobában is...)
(#) Mazsika hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Sziasztok,

Segítségeteket kérném abban, hogy ez a kijelző milyen gyártmány és típus lehet, és honnan szerezhető be.

(Gazdája egy AIWA CX60 kazettás magnós rádióerősítő)

Köszönöm mindenkinek a segítségét előre is.
( ***.***.*** )

Rettentő mérges is vagyok!
Frankye

cx60_vfd.jpg
    
(#) rockersrac válasza Mazsika hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Mailcímet ne írj ki, mert: 1: megtalálnak mások is, olyanok, akiknek nem kellene! 2: kéretlen levél küldözgető rendszerek pont ilyesmire vadásznak. 3: a modik rettentő mérgesek lesznek, és jogosan, mert ez fórum, nem pedig msn! Ne érts félre, NEM kötöszködni akarok, csak jót akarok neked!
(#) Ricsi89 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 8, 2010 /
 
Jó ez még csak tesztpéldány, lesz ez még jobb is. Elvileg van az rtc-ben hőmérsékletfüggő kvarckalibráció is, csak szerintem rosszul használom, mert egy időben nem volt eltérés a dcf órámhoz képest.
(#) zombee hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Hosszú hallgatás után nekikezdtem a VFD kijelzős órának.
Egyelőre a feszültségkonverter és a kijelző van meg, ami már világít.
Egy LT1172 IC-re épülő step-up konverter biztosítja a VFD rács-és anódfeszültségét, amit 60V-ra állítottam be.
Egy 7805 IC pedig majd az AVR feszültségét állítja elő, illetve egy ellenálláson keresztül a rácsot is fűti.
Az anódokat és a rácsokat rákötöttem a 60V-os feszültségre, ezért minden világít ahogy a képeken is látható.
A jobb oldali számjegy picivel haloványabb, a rácson eső kb. 2.5V-os feszültségkülönbség miatt. Ezt az AVR fogja korrigálni a multiplexálási idővel.
A 60V-os feszültséget a végleges változatban az AVR fogja beszabályozni, nem kell a drága IC. Én is csak azért használom mert egyszerű és bontásból megmaradt...

Egyelőre ennyi, a képek önmagukért beszélnek.
(#) vicsys válasza zombee hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Én még csak a tervezésnél tartok. Remélem marad időm a program megírására.

vfd__0005.JPG
    
Következő: »»   15 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem